Πώς θα καταλάβεις αν το πλυντήριο πιάτων σου είναι στα τελευταία του!

by K Admin

 

Το πλυντήριο πιάτων κάποτε ήταν πολυτέλεια. Σήμερα, όμως, έχει γίνει απαραίτητη συσκευή για ένα νοικοκυριό, αφού μειώνει τις δουλειές στην κουζίνα και συμβάλει στην εξοικονόμηση νερού και ενέργειας.

 

Είναι γεγονός, λοιπόν, ότι μ’ ένα πλυντήριο πιάτων ξεχνάς λαστιχένια γάντια και σαπουνάδες στο νεροχύτη κι όλα γίνονται πολύ πιο απλά κι εύκολα. Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό, ίσως να ‘χεις παρατηρήσει ορισμένες ενδείξεις φθοράς λόγω χρήσης. Κάποιες φθορές ίσως να είναι αισθητικές (και δεν επηρεάζουν τη λειτουργία του πλυντηρίου σου), άλλες –όμως- μπορεί να είναι λίγο πιο σοβαρές και ίσως να μη διορθώνονται με μια απλή συντήρηση. Έτσι, αν παρατηρήσεις οποιοδήποτε απ’ τα παρακάτω συμπτώματα είναι μάλλον εξυπνότερο να εξετάσεις την αγορά ενός καινούριου πλυντηρίου πιάτων.

 

Η πόρτα δεν κλείνει σωστά

 

Ένα απ’ τα πρώτα πράγματα που θα παρατηρήσεις είναι ότι δεν λειτουργεί το κλείστρο της πόρτας. Αυτό βέβαια μπορεί και να οφείλεται σε κάποιο εμπόδιο, π.χ. να παρεμβάλλεται κάποιο σκεύος. Αν έχει σπάσει το κλείστρο της πόρτας μπορεί να επισκευαστεί εύκολα και με χαμηλό κόστος. Ωστόσο, υπάρχει και το χειρότερο σενάριο που λέει ότι έχει στραβώσει το σασί του πλυντηρίου (καθόλου απίθανο, ειδικά όταν πρόκειται για παλιό πλυντήριο πιάτων). Σ’ αυτήν την περίπτωση, συστήνεται η αγορά ενός καινούριου πλυντηρίου πιάτων -είναι πολύ πιθανό να υπάρχει διαρροή νερού γύρω απ’ την πόρτα, αλλά και από άλλα σημεία της συσκευής.

 

Δεν αποστειρώνονται σωστά τα σκεύη

 

Το πλυντήριο πιάτων χρησιμοποιεί ένα θερμαντικό στοιχείο για να διατηρείται ζεστό το νερό κατά τη διάρκεια του κύκλου πλύσης. Όταν το στοιχείο έχει κάποια βλάβη, τα πιάτα σου δεν καθαρίζονται σχολαστικά. Εξακολουθούν να είναι βρεγμένα, ακόμη κι αν έχεις χρησιμοποιήσει τη λειτουργία στεγνώματος, πράγμα που σημαίνει ότι τα πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα κ.λπ. δεν έχουν αποστειρωθεί σωστά. Η αντικατάσταση του θερμαντικού στοιχείου ίσως να είναι αρκετά δαπανηρή και γι’ αυτό ίσως να σε συμφέρει καλύτερα η αγορά ενός καινούριου πλυντηρίου πιάτων.

 

Ενδείξεις που φανερώνουν διαρροή νερού

 

Υπάρχουν ορισμένες προφανείς ενδείξεις ότι υπάρχει διαρροή νερού απ’ το πλυντήριο πιάτων, όπως για παράδειγμα να στάζει νερό απ’ την πόρτα του πλυντηρίου. Ωστόσο, μερικές διαρροές δεν είναι τόσο εύκολο να εντοπιστούν. Εάν το πλυντήριο έχει μια «αργή διαρροή» μπορεί να μην παρατηρήσεις το πρόβλημα μέχρι να είναι πολύ αργά και να καταλήξεις με μούχλα και υγρασία στο πάτωμα και τα ντουλάπια που βρίσκονται κοντά στο πλυντήριο.

 

Μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα διαρροής αν παρατηρήσεις ένα, ή περισσότερα απ’ τα παρακάτω συμπτώματα:

 

  • Κηλίδες σκουριάς –είτε στο πάτωμα γύρω απ’ το πλυντήριο, είτε στο εσωτερικό της συσκευής.
  • Ρωγμή στο εσωτερικό του πλυντηρίου πιάτων σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρχει διαρροή νερού.
  • Νερό στο πάτωμα μπροστά απ’ τη συσκευή –έλεγξε αν οι φλάντζες γύρω απ’ την πόρτα χρειάζονται αντικατάσταση.
  • Συγκέντρωση υγρασίας στα συρτάρια και τα ντουλάπια που βρίσκονται κοντά στο πλυντήριο πιάτων.

 

Αν και ορισμένες διαρροές μπορεί να επισκευάζονται εύκολα και χωρίς υψηλό κόστος, άλλες επισκευές, όμως, μπορεί να είναι πολύ πιο δαπανηρές και ίσως σε συμφέρει καλύτερα η αγορά ενός καινούριου πλυντηρίου.

 

Το πλυντήριο πιάτων σου είναι πολύ ενεργοβόρο

 

Μαζί με το πλυντήριο ρούχων και το στεγνωτήριο, το πλυντήριο πιάτων είναι μία απ’ τις συσκευές που καταναλώνει την περισσότερη ενέργεια μέσα στο νοικοκυριό. Φαντάσου, λοιπόν, ότι αν το πλυντήριο πιάτων σου είναι παλιό, δηλαδή 7ετίας και πάνω, μπορεί να μη διαθέτει τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας. Μερικά απ’ τα πλέον σύγχρονα πλυντήρια έρχονται με υψηλή ενεργειακή κλάση, πράγμα που σημαίνει ότι χρησιμοποιούν λιγότερο ρεύμα και νερό. Ενδεικτικά, η αντικατάσταση ενός πλυντηρίου πιάτων τάξης ενεργειακής απόδοσης C, μ’ ένα πλυντήριο πιάτων τάξης ενεργειακής απόδοσης Α+, οδηγεί σε εξοικονόμηση ενέργειας περίπου 30%, ενώ η αντικατάστασή του μ’ ένα πλυντήριο πιάτων τάξης ενεργειακής απόδοσης Α+++, οδηγεί σ’ εξοικονόμηση ενέργειας περίπου 41%. Έτσι, μ’ αυτό τον τρόπο θα μειώσεις σημαντικά τους λογαριασμούς νερού και ηλεκτρικού ρεύματος, με γρήγορη απόσβεση του κόστους αντικατάστασης.

 

 

 

Ορισμένες συμβουλές ορθής χρήσης

 

Αλλάζοντας τον τρόπο που χρησιμοποιείς το πλυντήριο πιάτων σου, μπορείς να εξοικονομήσεις ενέργεια, αλλά και να εξασφαλίσεις μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της συσκευής.

 

Γέμιζε σωστά το πλυντήριο πιάτων – Το πλυντήριο πιάτων πρέπει να γεμίζει πλήρως. Μ’ αυτό τον τρόπο, μειώνεις τον αριθμό πλύσεων που χρειάζονται μέσα σε μία εβδομάδα κι έτσι, εξοικονομείς ενέργεια και χρήματα.

 

Αξιοποίησε τα οικολογικά προγράμματα του πλυντηρίουΌλα τα σύγχρονα πλυντήρια πιάτων διαθέτουν οικολογικά προγράμματα πλύσης, τα οποία χρειάζονται πολύ λιγότερη ενέργεια και νερό.

 

Δεν χρειάζεται να ξεπλύνεις τα πιάτα πριν τα τοποθετήσεις στο πλυντήριοΔεν χρειάζεται να κάνεις αυτή τη διαδικασία, καθώς έτσι μειώνεται η αποτελεσματικότητα του πλυντηρίου. Απλά αφαίρεσε μόνο τα υπολείμματα τροφών ώστε να μη βουλώσει το φίλτρο του πλυντηρίου σου.

 

Συντήρηση και φροντίδα – Το πιο απλό πράγμα που έχεις να κάνεις για να είσαι σίγουρος ότι το πλυντήριο σου θα λειτουργεί απρόσκοπτα για πολλά χρόνια, είναι να καθαρίζεις τακτικά την εσωτερική λεκάνη και τα φίλτρα του.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη