Πες αντίο στο κρύο μπάνιο με τα κατάλληλα θερμαντικά σώματα!

by K Admin

 

Μήπως το ντους παύει το χειμώνα να σημαίνει χαλάρωση στο σπίτι σου, εξαιτίας της… ψύχρας που επικρατεί στο μπάνιο; Αν ναι, τότε μπορείς εύκολα να πάρεις τα μέτρα σου, χρησιμοποιώντας ένα θερμαντικό μπάνιου που θ’ αναλάβει να κάνει το χώρο ζεστό κι άνετο, ακόμη κι αν έξω ο υδράργυρος έχει πάρει για τα καλά την κατηφόρα.

 

Όλα τα θερμαντικά μπάνιου λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα και μπορούν ν’ ανεβάσουν τη θερμοκρασία πολύ γρήγορα, δίνοντας τέλος στη μικρή «δοκιμασία» που περνάς, κάθε φορά πριν βρεθείς κάτω απ’ την ντουζιέρα και το ζεστό νερό. Επίσης, θ’ αποτρέψουν τη συσσώρευση υγρασίας στο μπάνιο, η οποία μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία μούχλας.

 

Όπως είναι φυσικό, το γεγονός ότι προορίζονται για το μπάνιο σημαίνει πως πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφαλείας, που δεν θα βρεις στα υπόλοιπα θερμαντικά σώματα «δωματίου». Επομένως, η χρήση τους δεν εγκυμονεί κανέναν κίνδυνο, υπό την προϋπόθεση βέβαια πως τηρείς αυστηρά τις οδηγίες που αναφέρει ο κατασκευαστής στο manual τους.

 

Δες το Morris MBH16312 Αερόθερμο Μπάνιου. 

 

Τι θα πρέπει, όμως, να γνωρίζεις προτού διαλέξεις θερμαντικό μπάνιου; Την απάντηση θα τη βρεις παρακάτω:

 

Ποια είδη θερμαντικών σωμάτων προορίζονται για το μπάνιο;

 

Οι περισσότερες συσκευές είναι αερόθερμα. Ωστόσο, στην αγορά θα βρεις και ηλεκτρικές θερμάστρες ειδικά κατασκευασμένες για τη συγκεκριμένη λειτουργία, όπως επίσης και θερμοπομπούς που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο μπάνιο.

 

Δες το Kerosun KBH30 Αερόθερμο Δωματίου-Μπάνιου.

 

Τι πρέπει να έχω υπόψη μου στην επιλογή μοντέλου;

 

Εκτός απ’ τον τρόπο λειτουργίας κάθε συσκευής (αερόθερμο, θερμάστρα, θερμοπομπός), ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι το αν μία συσκευή είναι επιτοίχια (κάτι που ισχύει για παράδειγμα με τις ηλεκτρικές θερμάστρες μπάνιου), ή φορητή.

 

Κάτι άλλο που θα πρέπει να εξετάσεις είναι ο μέγιστος χώρος που μπορεί αυτή να καλύψει. Βέβαια, η συγκεκριμένη παράμετρος είναι σημαντική στην περίπτωση που το μπάνιο σου είναι σχετικά μεγάλο, αφού μάλλον δύσκολα θα εντοπίσεις κάποιο μοντέλο το οποίο να μην μπορεί να καλύψει μπάνια μέχρι και 10 τετραγωνικά.

 

Από εκεί και πέρα, όσο μεγαλύτερη είναι η ισχύς (που μετριέται σε Watt), τόσο πιο γρήγορα θα θερμαίνεται ο χώρος. Επίσης, όσο περισσότερα επίπεδα ισχύος έχει η συσκευή, τόσο περισσότερες επιλογές θα έχεις στη ρύθμιση της θερμοκρασίας που θ’ αποκτά το μπάνιο.

 

Δες το Delonghi HVA3220B Αερόθερμο Δωματίου-Μπάνιου.

