Επαγγελματικός εξοπλισμός κουζίνας, με έμφαση στην εργονομία

by Aggeliki Tsoukana

Ο εξοπλισμός κουζίνας αποτελεί βασικός παράγοντας επιτυχίας, για οποιοδήποτε χώρο μαζικής εστίασης. Τόσο στην αρχή και στο στήσιμο μιας επιχείρησης υγειονομικού ενδιαφέροντος, όσο και στην μετέπειτα λειτουργία της, ο εξοπλισμός που θα επιλεγεί είναι το σπουδαιότερο και πιο σημαντικό.

Ο όρος «σωστός εξοπλισμός» περιλαμβάνει πολλούς παράγοντες, με τον πιο σημαντικό να είναι ο εργονομικός και λειτουργικός σχεδιασμός.

 

Τι σημαίνει εργονομία και λειτουργικότητα

Εργονομία και λειτουργικότητα στον επαγγελματικό εξοπλισμό σημαίνει ότι τα μηχανήματα θα προσαρμόζονται στις ιδιαιτερότητες της κουζίνας σας, θα συμβάλουν στην εύκολη εκπαίδευση τους προσωπικού σας, και θα αρμόζουν στο μενού που θέλετε να διαμορφώσετε αλλά και στην ενδεχόμενη ευελιξία αυτού στο μέλλον.

 

 

 

Εργονομία σε κάθε επαγγελματική κουζίνα

Κατά γενικό κανόνα, κάθε επιχείρηση εστίασης σχεδιάζει/στήνει την κουζίνα της βάσει των αναγκών που έχει, όπως π.χ. ο διαθέσιμος χώρος αλλά και το είδος κουζίνας. Για παράδειγμα, διαφορετικές ανάγκες έχει ένα μικρό μπιστρό, άλλες ανάγκες έχει ένα ξενοδοχείο, και διαφορετικές ένα Café Bar.

Ενδεικτικά, σε εστιατόρια με μεγάλη ποικιλία πιάτων, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ποικιλία του εξοπλισμού με διάφορες επιλογές σε συσκευές μαγειρικής όπως φούρνοι, εστίες ή και συσκευές για ειδικές παρασκευές.

Ακόμα κι ένας μικρός χώρος κουζίνας, μπορεί να φιλοξενήσει μια μεγάλη ποικιλία συσκευών για κάθε μαγείρεμα. Οι σύγχρονες επαγγελματικές συσκευές κουζίνας είναι σχεδιασμένες με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι ευέλικτες από άποψη διαστάσεων και λειτουργικότητας αλλά και εργονομικές ώστε να είναι ομαλή η ροή, ακόμα και στις ώρες αιχμής. Παράλληλα αποδίδουν αποτελεσματικά.

Για παράδειγμα, ακόμα και μία μικρή επαγγελματική κουζίνα μπορεί άνετα να συνδυάσει ένα φούρνο επαγγελματικής χρήσης όπως ο Nano 7 x GN1/1 223116 της Hendi με μία επαγγελματική φριτέζα της ίδια εταιρείας.

 

 

Συνοψίζοντας τις ανάγκες σας

Συμπερασματικά, πριν ξεκινήσετε τον σχεδιασμό ή και αναβάθμιση της κουζίνας σας είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι ο εργονομικός και λειτουργικός σχεδιασμός διασφαλίζει μια εύρυθμη λειτουργία κουζίνας και μπαρ. Θα πετύχετε το καλύτερο αποτέλεσμα με το λιγότερο δυνατόν προσωπικό.

Καλό είναι να θυμάστε πως αυτό που χρειάζεται κάθε επαγγελματική κουζίνα είναι ένας χώρος με σωστούς διαδρόμους, επαρκείς αποθηκευτικούς χώρους, ξεχωριστά επαγγελματικά ψυγεία με ανάλογες θερμοκρασίες για κρέας, ψάρι, λαχανικά κλπ., και ορθή σειρά συσκευών στη «γραμμή παρασκευής». Πάντα με στόχο την ελαχιστοποίηση του χρόνου παραμονής του πιάτου από το στήσιμο μέχρι το σερβίρισμα, αποσυμφόρηση της κουζίνας από service stations που μπορεί να συνωστίσουν τους σερβιτόρους εντός της κουζίνας.

Ευτυχώς, χάρη στις σύγχρονες λύσεις μπορείτε εύκολα να αναβαθμίσετε τον εξοπλισμό σας και, κατ’ επέκταση, τις προσφερόμενες υπηρεσίες σας, χωρίς να χρειαστεί να σπαταλήσετε πολύ χρόνο και χρήμα στην εκπαίδευση του έμψυχου δυναμικού.

Μπορείς να δεις ακόμη