Πέντε λάθη που απειλούν την «υγεία» του πλυντηρίου και των ρούχων σου

 

Είτε το πλυντήριο ρούχων σου είναι παλιό είτε καινούργιο μοντέλο, υπάρχουν ορισμένες συνήθειες που επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία του. Δεν είναι απίθανο ακόμη και να φθείρουν την γκαρνταρόμπα σου κατά το πλύσιμο. Επομένως αν τις αποφύγεις θα διατηρήσεις το πλυντήριό σου σε καλή κατάσταση για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Παράλληλα εξασφαλίζεις πως τα ρούχα σου θα διατηρήσουν το χρώμα και τη φόρμα του για πολλά χρόνια.

 

1. Παραφορτωμένος κάδος

Όταν φορτώνεις υπερβολικά τον κάδο του πλυντηρίου υπάρχει κίνδυνος να προκληθεί βλάβη στη συσκευή. Επιπλέον είναι βέβαιο πως τα ρούχα σου δεν θα καθαριστούν στην εντέλεια. Η έλλειψη επαρκούς κενού χώρου δεν επιτρέπει στο νερό και στο απορρυπαντικό να φτάσουν σε όλα τα σημεία. Γι’ αυτό θα πρέπει να ελέγχεις πως η μπουγάδα σου δεν ξεπερνάει τη χωρητικότητα που υποστηρίζει το μοντέλο σου.

Αν έχεις παλιό μοντέλο υπάρχει ένας πρακτικός κανόνας που μπορείς να ακολουθείς για να μην ξεπερνάς τη χωρητικότητα του. Ανάμεσα στα ρούχα και το πάνω μέρος του κάδου να υπάρχει χώρος όσο το πλάτος της παλάμης σου. Αν όμως η συσκευή σου ανήκει στη «νέα γενιά» μάλλον διαθέτει λειτουργία αυτόματου ζυγίσματος. Σε αυτήν την περίπτωση το ίδιο το πλυντήριο θα σε ειδοποιεί αν έχεις παραφορτώσει τον κάδο. Υπάρχουν ακόμη και μοντέλα που δεν ξεκινούν τη λειτουργία πλύση αν δεν προσαρμόσεις το βάρος του φορτίου στα απαιτούμενα κιλά.

 

2. Υπερβαίνεις τη συνιστώμενη δοσολογία απορρυπαντικού

Η προσθήκη υπερβολικής ποσότητας απορρυπαντικού, εκτός από σπατάλη χρημάτων, επηρεάζει αρνητικά τα ρούχα σου, κυρίως την εμφάνιση των σκουρόχρωμων. Αν χρησιμοποιείς απορρυπαντικό σε σκόνη είναι πολύ πιθανό να εντοπίσεις λεκέδες από αδιάλυτους κόκκους στα υφάσματα. Ακόμη όμως κι αν χρησιμοποιείς υγρό απορρυπαντικό μπορεί να βρεις διαφανείς στάμπες από το καθαριστικό και για να φύγουν θα χρειαστεί να τα ξαναπλύνεις. Η χρήση μεγάλης ποσότητας απορρυπαντικού μπορεί επίσης να προκαλέσει δερματικό ερεθισμό σε κάποιον που ίσως είναι ευαίσθητος στις χημικές ουσίες.

 

3. Υψηλή θερμοκρασία πλύσης

Τα σύγχρονα απορρυπαντικά είναι εξαιρετικά δραστικά και στις χαμηλές θερμοκρασίες. Επομένως, ακόμη κι αν τα ρούχα σου είναι αρκετά βρώμικα δεν υπάρχει λόγος να τα πλύνεις σε υψηλότερη θερμοκρασία από αυτήν που συστήνει ο κατασκευαστής του. Με το να επιλέγεις προγράμματα με πιο υψηλή θερμοκρασία δεν πετυχαίνεις καλύτερο καθάρισμα. Το αποτέλεσμα θα είναι μάλλον αντίθετο, αφού το ρούχο θα ξεθωριάσει, θα «μπει» ή θα ξεχειλώσει στο πλύσιμο. Για να το αποφύγεις αυτό, και να μην χάσει η γκαρνταρόμπα σου τη φόρμα και τα ζωηρά της χρώματα θα πρέπει να συμβουλεύεσαι πάντοτε τις ετικέτες των ρούχων. Όταν τα βάζεις στο πλυντήριο να επιλέγεις κάποιο πρόγραμμα με την κατάλληλη θερμοκρασία και στύψιμο.

 

4. Δεν καθαρίζεις τακτικά το πλυντήριο

Προϋπόθεση για να έχεις πάντοτε καθαρά ρούχα είναι το ίδιο το πλυντήριο να είναι πάντα καθαρό. Καταρχάς, δεν πρέπει ποτέ να υπάρχουν υπολείμματα απορρυπαντικού στη θήκη. Φυσικά ούτε τρίχες, μικροαντικείμενα ή άλλοι ρύποι στο φίλτρο του πλυντηρίου. Μια φορά τον μήνα είναι απαραίτητο η συσκευή να πραγματοποιεί έναν κύκλο πλυσίματος στη μέγιστη θερμοκρασία 90°C, με άδειο κάδο και συνιστάμενη ποσότητα ειδικού καθαριστικού. Έτσι απομακρύνονται τα άλατα και οι ρύποι που ίσως έχουν συσσωρευτεί σε διάφορα σημεία της συσκευής. Αντιμετωπίζει ακόμη και τα υπολείμματα απορρυπαντικού και μαλακτικού που έχουν δημιουργηθεί στον κάδο. Με αυτόν τον τρόπο είναι σίγουρο πως δεν θα αναπτυχθεί μούχλα και δυσοσμία στο εσωτερικό του πλυντηρίου.

 

5. Μη λειτουργική θέση

Κατά τη λειτουργία πλύσης και ακόμη περισσότερο στο στύψιμο προκαλούνται στο πλυντήριο κραδασμοί. Αν η συσκευή δεν είναι ευθυγραμμισμένη τότε είναι πολύ εύκολο να προκληθούν βλάβες στα μηχανικά του μέρη. Γι’ αυτό τον σκοπό, υπάρχουν ειδικοί κοχλίες στα τέσσερα «πόδια» του πλυντηρίου, όπως επίσης και παξιμάδια στερέωσης, που κρατούν σταθερό το ύψος των «ποδιών», όταν πλέον έχει ρυθμιστεί ώστε η συσκευή «πατά σταθερά» στο πάτωμα.

Φυσικά, η ευθυγράμμιση της συσκευής είναι απολύτως απαραίτητο να γίνεται στην εγκατάσταση, πριν την πρώτη λειτουργία του. Ωστόσο, με τη συνεχή χρήση τα παξιμάδια στερέωσης μπορεί να χαλαρώνουν σταδιακά. Οπότε αν παρατηρήσεις πως το πλυντήριο τραντάζεται υπερβολικά στη λειτουργία πλύσης ή κάνει υπερβολικό θόρυβο, θα χρειαστεί να ελέγξεις αν πρέπει να ευθυγραμμιστεί ξανά.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη