Ποια είναι η ιδανική παιχνιδοκονσόλα για εσένα

Με την πληθώρα παιχνιδοκονσολών που κυκλοφορούν σήμερα στην αγορά, μπορεί να είναι δύσκολο να αποφασίσεις ποια είναι αυτή που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σου. Κάθε κονσόλα έχει τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά που την καθιστούν μια εξαιρετική προσθήκη στο playroom σου ή στο σαλόνι σου. Έτσι, όταν π.χ. υπάρχει το «τρίλημμα» PS4, Xbox One ή Nintendo Switch, τότε πρέπει να εξετάσεις διάφορους παράγοντες επιλογής.

Τα PlayStation 4, Xbox One και Nintendo Switch είναι οι πιο “mainstream” κονσόλες που μπορείς να βρεις στην αγορά. Και οι τρεις κονσόλες μοιράζονται πολλά κοινά χαρακτηριστικά, όπως π.χ. γονικό έλεγχο και πρόσβαση σε διάφορες εφαρμογές οικιακής ψυχαγωγίας όπως Netflix, YouTube, Spotify, Twitch, κ.ά. Ωστόσο, ειδικά σε ό,τι αφορά στο κομμάτι του gaming, που είναι και το βασικότερο όλων, φέρουν αρκετές διαφορές. Για το λόγο αυτό, ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές συνηθισμένες ερωτήσεις που πρέπει να κάνεις στον εαυτό σου όταν εξετάζεις την αγορά μιας νέας κονσόλας.

 

Online Gaming

Προτιμάς τις εμπειρίες single-player ή σου αρέσουν τα διαδικτυακά παιχνίδια με πολλούς παίκτες; Ενώ κάθε κονσόλα προσφέρει μια πληθώρα επιλογών από παιχνίδια για ένα παίκτη, όλες διαθέτουν μια online πλατφόρμα για online multiplayer. Το PlayStation έχει το PS Plus, το Xbox έχει το Xbox Live και το Nintendo Switch έχει το Nintendo Switch Online. Και οι τρεις πλατφόρμες, προσφέρονται έναντι μηνιαίας συνδρομής. Κάθε μία παρέχει πρόσβαση σε μερικές από τις πιο δημοφιλείς εμπειρίες online multiplayer gaming.

Αν το online multiplayer gaming αποτελεί προτεραιότητα για σένα, δηλαδή σου αρέσει να παίζεις συνεργατικά ή ανταγωνιστικά παιχνίδια με φίλους σου (ή και με άλλους παίκτες από κάθε γωνιά του πλανήτη), ίσως θελήσεις να εξετάσεις σε ποια πλατφόρμα παίζουν οι φίλοι σου. Ενώ υπάρχουν παιχνίδια όπως το Fortnite, το Call of Duty: Modern Warfare και το Minecraft, που υποστηρίζουν cross-platform play, δηλαδή τη δυνατότητα να παίζεις με άλλους παίκτες οι οποίοι χρησιμοποιούν διαφορετική κονσόλα, υπάρχουν ακόμα πολλοί τίτλοι που δεν προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα.

 

Δυνατότητα για τοπικό παιχνίδι για πολλούς παίκτες

Παρόλο που η διαδικτυακή πλατφόρμα του Nintendo Switch δεν είναι ακόμα τόσο «πλούσια» σε επιλογές online παιχνιδιών όσο οι αντίστοιχες των PlayStation 4 και Xbox One, διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία από μοναδικά παιχνίδια για τοπικό multiplayer, πράγμα που σημαίνει ότι δύο (ή περισσότεροι) παίκτες μπορούν να παίζουν το ίδιο παιχνίδι (συνεργατικό ή ανταγωνιστικό) στον ίδιο χώρο, στην ίδια κονσόλα. Η πρόταση της Nintendo επικεντρώνεται περισσότερο στα παιχνίδια που μπορούν παιχτούν απ’ όλη την οικογένεια. Τα αποσπώμενα χειριστήρια joy-cons, συνδυάζονται με εξαιρετικούς τίτλους για τοπικό multiplayer όπως τα Super Smash Bros. Ultimate, Mario Kart 8 Deluxe και Super Mario Party, που καθιστούν εύκολο κι άκρως διασκεδαστικό το παιχνίδι με την οικογένεια και τους φίλους σου.

