Περιποίηση φυτών την άνοιξη

by Aggeliki Tsoukana

Η άνοιξη είναι η καταλληλότερη εποχή για την ανανέωση των φυτών, στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας. Και τώρα που η κηπουρική είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, παρακάτω θα βρεις μερικά έξυπνα κόλπα και συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να δώσεις στα φυτά και τα λουλούδια σου την καλύτερη φροντίδα!

 

 

Πρώτα η καθαριότητα

Η εποχή είναι ιδανική για να ασχοληθείς με την καθαριότητα της βεράντας ή και του κήπου σου. Ο χειμώνας άφησε πίσω του βρωμιές, ξερά φύλλα και κλαδιά. Χρησιμοποίησε έναν ισχυρό φυσητήρα για να απομακρύνεις όλα τα ξερά και υγρά υπολείμματα από τον κήπο σου.

Πάρε μια τσουγκράνα ή ένα σκαλιστήρι και τράβηξε από τη ρίζα όλα τα «άγρια» φυτά. Κόψε τα μαραμένα λουλούδια και τα άνθη από τα αρωματικά σου φυτά, για να είναι πάντα πράσινα. Για να ισιώνεις το χώμα, ν’ απλώνεις το λίπασμα, το χαλίκι και την άμμο, καθώς και να σκουπίζεις μεγάλα σκουπίδια και υπολείμματα, θα σε διευκολύνει περισσότερο μια τσουγκράνα με στρογγυλεμένες άκρες.

Χρησιμοποίησε πλυστικό μηχάνημα και απομάκρυνε τα βρύα απ’ όλες τις επιφάνειες και πλύνε καλά τους πάγκους και τα έπιπλα που υπάρχουν στη βεράντα ή στον κήπο σου. Μπορείς, επίσης, να δώσεις όμορφα σχήματα στους θάμνους ή στα δεντράκια σου με ένα μπορντουροψάλιδο.

 

 

Το ανοιξιάτικο κλάδεμα

Το κλάδεμα είναι απαραίτητο, όχι μόνο για για να δώσεις σχήμα στα δέντρα και τους θάμνους σου, αλλά και για να το διατηρήσεις. Επιπλέον, συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών αερισμού στο εσωτερικό της κόμης του δέντρου ή του θάμνου, κάτι που σημαίνει ότι αναπτύσσεται κάτω από ευνοϊκότερες συνθήκες. Το ανοιξιάτικο κλάδεμα πρέπει να διενεργείται από τον Μάρτιο έως τον Απρίλιο, όταν έχει αυξηθεί η θερμοκρασία.

Κατά πάσα πιθανότητα να έχεις πολλές τριανταφυλλιές στον κήπο ή στο μπαλκόνι σου. Καλό είναι να γνωρίζεις ότι το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς περιλαμβάνει αφαίρεση των «λαίμαργων» βλαστών αλλά και των πρώτων μπουμπουκιών προκειμένου να αυξηθεί η ανθοφορία. Μονάχα μην ξεχάσεις να εφοδιαστείς με τα κατάλληλα ψαλίδια και κλαδευτήρια.

 

 

Και το γκαζόν θέλει την περιποίησή του

Αν ένα μέρος του κήπου σου αποτελείται από γκαζόν, τότε πρέπει να το περιποιηθείς και αυτό. Σκουπίζεις τα πεσμένα φύλλα, αφαιρείς τα αγριόχορτα και τα ζιζάνια, ρίχνεις λίπασμα, εξαερίζεις τον χλοοτάπητα ανοίγοντας τρύπες με τη μια τσουγκράνα. Επιπλέον, η άνοιξη είναι ιδανική εποχή για να κουρέψεις το γκαζόν. Οπότε, εάν η χλοοκοπτική σου μηχανή έχει χαλάσει, πρέπει να την αντικαταστήσεις άμεσα. Για κοντό γρασίδι, η πιο ιδανική λύση είναι το χορτοκοπτικό.

 

 

Ώρα για μεταφύτευση

Όταν τα φυτά εσωτερικού χώρου αναπτυχθούν αρκετά, θα χρειαστεί να τα μεταφυτεύσεις σε μεγαλύτερες γλάστρες, πλαστικές ή πήλινες. Κατάλληλες εποχές για μεταφύτευση είναι το φθινόπωρο και η άνοιξη, χρησιμοποιώντας ειδικό φυτόχωμα εσωτερικού χώρου. Φρόντισε να επιλέξεις γλάστρα λίγο μεγαλύτερη από αυτή που βρισκόταν το φυτό σου. Επίλεξε γλάστρες με τρύπες στη βάση για να φεύγει το περίσσιο νερό, αλλά και αντίστοιχο «πιατάκι» για να μη λερώνεται το πάτωμα κατά το πότισμα.

 

 

Μην ξεχνάς το πότισμα

Τα περισσότερα λουλούδια και φυτά θέλουν τακτικό πότισμα. Ακολουθώντας μερικά μικρά «μυστικά» το πότισμα θα γίνει εύκολη υπόθεση, και τα φυτά σου θα είναι πάντα «φρέσκα» και μυρωδάτα.

Προτίμησε να ποτίζεις όσο το δυνατόν αργότερα από τη δύση του ήλιου, ή αρκετά νωρίς το πρωί. Τις ώρες που επικρατεί ζέστη χάνεται μία σημαντική ποσότητα νερού, αφού εξατμίζεται.

Καλό θα ήταν να αποφεύγεις το συχνό πότισμα με μικρή ποσότητα νερού, γιατί με αυτό τον τρόπο ευνοείται η επιφανειακή ανάπτυξη ριζών από τα φυτά. Μείωσε τη συχνότητα ποτίσματος αυξάνοντας την ποσότητα νερού που χρησιμοποιείς κάθε φορά.

Για να μην έχεις μεγάλες απώλειες νερού, απόφυγε να ποτίζεις με το απλό λάστιχο. Με αυτό τον τρόπο καταναλώνεις άσκοπα νερό καθώς προχωράς από φυτό σε φυτό, ενώ συχνά χάνονται αρκετά λίτρα στο χρονικό διάστημα ανάμεσα στο άνοιγμα της βρύσης και την έναρξη του ποτίσματος. Προτίμησε ποτιστήρι ή αγόρασε ένα «πιστόλι» ρυθμιζόμενης ροής, ώστε το νερό να τρέχει μόνον όταν πατάς τη σκανδάλη.

Κατά γενικό κανόνα, τα φυτά εσωτερικού χώρου χρειάζονται πότισμα περίπου μία φορά τη βδομάδα. Ωστόσο, ανάλογα με το φυτό και την εποχή προσαρμόζεις και το πότισμα. Υπάρχουν, για παράδειγμα, ορισμένα φυτά που χρειάζονται πότισμα μια φορά το μήνα.

 

Για φυτά πράσινα και λαμπερά όλο τον χρόνο

Αν έχεις πολλές γλάστρες, τοποθετημένες τη μια δίπλα στην άλλη στο δάπεδο του μπαλκονιού ή του κήπου, μπορείς να δημιουργήσεις έναν κάθετο κήπο, τοποθετώντας τις στον τοίχο κάθετα. Με αυτόν τον τρόπο θα γεμίσεις με όμορφα αρώματα και χρώματα κάθε πλευρά του κήπου και παράλληλα θα εξοικονομήσεις χώρο. Αν έχεις κάποιο σημείο του μπαλκονιού ή του κήπου που θέλεις να «κρύψεις» μπορείς να βάλεις εκεί μια ξύλινη επιφάνεια στην οποία θα τοποθετήσεις κατακόρυφα γλάστρες.

Υπάρχουν πολλά γεωργικά και καλλωπιστικά φυτά που μπορούν να ευδοκιμήσουν σε εσωτερικό χώρο, αρκεί να τους βρεις την κατάλληλη θέση. Τοποθέτησέ τα σχετικά κοντά σε παράθυρα, φροντίζοντας να μη δέχονται τις απευθείας ακτίνες του ήλιου που μπορούν να βλάψουν τα φύλλα τους.

φρόντιζε να καθαρίζεις το φύλλωμα των φυτών σου, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα χρησιμοποιώντας ένα νοτισμένο πανί σε χλιαρό απιονισμένο νερό. Με αυτό τον τρόπο απομακρύνεις τη σκόνη που δυσκολεύει την ανάπτυξη των φυτών ενώ παράλληλα δίνεις λίγη δροσιά στο φύλλωμα. Το απιονισμένο νερό είναι απαραίτητο για να αποφύγεις τη δημιουργία αλάτων στο φύλλωμα. Μπορείς αν θέλεις να αξιοποιήσεις το νερό που συλλέγεται στον αφυγραντήρα, ή από το κλιματιστικό.

Η ενασχόληση με την κηπουρική όχι μόνο μας ευχαριστεί και μας χαλαρώνει, αλλά μας ανταμείβει με την εικόνα των περιποιημένων φυτών και των ανθισμένων λουλουδιών. Τώρα λοιπόν είναι η ώρα να ανασκουμπωθείς και να οργανωθείς. Κατέγραψε σε ένα ημερολόγιο τις εργασίες που πρέπει να ακολουθήσεις και ο κήπος σου το καλοκαίρι θα είναι ζωντανός, πολύχρωμος και ευωδιαστός!

Μπορείς να δεις ακόμη