Πλυστικό Μηχάνημα: πώς να επιλέξεις το κατάλληλο για τις ανάγκες σου

by K Admin

 

Ξέρουμε όλοι πόσο δύσκολη έχει γίνει η καθημερινότητα με τη σκόνη και τη γύρη που έχουν κάνει την εμφάνισή τους τον τελευταίο καιρό. Από το αυτοκίνητό μέχρι το μπαλκόνι σου όλα είναι καλυμμένα με επίμονη σκόνη που αρνείται να εγκαταλείψει τους αγαπημένους σου χώρους και επιφάνειες.

Έχουμε τη λύση που χρειάζεσαι: Πλυστικά μηχανήματα για κάθε χρήση. Το μυστικό βρίσκεται στην υψηλή πίεση με την οποία εκτοξεύεται το νερό από την «κάννη» του πλυστικού μηχανήματος, η οποία είναι τουλάχιστον 25 φορές μεγαλύτερη από την πίεση που εξασφαλίζει το λάστιχο του κήπου. Θα εκπλαγείς από το πόσο γρήγορα θα πλένεις το αυτοκίνητό σου ή θα «περνάς» τα μπαλκόνια σου, για να τα απαλλάξεις από τα καυσαέρια και τη σκόνη.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε επίσης ότι με ένα πλυστικό μηχάνημα κάνεις οικονομία στο νερό σε σχέση με το αν πας να κάνεις την ίδια δουλειά με ένα συμβατικό λάστιχο νερού. Συγκεκριμένα ένα πλυστικό μηχάνημα καταναλώνει ανά λεπτό από 7,5 έως 20 lt νερού ενώ από ένα λάστιχο κήπου μέσα σε ένα λεπτό τρέχουν 39lt νερού!

Το ότι ένα πλυστικό μηχάνημα σίγουρα θα κάνει την καθημερινότητά σου πιο εύκολη είναι σίγουρο, το σημαντικό είναι να επιλέξεις αυτό που ταιριάζει στις δικές σου ανάγκες για αυτό παρακάτω αναλύουμε τι πρέπει να έχεις υπόψη σου κατά την αγορά σου.

 

Ηλεκτρικό ή με επαναφορτιζόμενη μπαταρία;

Τα ηλεκτρικά μοντέλα προκαλούν λίγο θόρυβο, ενεργοποιούνται με το πάτημα ενός κουμπιού και είναι πιο ελαφριά. Και μάλιστα χωρίς περιορισμούς στην απόδοση, αφού στην αγορά υπάρχουν πανίσχυρα ηλεκτρικά μηχανήματα, που εξασφαλίζουν τόσο υψηλή πίεση και τόσο μεγάλη παροχή νερού, ώστε να πετυχαίνουν τέλεια αποτελέσματα σε οποιαδήποτε αποστολή τούς ανατεθεί στο σπίτι ή το εξοχικό.

Από την άλλη πλευρά, για τις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχει πρόσβαση σε κάποια κοντινή παροχή ρεύματος, υπάρχει η λύση των ηλεκτρικών πλυστικών μηχανημάτων με επαναφορτιζόμενη μπαταρία. Η αυτονομία αυτών των μοντέλων είναι αρκετά μεγάλη για να μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις αρκετές φορές πριν χρειαστεί να τα επαναφορτίσεις, ενώ είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορείς να τα μεταφέρεις και να αποθηκεύεις εύκολα.

Όπως είναι φυσικό, ακόμη και μεταξύ των ηλεκτρικών πλυστικών μηχανημάτων υπάρχουν αρκετές διαφοροποιήσεις στις τεχνικές προδιαγραφές τους και τις δυνατότητες, για να μπορούν να καλύψουν κάθε πιθανό σενάριο χρήσης. Έτσι, σε αυτό το άρθρο θα βρεις τις βασικές παραμέτρους που θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου, ώστε να επιλέξεις τον ιδανικό «σύμμαχο» για τις εργασίες καθαρισμού στο σπίτι και το εξοχικό σου.

 

 

Επίλεξε την κατάλληλη απόδοση για τις δικές σου εργασίες καθαρισμού

Τα μοντέλα μέγιστης πίεσης 100-120 bar θεωρούνται περισσότερο κατάλληλα για σχετικά «ελαφριές» εργασίες, όπως τον καθαρισμό αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, κάδων, κήπου, βεραντών, επίπλων και εργαλείων του κήπου. Όσον αφορά τον χρόνο πλυσίματος μεγάλων επιφανειών, με ένα πλυστικό  110 bar θα μπορείς σε 1 ώρα να «σαρώσεις» περίπου 20 τετρ. μέτρα, ενώ με ένα προϊόν 120 bar περίπου 25 τετρ. μέτρα.

Τα μηχανήματα υψηλότερης πίεσης 120-150 bar μπορούν να αναλάβουν εργασίες όπως το καθάρισμα τοίχων κήπου και πέτρινων τοίχων. Επίσης, είναι ιδανικά στην περίπτωση που έχεις κάποιο μεγαλύτερο Ι.Χ. – όπως για παράδειγμα ένα SUV. Όπως είναι φυσικό, με ένα τέτοιο πλυστικό θα μπορείς να πλύνεις ακόμη μεγαλύτερες επιφάνειες σε μικρότερο χρόνο, καλύπτοντας π.χ. με ένα προϊόν 145 bar μία βεράντα 40 τετρ. μέτρων μέσα σε 1 ώρα.

Τέλος, τα πλυστικά με πάνω από 150 bar ενδείκνυνται στην περίπτωση που πρόκειται να καθαρίζεις ακόμη μεγαλύτερες επιφάνειες, όπως για παράδειγμα την πρόσοψη του σπιτιού σου, το τροχόσπιτο ή την πισίνα σου. Εξάλλου, με ένα πλυστικό μέγιστης πίεσης 160 bar, σε 1 μόλις ώρα θα μπορείς να πλύνεις επιφάνειες έως 60 τετρ. μέτρων.

 

Χαρακτηριστικά για μεγαλύτερη ευκολία στη χρήση

Αν σε αρκετές από τις εργασίες που θα χρησιμοποιείς το πλυστικό θα χρειάζεται να χρησιμοποιείς κάποιο χημικό προϊόν καθαρισμού, τότε καλό θα είναι να εξετάσεις κατά πόσο θα ήταν βολικότερο να επιλέξεις ένα μοντέλο το οποίο διαθέτει δεξαμενή απορρυπαντικού. Με ένα τέτοιο μοντέλο, το μόνο που θα χρειάζεται να κάνεις είναι να τοποθετήσεις το καθαριστικό στην προβλεπόμενη ειδική θέση, ώστε το μηχάνημα να αναλάβει αυτόματα την ανάμιξή του με το νερό και έτσι να σαπουνίσεις το αντικείμενο ή την επιφάνεια που θέλεις κάθε φορά να καθαρίσεις, απλώς «σαρώνοντάς» την με την κάννη.

Από την άλλη πλευρά, αν θέλεις να μειώσεις ακόμη περισσότερο τον χρόνο καθαρίσματος, μπορείς να διαλέξεις ένα μηχάνημα που δεν λειτουργεί μόνο με κρύο νερό, αλλά δέχεται επίσης χλιαρό ή ακόμη και ζεστό νερό, ώστε να απομακρύνει πιο γρήγορα τους πιο ανθεκτικούς ρύπους. Στην αγορά θα βρεις μοντέλα που λειτουργούν με ανώτερη θερμοκρασία «εισόδου» από 40° έως και 60° C.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα πρέπει να προσέχεις ώστε το νερό παροχής να μην ξεπερνά το όριο που αναφέρει ο κατασκευαστής του μηχανήματος που θα αγοράσεις. Κι αυτό γιατί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πολύ πιθανό να φθαρούν τα ελαστικά εξαρτήματα του πλυστικού.

 

 

Ποικιλία από αξεσουάρ

Ακόμη και στην περίπτωση που σε πρώτη φάση θεωρείς πως ο βασικός εξοπλισμός του πλυστικού σου μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σου, καλό θα είναι να λάβεις υπόψη σου τι είδους επιπλέον εξαρτήματα διαθέτει ο κατασκευαστής του. Με αυτό τον τρόπο θα είσαι σίγουρος πως, αν στο μέλλον σού προκύψουν νέες εργασίες καθαρισμού, θα μπορείς να προσαρμόσεις σε αυτές τη χρήση του μοντέλου σου. Επίσης, είναι πολύ πιθανό να ανακαλύψεις στην πορεία πως κάποια από αυτά τα αξεσουάρ πραγματικά σου «λύνουν τα χέρια» σε συγκεκριμένες εργασίες, «απογειώνοντας» έτσι την ευχρηστία του πλυστικού.

Ανάμεσα στα αξεσουάρ που μπορεί να υποστηρίζει ένα πλυστικό περιλαμβάνονται οι βούρτσες (περιστρεφόμενες ή σταθερές), οι προεκτάσεις κάννης και οι τηλεσκοπικές κάννες, καθώς και διάφορα σετ καθαρίσματος (αυτοκινήτου, ποδηλάτου, ξύλου). Ιδιαίτερα χρήσιμα είναι τα εξαρτήματα καθαρισμού δαπέδων και τοίχων, με τα οποία θα μπορείς να ολοκληρώσεις το πλύσιμο μεγάλων επιφανειών πολύ πιο γρήγορα, συγκριτικά με τη χρήση της κάννης, αποφεύγοντας επίσης τις πιτσιλιές.

Μην ξεχνάς όμως να ακολουθείς πάντα πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή αφού με την παραμικρή αβλεψία σου, η πίεση του νερού είναι αρκετά υψηλή και μπορεί να προκαλέσει ατύχημα.

 

Είσαι έτοιμος πια να επιλέξεις το πλυστικό μηχάνημα που ανταποκρίνεται καλύτερα στις δικές σου ανάγκες και να κάνεις το καθάρισμα παιχνιδάκι!

 

 

 

 

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη