Πώς να μείνεις σε επαφή με τις μεγαλύτερες ηλικίες

 

Τώρα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά δεν πρέπει να «χάνουμε» την επαφή μας με τους αγαπημένους μας. Ειδικά τα άτομα της τρίτης ηλικίας, έχουν ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη για επικοινωνία, χρειάζονται να νιώθουν ότι κάποιος είναι κοντά τους και τους προσέχει. Ευτυχώς, η τεχνολογία μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα επικοινωνίας με τους αγαπημένους μας ανθρώπους.

 

Smartphone και Tablet

Η αγορά ενός smartphone ή ενός tablet για τη μαμά, τον μπαμπά, τη γιαγιά ή τον παππού, είναι η καλύτερη επένδυση που μπορείς να κάνεις. Φαντάσου, για παράδειγμα, τι χαρά μπορεί να πάρει ένας ηλικιωμένος άνθρωπος όταν μπορεί να συνομιλεί -ανά πάσα στιγμή- με ήχο και εικόνα με τα εγγόνια του, εκμηδενίζοντας τις αποστάσεις. Κι όλα αυτά, με το πάτημα ενός κουμπιού. Η αξία τέτοιων στιγμών είναι ανεκτίμητη.

Τα άτομα της τρίτης ηλικίας προτιμούν συσκευές που έχουν ευανάγνωστη οθόνη και είναι όσο το δυνατόν πιο εύχρηστα. Άλλωστε, ακόμα και το πιο «απλό» smartphone ή tablet, διαθέτει κάμερα και πολλές έξυπνες λειτουργίες και χαρακτηριστικά που μπορούν να διευκολύνουν την καθημερινότητα της τρίτης ηλικίας.

 

 

Προτίμησε μια συσκευή με φιλικό στη χρήση γραφικό περιβάλλον. Πολλές εταιρείες όπως οι MLS, Xiaomi, Huawei, διαθέτουν μια ευρεία γκάμα προτάσεων με γραφικό περιβάλλον που είναι σχεδιασμένο για γρήγορη και εύκολη χρήση.

Οι χρήστες με προβλήματα όρασης και οι λιγότερο έμπειροι στα smartphone θα εκτιμήσουν ένα κινητό τηλέφωνο με απλό και «καθαρό» γραφικό περιβάλλον όπως π.χ. το MLS Easy TS, με μεγάλες ενδείξεις επιπέδου μπαταρίας και ισχύος σήματος, επιλογές χρωμάτων κ.λπ. Η διάταξη εικονιδίων και τα κουμπιά θα πρέπει να προσφέρουν εύκολη λειτουργία – ώστε με ένα μόνο πάτημα, να ενεργοποιείται η σωστή λειτουργία.

Επίσης, συνήθως τα Android Smartphone και tablet έρχονται με προ-εγκατεστημένες εφαρμογές επικοινωνίας όπως Skype και Messenger, για βιντεοκλήσεις και μηνύματα κειμένου. Διαφορετικά, μπορείς να εγκαταστήσεις μια εφαρμογή για απομακρυσμένη πρόσβαση, όπως π.χ. το TeamViewer για Android, και να εγκαταστήσεις απομακρυσμένα τις απαραίτητες εφαρμογές στο κινητό ή στο tablet της μαμάς, του παππού, ή της γιαγιάς.

 

Απομακρυσμένη βοήθεια και monitoring

Οι έξυπνες συσκευές εκτός από «γέφυρα επικοινωνίας», μπορούν να γίνουν χρήσιμα εργαλεία και για απομακρυσμένη παρακολούθηση. Για παράδειγμα, σχεδόν όλα τα smartphone, tablet, και wearables όπως τα smartwatches, έρχονται με λειτουργία GPS και μπορούν να λειτουργήσουν ως συσκευή εντοπισμού. Έτσι μπορείς να εγκαταστήσεις ένα safe track app για να είσαι πάντα ενήμερος για την ακριβή θέση του μπαμπά ή του παππού σου. Οι περισσότερες εφαρμογές σου επιτρέπουν να στέλνεις SMS και να λαμβάνεις άμεσα απαντητικό μήνυμα με τις συντεταγμένες της τοποθεσίας όπου βρίσκεται ο άνθρωπός σου.

 

 

Επίσης, πολλά smartphone για ηλικιωμένους διαθέτουν φυσικό πλήκτρο έκτακτης ανάγκης (SOS) που καλεί 3 -ή παραπάνω- επιλεγμένους αριθμούς που έχεις προγραμματίσει από πριν, για τις περιπτώσεις που ο άνθρωπός σου χρειάζεται άμεση βοήθεια ανά πάσα στιγμή όπου κι αν βρίσκεται. Όταν πατηθεί, το τηλέφωνο θα αρχίσει αυτόματα να καλεί προεπιλεγμένους αριθμούς και να στέλνει μηνύματα έκτακτης ανάγκης. Τα παραπάνω χαρακτηριστικά προσφέρουν στον χρήστη σιγουριά και ασφάλεια κίνησης ενώ παράλληλα απαλλάσσουν εσένα από το καθημερινό άγχος για τις κινήσεις του αγαπημένου σου προσώπου.

 

Σχεδόν όλα τα smartphone, smartwatches και tablet υποστηρίζουν φωνητικές εντολές (φωνητική αναζήτηση επαφών, φωνητική κλήση, κ.ά.). Ορισμένες προτάσεις προσφέρουν και ψηφιακό προσωπικό βοηθό, όπως η Siri της Apple, η Bixby της Samsung και το Google Now. Εάν αναζητάς smartphone με πλήρη υποστήριξη φωνητικών εντολών στα ελληνικά, οι συσκευές της MLS είναι η καλύτερη επιλογή. Η MLS διαθέτει την MAIC (MLS Artificial Intelligence Center), μέσω της οποίας μπορείς να διαχειριστείς όλες τις εφαρμογές της συσκευής. Από φωνητικές κλήσεις και μηνύματα, μέχρι φωνητική αναζήτηση στο διαδίκτυο και ανάγνωση κειμένων (όλα στα ελληνικά), με την MAIC μπορείς να αξιοποιήσεις όλες τις υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες στο κινητό σου.

 

Με «σύμμαχο» την τεχνολογία

Οι λύσεις για να μην χάσεις επαφή με τις μεγαλύτερες ηλικίες είναι πολλές. Ακόμα κι αν βρίσκεσαι στην άλλη άκρη της γης, η τεχνολογία μπορεί να σε βοηθήσει να μένεις κοντά στους αγαπημένους σου ανθρώπους όταν σε έχουν ανάγκη και να εκδηλώνεις την αγάπη σου προς αυτούς. Το αξίζουν άλλωστε.

 

Μπορείς να δεις ακόμη