Η παράδοση που έχει η Nintendo στην ανάπτυξη τίτλων που εστιάζουν περισσότερο στην «αγνή οικογενειακή διασκέδαση» καθιστά το Nintendo Switch την καλύτερη δυνατή επιλογή, εφόσον αναζητείς μια κονσόλα για να απολαμβάνεις παιχνίδια με όλη την οικογένεια. Φυσικά, αντίστοιχοι τίτλοι υπάρχουν και στις βιβλιοθήκες των Χbox One και PlayStation 4. Ωστόσο, εκτός ότι δεν είναι τόσο μεγάλη η ποικιλία σε σχέση με τις επιλογές που υπάρχουν στο Switch, σίγουρα δεν θα βρεις τίτλους όπως τα Mario games ή το Splatoon, που είναι σχεδιασμένοι για να παίζουν ταυτόχρονα μικροί και μεγάλοι.

 

Ισχύς & Απόδοση

Παρόλο που το gameplay είναι ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας στη συνολική εμπειρία ενός παιχνιδιού, τα γραφικά είναι αυτά που βοηθούν στην καλύτερη εμβύθιση. Και τα Xbox One X και PlayStation 4 Pro είναι σχεδιασμένα για αυτόν το σκοπό.

Σε γενικές γραμμές, και οι δύο προτάσεις προσφέρουν ισχυρές επιδόσεις με εντυπωσιακά γραφικά και αναβαθμισμένο frame rate – αν και υπάρχουν ορισμένες αξιοσημείωτες διαφορές. Συγκεκριμένα, το Xbox One X έχει ένα μικρό πλεονέκτημα στη συνολική ισχύ σε σχέση με το PS4 Pro. Διαθέτει 6 teraflops επεξεργαστικής ισχύος ενώ το εύρος ζώνης μνήμης φτάνει τα 326GB/s, χαρακτηριστικά που συμβάλουν στην ταχύτητα και την ισχύ της απόδοσης ενός παιχνιδιού, προσφέροντας μεγαλύτερους κόσμους, μακρινότερους ορίζοντες και πιο γρήγορους χρόνους φόρτωσης. Συγκριτικά, το PS4 Pro διαθέτει 4,2 teraflops επεξεργαστικής ισχύος και εύρος μνήμης 217,6GB/s.

Ενώ το Xbox One X μπορεί να υπερέχει σε επίπεδο τεχνικών χαρακτηριστικών, δεν διαφέρει και πολύ από το PlayStation 4 Pro σε επίπεδο επιδόσεων. Και οι δύο κονσόλες υποστηρίζουν 4K HDR gaming ενώ προσφέρουν εξαιρετική απόδοση όταν συνδυάζονται με μια 4K TV ή ένα 4Κ gaming monitor. Για πολλούς, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του PlayStation 4 Pro είναι η εντυπωσιακή βιβλιοθήκη του σε αποκλειστικούς τίτλους (θα αναφερθούμε αναλυτικότερα, παρακάτω).

Επίσης, τα Xbox One X και Xbox One S διαθέτουν ενσωματωμένο 4Κ Blu-ray player, που σημαίνει ότι μπορούν να αναπαράγουν 4K ταινίες από ένα δίσκο. Το PlayStation 4 Pro, από την άλλη, μπορεί να αναπαράγει μόνο περιεχόμενο 4K. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι, αν θέλεις να αξιοποιήσεις την παιχνιδοκονσόλα σου κι ως 4Κ Blu-ray player, τότε ίσως θα πρέπει να εξετάσεις την αγορά ενός Xbox One.

 

Παιχνίδι εν κινήσει

Εάν αναζητείς παιχνιδοκονσόλα για «φορητό gaming», η Nintendo έρχεται να καλύψει όλες τις ανάγκες σου. Το Nintendo Switch και το Nintendo Switch Lite προσφέρουν κορυφαίες εμπειρίες gaming εν κινήσει. Το Nintendo Switch είναι σχεδιασμένο για να συνδέεται στην τηλεόρασή σου μέσω του “docked” mode. Όταν αποσπάται από τη βάση του, μετατρέπεται σε ταμπλέτα για φορητή διασκέδαση, ώστε να μπορείς να απολαύσεις μια πλήρη εμπειρία οικιακής ψυχαγωγίας οποιαδήποτε στιγμή, οπουδήποτε. Η οθόνη πολλαπλής αφής, ανάλυσης 1280 x 720 pixel εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή εμπειρία gaming για μια σειρά από συμβατά παιχνίδια. Επιπλέον, το Switch έρχεται με εσωτερική μνήμη 32GB, η οποία μπορεί να επεκταθεί με τη χρήση microSD καρτών.

