Pikmin 1 & 2 HD – Μαγεία σε μορφή remaster

by Zikou Stella

Βάλε τον εαυτό σου ξανά στις περιπέτειες των Pikmin1 και 2, σε νέες εκδόσεις ΗD των κλασσικών παιχνιδιών του Nintendo GameCube. Κάθε gamer που είναι λάτρης της στρατηγικής πρέπει να ζήσει αυτήν την εμπειρία. Εξάλλου με σχεδιαστή τον γίγαντα Ιάπωνα Shigeru Miyamoto δημιουργό του Mario, του Donkey Kong και πολλών άλλων αγαπημένων ηρώων τίποτα δεν είναι τυχαίο, τίποτα δεν μπορεί να προσπεραστεί. Θα απολαύσεις ανανεωμένα γραφικά υψηλής ευκρίνειας που έχουν προσαρμοστεί στην οθόνη και στα χειριστήρια του Nintendo Switch. Η σειρά Pikmin βασίζεται στο πάθος του Miyamoto για την κηπουρική και την παρατήρηση των μικρότερων μορφών ζωής στον κήπο του. Και τα δύο παιχνίδια έχουν ενδιαφέρον, δράση και βελτιώσεις που διευκολύνουν τους παίκτες, με το πρώτο παιχνίδι να αποτελεί μια μεγαλύτερη πρόκληση και το δεύτερο να είναι πιο πλούσιο από άποψη περιεχομένου.

 

 

Pikmin 1: Σενάριο – Gameplay

Ας πάμε στην πλοκή του πρώτου παιχνιδιού, όπου το διαστημόπλοιο του Captain Olimar συντρίβεται στον αχαρτογράφητο πλανήτη PNF-404 και τα κομμάτια του σκορπίζονται παντού. Οι ατμοσφαιρικοί  αισθητήρες δείχνουν ότι το περιβάλλον αυτού του πλανήτη περιέχει υψηλά επίπεδα δηλητηριώδους οξυγόνου. Τα συστήματα υποστήριξης της ζωής του Captain μπορούν να λειτουργήσουν μόνο για 30 ημέρες. Αποστολή σου είναι να συλλέξεις τα 30 εξαρτήματα που λείπουν και να τα μεταφέρεις στο διαστημόπλοιο του Olimar για να το επισκευάσει, έχοντας τη βοήθεια των Pikmin, που θα έρθουν αντιμέτωπα με διάφορα τέρατα. Το σφύριγμα είναι μια από τις κυριότερες λειτουργίες του παιχνιδιού. Είναι ο πρωταρχικός τρόπος για να καλέσετε τα αδρανή Pikmin και τους ηγέτες στην ομάδα, ή για να τα σώσετε από τον κίνδυνο που βρίσκονται. Το εύρος των ηχητικών κυμάτων που εκπέμπονται εξαρτάται από τη διάρκεια που έχεις πατημένο το σχετικό πλήκτρο. Τα Pikmin τα καθοδηγεί ο Olimar και είναι οι φυλλώδες σύντροφοι του. Τα διάφορα χρώματα τους αντιστοιχούν στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Τα κόκκινα είναι πιο δυνατά στη μάχη και αντέχουν στη φωτιά, τα μπλε μπορούν να περπατήσουν μέσα στο νερό και τα κίτρινα μπορούν να πηδήξουν ψηλά και να μεταφέρουν βόμβες.

 

 

Οι δυσκολίες της αποστολής

Το πρώτο μέρος είναι και το πιο δύσκολο καθώς πρέπει να αυξηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η αποικία των Pikmin μέσα σε ένα χρονικό όριο 30 ημερών. Κάθε μέρα διαρκεί 15 λεπτά πραγματικού χρόνου. Στη συνέχεια ο ήλιος δύει και τα Pikmin πρέπει να επιστρέψουν στη βάση τους, διαφορετικά πέφτουν θύματα των πλασμάτων που κυκλοφορούν όταν πέφτει το σκοτάδι. Το κομμάτι που συλλέγεις κάθε φορά, τοποθετείται στη θέση του και συνεχίζεις με το επόμενο. Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά τότε ο Olimar πεθαίνει και ξεκινάς από την αρχή. Η κυριότερη δυσκολία είναι η πιθανότητα να πεθάνουν όλα τα Pikmin, αυτό όμως είναι μέρος της ταυτότητας της σειράς.

 

Pikmin 2: Σενάριο – Gameplay

Στο Pikmin 2 τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα. Ύστερα από την περιπέτεια του πρώτου μέρους έχουμε την επιστροφή του Olimar στον πλανήτη του, τον Hocotate, όπου ανακαλύπτει ότι η εταιρεία Hocotate Freight έχει οικονομικά προβλήματα. Αιτία αυτής της καταστροφής είναι η αδυναμία παράδοσης των Golden Pikpik Carrots από τον Louie, τα οποία καταβροχθίστηκαν από αδηφάγα κουνέλια. Για να σώσει την εταιρία ο πρόεδρος πούλησε κάποια περιουσιακά στοιχεία. Ο δε Olimar για να γλυτώσει την χρεωκοπία αναγκάζεται να πουλήσει το διαστημόπλοιο του, προκειμένου να αποπληρωθεί μέρος του χρέους. Ένα καπάκι μπουκαλιού που έχει αποκομίσει ο Olimar, ανιχνεύται ως τεχνούργημα ανεκτίμητης αξίας. Αυτό τους δίνει μια οικονομική ανάσα, όμως για να αποτρέψουν τον πρόεδρο να πέσει σε τοκογλύφους το μικροσκοπικό ζευγάρι συνεργάζεται με τα Pikmin, στα οποία προστίθενται μωβ, λευκά αλλά και τα Bulbmin, που αναλαμβάνουν την αποστολή να συλλέξουν θησαυρούς σε έναν παράξενο πλανήτη.

