Πέντε δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις με τα παιδιά στο σπίτι   

 

Το να μείνεις για αρκετές ώρες στο σπίτι μαζί με το παιδί ή τα παιδιά είναι μία καλή ευκαιρία για να περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί και για να δεθείτε περισσότερο ως οικογένεια. Προφανώς, έχει και τις δυσκολίες του, κυρίως επειδή τα παιδιά είναι πολύ ενεργητικά και ανυπόμονα. Όμως, με λίγη οργάνωση και με μερικές καλές δραστηριότητες θα περάσετε εξαιρετικά!

 

1. Μαγειρική

Η μαγειρική πάντα ενθουσιάζει τους μικρούς μας φίλους και είναι από τα πλέον δημιουργικά και συμμετοχικά «παιχνίδια». Επίσης, πρόκειται για μία εκπαιδευτική διαδικασία που τα προετοιμάζει για την ενήλικη ζωή τους. Βέβαια, πρέπει να ορίσεις εξ αρχής τους κανόνες ασφαλείας και τον τρόπο που θα μαγειρέψετε ώστε να έχεις τον έλεγχο.

Έτσι, μπορείς να εξηγήσεις το πώς δουλεύουν οι οικιακές συσκευές και το τι πρέπει να προσέχει το παιδί. Εναλλακτικά, μπορείς να αξιοποιήσεις το διαδίκτυο και ειδικά apps μαγειρικής στο κινητό ή tablet για να κάνεις τη διαδικασία ακόμα πιο ελκυστική. Ύστερα, βγάλε φωτογραφίες και αξιολογείστε το αποτέλεσμα. Επίσης, απόλαυσε το προνόμιο του να μπορείτε να φάτε όλοι μαζί. Στο, τέλος μπορείτε να κάνετε μαζί και μέρος της καθαριότητας.

 

2. Κατασκευές

Μία άλλη καλή ιδέα είναι η δημιουργία κατασκευών με απλά διαθέσιμα υλικά. Τα παιδιά το λατρεύουν και είναι μία άκρως εποικοδομητική διαδικασία. Φυσικά ιδέες μπορείς να αντλήσεις πολλές μέσω ίντερνετ.

Για παράδειγμα μπορείς μαζί με τα παιδιά να κάνεις κολάζ οικογενειακών φωτογραφιών, να δημιουργήσεις ένα χαρτόνι σκέψεων και συναισθημάτων, να δημιουργήσεις ένα θεατρικό με υποτυπώδη σκηνικά, να αξιοποιήσεις τα τουβλάκια Lego και τις πλαστελίνες, να φτιάξεις βραχιολάκια, να γράψεις ένα παραμύθι στον υπολογιστή, να κάνεις edit μία μικρή ταινία από κάμερα ή κινητό, να φυτέψεις φακές σε ένα κεσεδάκι από γιαούρτι κτλ. Η λίστα είναι κυριολεκτικά ατελείωτη.

 

3. Ζωγραφική

Η ενασχόληση με τη ζωγραφική και γενικά τις τέχνες διδάσκει και ηρεμεί τα παιδιά. Σίγουρα σε κάθε σπίτι υπάρχουν υλικά για ζωγραφική (π.χ. χαρτί, μαρκαδόροι, ξυλομπογιές). Επιπρόσθετα, μπορείς να αξιοποιήσεις την Wikipedia και το YouTube ώστε να βρείτε πληροφορίες για καλλιτεχνικές τάσεις, τις οποίες μπορεί το παιδί να δοκιμάσει στην πράξη. Ακόμη στο διαδίκτυο, υπάρχουν εξαιρετικές ζωγραφικές δραστηριότητες με χρήση μοτίβων και γεωμετρικών σχημάτων ειδικά για πιο μικρές ηλικίες.

 

Ρίξε μια ματιά και στην δική μας ενέργεια #ΜένουμεΚοντά με τη Ζωγραφική!

 

 

4. Παζλ

Το παζλ είναι από τις πιο ευχάριστες και αγχολυτικές δραστηριότητες για κάθε ηλικία. Μπορείς να το δοκιμάσεις με το παιδί σου παρέα ή να το αφήσεις να το ολοκληρώσει ακόμη και μόνο του. Απαιτεί ώρα και εξασκεί μνήμη και οπτική αντίληψη ανάμεσα σε άλλα. Επιπρόσθετα, υπάρχουν και ηλεκτρονικά παζλ για υπολογιστή ή tablet. Μπορείτε επίσης να δημιουργήσετε τα δικά σας puzzle ακόμα και με φωτογραφίες σας εκτυπώνοντάς τα σε εκτυπωτή η πολυμηχάνημα.

 

5. Χορός και Τραγούδι

Τέλος, ο χορός και το τραγούδι είναι μία εξαιρετική πρόταση με πολλά πλεονεκτήματα που τα παιδιά πάντα αγαπούν. Μπορείς να αξιοποιήσεις οποιαδήποτε συσκευή και app, ακόμα και εφαρμογές καραόκε.  Άσε τα παιδιά ή πάρε μέρος μαζί τους στην εκτόνωση και στην κίνηση. Δημιουργήστε ή αντιγράψτε χορογραφίες. Ψάξτε και βρείτε αγαπημένα βιντεοκλίπ και δημιουργήστε μία αγαπημένη λίστα τραγουδιών.

Πάντως, εξαιρετική επιλογή γι’ αυτόν τον σκοπό είναι και το παιχνίδι Just Dance για PS4.

 

Μπορείς να δεις ακόμη