Όταν η εργονομία στα πληκτρολόγια και στα ποντίκια γίνεται επιστήμη

by Zikou Stella

Διανύουμε μια εποχή που οι ώρες μπροστά από έναν υπολογιστή – οθόνη είτε για εργασία είτε για ψυχαγωγία έχουν αυξηθεί δραματικά. Εξάντληση, πόνοι στους ώμους και στους καρπούς, είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσεις αν δεν φροντίζεις για την εργονομία του χώρου στον οποίο περνάς τις περισσότερες ώρες της ημέρας σου.

Η επιλογή εργονομικών περιφερειακών υπολογιστή είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Όταν νιώθεις καλά καθ’ όλη τη διάρκεια της εργασίας σου, σημαίνει ότι θα αποδίδεις καλύτερα και θα είσαι πάντα παραγωγικός. Στην ίδια λογική κινείται και η σειρά Ergo από τη Logitech.

 

Αποτέλεσμα μακροχρόνιας έρευνας και ανάπτυξης

Το Εργαστήριο Εργονομίας Logi είναι μια ανθρωποκεντρική και επιστημονική προσέγγιση για τη σχεδίαση, την ανάπτυξη και την επανασχεδίαση των εργαλείων που βοηθούν τα άτομα να νιώσουν καλύτερα στον χώρο εργασίας. Με έδρα στην Ελβετία, σε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κέντρο τεχνολογίας και ερευνών, η ομάδα της Logi εργάζεται αδιάκοπα για να κάνει το μέλλον της εργασίας πιο φιλικό προς τον άνθρωπο μέσα από λύσεις εργονομίας.

Η ομάδα της Logi διεξάγει πολλαπλές δοκιμές με σκοπό να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν πιο ακριβή δεδομένα. Για παράδειγμα, η ομάδα συνδέει άτομα κάθε σωματότυπου με αισθητήρες μυών, στάσης σώματος και πίεσης και τα βάζουν να εργάζονται χρησιμοποιώντας διαφορετικά πρωτότυπα. Στη συνέχεια, όλα τα δεδομένα, τα γραφήματα και τα διαγράμματα που συλλέγονται περνάνε από ειδική επεξεργασία προτού περάσουν στη σχεδιαστική ομάδα.

 

Εργονομία με γνώμονα τον άνθρωπο

Η εργονομία είναι η βασισμένη σε δεδομένα μελέτη των ανθρώπων και του περιβάλλοντος στο οποίο εργάζονται, προκειμένου να βελτιώνεται η στάση του σώματος, η αποτελεσματικότητα και η άνεση. Αφορά στη σχεδίαση με γνώμονα τον άνθρωπο και τη δημιουργία εργαλείων που είναι περισσότερο φιλικά προς τους ανθρώπους, κάτι που βρίσκεται στον πυρήνα κάθε προϊόντος της σειράς Ergo.

 

Εργονομία στην πράξη

Τα περιφερειακά υπολογιστή Ergo της Logitech κινούνται πάνω σε δύο βασικούς άξονες, την επίτευξη πιο φυσικής στάσης σώματος κατά την εργασία και τη μικρότερη μυϊκή καταπόνηση.

Τα προϊόντα Ergo τοποθετούν τα χέρια, τους καρπούς και τα αντιβράχιά σου σε μια πιο φυσική θέση, κάτι που ακολούθως συμβάλλει στην πιο ξεκούραστη στάση του επάνω μέρους του σώματος. Παράλληλα, μια πιο φυσική στάση έχει ως αποτέλεσμα μια υπολογίσιμη μείωση της δραστηριότητας των μυών, κάτι που σημαίνει ότι μπορείς να εργάζεσαι με την ίδια παραγωγικότητα καταπονώντας λιγότερο βασικούς μύες.

 

Ξεκούραστη εργασία με ποντίκια και πληκτρολόγια Logitech Ergo

Η έλλειψη σωματικής άνεσης μπορεί να προκαλέσει άγχος. Τα εργονομικά προϊόντα αυξάνουν την άνεση, για να μπορείς να συγκεντρωθείς απερίσπαστος σε ό,τι είναι σημαντικό. Έτσι, η μείωση της πίεσης, της καταπόνησης, της συστροφής και της κάμψης, προσθέτοντας παράλληλα υποστήριξη, έχει ως αποτέλεσμα ένα υψηλότερο επίπεδο άνεσης, τόσο άμεσα όσο και για μεγάλες περιόδους.

Τα ποντίκια της σειράς Ergo αποτελούν εναλλακτικές προτάσεις έναντι των παραδοσιακών ποντικών, καθώς αποδεδειγμένα βελτιώνουν τη στάση του σώματος και ανακουφίζουν από ενοχλήσεις χωρίς να θυσιάζουν ούτε ένα pixel απόδοσης. Ενδεικτικά, το ασύρματο ποντίκι Logitech M575 διαθέτει εργονομικό σχήμα που ταιριάζει με φυσικό τρόπο στο χέρι σου. Επειδή δεν χρειάζεται να κινείς τον βραχίονα για να μετακινείς τον δείκτη, το χέρι και ο βραχίονας παραμένουν ξεκούραστα.

Αντίστοιχα, το πληκτρολόγιο της σειράς Ergo προσφέρει πιο φυσική στάση πληκτρολόγησης, κάτι που συνεπάγεται μειωμένη μυϊκή καταπόνηση, βελτιωμένη στάση και μεγαλύτερη υποστήριξη καρπού. Το εγκεκριμένο από εργονόμους πληκτρολόγιο ERGO K860 , έχει καμπυλωτό, διαχωρισμένο πλαίσιο πλήκτρων και μειώνει την καταπόνηση των μυών στους καρπούς και τα αντιβράχιά σου και διατηρεί τα χέρια, τον λαιμό και τους ώμους ξεκούραστα.

 

Αξιοποίησε στο έπακρο τον εξοπλισμό σου

Εκτός από τα υψηλά εργονομικά στάνταρ, τα προϊόντα της Logitech παρέχουν πολλές λειτουργίες για μεγαλύτερη ευελιξία κατά την εργασία σου. Για παράδειγμα, πολλά ποντίκια και πληκτρολόγια Logitech σου δίνουν τη δυνατότητα να συνδέεσαι με πολλές συσκευές ταυτόχρονα, και έτσι να μετακινείσαι εύκολα ανάμεσα στον υπολογιστή, το tablet ή το τηλέφωνό σου με το πάτημα του κουμπιού Easy-Switch και να κρατάς τον ρυθμό στην εργασία σου.

Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να ξεκινήσεις να πληκτρολογείς μια αναφορά στον υπολογιστή σου και έπειτα να γράψεις ένα μήνυμα στο κινητό ή το tablet σου με το ίδιο πληκτρολόγιο μόνο με ένα πάτημα.

Ίσως ήρθε η ώρα να αναβαθμίσεις τα περιφερειακά υπολογιστή που χρησιμοποιείς, πάντα με στόχο να βελτιώσεις τη στάση του σώματος και κατ’ επέκταση την ποιότητα εργασίας σου. Φρόντισε τους καρπούς σου και ξεκούρασε τα χέρια σου πάνω σε ένα υποστήριγμα παλάμης με μαξιλαράκι για άνεση όλη την ημέρα.

Μπορείς να δεις ακόμη