 

 

Νέα είδη Pikmin

Τα νέα μωβ και λευκά Pikmin χρησιμεύουν, τα πρώτα ως πολύ πιο ισχυροί σύμμαχοι έχοντας την ικανότητα να αναισθητοποιήσουν τους εχθρούς και να μεταφέρουν πολύ βαριά αντικείμενα, τα δεύτερα, μικρότερα και με κόκκινα μάτια, ως εξερευνητές θησαυρών που μπορούν να αντέξουν σε δηλητηριώδεις επιθέσεις αλλά και να δηλητηριάσουν όποιον εχθρό τα καταβροχθίσει. Τα Bulbmin είναι ένα νέο παρασιτικό είδος που μολύνει τους Bulborbs (τον πιο κοινό εχθρό στη σειρά Pikmin) και τα ελέγχει. Αυτά τα Pikmin βρίσκονται αποκλειστικά σε ορισμένα συστήματα σπηλαίων στο παιχνίδι και εμφανίζονται συνήθως έως και 10 νεανικά Bulbmin και ένα ενήλικο Bulbmin. Ενώ ο ενήλικας είναι εχθρικός προς τον Olimar, το ανήλικο θα τον ακολουθήσει όπως το κανονικό Pikmin μόλις σκοτωθεί ο ενήλικας. Είναι απρόσβλητα στους περισσότερους κίνδυνους (εκτός από εκρήξεις, φαγοπότι, συντριβή και λάκκους χωρίς πάτο) και δεν θα ακολουθήσουν τον Olimar όταν φύγει από τη σπηλιά. Ο μόνος τρόπος να τα κρατήσεις είναι αν μεταμορφωθούν σε άλλα είδη Pikmin από τα Candypop Buds, τα οποία είναι τεράστια λουλούδια που αν πεταχτούν επάνω τους τα Pikmin παίρνουν το χρώμα που έχουν τα πέταλά τους.

 

Η ισχύς εν τη ενώσει

Η εναλλαγή χαρακτήρων μεταξύ Louie και Olimar θα βοηθήσει στη συλλογή των θησαυρών με τον καθένα να ηγείται της δικής του ομάδας. Εδώ ο χρόνος δεν τρέχει παρόλο που το σύστημα ημέρας επιστρέφει γιατί στις υπόγειες σπηλιές σταματάει ο χρόνος. Κάθε σύστημα σπηλαίων αποτελείται από μια σειρά ορόφων. Η διάταξη του καθενός είναι τυχαία, γεμάτη με τέρατα και λαμπερούς θησαυρούς. Μέσα στις σπηλιές θα δώσεις πολλές μάχες με την πιθανότητα να μειωθούν τα Pikmin και να βγεις χαμένος. Σε αυτά τα σημεία καλό θα ήταν να χρησιμοποιείς την αυτόματη αποθήκευση που κάνει το παιχνίδι σε κάθε όροφο του σπηλαίου για να μπορέσεις να ξεπεράσεις τις θανατηφόρες curveballs που εμφανίζονται από το πουθενά. Στο Pikmin 2 σίγουρα θα συναντήσεις μια πιο χαλαρή ατμόσφαιρα από θέμα πίεσης χρόνου.

 

 

Ήχος και τεχνικά χαρακτηριστικά

Η μουσική του Pikmin2 συνοδεύει κάθε λειτουργία του παιχνιδιού προκειμένου να προσφέρει μια πιο ελκυστική και σκηνοθετημένη εμπειρία. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού κάθε μουσικό κομμάτι σου φτιάχνει τη διάθεση για το συγκεκριμένο περιβάλλον και προσαρμόζεται δυναμικά στις εργασίες που εκτελούν τα Pikmin, την ταυτότητα, την κατάσταση του ηγέτη και την ώρα της ημέρας. Βασικός συνθέτης του παιχνιδιού είναι ο Hajime Wakai, αλλά ορισμένα τραγούδια ανήκουν στον Kazumi Totaka.

Και τα δύο παιχνίδια είναι ήδη διαθέσιμα στο Switch, υποστηρίζουν προαιρετικά motion controls για περισσότερες επιλογές στην καθοδήγηση των χρωματιστών φίλων και προσφέρουν αμείωτη ευχαρίστηση, μέσω ενός ταξιδιού πίσω στο χρόνο σε έναν παράξενο πλανήτη. Ωστόσο μιλάμε για μια από τις δημοφιλείς δημιουργίες του Shigeru Miyamoto ο οποίος είχε ως στόχο να δημιουργήσει ένα πρωτότυπο έργο που δεν υπήρχε στις κονσόλες και κατάφερε να σημειώσει επιτυχία στο παρελθόν εκτός της εμπορικής.

 

Γιατί να τα προσθέσω στη συλλογή μου

Τα Pikmin 1 & 2 είναι πλέον κλασσικά παιχνίδια που άντεξαν στον χρόνο. Αξίζει να τα προσθέσεις στη συλλογή σου όχι μόνο για να βιώσεις τα πρώτα βήματα της δημοφιλούς σειράς, αλλά και για να αποκτήσεις άποψη περί του πως αντιλαμβάνεται τη στρατηγική ένας σπουδαίος δημιουργός, όπως ο Ιάπωνας Shigeru Miyamoto.

 

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: PlayStation 5, PlayStation 4, Nintendo Switch, Xbox Series X, Xbox Series S, PC.

Έλα στην πιο K-MING ομάδα και απόλαυσε Top News, δυνατά gaming events, άπαιχτους διαγωνισμούς, ξεχωριστές προσφορές, αποκλειστικότητες και πολλές άλλες εκπλήξεις.

Μπορείς να δεις ακόμη