Από την άλλη, το Nintendo Switch Lite εστιάζει πλήρως στη φορητή εμπειρία, καθώς δεν διαθέτει τον υβριδικό χαρακτήρα του μεγάλου του «αδερφού». Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι η κονσόλα δεν περιλαμβάνει dock station και HDMI, οπότε δεν υπάρχει η δυνατότητα να τη συνδέσεις στην τηλεόρασή σου. Επίσης, απουσιάζουν τα χειριστήρια Joy-Cons, ενώ δεν υποστηρίζεται η λειτουργία του HD Rumble. Όλα τα υπάρχοντα παιχνίδια του Nintendo Switch είναι συμβατά με τη φορητή έκδοση της κονσόλας, με εξαίρεση όσα χρειάζονται τους αισθητήρες υπερύθρων. Ωστόσο, οι κάτοχοι Joy-Cons μπορούν να τα συγχρονίσουν με το Switch Lite κι έτσι έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν παιχνίδια όπως το 1-2 Switch που απαιτούν motion controls.

 

Βιβλιοθήκη παιχνιδιών

Η Sony και η Microsoft μοιράζονται ένα μεγάλο μέρος της ίδιας βιβλιοθήκης παιχνιδιών όσον αφορά στους τίτλους που αναπτύσσονται από cross-platform studios όπως η Electronic Arts και η Ubisoft. Οι συγκεκριμένοι publishers τείνουν να λανσάρουν τα παιχνίδια τους και στις δύο αντίστοιχες κονσόλες. Τον ίδιο δρόμο ακολουθεί τελευταία κι η Nintendo, παρόλο που η εταιρεία έχει «χτίσει» ένα πολύ ισχυρό line-up με αποκλειστικούς τίτλους.

Η Sony απολαμβάνει μεγάλη επιτυχία με επιπλέον παιχνίδια που κυκλοφορούν αποκλειστικά στο PlayStation 4. Ενδεικτικό παράδειγμα, οι πιο πρόσφατες κυκλοφορίες όπως τα Death Stranding, Shenmue III και Concrete Genie. Θα πρέπει επίσης να αναφερθούν κι ορισμένες πολυαναμενόμενες επικείμενες κυκλοφορίες όπως τα The Last of Us: Part II και Final Fantasy VII Remake. Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι κι η Microsoft υστερεί σε αξιοσημείωτους αποκλειστικούς τίτλους. Ενδεικτικά, μερικοί ΑΑΑ τίτλοι για το Xbox One είναι -μεταξύ άλλων- τα Gears 5, Crackdown 3, Forza Horizon 4 και Sea of Thieves.

 

Συμβατότητα προς τα πίσω (Backwards Compatibility)

Υπάρχουν τίτλοι από προηγούμενες «γενιές» κονσολών που πρέπει οπωσδήποτε να παίξεις, ή να ξαναπαίξεις. Eιδικά για τους «παλιότερους» gamers, η νοσταλγία μπορεί να αποτελέσει βασικό παράγοντα επιλογής.

Τα Xbox One S και Xbox One X είναι οι μοναδικές κονσόλες τωρινής γενιάς που υποστηρίζουν backwards compatibility. Παρόλο που δεν υποστηρίζονται ακόμα όλοι οι τίτλοι, η λίστα αυξάνεται όλο και περισσότερο παρέχοντας εκατοντάδες τίτλους από την εποχή του πρώτου Xbox και του Xbox 360. Μπορείς είτε να χρησιμοποιήσεις απευθείας τους δίσκους των πρωτότυπων παιχνιδιών ή να τους παίξεις ψηφιακά μέσω του Xbox Live. Μάλιστα, μπορείς να γίνεις συνδρομητής Xbox Live Gold και να απολαμβάνεις κάθε μήνα δωρεάν δύο “backwards compatibility” παιχνίδια.

 

 

 

 

Η Sony, από την άλλη, προσφέρει μια αξιοπρεπή βιβλιοθήκη παλαιότερων τίτλων στη συνδρομητική υπηρεσία streaming PlayStation Now, η οποία δεν έχει γίνει ακόμα διαθέσιμη στη χώρα μας. Η Microsoft έχει επίσης ένα παρόμοιο πρόγραμμα στο Xbox Game Pass.

 

Μπορείς να δεις ακόμη