Πλυντήριο ρούχων: Οι «μύθοι» στο πλύσιμο των ρούχων καταρρίπτονται!

by K Admin

 

Ορισμένες «συμβουλές» που κυκλοφορούν για τη φροντίδα της γκαρνταρόμπας μας όχι μόνο δεν έχουν κανένα πρακτικό αποτέλεσμα, αλλά μας κάνουν να σπαταλάμε άσκοπα χρόνο και χρήμα. Είτε πρόκειται απλώς για παρανοήσεις, είτε για συνήθειες που ίσχυαν στο παρελθόν, όταν τα πλυντήρια και τα απορρυπαντικά ήταν πολύ λιγότερo εξελιγμένα, στην πραγματικότητα η μόνη συνέπεια που έχουν είναι να επιβαρύνουν τη λειτουργία της συσκευής, χωρίς να εξασφαλίζουν καλύτερο καθάρισμα.

 

Αυτούς τους μύθους καταρρίπτουμε έναν-έναν στη λίστα που ακολουθεί:

 

Μύθος 1: Όσο περισσότερο απορρυπαντικό τόσο καλύτερα

 

Αντί για καθαρότερα ρούχα, η υπερδοσολογία έχει ως αποτέλεσμα τα υφάσματα να μην ξεπλένονται στην εντέλεια. Έτσι, τα υπολείμματα απορρυπαντικού σ’ ένα ρούχο μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα σου όταν το φορέσεις. Παράλληλα, ποσότητες του απορρυπαντικού συσσωρεύονται στις σωληνώσεις του πλυντηρίου, αυξάνοντας την πιθανότητα να τις φράξουν και να προκαλέσουν βλάβη.

 

Επομένως, ο «χρυσός κανόνας» είναι ν’ ακολουθείς τις οδηγίες που αναγράφει το απορρυπαντικό στη συσκευασία του, κάτι που –φυσικά- ισχύει και για το μαλακτικό. Εναλλακτικά, υπάρχουν πλυντήρια με τεχνολογία αυτόματης δοσολογίας απορρυπαντικού και μαλακτικού που μπορούν να σου “λύσουν τα χέρια” στο συγκεκριμένο θέμα.

 

 

Μύθος 2: Τα σύντομα προγράμματα καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα

 

Ο γενικός κανόνας είναι ακριβώς ο αντίθετος, αφού τα λιγότερο ενεργοβόρα προγράμματα έχουν και μεγαλύτερη διάρκεια. Η αιτία είναι πως ο καθαρισμός των ρούχων γίνεται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, κάτι που σημαίνει πως το πλυντήριο δαπανά λιγότερο ρεύμα για τη θέρμανση του νερού. Αυτό όμως σημαίνει πως, για να καθαρίσουν, θα πρέπει να πλυθούν για περισσότερη ώρα.

Μύθος 3: Όσο λιγότερα ρούχα τόσο καλύτερο το πλύσιμο

 

Στην πραγματικότητα, η λειτουργία του πλυντηρίου με μισογεμάτο κάδο σημαίνει ότι σπαταλάς χωρίς λόγο ρεύμα και νερό. Κάθε πλυντήριο είναι κατασκευασμένο για να καθαρίζει αποτελεσματικά σε κάθε πλύση όσα κιλά ρούχων είναι και η χωρητικότητά του.

 

 

Μύθος 4: Μόνο οι υψηλές θερμοκρασίες είναι αποτελεσματικές

 

Ίσως αυτό να ίσχυε πριν από λίγες δεκαετίες, αλλά όχι σήμερα –αφού, στο μεταξύ, οι μεγαλύτερες εταιρείες απορρυπαντικών έχουν κάνει πολυδάπανες έρευνες για να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των προϊόντων τους στις χαμηλές θερμοκρασίες. Επομένως, όταν ένα απορρυπαντικό αναγράφει πως είναι δραστικό ακόμη και με κρύο νερό, δεν πρόκειται για διαφημιστική υπερβολή.

 

Η μόνη ίσως ένσταση αφορά την απολύμανση των ρούχων, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν σκοτώνουν τα βακτήρια που «περνούν» απ’ το σώμα μας στα υφάσματα. Η λύση γι’ αυτό είναι το σιδέρωμα, ή το πρόγραμμα ατμού που διαθέτουν κάποια πλυντήρια και κάποια πλυντήρια-στεγνωτήρια.

 

Μύθος 5: Τα ρούχα με έντονους λεκέδες πρέπει να πλένονται μόνα τους

 

Το μόνο που θα καταφέρεις έτσι είναι να ξοδέψεις άσκοπα νερό και ρεύμα, με αβέβαιο αποτέλεσμα. Αντίθετα, η ενδεδειγμένη λύση είναι να βάλεις λίγο απορρυπαντικό πάνω στο λεκέ, πριν τοποθετήσεις το ρούχο στον κάδο μαζί με τα υπόλοιπα άπλυτα.

 

Μύθος 6: Η θερμοκρασία που αναφέρεται σ’ ένα πρόγραμμα είναι η θερμοκρασία πλυσίματος

 

Η θερμοκρασία ενός προγράμματος αποτελεί ένδειξη για τα υφάσματα που μπορεί να καθαρίσει χωρίς να τα φθείρει, δηλαδή ότι μ’ αυτό θα πρέπει να πλένονται μόνον όσα ρούχα αναγράφουν στο ταμπελάκι τους ίδιους βαθμούς Κελσίου, ή λιγότερους. Η πραγματική θερμοκρασία πλυσίματος μπορεί να είναι μικρότερη.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη