Πώς να αναβαθμίσετε το ασύρματο δίκτυο στην επιχείρησή σας

by Aggeliki Tsoukana

 

 

 

To ασύρματο δίκτυο έχει γίνει απαραίτητο «εργαλείο» για μία επιχείρηση. Ενισχύει την παραγωγικότητα στον χώρο της εργασίας ή και καλύπτει τις ανάγκες των πελατών. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ποιοτικό ασύρματο σήμα WiFi.

Χάρη στις σύγχρονες συσκευές δικτύωσης, είναι πλέον πολύ εύκολο να βρείτε τρόπους για να ενισχύσετε το ασύρματο δίκτυο της επιχείρησης σας. Δείτε ποιες συσκευές θα σας προσφέρουν τις λύσεις που θα καλύψουν τις ανάγκες σας για ποιοτικό σήμα WiFi.

 

 

Αναβάθμιση router

Το σήμα και η ποιότητα του Wi-Fi επηρεάζονται από μία σειρά παραγόντων όπως είναι τα δομικά υλικά του κτιρίου, από την παρεμβολή άλλων ασύρματων δικτύων, αλλά και από μία σειρά άλλων καταστάσεων που μπορούν υπό προϋποθέσεις και σε συνδυασμό να δημιουργήσουν «νεκρά» σημεία / ζώνες όσον αφορά το δίκτυο σε ολόκληρο τον χώρο. Όσο περισσότερα τα τετραγωνικά μέτρα για κάλυψη τόσο περισσότερα και τα «εμπόδια» για το σήμα Wi-Fi, όπως τείχη, ταβάνια, πατώματα, οι νεκρές ζώνες είναι περισσότερες και αποτελούν πρόβλημα.

Το πρώτο βήμα για να αναβαθμίσετε το ασύρματο δίκτυό σας είναι να αναβαθμίσετε το router σας με ένα μοντέλο που θα υποστηρίζει τα πιο σύγχρονα πρότυπα Wi-Fi. Τα νεότερα πρότυπα χρησιμοποιούν δύο ζώνες δικτύου, 2.4GHz και 5GHz. Στα 5GHz, το πρότυπο προβλέπει πολύ περισσότερα μη επικαλυπτόμενα κανάλια, αλλά και με δυνατότητα συνένωσης γειτονικών καναλιών για μεγαλύτερη ταχύτητα.

Κατά γενικό κανόνα, η ζώνη των 5GHz εξασφαλίζει μεγαλύτερη αξιοπιστία στο σήμα του Wi-Fi. Επενδύοντας σε ένα Dual Band router με υψηλής ισχύος εξωτερικές κεραίες όπως το Tp-Link Archer ή το Asus RT-AC58U Router, εξασφαλίζετε καλύτερη κάλυψη και ποιοτικότερη ασύρματη συνδεσιμότητα εν γένει.

 

 

Πιο γρήγορες ταχύτητες με το νέο πρότυπο WiFi 6

Ακόμα πιο ιδανικά, μπορείτε να εξετάσετε την αναβάθμιση με ένα router που υποστηρίζει το πιο πρόσφατο πρότυπο WiFi 6, που έχει σημαντικές βελτιώσεις συγκριτικά με το προηγούμενο τύπο Wi-Fi 802.11ac και προσφέρει ταχύτητα μέχρι 1.5 Gbps. Ενδεικτικά, το AX1500 Wi-Fi 6 Router χρησιμοποιεί 1024-QAM και παρέχει σήμα που χωράει περισσότερα δεδομένα, καθώς και 160 MHz για ένα ευρύτερο κανάλι που έχει ως αποτέλεσμα πιο γρήγορο και αποτελεσματικό Wi-Fi.

 

 

Mesh WiFi System

H τεχνολογία mesh είναι μια παραλλαγή του Wi-Fi, το οποίο δανείζεται στοιχεία από τα κυψελωτά δίκτυα. Όπως και με τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, που έχουν κεραίες σε συγκεκριμένες αποστάσεις για να επικοινωνούν μεταξύ τους και με τις συσκευές των χρηστών, η τεχνολογία mesh χρησιμοποιεί μικρές συσκευές-δορυφόρους για να επεκτείνουν το ασύρματο δίκτυο. Συνήθως αποτελείται από μια κεντρική μονάδα η οποία συνδέεται με το router, και έναν αριθμό από δορυφόρους.

Ο αριθμός των δορυφόρων που χρειάζεστε για να καλύψετε τις ανάγκες σας, εξαρτάται από τη διαρρύθμιση του χώρου της επιχείρησής σας. Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα ενός συστήματος mesh είναι πως οι δορυφόροι δεν χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις για να το ρυθμίσετε. Απλώς συνδέετε το ένα στο modem και τα υπόλοιπα στο ρεύμα και, πρακτικά, έχετε ολοκληρώσει τη ρύθμιση. Το δίκτυο ρυθμίζεται αυτόματα. Πράγμα που σημαίνει ότι οι δορυφόροι και η κεντρική μονάδα θα βρουν μόνα τους το βέλτιστο κανάλι για να επικοινωνούν μεταξύ τους και ο χώρος θα καλυφθεί με δυνατό και γρήγορο Wi-Fi!

Άλλο ένα πλεονέκτημα του mesh είναι πως υποστηρίζουν ακόμα και ενσύρματη σύνδεση, για συσκευές που απαιτούν καλώδιο δικτύου. Διαθέτουν και μια θύρα ενσύρματου δικτύου για να συνδέσετε υπολογιστή, δικτυακό εκτυπωτή, ή άλλη συσκευή στο δίκτυο.

Με ένα ολοκληρωμένο πακέτο, όπως το D-Link COVR‑1103 AC1200 Whole Home Mesh Wi‑Fi System (3 pack), θα μπορείτε να ελέγχετε και να χειρίζεστε απομακρυσμένα τις έξυπνες συσκευές στον χώρο, όπως έξυπνα ηχεία με βοηθό φωνής, ή και να ρυθμίζετε το δίκτυό σας σύμφωνα με τις ανάγκες σας. Τα συστήματα Mesh WiFi συνοδεύονται από μία διαισθητική εφαρμογή με το smartphone, ώστε να έχετε πλήρη έλεγχο του ασύρματου δικτύου σας.

Μπορείς να δεις ακόμη