|  | 

Κουζίνα

Γιουβέτσι οσομπούκο- Κουζίνα: Ιστορίες με τον Ανδρέα Λαγό

ΥΛΙΚΑ

  • Για το οσομπούκο

  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κότσι (οσομπούκο), κομμένο σε μερίδες με το κόκκαλο
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο ψιλοκκομένο
  • 1 καρότο τριμμένο
  • 1/2 ξύλο κανέλας
  • 5-6 κόκκους μπαχάρι
  • 1/2 λίτρο μαυροδάφνη
  • Χυμό από 2 πορτοκάλια
  • 1/2 πορτοκάλι με τη φλούδα
  • 2 ώριμες μεγάλες ντομάτες τριμμένες
  • 250 γρ. κριθαράκι
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1/4 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • Αλάτι - πιπέρι
    • Για το σερβίρισμα

    • Μυζήθρα ξερή τριμμέρη
    • Ξύσμα λεμονιού
    • Λίγο ελαιόλαδο
    • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

 

 

Ζεσταίνω το μισό ελαιόλαδο σε μια γάστρα. Προσθέτω το μοσχάρι, αλάτι, πιπέρι, το σοτάρω πολύ καλά από όλες τις πλευρές, το αφαιρώ και το αφήνω σε ένα πιάτο. Ρίχνω στη γάστρα το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πράσο, το καρότο, τα μπαχαρικά και συνεχίζω το σοτάρισμα για λίγα λεπτά μέχρι να μαραθούν τα λαχανικά. Μόλις είναι έτοιμα τα λαχανικά τοποθετώ το κρέας από πάνω και σβήνω με κρασί. Αφήνω να εξατμιστεί το αλκοόλ για 1-2 λεπτά και στη συνέχεια ρίχνω τον χυμό πορτοκαλιού, ½ πορτοκάλι με τη φλούδα του, τις τριμμένες ντομάτες και μία κούπα νερό. Τοποθετώ μια λαδόκολλα πάνω από το φαγητό και κλείνω το καπάκι. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 2 ½ ώρες μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Βγάζω το καπάκι, αφαιρώ το πορτοκάλι και τους κόκκους από το μπαχάρι. Προσθέτω λίγο ακόμα νερό και μετά το κριθαράκι γύρω από το κρέας. Ανακατεύω και αφήνω τη γάστρα στον φούρνο για ακόμη 15 λεπτά, μέχρι να μαγειρευτεί το κριθαράκι. Βγάζω από τον φούρνο, προσθέτω τα αρωματικά, ανακατεύω και βγάζω το κόκκαλο από το κρέας. Σερβίρω το γιουβέτσι πασπαλισμένο με ξερή μυζήθρα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ξύσμα λεμονιού και λίγο ωμό ελαιόλαδο.

 

 

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

ΠΡΟΪΟΝΤΑ

 

Δείτε ακόμη