Πες το με σοκολάτα

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Οι ερωτευμένοι γιορτάζουν κάθε μέρα αλλά στις 14 Φεβρουαρίου είναι η επίσημη μέρα τους. Τι προτείνουμε; Τέσσερα απίστευτα εύκολα και νόστιμα γλυκά με σοκολάτα και κόκκινα φρούτα για να πείς το «σ’ αγαπώ» με χρώμα, γλύκα και πολύ σοκολάτα…

 

Εύκολη τούρτα με μους σοκολάτας και φράουλες

Μια εύκολη τούρτα που η επιτυχία είναι σίγουρη αν τηρηθεί πιστά η συνταγή. Φτιάχνουμε το παντεσπάνι και τη μους από την προηγούμενη και στήνουμε την τούρτα ανήμερα της γιορτής.

 

Υλικά για το παντεσπάνι

  • 5 αυγά μέτρια ή 4 μεγάλα
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 3/4 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 φλιτζανιού κακάο κοσκινισμένο
  • ½ φλιτζάνι καρύδια κοπανισμένα
  • 75 ml μπράντι ή μαύρο ρούμι για να βρέξουμε το παντεσπάνι

Για τη γέμιση και την επικάλυψη

  • 700 ml κρέμα γάλακτος
  • 350 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 2 κ.σ. μπράντι ή ρούμι

Για τη διακόσμηση

  • Φράουλες

Εκτέλεση

  1. Για το παντεσπάνι: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175οC. Χτυπάμε στην κουζινομηχανή τα αυγά με τη ζάχαρη για 10 λεπτά για να ασπρίσει το μείγμα και να υπερδιπλασιαστεί σε όγκο.
  2. Σταματάμε τη λειτουργία της κουζινομηχανής, βάζουμε το αλεύρι και το κακάο σε σουρωτήρι και το κοσκινίζουμε πάνω από το μείγμα των αυγών ανακατεύοντας με σπάτουλα μέχρι να ενσωματωθεί. Στο τέλος ανακατεύουμε μέσα και τα καρύδια.
  3. Παίρνουμε ένα τσέρκι διαμέτρου 20εκ. το λαδώνουμε ελαφρά με πινέλο και το τοποθετούμε πάνω σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος.
  4. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά περίπου. Ξεφουρνίζουμε και μετά από λίγο ξεφορμάρουμε το παντεσπάνι και αφαιρούμε προσεκτικά το χαρτί. Αφού κρυώσει το κόβουμε οριζόντια σε 3 ίσα κομμάτια.
  5. Για τη γέμιση και τη γκανάς: Βάζουμε τα 350 ml της κρέμας γάλακτος σε κατσαρολάκι να πάρει βράση και σπάμε τη σοκολάτα σε ομοιόμορφα κομμάτια. Τα ρίχνουμε σε μπολ και όταν πάρει βράση η κρέμα γάλακτος περιχύνουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα με την καυτή κρέμα. Μετά από λίγο ανακατεύουμε με σπάτουλα να λιώσει η σοκολάτα και στο τέλος ενσωματώνουμε στο λιωμένο μείγμα, το μέλι και το κονιάκ.
  6. Χτυπάμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος στην κουζινομηχανή σε σαντιγί και στο τέλος ρίχνουμε μέσα την γκανάς και ανακατεύουμε με σύρμα ζαχαροπλαστικής. Η μους σοκολάτας είναι έτοιμη. Την αφήνουμε στο ψυγείο να πήξει για 6 ώρες τουλάχιστον γιατί σε αυτή τη φάση είναι ρευστή.
  7. Για να στήσουμε την τούρτα: Τοποθετούμε το πρώτο κομμάτι από το παντεσπάνι σε πιατέλα σερβιρίσματος και το βρέχουμε με το ποτό της επιλογής μας χρησιμοποιώντας πινέλο. Όταν το απορροφήσει κάνουμε μια στρώση με το 1/3 περίπου της μους σοκολάτας. Σκεπάζουμε με το δεύτερο παντεσπάνι, βρέχουμε με ποτό και αφού το απορροφήσει, απλώνετε άλλο 1/3 από τη μους. Σκεπάζουμε με το τρίτο κομμάτι παντεσπάνι, βρέχουμε με ποτό και σκεπάζουμε την επιφάνεια και τα πλαϊνά με την υπόλοιπη μους.
  8. Διακοσμούμε την τούρτα με φράουλες και είμαστε έτοιμοι για σερβίρισμα.

 

Φράουλες βουτηγμένες σε bitter σοκολάτα

Ζουμερές φράουλες σαν κατακόκκινα φιλιά με γεύση μπίτερ σοκολάτας. Μια πανεύκολη συνταγή με 2 μόλις υλικά που προορίζεται αυστηρά για 2 άτομα.

Υλικά

  • 20 φράουλες ζουμερές και κόκκινες σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ. κουβερτούρα 70% κακάο ψιλοκομμένη

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε τις φράουλες και τις στεγνώνουμε καλά με χαρτί κουζίνας χωρίς να αφαιρέσουμε τα φυλλαράκια τους.
  2. Λιώνουμε τα 150 γρ. της σοκολάτας σε μπεν μαρί. Κατεβάζουμε τη σοκολάτα από το μπεν μαρί και προσθέτουμε την υπόλοιπη σοκολάτα, ανακατεύοντας να κατέβει η θερμοκρασία της στους 32οC και να είναι χλιαρή.
  3. Βουτάμε μία μία τις φράουλες στη σοκολάτα και τις αφήνουμε πάνω σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα. Περιμένουμε να κρυώσει η σοκολάτα και να σταθεροποιηθεί πλήρως.
  4. Σερβίρουμε τις φράουλες σε μπολ μαζί με δυο ποτήρια αφρώδες κρασί ή σαμπάνια. Εναλλακτικά μπορούμε να σερβίρουμε σε συντριβάνι σοκολάτας.

 

Brownies με επικάλυψη cheesecake και βατόμουρα

Ένα πληθωρικό γλυκό με ζουμερή σοκολατένια βάση και αφράτη κρέμα τυριού κάτω από κατακόκκινα ζουμερά βατόμουρα.

Υλικά για ένα ταψάκι 19Χ28εκ.

Για το brownies

  • 200 γρ. κουβερτούρα σε κομματάκια
  • 200 γρ. βούτυρο σε κομματάκια
  • 4 αυγά
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ.  αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Για το cheesecake

  • 250 γρ. τυρί κρέμα
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 80 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 1 βανιλίνη
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι

Για τη διακόσμηση

  • Βατόμουρα
  • Άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC, βάζουμε πρώτα την κουβερτούρα με το βούτυρο σε μεταλλικό μπολ και μετά τα λιώνουμε μαζί σε μπεν μαρί.
  2. Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη με μίξερ χειρός μέχρι να αφρατέψουν καλά και να αποκτήσουν ανοιχτό χρώμα.
  3. Όταν λιώσει η σοκολάτα και το βούτυρο αδειάζουμε προσεκτικά το μείγμα στο μείγμα των αυγών και χτυπάμε λίγο ακόμη να ενσωματωθούν. Σταδιακά προσθέτουμε και το αλεύρι ρίχνοντάς το από σουρωτήρι και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί με μια σπάτουλα να ομογενοποιηθούν.
  4. Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος το ταψάκι μας και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε για 20 λεπτά στον προθερμασμένο φούρνο. Πρακτικά, όταν θα σταθεροποιηθεί η επιφάνεια του brownie και κάνει μια κρούστα, τότε το γλυκό είναι έτοιμο. Ψημένο πάνω κάτω και ζουμερό στο εσωτερικό του.
  5. Μέχρι να κρυώσει ετοιμάζουμε την κρέμα τσιζκέικ: Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη να γίνει αφράτη σαντιγί. Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε το φρέσκο τυρί κρέμα, το ξύσμα του λεμονιού και τη βανιλίνη. Χτυπάμε στο μίξερ για λίγο ακόμα μέχρι να γίνει ένα αφράτο μίγμα.
  6. Καλύπτουμε την επιφάνεια του brownies με την κρέμα και διακοσμούμε από πάνω με φρέσκα βατόμουρα και άχνη ζάχαρη. Σερβίρουμε κόβοντας σε τετράγωνα κομμάτια.

 

Τάρτα σοκολάτας με ψητή γέμιση και βατόμουρα

Για τη ζύμη

  • 250 γρ αλεύρι μαλακό
  • 125 γρ βούτυρο κομμένο σε κύβους
  • 100 γρ ζάχαρη άχνη
  • 1 αυγό
  • Μια πρέζα αλάτι

 

Για τη γέμιση

  • 300 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 1 βανιλίνη
  • 300 γρ. κουβερτούρα
  • 3 κρόκοι αυγών

 

Εκτέλεση

  1. Χτυπάμε στην κουζινομηχανή με το φτερό σε χαμηλή ταχύτητα το αλεύρι με το βούτυρο και προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να γίνει ομοιογενής η ζύμη μας. Την καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και κρυώνουμε για μισή ώρα.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC και στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση. Βάζουμε σε κατσαρόλα και βράζουμε την κρέμα γάλακτος με τη βανιλίνη.
  3. Σε μπολ ανάμειξης βάζουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα και ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος. Ομογενοποιούμε και συμπληρώνουμε τους κρόκους ανακατεύοντας ζωηρά με αυγοδάρτη.
  4. Ανοίγουμε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο κόλλες από χαρτί ψησίματος σε φύλλο πάχους 3χιλ. και ντύνουμε με αυτό μια ταρτιέρα διαμ. 23εκ. Με την ανάποδη ενός μαχαιριού κόβουμε τη ζύμη που εξέχει από τριγύρω.
  5. Τρυπάμε με πιρούνι και προψήνουμε τη ζύμη της τάρτας για 10 λεπτά μόνη της. Βγάζουμε την ταρτιέρα από τον φούρνο, γεμίζουμε με το μείγμα της σοκολάτας και ψήνουμε για 15-25 λεπτά ακόμη.
  6. Ξεφουρνίζουμε και κρυώνουμε την τάρτα πριν γαρνίρουμε με τα βατόμουρα και σερβίρουμε.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη