Περιβάλλον και φωτοβολταϊκά συστήματα

by Zikou Stella

Τα οφέλη του Net Metering είναι πολλαπλά και όχι μόνο οικονομικά. Είναι επίσης περιβαλλοντικά, καθώς μέσω αυτού σου δίνεται η δυνατότητα για πλήρη ανεξαρτησία σε συνδυασμό με κεντρική παραγωγή ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Συμβάλλεις ουσιαστικά στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και κατ’επέκταση, βάζεις το λιθαράκι σου για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου, μιας και εκμεταλλεύεσαι μόνο την ηλιακή ενέργεια.

Αρκεί να μάθεις πως κάθε μεγαβάτ φωτοβολταϊκών αποτρέπει ετησίως την έκλυση περίπου 1.300 τόνων CO2 (ισοδυναμεί με τους τόνους που εκπέμπουν 650 αυτοκίνητα κατά μέσο όρο), συμβάλλοντας έτσι στην αποτροπή των κλιματικών αλλαγών. Για παράδειγμα, ένα φωτοβολταϊκό σύστημα 9.9kW, με βέλτιστο προσανατολισμό, έχει τη δυνατότητα να παράξει ετησίως έως και 15000kWh ή 15 MWh!

 

 

Ιδιαίτερα, σήμερα, που το κόστος των υπολοίπων μορφών ενέργειας αυξάνεται διαρκώς, η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων ωφελεί τόσο εσένα και την τσέπη σου όσο και το ίδιο το περιβάλλον. Μην ξεχνάς ότι οι πόροι αυτοί είναι ανεξάντλητοι και δωρεάν. Έτσι, η αυτοπαραγωγή ρεύματος για ένα νοικοκυριό, δεν αποτελεί πλέον πολυτέλεια, αλλά μια επενδυτική ωφέλιμη κίνηση υποχρέωσης.

 

 

Ο ενεργειακός συμψηφισμός κάνει προσιτές τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προς όλους. Η μετατροπή του ηλιακού φωτός σε ενέργεια, μέσω του Net Metering, σε απομακρύνει επιτέλους από τα ορυκτά καύσιμα, μειώνοντας έτσι το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα. Όλα τα σύγχρονα φωτοβολταϊκά για οικιστική κατανάλωση έχουν μηδενική ρύπανση αλλά και αθόρυβη λειτουργία. Τα πλεονεκτήματα, λοιπόν, της εγκατάστασης φωτοβολταϊκού στο σπίτι δεν είναι μόνο λειτουργικά καθώς παράλληλα προωθεί τις αξίες της βιώσιμης ανάπτυξης. Το Net Metering όχι μόνο δεν επιβαρύνει το οικοσύστημα, αλλά το προστατεύει, γι’ αυτό και εφαρμόζεται πλέον επιτυχώς σε όλο τον πλανήτη.

Μπορείς να δεις ακόμη