Πέντε ρύποι που θα βγάλουν εκτός μάχης την ηλεκτρική σου σκούπα

 

Η ηλεκτρική σκούπα είναι ο Νο1 σύμμαχος για την απόλυτη καθαριότητα του σπιτιού. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως κάθε μοντέλο είναι ιδανικό για να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις οποιοδήποτε ατύχημα προκύψει και λερώσει το πάτωμα ή τα χαλιά σου. Αντίθετα, υπάρχουν περιπτώσεις που, αν προσπαθήσεις να τη χρησιμοποιήσεις, είναι πολύ πιθανόν να προκαλέσεις και δεύτερο… ατύχημα, στη λειτουργία της σκούπας.

Οι πιο συνηθισμένες παρενέργειες που μπορεί να παρουσιάσει η συσκευή σου είναι να μειωθεί η απορροφητική της δύναμη και να μπλοκάρουν τα φίλτρα της. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να προκληθεί κάποιο πιο σοβαρό πρόβλημα, όπως μία βλάβη σε κάποιο εξάρτημα, ή ακόμη και στο μοτέρ της. Παρακάτω, περιγράφουμε τους πέντε πιο συνηθισμένους ρύπους που απειλούν την «υγεία» της σκούπας σου. Έτσι, εξηγούμε γιατί θα πρέπει να αποφύγεις να επιστρατεύσεις άλλους, πιο παραδοσιακούς τρόπους, για να τους καθαρίσεις.

 

Σπασμένα γυαλιά

Σε περίπτωση που σπάσει κάποιο γυάλινο αντικείμενο σίγουρα η πρώτη σου σκέψη είναι να το μαζέψεις με την ηλεκτρική σκούπα. Αυτό γιατί θα τελειώσεις στο άψε σβήσε, αλλά και επειδή θα απομακρύνεις ακόμη και τα μικρότερα θραύσματα. Πρέπει όμως να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός γιατί κάποιο από τα θραύσματα είναι πιθανό να τρυπήσει τον σωλήνα της σκούπας. Ακόμη χειρότερα, είναι πιθανό να σφηνώσει στο μοτέρ της, προκαλώντας ανεπανόρθωτη ζημιά. Επομένως, η πιο ασφαλής λύση θα ήταν η πατροπαράδοτη σκούπα και το φαράσι, στην αγορά υπάρχουν πλέον πολλά μοντέλα ειδικά σχεδιασμένα για τη συλλογή γυαλιών.

 

Καρφίτσες, βίδες και συνδετήρες

Όπως και τα κομμάτια γυαλιού, έτσι και το καθάρισμα άλλων αιχμηρών μικροαντικείμενων (όπως οι καρφίτσες, οι βίδες και τα καρφιά) εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για τη συσκευή. Αν η σκούπα σου συγκεντρώνει τους ρύπους σε σακούλα, τότε μπορεί να σκιστεί η σακούλα, «πλημμυρίζοντας» με σκόνες το εσωτερικό της συσκευής, τα φίλτρα της, αλλά και τον αέρα. Επίσης, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο πιο σοβαρής βλάβης, στην περίπτωση που κάποιο από αυτά τα αντικείμενα να φτάσει μέχρι το μοτέρ. Ανάλογα… παρατράγουδα μπορεί να υπάρξουν αν η συσκευή «ρουφήξει» συνδετήρες, για τους οποίους επομένως θα πρέπει επίσης να προσέχεις.

 

Χώμα

Η σκούπα δεν είναι η καλύτερη ιδέα για να απομακρύνεις τις λάσπες που μεταφέρονται μέσα στο σπίτι ή το χώμα που έχει πέσει από τις γλάστρες. Αν προσπαθήσεις να τα «ρουφήξεις» από το πάτωμα ή το χαλί, είναι πάρα πολύ πιθανό μικρά κομμάτια από το χώμα να κολλήσουν στο εσωτερικό της συσκευής. Ειδικά στην περίπτωση που δεν είναι τελείως ξερά θα τη φράξουν. Μάλιστα, στην περίπτωση που θέλεις να απομακρύνεις χώμα ή λάσπες από χαλί, με τη σκούπα μάλλον θα το λερώσεις ακόμη περισσότερο, αντί να το καθαρίσεις. Κι αυτό γιατί πιέζοντας τοπικά το χαλί με το πέλμα της σκούπας, για να έχεις καλύτερη απορρόφηση, στην πραγματικότητα θα σπρώξεις το χώμα ακόμη βαθύτερα στις ίνες του χαλιού και θα έχεις το αντίθετο αποτέλεσμα.

 

 

Υγρά

Όπως φαντάζεσαι, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι ένα βασικό κριτήριο που διαχωρίζει τις ηλεκτρικές σκούπες είναι το αν μπορούν να καθαρίσουν μόνο στερεά ή τόσο στερεά όσο και υγρά. Έτσι, αν η δική σου συσκευή ανήκει στην πρώτη κατηγορία, τότε το να προσπαθήσεις να καθαρίσεις υγρά είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα προκαλέσεις σοβαρά προβλήματα. Πρώτα από όλα, το υγρό μπορεί να έρθει σε επαφή με τα ηλεκτρικά κυκλώματα στο εσωτερικό της συσκευής, με συνέπεια να γίνει βραχυκύκλωμα. Σε μία τέτοια περίπτωση, είναι πιθανό να καταστραφεί εντελώς η σκούπα, ενώ επίσης υπάρχει και κίνδυνος πυρκαγιάς. Ακόμη όμως κι αν δεν συμβεί κάτι από τα παραπάνω, η υγρασία θα φράξει το σύστημα απορρόφησης, ενώ θα βουλώσει τα φίλτρα.

Επομένως, είναι πιθανό να βγει η σκούπα εντελώς εκτός μάχης. Γι’ αυτό αν προβλέπεται να αντιμετωπίσεις υγρούς λεκέδες καλύτερα να επιλέξεις εξ’ αρχής ένα μοντέλο σχεδιασμένο για να απορροφά και υγρά στοιχεία.

 

Στάχτη

Αν έχεις τζάκι θα πρέπει να γνωρίζεις πως για να καθαρίσεις την στάχτη υπάρχουν ειδικές ηλεκτρικές σκούπες (σκούπες στάχτης). Ένα βασικό χαρακτηριστικό που έχουν τα συγκεκριμένα μοντέλα είναι πως διαθέτουν μεταλλικά εξαρτήματα (όπως το στόμιο, ο σωλήνας και ο κάδος τους). Αυτό σημαίνει πως αντέχουν στη θερμότητα. Επομένως, θα απορροφήσουν με απόλυτη ασφάλεια κάθε ίχνος στάχτης, ακόμη κι αν δεν έχει κρυώσει τελείως.

Αντίθετα, τα εξαρτήματα της συμβατικής ηλεκτρικής σκούπας είναι φτιαγμένα από πλαστικά υλικά. Κατά συνέπεια, ακόμη κι αν έχει απομείνει ελάχιστη θερμότητα στη στάχτη, δηλαδή όταν η θερμοκρασία της δεν ξεπερνά τους 40°C, είναι βέβαιο πως τα πλαστικά θα  λιώσουν, καταστρέφοντας τη συσκευή. Μάλιστα, σε μία τέτοια περίπτωση, είναι πολύ πιθανό να προκληθεί επίσης βραχυκύκλωμα ή πυρκαγιά.

Ακόμη όμως κι αν η στάχτη είναι εντελώς κρύα, είναι και πάλι απόλυτα «ανθυγιεινή» για την σκούπα σου. Κι αυτό γιατί είναι τόσο λεπτή, σε σχέση με τους ρύπους που μπορεί να «ρουφήξει» η συσκευή σου, που σχεδόν σίγουρα θα φράξει το σύστημα απορρόφησης.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη