6 Απριλίου – Παγκόσμια ημέρα φυσικής δραστηριότητας

6 Απριλίου – Παγκόσμια ημέρα φυσικής δραστηριότητας

by Manos Kavvalos

Στις 6 Απριλίου γιορτάζεται η “Παγκόσμια Ημέρα Φυσικής Δραστηριότητας”. Καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) το 2002, στο πλαίσιο της 54ης Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας, που είχε ως θέμα της την προώθηση της φυσικής δραστηριότητας. Πηγή έμπνευσης αποτέλεσε η μη κυβερνητική οργάνωση Agita Mundo που έχει ως αποστολή της την προώθηση της φυσικής δραστηριότητας. Δημιουργήθηκε από μια ομάδα ιδρυμάτων, εθνικών και διεθνών, τα οποία είχαν συγκεντρωθεί με αφορμή το 25ο Διεθνές Συμπόσιο Αθλητικών Επιστημών, που πραγματοποιήθηκε στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας.

Με βάση το πως έχει διαμορφωθεί η σύγχρονη ζωή, η σωματική δραστηριότητα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο να καταφέρεις να διατηρήσεις την υγεία σου σε ένα καλό επίπεδο. Μάλιστα, για να τιμηθεί και να μην ξεχνάμε ποτέ τη σπουδαιότητά της, στις 6 Απριλίου πραγματοποιούνται πολλές και διαφορετικές εκδηλώσεις ανά την υφήλιο.

 

Τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας

Τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας είναι απλά. Μόνο και μόνο αν θυμηθείς τη φράση “Νους Υγιής εν Σώματι Υγιεί”, καταλαβαίνεις ότι σε βοηθάει να διατηρήσεις όχι μόνο τη φυσική, αλλά και την πνευματική σου υγεία. Σεβόμενοι τον εαυτό μας, σεβόμενοι το σώμα και το πνεύμα μας, μαθαίνουμε να σεβόμαστε και τους άλλους.

 

Σύμφωνα με μελέτες, κάποια από τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας στην υγεία του εγκεφάλου είναι άμεσα αντιληπτά μετά από λίγα λεπτά μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας. Αυτά περιλαμβάνουν βελτιωμένη σκέψη ή γνωστική ικανότητα για παιδιά ηλικίας 6 έως 13 ετών και μείωση του άγχους για τους ενήλικες. Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να σε βοηθήσει να διατηρήσεις τις δεξιότητές σου στη σκέψη, τη μάθηση και την κρίση όσο μεγαλώνεις. Μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους και να σε βοηθήσει να έχεις πιο ποιοτικό ύπνο.

 

Διατήρηση ή απώλεια βάρους

Η σωματική δραστηριότητα βοηθάει στο να διατηρήσεις το βάρος σου ή να χάσεις κιλά. Ο λόγος είναι πάρα πολύ απλός και δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι καις περισσότερες θερμίδες. Δεν αποκλείεται μάλιστα όταν αρχίζουν να εμφανίζονται τα πρώτα ευεργετικά αποτελέσματα να ξεκινήσεις σιγά σιγά να προσθέτεις όλο και περισσότερες υγιεινές τροφές στο καθημερινό σου διαιτολόγιο.

 

Μείωση των κινδύνων για την υγειά

Οι καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά είναι δύο από τις κυριότερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Η μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα για τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόκλησής τους. Ακόμα, η  τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να βελτιώσει τα επίπεδα της χοληστερόλης.

Αν υιοθετήσεις τη σωματική δραστηριότητα σε τακτική βάση, μπορείς να μειώσεις τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και του μεταβολικού συνδρόμου. Το μεταβολικό σύνδρομο είναι ο συνδυασμός υπερβολικού λίπους γύρω από τη μέση, υψηλής αρτηριακής πίεσης, χαμηλής χοληστερόλης λιποπρωτεϊνών υψηλής πυκνότητας (HDL), υψηλών τριγλυκεριδίων ή υψηλού σακχάρου στο αίμα.

Ταυτόχρονα, βάζοντας τον οργανισμό σου σε κίνηση, μειώνεις της αρνητικές συνέπειες ασθενειών που απασχολούν έντονα τις κοινωνίες τα τελευταία χρόνια, όπως ο Covid-19, η πνευμονία και η γρίπη.

Μπορείς ακόμα και να επιτύχεις τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαφόρων ειδών καρκίνου, στους πνεύμονες, στα νεφρά, στο στήθος, την ουροδόχο κύστη, τον οισοφάγο, το ενδομήτριο, το στομάχι και το παχύ έντερο.

 

Δυνάμωσε τα κόκκαλα και τους μυς σου

Όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος πρέπει να φροντίζει ακόμα περισσότερο για την καλή κατάσταση των οστών, των μυών και των αρθρώσεων. Όχι μόνο υποστηρίζουν το σώμα, αλλά το βοηθούν και να κινηθεί. Η καλή τους υγεία διασφαλίζει ότι θα είσαι σε θέση να ανταπεξέρχεσαι στις καθημερινές δραστηριότητες, είτε πρόκειται για δουλειά, είτε για διασκέδαση.

 

Άνεση στις καθημερινές δραστηριότητες και αποτροπή πτώσεων

Σίγουρα θέλεις να μπορείς να ανεβαίνεις τα σκαλιά με άνεση, να πηγαίνεις για ψώνια στα καταστήματα χωρίς την οποιαδήποτε υποστήριξη, να παίζεις στην παιδική χαρά με τα παιδιά ή τα εγγόνια σου και πολλά άλλα. Αν δεν μπορείς να αντεπεξέρχεσαι σε τέτοιου είδους δραστηριότητες είσαι περιορισμένος λειτουργικά. Ακόμα και αν βρίσκεσαι σε μια τέτοια κατάσταση, μπορείς να την ανατρέψεις υπέρ σου, βάζοντας στη ζωή σου τη γυμναστική που θα σε κάνει να δεις τον κόσμο και το μέλλον σου με διαφορετική ματιά.

Για τους μεγαλύτερους σε ηλικία, η σωματική δραστηριότητα έχει ως αποτέλεσμα την ενδυνάμωση των μυών, το σώμα έχει περισσότερη σταθερότητα, μεγαλύτερη ευχέρεια ελιγμών και έτσι, αποφεύγονται σοβαρά και δυστυχώς συνήθη προβλήματα από πτώσεις. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα κατάγματα στους γοφούς και τη λεκάνη, που μπορούν να σε οδηγήσουν ακόμα και στο χειρουργείο.

 

Βελτίωση του προσδόκιμου ζωής

Παγκοσμίως, εκατομμύρια θάνατοι στις ηλικίες άνω των 40 θα μπορούσαν να αποφευχθούν με μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα καθημερινά. Ακόμα και 10 λεπτά αρκούν για να δεις μεγάλη διαφορά. Δεν θεωρείς ότι είναι πολύ λίγος ο χρόνος που χρειάζεται να αφιερώσεις στον εαυτό σου για να ζήσεις ακόμα περισσότερο; Είναι, δεν μπορείς να το αρνηθείς. Πάρε λοιπόν την απόφαση, μεγάλη δεν είναι και βάλε έστω το περπάτημα στην καθημερινότητά σου.

 

Καλύτερη συμβίωση με χρόνιες παθήσεις

Δυστυχώς κάποιοι άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να ζουν με χρόνιες παθήσεις. Άλλες λιγότερο και άλλες περισσότερο σοβαρές. Δεν αποκλείεται να είσαι ένας από αυτούς, ίσως μάλιστα να γνωρίζεις και άλλους που βρίσκονται σε μια τέτοια κατάσταση. Έχει αποδειχτεί ότι τακτική φυσική δραστηριότητα έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον πόνο, να βελτιώσει τη λειτουργικότητα, τη διάθεση και την ποιότητα ζωής ανθρώπων που πάσχουν από αρθρίτιδα. Επίσης, όσοι έχουν “χτυπηθεί” από διαβήτη τύπου 2, μέσω της φυσικής δραστηριότητας έχουν ένα ακόμα “εργαλείο” για τη μείωση των επιπέδων του ζαχάρου στο αίμα, του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και της βλάβης στο νευρικό σύστημα.

 

Ξεκίνα να γυμνάζεσαι συντροφιά με αγαπημένα gadgets

Ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσεις τη γυμναστική. Ειδικά τώρα που έχει μπει η Άνοιξη, οι καιρικές συνθήκες ευνοούν τις δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους. Δεν είναι ανάγκη να πάρεις τα βουνά. Σίγουρα κοντά σου θα υπάρχει κάποιο γυμναστήριο, ένα Δημοτικό Στάδιο, ένα πάρκο, μια πλατεία ή ακόμα και αν θέλεις απλά να περπατήσεις, ίσως ήρθε η ώρα για μεγάλες βόλτες ώστε να γνωρίσεις τι βρίσκεται πέρα από τη γειτονιά σου. Θα περάσεις από δρόμους που δεν είχες διασχίσει ποτέ και που ξέρεις; Ίσως τελικά αρχίσει να σου αρέσει περισσότερο η πόλη που κατοικείς.

Εμείς μπορούμε να σου δώσουμε την ώθηση να κάνεις τη σωματική δραστηριότητα μέρος της καθημερινότητάς σου. Μπες στο site ή έλα σε ένα κατάστημα Κωτσόβολος για να βρεις όργανα γυμναστικής και αξεσουάρ, ακουστικά παντός είδους για να απολαμβάνεις την αγαπημένη σου μουσική την ώρα που γυμνάζεσαι, smartwatches και wearables για να παρακολουθείς τις δραστηριότητες και τα επίπεδα των δεικτών της υγείας και της ευημερίας σου, ποδήλατα, ηλεκτρικά scooters και πολλά άλλα, που θα σε κάνουν να δεις τη φυσική δραστηριότητα με ένα εντελώς διαφορετικό μάτι.

 

Μπορείς να δεις ακόμη