Στεγνωτήρια: Νέες τεχνολογίες για καλύτερη φροντίδα ρούχων

 

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, το στεγνωτήριο ρούχων ήταν εντελώς απαγορευτικό για ευαίσθητα υφάσματα. Έτσι, η απλώστρα ήταν μονόδρομος για να στεγνώσει κανείς π.χ. μεταξωτά ή μάλλινα. Τα σύγχρονα μοντέλα, ωστόσο, στεγνώνουν τόσο ήπια τα υφάσματα, που θα μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις άφοβα ακόμη και για ρούχα με ευπαθείς ίνες. Κι αυτό γιατί επιστρατεύουν λειτουργίες που εξασφαλίζουν πως όλα τα ρούχα σου θα βγαίνουν κάθε φορά από τον κάδο όχι μόνο απαλά και ευωδιαστά, αλλά και χωρίς ίχνος φθοράς. Ακόμη καλύτερα, πολλές από αυτές τις λειτουργίες εξασφαλίζουν επίσης πως τα μοντέλα τελευταίας «γενιάς» έχουν και πολύ μικρότερη κατανάλωση, έως και 70%, από τις παλιότερες συσκευές. Κάτι που σημαίνει πως το στέγνωμα είναι «φιλικό» και με τους λογαριασμούς του ρεύματος, πέρα από τα ρούχα σου.

 

Χρήση χαμηλών θερμοκρασιών

Η αντλία θερμότητας, που χρησιμοποιούν τα περισσότερα μοντέρνα στεγνωτήρια, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα καινοτομίας που «παντρεύει» την οικονομία με την απαλή φροντίδα των ρούχων. Ένα στεγνωτήριο με αντλία θερμότητας «ανακυκλώνει» τον ζεστό αέρα που βγαίνει από τον κάδο, ώστε με μικρή κατανάλωση ενέργειας να είναι και πάλι έτοιμος για να αφαιρέσει ακόμη περισσότερη υγρασία από τα ρούχα. Με αυτό τον τρόπο, τα στεγνωτήρια με αντλία «καίνε» πολύ λιγότερο ρεύμα από τα μοντέλα που λειτουργούν με ένα θερμαντικό στοιχείο και ζεσταίνουν συνεχώς «φρέσκο» αέρα, για να τον διοχετεύσουν στον κάδο. Παράλληλα, η «ανακύκλωση» του θερμού αέρα επιτρέπει σε ένα στεγνωτήριο με αντλία να λειτουργεί επίσης σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Επομένως, το στέγνωμα γίνεται πιο ήπια και χωρίς την παραμικρή κακομεταχείριση των υφασμάτων.

 

Βελτιωμένος σχεδιασμός του κάδου

Για να συνδυάζεται η χρήση χαμηλών θερμοκρασιών με το γρήγορο στέγνωμα, τα σύγχρονα στεγνωτήρια διαθέτουν κάδους εξελιγμένης σχεδίασης, ώστε ο ζεστός αέρας να διαχέεται από όλες τις κατευθύνσεις μέσα στον κάδο. Μία ακόμη βασική «αποστολή» της σχεδίασης του κάδου είναι να εξασφαλίζει πως αφαιρείται ομοιόμορφα η υγρασία από όλη την επιφάνεια των ρούχων, και επομένως ότι θα στεγνώσουν ακόνη και τα πιο δύσκολα σημεία, όπως για παράδειγμα οι τσέπες. Ωστόσο, με τον ίδιο τρόπο, εξασφαλίζει πως δεν υπάρχει περίπτωση κάποια περιοχή των ρούχων να εκτεθεί παρατεταμένα στον ζεστό αέρα, εξασφαλίζοντας έτσι ότι δεν θα ταλαιπωρηθούν τοπικά οι ίνες του.

 

Σύνδεση Wi-Fi

Πολλά στεγνωτήρια μπορούν να «επικοινωνούν» με το smartphone σου, καθώς έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης στο οικιακό Wi-Fi. Η λειτουργία αυτή «ανοίγει» πολλές έξτρα λειτουργίες, όπως για την καλύτερη φροντίδα της γκαρνταρόμπας σου. Έτσι, για παράδειγμα, θα μπορείς να «κατεβάσεις» επιπλέον προγράμματα από αυτά που διέθετε η συσκευή σου όταν την αγόρασες, προσαρμόζοντας ακόμη καλύτερα το στέγνωμα σε κάποια ιδιαίτερα υφάσματα των ρούχων που απέκτησες στην πορεία.

 

Αισθητήρες στεγνώματος

Όλες οι μοντέρνες συσκευές «αντιλαμβάνονται» ποτέ έχει ολοκληρωθεί το στέγνωμα, ώστε να μην υπάρχει περίπτωση η γκαρνταρόμπα σου να υποβληθεί ποτέ σε υπερβολική (και αχρείαστη) θέρμανση. Κάτι που σημαίνει πως δεν πρόκειται να υπάρξει η παραμικρή επίπτωση στην υφή, το σχήμα και τα χρώματα των υφασμάτων. Ακόμη καλύτερα, με τους αισθητήρες κατά κανόνα μπορείς να επιλέξεις εσύ τον βαθμό στεγνώματος, διαλέγοντας π.χ. τα ρούχα να βγουν νωπά για σιδέρωμα, ή στεγνά για απευθείας αποθήκευση στην ντουλάπα. Επίσης, η «αντίληψη» του στεγνώματος εξοικονομεί ενέργεια: χάρις στους αισθητήρες, ένα στεγνωτήριο «καίει» 10-15% λιγότερο ρεύμα ανά κύκλο, συγκριτικά με ένα παλιότερο μοντέλο, που ολοκληρώνει κάθε πρόγραμμα σε προκαθορισμένο χρόνο.

 

Γεννήτρια ατμού

Αρκετά σύγχρονα στεγνωτήρια δίνουν επίσης τη δυνατότητα να «αραιώσεις» το πλύσιμο των ρούχων, για να προστατεύσεις έτσι ακόμη περισσότερο από τη φθορά. Γι’ αυτό τον σκοπό διαθέτουν γεννήτρια ατμού, ώστε να ψεκάζουν με ατμό τα στεγνά σου ρούχα. Ο ατμός διεισδύει στις ίνες των υφασμάτων και τα «φρεσκάρει», απομακρύνοντας έτσι τις οσμές ή τον καπνό. Επομένως, ένα πουκάμισο που έχεις φορέσει μία φορά θα βγει από τον κάδο έτοιμο να το ξαναφορέσεις, απαλό και ευωδιαστό σαν να είναι φρεσκοπλυμένο. Ακόμη καλύτερα, ο ατμός χαλαρώνει τις ίνες, «εξαφανίζοντας» και τις ζάρες.

 

Προστασία από το τσαλάκωμα

Ακόμη κι αν δεν θα προλάβεις να επιστρέψεις στο σπίτι μέχρι να τελειώσει το στέγνωμα, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως τα ρούχα σου δεν θα τσαλακωθούν, παρόλο που δεν θα βγουν αμέσως από τον κάδο. Γι’ αυτό τον σκοπό, αρκετά σύγχρονα στεγνωτήρια διαθέτουν μία λειτουργία κατά του τσαλακώματος, περιστρέφοντας τα ρούχα μέσα στον κάδο έως και για 2 ώρες αφότου ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, για να μην σχηματιστούν ζάρες.

 

Μπορείς να δεις ακόμη