Περισσότερα από 5,3 δισ. κινητά θα πεταχτούν το 2022 σύμφωνα με το WEEE forum

by Aggeliki Tsoukana

Oύτε ένα, ούτε δύο, ούτε τρία, αλλά 5,3 δισεκατομμύρια κινητά τηλέφωνα αναμένεται να καταλήξουν στα σκουπίδια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Forum για τα Απόβλητα από τον Ηλεκτρικό και Ηλεκτρονικό Εξοπλισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης (WEEE Forum). Μάλιστα αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 16 δισεκατομμύρια κινητά παγκοσμίως, και το ένα τρίτο εξ αυτών δεν χρησιμοποιείται και ούτε ανακυκλώνεται.

Όπως έχουν δείξει πολλές έρευνες αρκετοί καταναλωτές επιλέγουν να κρατούν τις παλιές τους συσκευές ακόμα και αν δεν τις χρησιμοποιούν. Και όλες αυτές οι ποσότητες ορυκτών, μετάλλων και σπάνιων γαιών που υπάρχουν στα smartphones που δεν ανακυκλώνονται ώστε να επαναχρησιμοποιηθούν, πρέπει να εξορυχθούν από κάπου.

“Οι άνθρωποι δείχνουν να μην έχουν συνειδητοποιήσει ότι όλα αυτά τα αδιάφορα για εκείνους αντικείμενα έχουν μεγάλη αξία αν τα δει κανείς συγκεντρωτικά και αντιστοιχούν σε τεράστιες ποσότητες χρήσιμων πρώτων υλών σε παγκόσμια κλίμακα”, λέει ο Pascal Leroy, γενικός διευθυντής του WEEE Forum. Μάλιστα σύμφωνα με την έρευνα του Forum το βουνό των ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών αποβλήτων, από τα πλυντήρια και τις τοστιέρες, μέχρι τα PC και τα Tablets αναμένεται να φτάσει τα 74 εκατομμύρια τόνους ετησίως μέχρι το 2030.

Μάλιστα, μόνο το 17% των συνολικών ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων σε παγκόσμιο επίπεδο ανακυκλώνεται σωστά, αν και η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU) του OHE έχει θέσει ως στόχο αυτό το ποσοστό να φτάσει το 30% μέσα στο 2023. Για αυτό και είναι πιο επιτακτικό από ποτέ όλοι μας να εκμεταλλευόμαστε τα προγράμματα ανακύκλωσης συσκευών, οπου αυτά υπάρχουν.

Μπορείς να δεις ακόμη