Τέλος διακοπών για τους γονείς

 

Ο Αύγουστος είναι για τους περισσότερους «ο μήνας των διακοπών». Μόλις τελειώσει ακολουθεί η μεταβατική περίοδος όπου οι περισσότεροι γόνεις αρχίζουν να σκέφτονται τη νέα σχολική χρονιά που πλησιάζει. Ψώνια, δραστηριότητες, ξένες γλώσσες, φροντιστήρια, επισκέψεις σε γιατρούς και άλλα πολλά. Πράγματι, είναι πάρα πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν. Όμως μην πελαγώνεις με το σωστό προγραμματισμό όλα μπορούν να γίνουν σωστά και χωρίς πολύ κόπο.

 

Βάλε πρόγραμμα

Πριν ξεκινήσεις να κάνεις οτιδήποτε αγόρασε ένα σημειωματάριο. Οργάνωσε τις σκέψεις σου και κατηγοριοποίησέ τις: Ψώνια, εγγραφές σε δραστηριότητες και μαθήματα, προληπτικές επισκέψεις σε γιατρούς και οργάνωση δωματίου. Αφού καταγράψεις τις σκέψεις σου βάλε προτεραιότητες και ξεκίνα.

 

Διαμόρφωσε το παιδικό δωμάτιο

Πριν ξεκινήσεις οτιδήποτε θα πρέπει να καθαρίσεις και να οργανώσεις το δωμάτιο του μικρού σου μαθητή. Φτιάξε την βιβλιοθήκη του, άνοιξε τα συρτάρια και δες τι μπορεί να χρησιμοποιηθεί τη νέα χρονιά και κατέγραψε τις ελλείψεις σε σχολικά. Καθάρισε και οργάνωσε την ντουλάπα του εάν δεν το έχεις ήδη κάνει στην αρχή της σεζόν. Κράτησε ό,τι πραγματικά χρειάζεται και χάρισε αυτά που δεν του κάνουν. Σίγουρα έχει ψηλώσει μέσα στο καλοκαίρι, οπότε μπορείς πια να δώσεις ό,τι δεν του κάνει. Κατάγραψε τι χρειάζεται.

Η ακαταστασία στις διακοπές ίσως να δικαιολογείται. Τώρα πρέπει να συμμαζέψεις το χάος και να οργανώσεις τα παιχνίδια. Ζήτα την βοήθεια του παιδιού σου ώστε σιγά σιγά να μπαίνει στο κλίμα του φθινοπώρου και να αρχίσει να συμμαζεύει κάθε φορά που τελειώνει το παιχνίδι. Η ελευθερία των διακοπών πρέπει σιγά σιγά να περιορίζεται.

Πήγαινε για ψώνια

Αν δεν είσαι πρωτάρης ξέρεις περίπου ποια είναι τα βασικά σχολικά που χρειάζεσαι. Γραφική ύλη, τετράδια, είδη ζωγραφικής, κασετίνα ή τσάντα. Αν όμως το παιδάκι σου είναι «πρωτάκι» μην βιαστείς γιατί ο κάθε δάσκαλος ζητάει διαφορετικά πράγματα. Παρόλα αυτά, τσάντα, κασετίνα, παγούρι, τσαντάκι φαγητού και γραφική ύλη μπορείς να τα αγοράσεις γιατί σίγουρα θα χρειαστούν.

Τώρα είναι και η κατάλληλη εποχή για να αγοράσεις γραφείο και καρέκλα ώστε να διαμορφώσεις τον χώρο που θα μελετάει. Κάνε μια λίστα και παράγγειλέ τα από τώρα. Δεν είναι νωρίς, όλα τα μαγαζιά με σχολικά είδη έχουν στήσει την πραγμάτια τους και υπάρχουν πολλές προσφορές που σε περιμένουν. Τέλος, εάν ο μαθητής του σπιτιού είναι έφηβος, τώρα είναι μια καλή εποχή για να του πάρεις το Laptop, ή τον εκτυπωτή για τις εργασίες του, το tablet και το smartphone που σου ζητάει.

Αφού τελειώσεις με τα σχολικά, άνοιξε την ντουλάπα και κατέγραψε τι χρειάζεται από ρούχα και παπούτσια. Κάνε μια λίστα και δες τι μπορείς να αγοράσεις. Σίγουρα τα χειμωνιάτικα ρούχα δεν είναι διαθέσιμα τώρα, αλλά αθλητικά, φόρμες, εσώρουχα και κάλτσες μπορεί και να τα βρεις σε πολύ καλές τιμές. Επωφελήσου τις καλοκαιρινές εκπτώσεις και προσφορές, για μια ακόμα φορά, αλλά και την έλλειψη πολυκοσμίας ώστε να ψωνίσεις με την ησυχία σου. Ακόμα και εάν δεν βρεις ό,τι χρειάζεσαι, κράτησε την λίστα σου για αργότερα ώστε να μην χάνεις χρόνο στο πολυάσχολο Φθινόπωρο.

 

Ετήσιο τσεκάπ

Πριν χτυπήσει το κουδούνι καλό θα ήταν να έχεις κάνει μια επίσκεψη στους απαραίτητους γιατρούς. Ξεκίνα από τον παιδίατρο. Μια εξέταση, για να σου επιβεβαιώσει ότι όλα πάνε καλά αλλά και να σου δώσει τις βεβαιώσεις που χρειάζεσαι για το σχολείο ή τις αθλητικές δραστηριότητες, είναι απαραίτητη. Ίσως ο παιδίατρος να σου συστήσει να δεις καρδιολόγο και ορθοπεδικό ανάλογα με την ηλικία του παιδιού για προληπτικούς λόγους, οπότε πρόσθεσε και αυτούς στην λίστα απλά βάλτους τελευταίους σε προτεραιότητα εάν δεν συντρέχει σοβαρός λόγος.

Έπειτα σειρά έχει ο οφθαλμίατρος. Πριν αρχίσει το σχολείο καλό είναι να βεβαιωθείς ότι το παιδί σου βλέπει καλά. Η μειωμένη όραση έχει ως αποτέλεσμα μειωμένες σχολικές επιδόσεις. Οπότε καλύτερα να προλάβεις το πρόβλημα.

Τέλος, βάλε οπωσδήποτε στο πρόγραμμα και τον οδοντίατρο. Φυσικά όλα αυτά μπορούν να γίνουν σταδιακά και όχι όλα μαζί. Ξεκίνα με τον παιδίατρο και σιγά σιγά μέχρι την ολοκλήρωση του πρώτου τριμήνου να έχεις κάνει και τα υπόλοιπα, εκτός εάν είσαι πολύ οργανωτικός και όλα αυτά τα έχεις προγραμματίσει να γίνουν μέσα στον καλοκαίρι ώστε να μην πελαγώσεις.

Να θυμάσαι ότι αν θέλεις να κλείσεις ραντεβού μέσω των δημόσιων δομών υγείας όλα αυτά πρέπει να προγραμματιστούν νωρίς. Λόγω αυξημένης ανάγκης ιατρικών εξετάσεων υπάρχει η πιθανότητα να καθυστερήσει το ραντεβού που σε ενδιαφέρει.

 

Δραστηριότητες – φροντιστήρια

Τώρα είναι η κατάλληλη εποχή να οργανώσεις τις δραστηριότητες του παιδιού σου. Το καλοκαίρι υπάρχει μια πιο χαλαρή διάθεσή από όλους. Είναι μια καλή εποχή να συζητήσεις ουσιαστικά με το παιδί σου. Να σου μιλήσει για τις ανησυχίες του, για τα θέλω του. Θα σου πει τι από όλα αυτά που έκανε το ευχαριστούσαν και τι δεν θέλει να το επαναλάβει. Άκουσε τι έχει να σου πει και μαζί σχεδιάστε ποιες θα είναι οι δραστηριότητές του τον χειμώνα.

Αυτά που θα συνεχίσει να κάνει δεν θα σου είναι πρόβλημα γιατί οι διαδικασίες σου είναι γνωστές. Όμως εάν ενταχθούν νέες δραστηριότητες θα πρέπει να πάρεις πληροφορίες για τις διαδικασίες εγγραφής ώστε να είσαι προετοιμασμένος. Έχοντας κατασταλάξει για το τι θα κάνετε θα είναι πιο εύκολο να οργανώσεις το ημερήσιο πρόγραμμά σας, έστω στο περίπου.

 

 

Ώρα για σωστή διατροφή

Το καλοκαίρι όλοι μας ξεφεύγουμε λιγάκι από τις διατροφικές συνήθειες του χειμώνα. Όμως από Σεπτέμβρη «κάθε κατεργάρης μπαίνει στον πάγκο του» και οι λιχουδιές σε πρόγραμμα. Κακά τα ψέματα τα σχολικά σνακ και γεύματα ταλαιπωρούν τους γονείς όλο τον χειμώνα. Είτε είσαι πρωτάρης είτε το έχεις ξανακάνει όλο αυτό είναι πολύπλοκο και δύσκολο. Τα παιδιά είναι απρόβλεπτα και βαριούνται ευκολά. Ίσως τη μία μέρα να τρώνε κάτι και την επόμενη να μην θέλουν καν να το δοκιμάσουν. Τότε αρχίζουν οι γκρίνιες και οι καβγάδες.

Τώρα που όλοι είστε πιο χαλαροί συζητήστε το θέμα αυτό, βρες νέες εύκολες συνταγές για σνακ και πειραματίσου μαζί με τα παιδιά σου τώρα που όλοι είστε σε καλή διάθεση. Έτσι θα περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί και θα καταλήξετε σε μια λίστα με σνακ και γεύματα που όλοι θα συμφωνήσουν. Με σωστό προγραμματισμό ούτε αυτά θα βαρεθούν και εσύ θα έχεις ξενοιάσει από αυτό το δύσκολο κομμάτι της ημέρας. Απλά μην ξεχάσεις ότι είναι παιδιά και εκτός από υγιεινά σνακ χρειάζονται και τις λιχουδίτσες τους. Βρες τις ισορροπίες και όλα θα πάνε καλά.

 

Ύπνος σε πρόγραμμα

Τέλος, θα πρέπει να μπει σιγά σιγά πρόγραμμα στον ύπνο. Αυτό θα μετριάσεις λίγο την γκρίνια του πρωινού ξυπνήματος. Το καλοκαίρι λίγο η θάλασσα, λίγο οι βόλτες λίγο που νυχτώνει πιο αργά, πολύ το παιχνίδι, όλα τα παιδιά πάνε για ύπνο πολύ αργά. Πρέπει λοιπόν να ξανακουρδίσεις το βιολογικό τους ρολόι σε ώρες σχολείου. Ιδανικά πρέπει να ξεκινήσεις μία ή δύο εβδομάδες πριν το πρώτο σχολικό κουδούνι.

Ακολούθησε αυτά τα μικρά μυστικά οργάνωσης και όλα θα πάνε καλά. Ό,τι και να επιλέξεις για τη νέα σχολική χρονιά, να θυμάσαι ότι τα παιδιά είναι παιδιά και χρειάζονται εκτός των άλλων, να παίξουν και να χαρούν. Αυτό που πρέπει εσύ να κάνεις είναι να είσαι δίπλα τους σε ό,τι κάνουν και να έχεις λογικές απαιτήσεις από αυτά ανάλογα με την ηλικία τους. Καλή σχολική χρονιά, με πολλά χαρούμενα και ξέγνοιαστα παιδιά και ήρεμους γονείς.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη