Πλύσιμο, στέγνωμα, σιδέρωμα γρήγορα και αποτελεσματικά

Ποια από τις οικιακές εργασίες σε ταλαιπωρεί περισσότερο; Αν υπήρχε ένα μαγικό τζίνι που θα μπορούσε να σε απαλλάξει από κάποια από αυτές, ποια θα του ανέθετες; Καλύτερα να φυλάξεις την ευχή σου για κάτι πιο σημαντικό. Γιατί τις παραπάνω δουλειές μπορείς να τις κάνεις εσύ γρήγορα, εύκολα και αποτελεσματικά.

 

Πλύσιμο: Τα 5 σημεία που πρέπει να προσέξεις

 

1. Η διαδικασία του πλυσίματος, τυπικά ξεκινάει από τη στιγμή που το ρούχο πρέπει να μπει στο πλυντήριο. Ουσιαστικά όμως, αυτή η διαδικασία ξεκινάει από το προηγούμενο βήμα, που είναι η τοποθέτηση των ρούχων στον κάδο των άπλυτων. Πρέπει να τοποθετούνται με τέτοιον τρόπο, από όλα τα μέλη της οικογένειας, που δεν θα χρειάζεται έξτρα διαχωρισμός πριν βάλεις πλυντήριο. Η λύση για αυτό το πρόβλημα είναι οι πολλαπλοί κάδοι. Σίγουρα πρέπει να υπάρχουν δύο ξεχωριστοί κάδοι άπλυτων. Ένας για ανοιχτόχρωμα και ένας για σκούρα. Αν θα χρησιμοποιήσεις και τρίτο ή τέταρτο κάδο εξαρτάται από τις ιδιαίτερες ανάγκες σου. Για παράδειγμα, αν έχεις μωρό μπορεί να θέλεις να τοποθετείς τα ρουχαλάκια του ξεχωριστά. Οι πολλαπλοί κάδοι -αν χρησιμοποιούνται από όλους σωστά- θα σε γλιτώσουν από τον χρόνο του ξεχωρίσματος αλλά και από ατυχήματα αποχρωματισμών σκούρων ρούχων που μπερδεύονται στην πλύση με ανοιχτόχρωμα.

2. Αν τα ρούχα δεν είναι πολύ λερωμένα, δεν χρειάζεται να τα ταλαιπωρείς. Ένα σύντομο πρόγραμμα σε σχετικά χαμηλή θερμοκρασία είναι αρκετό για να τα καθαρίσει, να τα φρεσκάρει και να τα αρωματίσει. Έτσι θα γλιτώσεις χρόνο και ενέργεια.

3. Προτίμησε υγρό απορρυπαντικό. Είναι αποτελεσματικό σε κάθε θερμοκρασία και δεν αφήνει σημάδια στα ρούχα.

4. Ποτέ μην ξεχνάς το μαλακτικό και το αποσκληρυντικό νερού. Κάνουν τα ρούχα μαλακά και αρωματισμένα και προστατεύουν τη συσκευή σου. Το καλύτερο όμως είναι ότι τα κάνουν ευκολοσιδέρωτα. Θα το βρεις δηλαδή μπροστά σου.

5. Προσπάθησε να αποσύρεις τα ρούχα από τον κάδο αρκετά γρήγορα μετά το τέλος της πλύσης για να μην τσαλακωθούν πολύ.

 

Μεθοδικό στέγνωμα

 

Το στέγνωμα των ρούχων μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους. Η παραδοσιακή εκδοχή στεγνώματος είναι το άπλωμα της μπουγάδας σε εξωτερικό χώρο. Ο δεύτερος τρόπος είναι το άπλωμα σε απλώστρα μέσα στο σπίτι. Φυσικά υπάρχει και η λύση του στεγνωτηρίου. Όποιον τρόπο κι αν επιλέγεις για το στέγνωμα των ρούχων σου υπάρχουν tips που θα σε βοηθήσουν να το πετύχεις πιο αποτελεσματικά.

 

To στέγνωμα σε εξωτερικό χώρο

Ειδικά κατά τη χειμερινή περίοδο, απαιτεί περισσότερο χρόνο και κόπο. Τα ρούχα αργούν να στεγνώσουν, ενώ υπάρχει και πιθανότητα να λερωθούν από κάποια ξαφνική αλλαγή του καιρού. Το χειρότερο όμως είναι η ταλαιπωρία σου να απλώνεις μέσα στο κρύο. Παρόλα αυτά, αν θέλεις να κάνεις το άπλωμα όσο πιο αποτελεσματικά μπορείς, θα πρέπει να προσέξεις σε τέσσερα σημεία:

  1. Βάλε πλυντήριο όταν οι καιρικές συνθήκες επιτρέπουν το άπλωμα των ρούχων.
  2. Προτίμησε να απλώνεις στα σχοινιά από το να χρησιμοποιείς στημένες απλώστρες. Στα σχοινιά τα ρούχα αερίζονται και λιάζονται με αποτέλεσμα να στεγνώνουν πολύ πιο γρήγορα.
  3. Άπλωσε τα ρούχα επιμελώς. Φρόντισε δηλαδή να μην είναι διπλωμένα και τσαλακωμένα πάνω στην απλώστρα. Έτσι θα στεγνώσουν σύντομα και δεν θα σε ταλαιπωρήσουν στο σιδέρωμα.
  4. Απόσυρέ τα από την απλώστρα αμέσως μόλις στεγνώσουν. Αν μείνουν πολύ περισσότερο απλωμένα, θα σκληρύνουν, θα χάσουν το άρωμά τους και θα σκονιστούν.

 

Στέγνωμα μέσα στο σπίτι

Είναι μια λογική λύση όταν ο καιρός είναι βροχερός. Σε κάποιες περιοχές με ρύπανση ή αιθαλομίχλη είναι ίσως και η μοναδική λύση. Κι εδώ χρειάζεται προσοχή σε μερικά σημεία:

  1. Τοποθέτησε την απλώστρα σε ευρύχωρο δωμάτιο, με αέρα που ανανεώνεται, για να στεγνώσουν τα ρούχα γρήγορα και να μην μυρίσουν.
  2. Τοποθέτησε μερικά ρούχα όπως εσώρουχα και κάλτσες πάνω στο αναμμένο σώμα του καλοριφέρ. Θα στεγνώσουν αμέσως και θα δώσουν και άρωμα στον χώρο.
  3. Χρησιμοποίησε τη λειτουργία στεγνώματος ρούχων του αφυγραντήρα σου. Μερικοί αφυγραντήρες μάλιστα, διαθέτουν (προαιρετικά) και ειδική απλώστρα με κουκούλα. Πάνω της προσαρμόζεται το στόμιο του σωλήνα του αφυγραντήρα που «τραβάει» όλη την υγρασία από τα ρούχα και τα στεγνώνει τέλεια.

 

 

Στεγνωτήριο ρούχων

Είναι βέβαια η πιο αποτελεσματική, εύκολη και γρήγορη λύση. Το κόστος απόκτησης ενός στεγνωτηρίου δεν είναι μεγάλο αν αναλογιστείς το όφελος που θα έχεις από τη χρήση του. Μπορείς να φορέσεις το βράδυ, το ίδιο ρούχο που λέρωσες το πρωί.

Πλέον, ο κύκλος, λέκιασμα-πλύσιμο-στέγνωμα διαρκεί μόνο λίγες ώρες. Σκέψου πόσο σημαντικό είναι αυτό αν έχεις μωρό ή μικρά παιδιά. Έχοντας τη δυνατότητα να έχεις και πάλι καθαρά την ίδια μέρα τα λερωμένα τους ρούχα, δεν θα χρειάζεται πια να ξοδεύεσαι αγοράζοντας ένα σωρό καινούρια, που στο κάτω κάτω δεν θα τους χωράνε πια σε λίγους μήνες.

Αν λοιπόν διαθέτεις στεγνωτήριο πρόσεξε τα εξής τέσσερα σημεία για να στεγνώνεις τα ρούχα αποτελεσματικά:

  1. Μην παραφορτώνεις τον κάδο σου. Τα ρούχα θα στεγνώσουν κανονικά αλλά θα τσαλακωθούν (ειδικά τα πιο λεπτά υφάσματα).
  2. Αν δεν έχεις σκοπό να αποσύρεις τα ρούχα σύντομα μετά το πέρας του στεγνώματος, επέλεξε τη ρύθμιση για λιγότερο τσαλάκωμα. Ο κάδος θα γυρίζει μερικές στροφές κάθε τόσο, φροντίζοντας να μην τσαλακώνονται τα ρούχα μένοντας για πολλή ώρα στην ίδια θέση.
  3. Προσπάθησε να θυμάσαι να αφαιρείς τα ρούχα από τον κάδο αμέσως μετά το τέλος του προγράμματος στεγνώματος, όσο είναι ακόμα ζεστά. Τότε, τα ρούχα είναι τόσο αφράτα που τα περισσότερα μπορεί να μην χρειάζονται σιδέρωμα. Σίγουρα πάντως θα γλιτώσεις από το σιδέρωμα των πετσετών, των εσωρούχων και πολλών ρούχων όπως φούτερ, φόρμες και πιζάμες.
  4. Θυμήσου να μην αναμειγνύεις στο στεγνωτήριο πλύσεις με σκούρα και ανοιχτόχρωμα ρούχα. Τα σκούρα χνούδια θα κολλήσουν πάνω στα λευκά και το αντίστροφο.

 

Σιδέρωμα

Για να τελειώνει το σιδέρωμα γρήγορα, αλλά να γίνεται και σωστή δουλειά, πρέπει να προσέξεις μόνο αυτά τα πέντε σημεία:

  1. Επίλεξε σύστημα σιδερώματος ή πρέσα ατμού αντί για απλό σίδερο. Το σιδέρωμα γίνεται στον μισό χρόνο και το αποτέλεσμα είναι καλύτερο.
  2. Μόλις μαζέψεις τα ρούχα από την απλώστρα ή το στεγνωτήριο, δίπλωσέ τα και διαχώρισέ τα ανάλογα με το ντουλάπι ή συρτάρι που θα καταλήξουν. Δηλαδή, βάλε μαζί όλα τα μπλουζάκια σου, μαζί όλα τα εσώρουχα κάθε μέλους της οικογένειας, ξεχωριστά όλες τις πετσέτες κ.λπ. Έτσι, καθώς σιδερώνεις θα φτιάχνεις αυτόματα τις σωστές ντάνες ρούχων προς φύλαξη, γλιτώνοντας πολύ χρόνο.
  3. Οι πετσέτες και τα σεντόνια δεν υπάρχει λόγος να σιδερώνονται μονά. Δίπλωσέ τα 2, 4 ή και 6 φορές και μετά σιδέρωσέ τα. Ο ατμός έτσι και αλλιώς θα διαπεράσει όλα τα στρώματα υφάσματος.
  4. Πριν σιδερώσεις τα παντελόνια, γύρισέ τα από την ανάποδη και ξεκίνα το σιδέρωμα από τις τσέπες τους.
  5. Ρούχα που θα μπουν σε κρεμάστρες, καλό θα είναι να τα βάζεις στην κρεμάστρα τους λίγο μετά το σιδέρωμα και όχι όσο είναι ακόμα καυτά, για να μην πάρουν το σχήμα της κρεμάστρας.

 

Αν ακολουθήσεις, έστω και κάποιες από, τις παραπάνω συμβουλές θα παρατηρήσεις μεγάλη διαφορά στον χρόνο και στην ενέργεια που δίνεις για τις συγκεκριμένες δουλειές.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη