Παγκόσμια Ημέρα Τζαζ. Γιόρτασέ την με βινύλιο στο πικάπ

by Aggeliki Tsoukana

Η Τζαζ (Jazz) είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και αναγνωρίσιμα είδη μουσικής παγκοσμίως και όπως ήταν αναμενόμενο έχει τη δική της Παγκόσμια Ημέρα κάθε 30 Απριλίου! Συγκεκριμένα, αυτό ισχύει από τον Νοέμβριο του 2011 όταν σε γενική της συνέλευση η UNESCO το αποφάσισε επίσημα. Παρεμπιπτόντως, η UNESCO είναι ο οργανισμός του ΟΗΕ που ασχολείται με εκπαιδευτικά, επιστημονικά και πολιτιστικά θέματα.

Προφανώς, σκοπός του εορτασμού είναι να αναδείξει τον σπουδαίο ρόλο του μουσικού αυτού είδους, τόσο ως μορφή τέχνης, όσο και ως μέσο επικοινωνίας, το οποίο μάλιστα μπορεί και υπερβαίνει τις όποιες διαφορές. Η αρχική ιδέα για αυτή τη γιορτή ανήκει στον διάσημο Αμερικανό τζαζίστα Χέρμπι Χάνκοκ, ο οποίος ήταν και πρέσβης καλής θελήσεως της UNESCO, ενώ η ημερομηνία συμπίπτει με την τελευταία μέρα του Μήνα της Τζαζ, που ήδη εορταζόταν στις ΗΠΑ. Εξάλλου είναι μέρος της αμερικανικής πολιτιστικής κληρονομιάς (με σαφείς αφρικανικές καταβολές) και τη χαρακτηρίζει ο μερικός ή ολικός αυτοσχεδιασμός.

Με αφορμή λοιπόν αυτή τη μουσική γιορτή, μήπως πρέπει να τσεκάρεις τα σύγχρονα πικάπ; Ναι, καλά διάβασες, το πικάπ επιβιώνει, έχει εκμοντερνιστεί, ενώ παραμένει επίκαιρο και χρήσιμο με πολλούς τρόπους…

 

 

Το Πικάπ έχει θέση και στη νέα ψηφιακή εποχή της μουσικής!

Αν ήσουν τυχερός μπορεί να έχεις ήδη χρησιμοποιήσει μία παλαιότερη συσκευή του είδους (π.χ. ως συλλέκτης ή επειδή είχαν οι γονείς σου). Άλλωστε, ήταν το απόλυτο αξεσουάρ των δεκαετιών του ’60 και ’70, ενώ ακόμα και σήμερα κυκλοφορούν και πωλούνται βινύλια, δηλαδή οι δίσκοι οι οποίοι έμπαιναν πάνω στο πικάπ ως το αποθηκευτικό μέσο μουσικής της εποχής εκείνης.

Βέβαια, από τότε οι αλλαγές στην τεχνολογία και στη βιομηχανία της μουσικής ήταν τεράστιες. Πλέον ζούμε την ψηφιακή εποχή της μουσικής με τις streaming συνδρομητικές υπηρεσίες τύπου Spotify και τα διάφορα digital γκατζετάκια (όπως είναι τα mp3 players) να κυριαρχούν, αλλά για κάποιο λόγο το πικάπ και οι δίσκοι βινυλίου επιμένουν και έχουν το απαιτητικό κοινό τους. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις στατιστικές τα τελευταία χρόνια οι λάτρεις του βινυλίου αυξάνονται και μαζί τους αυξάνονται όλα τα σχετικά προϊόντα. Οι λόγοι όπως θα διαπιστώσεις είναι πολλοί και καλοί:

 

Ποιότητα ήχου

Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν τον πιο βαθύ, ολοκληρωμένο και πληρέστερο ήχο που μπορεί να προσφέρει η αναλογική εμπειρία ενός πικάπ.  Για αυτό και φαίνεται να είναι πολύ αγαπητή συσκευή πολλών μουσικών και επαγγελματιών του χώρου! Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα υπήρχε ζήτηση για το βινύλιο, γιατί δεν είναι απλά μία ρετρό δυναμική και ένας συναισθηματισμός που τα διατηρούν. Από την άλλη, όταν είσαι σπίτι σου και δεν σε ενδιαφέρει η φορητότητα, αλλά μόνο η ποιότητα και η μουσική εμπειρία, το μέγεθος ενός πικάπ δεν αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα χρήσης.

 

 

Η Ιεροτελεστία

Πρόκειται για μία πλήρη και μοναδική εμπειρία με χαρακτηριστικά ιεροτελεστίας! Δηλαδή, δεν παίζει απλά μουσική, αλλά σε ενσωματώνει σε μία διαδικασία με μία ρουτίνα και συνδυασμό και άλλων αισθήσεων. Έτσι, έχει τη μαγεία του το να κρατάς στο χέρι σου έναν δίσκο, να τον τοποθετείς με προσοχή στο πικάπ και να χειρίζεται απόλυτα την αναπαραγωγή της μουσικής. Αλλά, και αυτή καθαυτή η διαδικασία ακρόασης ενός δίσκου βινυλίου θεωρείται ότι είναι μία ιεροτελεστία από μόνη της, με πολλά βήματα που εμπλέκουν μια σειρά από ενέργειες που τελικά απαιτούν την πλήρη προσοχή του ακροατή. Για αυτό και πολλοί θεωρούν πιο εύκολη τη συγκέντρωση και απόλαυση ενός βινυλίου μέσα σε ένα πικάπ από την απλή ακρόαση μουσικής μέσω ψηφιακού μέσου!

 

 

 

Σωστό interface και εμπειρία χρήσης

Με βάση το προηγούμενο, έχουμε ένα σωστό interface που εμπλέκει πλήρως τον χρήστη και του κρατά την προσοχή. Κάποιοι ειδικοί στον χώρο ισχυρίζονται ότι αποτελεί μάθημα για κάθε σχεδιαστή συσκευής και ότι δεν είναι εύκολο να είναι ο χρήστης στο προσκήνιο και με παραπάνω από μία αισθήσεις! Δηλαδή, δεν μιλάμε απλά για κατανάλωση μουσικής, αλλά για μία εμπειρία που εμπλέκει τον χρήστη πλήρως και πιο διαισθητικά ίσως.

 

Για τους λάτρεις της αισθητικής και καθετί ρετρό

Προφανώς, τα σύγχρονα πικάπ απευθύνονται σε όσους αγαπούν τα ρετρό αντικείμενα και την αισθητική άλλων εποχών, ενώ καλύπτουν και την ανάγκη αξιοποίησης παλιών δίσκων και συλλογών. Επιπλέον, συχνά συνδυάζουν αυτό το retro feeling, με τις τάσεις της εποχής μας και με κάποια πρακτικά στοιχεία. Για παράδειγμα, θα διαπιστώσεις εύκολα ότι η αγορά σου προσφέρει πολλά διαφορετικά μοντέλα σε σχέδιο, μέγεθος και χρώμα. Επίσης, μπορείς να το συνδυάσεις ως συσκευή με κάποια ανακαίνιση ή αλλαγή αισθητικής και ανανέωσης του χώρου. Σίγουρα, είναι μία πιο όμορφη συσκευή από ένα απλό ψηφιακό ηχοσύστημα…

 

 

Επιπλέον λειτουργικότητα

Στα θετικά και το γεγονός ότι τα σύγχρονα πικάπ έχουν και πολλές μοντέρνες πινελιές και νέες δυνατότητες και λειτουργίες. Αναλυτικότερα, ανάλογα με το μοντέλο μπορείς να κάνεις εγγραφή σε άλλα αποθηκευτικά μέσα (για παράδειγμα σε εξωτερικό φορητό δίσκο ή φλασάκι), να συνδέσεις ασύρματα ή ενσύρματα άλλες συσκευές (όπως ηχεία, ενισχυτή, κινητό, τάμπλετ, υπολογιστή και music players) και να ακούσεις ραδιόφωνο. Παράλληλα, κάποια μοντέλα είναι πιο εύκολα σε επίπεδο φορητότητας ή έρχονται με βαλιτσάκι μεταφοράς.

 

Ψηφιοποίηση LP

Σύμφωνα με τα προηγούμενα μπορείς να αξιοποιήσεις ένα σύγχρονο πικάπ ώστε να ψηφιοποιήσεις όλους τους αναλογικούς δίσκους ώστε να μην χάσεις για οποιοδήποτε λόγο τη μουσική σου συλλογή. Αυτό είναι δυνατό μέσω θύρας USB και σύνδεσης του κατάλληλου εξοπλισμού ή γίνεται και εγγενώς αφού κάποια μοντέλα έχουν ήδη ενσωματωμένο σκληρό δίσκο και κωδικοποιητή.

Εν ολίγοις, τα πικάπ παραμένουν εξαιρετικά μηχανήματα για τους μουσικόφιλους, έχουν τη θέση τους (εκμοντερνισμένα ως ένα βαθμό) στη νέα ψηφιακή εποχή, ενώ σαφέστατα μπορούν να γίνουν ένα ξεχωριστό δώρο για εσένα ή για τα αγαπημένα σου πρόσωπα.

Μπορείς να δεις ακόμη