Οργάνωσε το παιδικό δωμάτιο ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς

Το παιδικό δωμάτιο είναι ένας χώρος με πολλαπλές χρήσεις. Εκεί τα παιδιά κοιμούνται, παίζουν, διαβάζουν, εκφράζουν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες, αποθηκεύουν τα ρούχα τους και τα προσωπικά τους αντικείμενα και φυσικά όταν αρχίσει το σχολείο είναι και ο χώρος μελέτης τους.

Για όλους αυτούς τους λόγους τα παιδικά δωμάτια είναι για τους γονείς μεγάλος πονοκέφαλος. Πεταμένα παιχνίδια και βιβλία παντού. Λερωμένα ρούχα σε καρέκλες και βιβλιοθήκες, τσάντες, μολύβια και μαρκαδόροι σε κάθε γωνία και καμία διάθεση για να συμμαζευτεί.

Στα συρτάρια είναι συσσωρευμένα σκουπίδια μαζί με χρήσιμα αντικείμενα και στις ντουλάπες επικρατεί χάος. Το καλοκαίρι δε, που τα πράγματα χαλαρώνουν η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου. Όμως το καλοκαίρι φτάνει στο τέλος του. Η νέα σχολική χρονιά είναι πολύ κοντά, οπότε πρέπει όλοι να οργανωθούν κι εσύ να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου ώστε το παιδικό δωμάτιο να θυμίζει χώρο ηρεμίας, μελέτης και συγκέντρωσης.

Για να το πετύχεις αυτό πρέπει να γίνει ένα καλό ξεκαθάρισμα, σωστή οργάνωση και αποθήκευση. Καλό θα ήταν η όλη διαδικασία να γίνει με τη βοήθεια των παιδιών σου γιατί έτσι θα αισθανθούν χρήσιμα, ότι η γνώμη τους μετράει και αν κοπιάσουν ίσως να το σκεφτούν διπλά όταν θα ξανά πετάξουν κάτι στο πάτωμα.

Ξεκίνα με ένα απλό και γρήγορο συμμάζεμα. Μάζεψε ό,τι υπάρχει στο πάτωμα, πέταξε ό,τι είναι άχρηστο, συγύρισε και ξεκίνα.

 

To μάζεμα των παιχνιδιών

Είναι σίγουρο πως τα παιχνίδια έχουν εισβάλλει στην ζωή σου και σε έχουν στοιχειώσει. Είναι παντού και πάντοτε. Βρεφικά, προσχολικά, αρκουδάκια, αυτοκινητάκια, τουβλάκια, παζλ, ανθρωπάκια, σπιτάκια, χαλασμένα, σπασμένα, όλα εκεί. Πάρε μια σακούλα, μια κούτα, κουτιά αποθήκευσης και ξεκίνα.

Πέτα οτιδήποτε σπασμένο, αποκεφαλισμένο, χωρίς ρόδες, πάζλ με χαμένα κομμάτια, οτιδήποτε κατεστραμμένο. Θα διαπιστώσεις ότι έτσι θα ξεκαθαρίσεις τουλάχιστον το ένα τέταρτο των παιχνιδιών. Έπειτα, σε μια κούτα άρχισε να βάζεις τα παιχνίδια που θα χαρίσεις. Αυτό καλό είναι να γίνει με τη βοήθεια των παιδιών σου για να νιώσουν ότι ακούς τη γνώμη τους. Το σίγουρο είναι ότι θα βρεις αντίσταση γιατί τελικά τα θέλουν όλα. Ακόμα κι αυτά που δεν απευθύνονται στην ηλικία τους θα δυσκολευτούν να τα αποχωριστούν. Εκεί κάνε έναν συμβιβασμό. Κρατήστε μερικά για ενθύμιο και τα υπόλοιπα στην κούτα των αχρήστων. Έτσι και αυτά θα νιώσουν ικανοποιημένα και εσύ θα κάνεις την δουλειά σου.

Στη συνέχεια ταξινομήστε – κατηγοριοποιήστε όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια και βάλτε τα σε κουτιά αποθήκευσης. Κάντε μια μικρή συμφωνία ώστε μετά το παιχνίδι να μπαίνουν όλα στην θέση τους. Εν ανάγκη, για αρχή, μπορείς να τα επιβραβεύεις κάθε φορά που θα το κάνουν μέχρι να συνηθίσουν να το κάνουν από μόνα τους. Τώρα, μπορείς να εφαρμόσεις τη μέθοδο εναλλαγής παιχνιδιών, ώστε να αντιμετωπίζεις καλύτερα το χάος. Δηλαδή, κρύψε μερικά παιχνίδια για μερικούς μήνες και εμφάνισέ τα πάλι «εξαφανίζοντας» παράλληλα κάποια άλλα και έτσι θα υπάρχουν λιγότερα παιχνίδια στην καθημερινότητά σου και μεγαλύτερος ενθουσιασμός από μέρους των παιδιών για τα παιχνίδια τους. Έχοντας τελειώσει με τα παιχνίδια η πολλή δουλειά έχει γίνει.

Καθαρό γραφείο για χαλαρό διάβασμα

Αρχίζει το σχολείο λοιπόν και η ώρα της μελέτης είναι μια καθημερινή και δύσκολη ρουτίνα. Για να γίνει το διάβασμα πιο ευχάριστο θα πρέπει να οργανώσεις  το γραφείο του παιδιού σου με τον κατάλληλο τρόπο.

Ξεκίνα την εκκαθάριση των περσινών αντικειμένων. Συγκέντρωσε τα βιβλία, τα τετράδια και τις φωτοτυπίες, κράτησε ό,τι χρειάζεσαι και τα υπόλοιπα στείλε τα για ανακύκλωση. Ό,τι κρατήσεις αποθήκευσέ το σε ένα ψηλότερο ράφι. Κράτα τα χαμηλά ράφια ελεύθερα για να μπουν τα φετινά βιβλία και τετράδια. Άνοιξε τα συρτάρια και πέταξε μικρά και σπασμένα μολύβια, στυλό που δε γράφουν, γόμες μισοφαγωμένες και κατεστραμμένες ξύστρες. Δοκίμασε τους μαρκαδόρους και πέταξε όσους δεν ζωγραφίζουν πια. Κατάγραψε τις ελλείψεις και φτιάξε μια λίστα. Σίγουρα ξέρεις πάνω κάτω τι θα χρειαστεί κατά τη διάρκεια της χρονιάς.

Αφού τελειώσεις με αυτό ξεσκόνισε το γραφείο και την βιβλιοθήκη, τακτοποίησε τα πράγματα και οργάνωσε τα συρτάρια του έτσι ώστε ανά πάσα στιγμή να ξέρει που είναι τι. Να θυμάσαι ότι το γραφείο πρέπει να είναι καθαρό και να μην έχει τίποτα περιττό που θα αποσπάσει την προσοχή του μαθητή κατά την μελέτη. Το μόνο που επιτρέπεται είναι μολυβοθήκη, φωτιστικό και ένας πίνακας ανακοινώσεων ώστε να κρεμάει σημειώσεις και υπενθυμίσεις.

Εάν έχεις πρωτάκι, θα πρέπει να ετοιμάσεις το δωμάτιό του ανάλογα. Τώρα είναι η ευκαιρία για μια ανακαίνιση. Η συγκίνηση και η αγωνία σου μπορεί να είναι μεγάλη, αλλά μην παρασυρθείς και αναλωθείς σε άσκοπες αγορές και υπερβολές. Εάν είναι απαραίτητο βάψε το δωμάτιο του. Προτίμησε ουδέτερα χρώματα όπως το μπεζ ή το λευκό για ηρεμία ή το πράσινο γιατί ξεκουράζει το μάτι.

Στην συνέχεια αγόρασέ του ένα γραφείο και μια καρέκλα. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι πολύπλοκο και ακριβό αλλά πρακτικό και στο σωστό μέγεθος. Επένδυσε λίγο παραπάνω σε καρέκλα γιατί η στάση του σώματος σε αυτές τις ηλικίες μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε όλη του την ζωή. Προτίμησε να βάλεις το γραφείο σε σημείο με φυσικό φως. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεσαι και ένα φωτιστικό γραφείου με λάμπες που να παράγουν λευκό φως. Να θυμάσαι το φωτιστικό μπαίνει αριστερά εάν είναι δεξιόχειρας και δεξιά εάν είναι αριστερόχειρας. Το γραφείο και εδώ πρέπει να είναι λιτό και απέριττο.

Να θυμάσαι ότι είναι σημαντικό να διαμορφώσεις το δωμάτιό του με τέτοιο τρόπο ώστε να βρίσκει τα πάντα εύκολα και χωρίς να σηκώνεται από την καρέκλα και χάνει τη συγκέντρωση από τη μελέτη του.

Τακτοποίηση ντουλάπας

Ένα τελευταίο σημείο του δωματίου που χρειάζεται οργάνωση είναι η ντουλάπα. Εάν την έχεις καθαρίσει και τακτοποιήσει στην αλλαγή της σεζόν τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα. Παρόλα αυτά πρέπει να αναδιοργανωθεί ενόψει σχολείου. Καταρχήν δώρισε όσα ρούχα και παπούτσια δεν του κάνουν.

Ξεκαθάρισέ την έτσι ώστε να έχεις εικόνα για το τι θα χρειαστεί τη νέα χρονιά, κάνε μια λίστα και θα είσαι έτοιμος για ψώνια ανά πάσα στιγμή. Οργάνωσε καλά τα εσώρουχα και τις κάλτσες για να έχει εύκολα πρόσβαση το παιδί. Έτσι θα αποφύγεις και το καθημερινό «δεν το βρίσκω». Τα σεντόνια και οι πετσέτες, καλό θα ήταν να βρίσκονται σε ξεχωριστή συρταριέρα. Εάν δεν είναι εφικτό βάλε τα σε σημείο πιο ψηλό έτσι ώστε στα χαμηλά ράφια να μπουν τα ρούχα του για να μπορεί να τα παίρνει και μόνο του.

Διαμόρφωσε την ντουλάπα με τρόπο ώστε να μπορείς να βάζεις τα ρούχα του σεταρισμένα ανά ημέρα. Σε αυτό θα σε βοηθήσουν πολύ οι πάνινες θήκες του εμπορίου, είτε αυτές που είναι για συρτάρια είτε αυτές που είναι κρεμαστές. Το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι κάθε Κυριακή να διαλέγεις με το παιδί σου τα ρούχα που θέλει να φορέσει ώστε να μην τρέχετε τελευταία στιγμή.

Εάν αυτό θεωρείς ότι δεν σε βολεύει τότε χώρισε τα ρούχα ανά κατηγορίες και περίσταση. Όλες οι καθημερινές μπλούζες μαζί και οι πιο καλές ξεχωριστά. Το ίδιο κάνε για τα παντελόνια. Αλλού τα αξεσουάρ, ζώνες, κασκόλ, γάντια, σκουφιά, αλλού οι πιζάμες. Με αυτό τον τρόπο το παιδί σου θα μπορεί να ντύνεται και μόνο του εύκολα και γρήγορα.

Αφού επιμεληθείς όλα τα παραπάνω κάνε ένα τελευταίο σκούπισμα και σφουγγάρισμα και απόλαυσε την εικόνα του τακτοποιημένου δωματίου. Είναι σίγουρο ότι δεν θα κρατήσει για πολύ και θα γεμίσει και πάλι παιχνίδια, τουλάχιστον μέχρι να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι. Αν όμως είναι όλα οργανωμένα, το συμμάζεμα θα είναι πιο εύκολο.

Καλή σχολική χρονιά.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη