|  | 

Κουζίνα

Κοτόπουλου γεμιστό με κους κους – Κουζίνα: Ιστορίες με τον Ανδρέα Λαγό

ΥΛΙΚΑ

  • Για τη γέμιση

  • 120 γρ. μανιτάρια (κομμένα σε μικρά κυβάκια)
  • 100 γρ. πράσινη πιπεριά (κομμένη σε μικρά κυβάκια)
  • 100 γρ. κόκκινη πιπεριά (κομμένη σε μικρά κυβάκια)
  • 1 σκελίδα σκόρδο (ψιλοκομμένη)
  • 50 γρ. πράσο (ψιλοκομμένο)
  • 50 γρ. φρέσκο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 10 γρ. πελτέ τομάτας
  • 350 ml. ζωμό κότας
  • 180 γρ. κους κους
  • 20 γρ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
  • 25 γρ. φρέσκο δυόσμο (ψιλοκομμένο)
  • 40 ml. ελαιόλαδο
  • Αλάτι - πιπέρι
    • Για το κοτόπουλο

    • 1 κοτόπουλο
    • 1 σακοράφα με χοντρή κλωστή, ή οδοντογλυφίδες
    • 1 σακούλα ψησίματος

 

  • Για τη σάλτσα

  • 500 γρ. γιαούρτι
  • 15 γρ. αλεύρι
  • 50 γρ. πράσο (κομμένο σε μακριές λωρίδες)
  • 250 γρ. ντοματίνια
  • 6 γρ. χοντρό θαλασσινό αλάτι
  • 4 γρ. μπούκοβο
  • 1 κ.σ. βούτυρο

 

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

Για τη γέμιση
Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνω το ελαιόλαδο και σοτάρω τα μανιτάρια, τις πιπεριές, το σκόρδο, το ψιλοκομμένο πράσο και το φρέσκο κρεμμύδι. Ρίχνω τον πελτέ και σοτάρω για λίγο ακόμα. Προσθέτω το κους κους και σβήνω με τον ζωμό κότας. Αφήνω σε χαμηλή φωτιά να μαγειρευτούν και να απορροφηθούν τα υγρά. Στη συνέχεια προσθέτω τον μαϊντανό, τον δυόσμο και αλατοπιπερώνω.

 

Για το κοτόπουλο
Πλένω και αλατοπιπερώνω το κοτόπουλο μέσα και έξω πολύ καλά. Για το γέμισμα, κρατάω το κοτόπουλο όρθιο και με ένα μεγάλο κουτάλι το γεμίζω με το κους κους. Με μια σακοράφα ράβω τα ανοίγματά του για να μη χυθεί η γέμιση. Εναλλακτικά μπορώ να το δέσω με οδοντογλυφίδες. Παίρνω τη σακούλα ψησίματος και βάζω μέσα το πράσο (50 γρ.), τα ντοματίνια (250 γρ.), λίγο αλεύρι, μία κουταλιά βούτυρο, το μπούκοβο και κρατώντας το πάνω μέρος κλειστό, κουνάω τη σακούλα ώστε να ανακατευτούν καλά. Βάζω μέσα και το κοτόπουλο, τοποθετώ τη σακούλα σε ένα ταψί και την κλείνω σφιχτά με το ειδικό κλιπ. Θα χρειαστεί να κάνω μία μικρή τρύπα με οδοντογλυφίδα στο πάνω μέρος ώστε να βγαίνει ο αέρας. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε έξτρα υγρά στη σακούλα. Ψήνω στον αέρα στους 200 βαθμούς, τοποθετώντας το ταψί στη μέση του φούρνου, για 1 1/2 ώρα ή μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα το κοτόπουλο.

 

Για τη σάλτσα
Μόλις το φαγητό είναι έτοιμο το βγάζω από τον φούρνο και ανοίγω μια τρύπα στη σακούλα. Παίρνω όλα τα υλικά με τα υγρά που έχουν δημιουργηθεί μέσα στη σακούλα και τα βάζω σε έναν πολυκόφτη. Προσθέτω το γιαούρτι και χτυπάω μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

 

 

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

ΠΡΟΪΟΝΤΑ

 

Δείτε ακόμη