Υπάρχουν θερμαντικά μπάνιου που θα μπορώ να χρησιμοποιώ και στο υπόλοιπο σπίτι;

 

Ναι, για την ακρίβεια θερμαντικά «δωματίου και μπάνιου», όπως αναφέρονται. Σ’ αυτή την κατηγορία θα βρεις θερμοπομπούς και αερόθερμα, αφού οι θερμάστρες μπάνιου είναι έτσι κι αλλιώς επιτοίχιες κι επομένως δεν μετακινούνται.

 

Δες το Delonghi HFS50C22 Αερόθερμο Δωματίου-Μπάνιου.

 

Όλα τα μοντέλα είναι εξίσου προστατευμένα απ’ το νερό;

 

Υπάρχουν μικρές διαφοροποιήσεις ανάμεσα στα μοντέλα σύμφωνα με το βαθμό στεγανότητάς τους. Ο βαθμός αυτός περιέχεται στο δείκτη ip, ο οποίος δείχνει πόσο ανθεκτική είναι η συσκευή στο φυσικό περιβάλλον. Για παράδειγμα, θα βρεις θερμαντικά μπάνιου με ip23, ή ip24.

 

 

Η αντοχή στο νερό δηλώνεται με το δεύτερο ψηφίο (το πρώτο αφορά την προστασία από στερεά αντικείμενα). Αν αυτό το ψηφίο είναι 0, τότε η συσκευή δεν έχει καμία προστασία, αν είναι 1 δεν μπορούν να μπουν στο εσωτερικό της σταγόνες νερού κατακόρυφα, αν είναι 2 δεν μπορούν να εισέλθουν σταγόνες νερού υπό γωνία 15 μοιρών, αν είναι 3 δεν μπορούν να εισέλθει νερό που ψεκάζεται υπό γωνία έως 60 μοιρών, ενώ αν είναι 4 δεν μπορεί να εισέλθει νερό που ψεκάζεται πάνω της υπό οποιαδήποτε γωνία.

 

Δες το Delonghi HVF3051 Αερόθερμο Δωματίου-Μπάνιου.

 

Έτσι, π.χ. ένα μοντέλο με ip32, το «2» στο δεύτερο ψηφίο δηλώνει πως σ’ αυτό δεν μπορούν να εισέλθουν σταγόνες νερού υπό γωνία 15 μοιρών. Απ’ την άλλη πλευρά, σε μία συσκευή με ip34, το «4» στο δεύτερο ψηφίο δηλώνει πως δεν μπορούν να εισέλθουν ψεκάδες νερού που πέφτουν πάνω της υπό οποιαδήποτε γωνία.

 

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι τα θερμαντικά μπάνιου είναι ανθεκτικά στο νερό δε «μεταφράζεται» σε καμία περίπτωση στο ότι είναι και αδιάβροχα. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως ακόμη κι ένα μοντέλο με ip34 δεν θα πάθει βλάβη, και δεν πρόκειται, επίσης, να δημιουργήσει κίνδυνο για ηλεκτροπληξία, στην περίπτωση που καταλήξουν πάνω του μερικές φορές (κι όχι συνεχώς) πιτσιλιές απ’ το ντους.

 

Δες το Splendid Normann Αερόθερμο Δωματίου-Μπάνιου.

 

Υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες για την ασφάλειά μου;

 

Πρώτα απ’ όλα, η συσκευή να βρίσκεται πάντοτε σε απόσταση ασφαλείας απ’ το ντουζ και το νιπτήρα. Η απόσταση αυτή ποικίλλει ανά συσκευή, αφού εξαρτάται απ’ τη σχεδίασή της, και υπάρχει στο manual της.

 

Επίσης, δεν θα πρέπει να τη χρησιμοποιείς με βρεγμένα χέρια, όπως και να την καλύπτεις με οποιοδήποτε αντικείμενο.

 

Δες το Delonghi HFS50D22 Αερόθερμο Δωματίου-Μπάνιου.

Μπορείς να δεις ακόμη