Πώς να απαλλαγείς από μυρμήγκια κι άλλα έντομα που εισβάλουν στο σπίτι!

by K Admin

 

Τα μυρμήγκια, οι κατσαρίδες, τα κουνούπια, οι μύγες και γενικώς τα έντομα μπορεί να γίνουν πολύ ενοχλητικά και σε μερικές ειδικές περιπτώσεις ν’ απειλήσουν ακόμα και την υγεία μας. Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο τους καλοκαιρινούς μήνες αφού τείνουμε ν’ ανοίγουμε περισσότερο πόρτες και παράθυρα, ή να ξοδεύουμε παραπάνω χρόνο στην εξοχή λόγω διακοπών. Αν υπάρχουν και παιδιά και δη μωρά, σίγουρα το θέμα είναι ακόμα πιο ιδιαίτερο, αλλά ευτυχώς υπάρχουν λύσεις και μάλιστα όχι απαραίτητα βασισμένες σε επικίνδυνα και ισχυρά εντομοκτόνα, αλλά βασισμένες σε τρόπους αντιμετώπισης που μας προσφέρει η ίδια η φύση. Δηλαδή, μιλάμε για πιο ακίνδυνες και σίγουρα πιο οικονομικές τακτικές που αξίζει να δοκιμάσεις.

 

Δες εδώ ηλεκτρικά εντομοαπωθητικά.

 

Μυρμήγκια

 

Ταλκ

 

Βάλε ταλκ (τη γνωστή σ’ όλους σκόνη για μωρά) σε πόρτες, παράθυρα και σ’ οποιοδήποτε «επίφοβο» σημείο εισόδου στο σπίτι. Για άγνωστο –μέχρι στιγμής- λόγο το ταλκ απωθεί τα μυρμήγκια, τα οποία δεν περπατάνε πάνω του.

 

Λεμόνι και ξύδι

 

Με χυμό λεμονιού, ή με λίγο ξύδι μπορείς να καθαρίσεις και ν’ απολυμάνεις γενικά όλες τις εισόδους και τις εξόδους του σπιτιού. Θα διαπιστώσεις ότι τα μυρμήγκια δεν αντέχουν τις μυρωδιές αυτές και ειδικά το λευκό ξύδι μπορεί να καταστρέψει οριστικά μια φωλιά μυρμηγκιών αν το ρίξεις μέσα σ’ αυτήν.

 

Καλαμποκάλευρο

 

Με την ίδια λογική χρήσης όπως και το ταλκ, το καλαμποκάλευρο όχι μόνο απωθεί, αλλά σκοτώνει κιόλας τα μυρμήγκια που το καταναλώνουν!

 

Κατακάθι από καφέ φίλτρου

 

Αν είσαι φίλος του καφέ φίλτρου μπορείς να χρησιμοποιήσεις το κατακάθι που έχει μείνει στο φίλτρο ως υλικό απώθησης των μυρμηγκιών.

 

Μαγειρική σόδα και ζάχαρη άχνη

 

Πρόκειται για ένα είδος παγίδας. Η ζάχαρη άχνη αποτελεί το δόλωμα που τα ελκύει και η μαγειρική σόδα είναι το «δηλητήριο», γιατί όταν τα μυρμήγκια τρώνε μαζί με την ζάχαρη και τη σόδα τότε η σόδα αντιδράει στο στομάχι τους με μια όξινη ουσία που έχουν για να προστατεύονται και τελικά… τα σκοτώνει.

 

Κανέλα και γαρύφαλλο

 

Με μια μπατονέτα κάνε μια γραμμή με σκόνη κανέλας, ή ψέκασε με λίγο αιθέριο έλαιο κανέλας γύρω από πόρτες, παράθυρα κι άλλες εισόδους του σπιτιού. Το θετικό είναι ότι η κανέλα όπως και το γαρύφαλλο καθαρίζονται εύκολα μετά.

 

Βόρακας με νερό και ζάχαρη

 

Ο βόρακας είναι μια φυσική μεταλλική ένωση με υψηλό ph ιδανική για να διώξεις μυρωδιές, μούχλα, μυρμήγκια, κατσαρίδες κι άλλα έντομα. Η πιο δραστική λύση είναι το μίγμα βόρακα με ζάχαρη και νερό. Αυτό λειτουργεί ως «παγίδα» όπως η μαγειρική σόδα και έτσι μπορεί να δηλητηριαστεί μία ολόκληρη αποικία μυρμηγκιών μαζί με τη βασίλισσά της.

 

Κιμωλία

 

Αν σχηματίσεις μια γραμμή από κιμωλία γύρω από το σπίτι, ή σε πόρτες και παράθυρα  πιθανότατα θ’ απαλλαγείς από τα μυρμήγκια, αν και ακόμα δεν γνωρίζουμε το λόγο! Συνήθως πάντως αποδίδει…

 

 

Μύγες

 

Φλούδες από λεμόνι και πορτοκάλι

 

Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ξεφλουδίσεις μερικά λεμόνια και πορτοκάλια (τουλάχιστον δύο) και να τοποθετήσεις τις φλούδες τους σ’ ένα μπολάκι. Προαιρετικά μπορείς να προσθέσεις μερικά καρφάκια γαρίφαλου. Ύστερα ανακατεύεις κι αφήνεις το μπολ κοντά στις μπαλκονόπορτες και τις άλλες εισόδους του σπιτιού κι έτσι δύσκολα οι μύγες θα επιχειρήσουν να εισέλθουν μέσα.

 

Αρωματικά φυτά

Οι μύγες δεν συμπαθούν καθόλου το άρωμα που εκλύουν ο φρέσκος βασιλικός, η λεβάντα, η μέντα κι άλλα παρόμοια αρωματικά φυτά. Συνεπώς, μερικές τέτοιες γλάστρες στη βεράντα είναι μια εξαιρετική επιλογή. Επιπρόσθετα, μπορείς να συνδυάσεις σ’ ένα μπολ αποξηραμένα φύλλα ευκαλύπτου με καρφάκια γαρίφαλου, ή να ποτίσεις βαμβάκι με αιθέρια έλαια (π.χ. κέδρου, ευκαλύπτου ή λεβάντας), έτσι ώστε κάθε φορά που θα φυσάει αεράκι θα σκορπίζεται στο χώρο και η μυρωδιά τους, η οποία τελικά θα διώχνει τις μύγες μακριά.

 

Καπνός

 

Στις μύγες δεν αρέσει καθόλου ο καπνός, οπότε μερικά αναμμένα κεράκια με άρωμα κιτρονέλλας δεν είναι καθόλου κακή ιδέα. Κυκλοφορεί και σε αιθέριο έλαιο.

 

Λευκό ξύδι και μηλόξυδο

 

Το λευκό ξύδι απωθεί τις μύγες εξαιτίας της χαρακτηριστικής και ιδιαίτερης μυρωδιάς του. Έτσι, απλά τοποθετείς μερικά μπολ με ξύδι σε διάφορα σημεία του σπιτιού. Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μηλόξυδο, το οποίο δουλεύει διαφορετικά: σε αντίθεση με το λευκό ξύδι, οι μύγες δε μπορούν ν’ αντισταθούν στη μυρωδιά του μηλόξυδου. Οπότε μ’ ένα μπουκάλι δημιουργείς εύκολα μία «παγίδα» απ’ την οποία δεν μπορούν να ξεφύγουν!

 

Παγίδα με γάλα

 

Πρόκειται για μια παγίδα με δόλωμα. Συγκεκριμένα, βάλε σε μια κατσαρόλα λίγο γάλα μαζί με ζάχαρη και πιπέρι κι άσε τα να βράσουν για 10 περίπου λεπτά. Στη συνέχεια, δεν έχεις παρά να βάλεις το μείγμα σ’ ένα ρηχό πιάτο. Το αποτέλεσμα θα είναι οι μύγες να κατακλύσουν το πιάτο, αλλά ταυτόχρονα να παγιδευτούν, να βουλιάξουν και βρουν το «τέλος» τους σ’ αυτό.

 

Παγίδα με απορρυπαντικό πιάτων

 

Αρκούν μερικές σταγόνες απορρυπαντικού πιάτων σ’ ένα μπολ με μηλόξυδο (δρα ως δόλωμα για να τις προσελκύσει). Πρακτικά, μόλις ακουμπήσουν το μπολ παγιδεύονται και βουλιάζουν στο μίγμα αφού το υγρό πιάτων κάνει τα φτερά τους πιο βαριά με αποτέλεσμα να μη μπορούν να πετάξουν.

 

Μπουκάλι με κόκκινο κρασί

 

Η μυρωδιά του κόκκινου κρασιού ελκύει τις μύγες και, όπως ακριβώς με το μηλόξυδο πριν, οι μύγες θα βρουν εύκολα την είσοδο στο μπουκάλι, αλλά το στενό στόμιο του μπουκαλιού θα τις δυσκολέψει στην έξοδο και τελικά θα τις κρατήσει σχεδόν όλες εγκλωβισμένες μέσα του.

 

 

Κουνούπια

 

Προσοχή στα λιμνάζοντα νερά και την υγρασία

 

Σε αντίθεση με τις μύγες, για τα κουνούπια έχεις τη δυνατότητα να προλάβεις καταστάσεις και να περιορίσεις το φαινόμενο απλώς με λίγη καθαριότητα και με τη δέουσα προσοχή στα μέρη που υπάρχει νερό, ή υγρασία. Δηλαδή, επειδή τα κουνούπια έχουν ιδιαίτερη αδυναμία στα σκοτεινά, υγρά μέρη (π.χ. στάσιμα νερά), ακόμη και στη μούχλα, μπορείς να τ’ αντιμετωπίσεις. Θεωρητικά, μπορεί να κρύβονται κάτω από τα ντουλάπια της κουζίνας, ή ακόμα και κάτω από πολύ παλιούς καναπέδες. Άρα η καθαριότητα μέσα στο σπίτι είναι σημαντικότατη, καθώς και το τακτικό βάψιμο του σπιτιού και η στεγανοποίηση της ταράτσας και των άλλων χώρων. Γενικά, να φροντίζεις ώστε να μην υπάρχουν λιμνάζοντα νερά είτε στη βεράντα, είτε σε γλάστρες, ή στον κήπο σου. Τέλος, πρέπει να ποτίζεις την κατάλληλη ώρα της ημέρας χωρίς να υπερβάλλεις ώστε ν’ απορροφάται καλύτερα το νερό και να μην μένει υγρασία.

 

Ψευδομελέλαιο


Το ψευδομελέλαιο είναι ένα έλαιο που βγαίνει από ένα δέντρο που είναι γνωστό στην Ινδία ως το «Δένδρο της Ζωής». Απλά άλειψε μ’ αυτό τα σημεία του σώματός σου που είναι εκτεθειμένα.

 

Κεράκια κιτρονέλλας

 

Εξαιρετικά στο να διώχνουν τα κουνούπια με τον καπνό και το άρωμά τους.

 

Βανίλια

 

Η μυρωδιά της βανίλιας φαίνεται ότι είναι από εκείνες που τα κουνούπια δεν αντέχουν. Έτσι, τοποθέτησε κλαράκια βανίλιας στον περιβάλλοντα χώρο, ή τρίψε τα στο δέρμα σου. Είναι, συνήθως, ασφαλές και για το δέρμα το παιδιών (εκτός μερικών σπάνιων περιπτώσεων αλλεργικής αντίδρασης).

 

Αιθέριο έλαιο λεβάντας

 

Εξαιρετικά αποτελεσματικό! Πότισε μ’ αυτό ρούχα, κουρτίνες ή μερικές κορδέλες, τις οποίες θα κρεμάσεις γύρω από το σημείο που κάθεσαι.

 

Σιτρονέλλα

 

Πιθανότατα το πιο γνωστό και δημοφιλές φυσικό εντομοαπωθητικό. Κυκλοφορεί σε λοσιόν, αυτοκόλλητα και σπρέι. Δεν έχεις παρά ν’ αλείψεις το σώμα σου, ή και αντικείμενα όπως καρότσι, κρεβάτι και κομοδίνο που βρίσκονται στο χώρο που κοιμάσαι, ή κάθεσαι.

 

Βασιλικός

 

Ο βασιλικός από μόνος του μπορεί να διώξει τα κουνούπια με τη μυρωδιά του. Εναλλακτικά, μπορείς να τρίψεις φύλλα βασιλικού και να προσθέσεις λίγο ξύδι. Έπειτα, αφήνεις το μίγμα δίπλα στο κρεβάτι (π.χ. του παιδιού), ή μπορείς να το αλείψεις και στο σώμα (μακριά όμως από το στόμα και τυχόν ανοιχτές πληγές).

 

Γλάστρες με αρωματικά κι όχι μόνο φυτά

 

Γενικώς, φυτά όπως ο φρέσκος δυόσμος, το δεντρολίβανο, ο κατιφές και το μελισσόχορτο μπορούν ν’ απομακρύνουν σ’ ένα μεγάλο βαθμό τα κουνούπια.

 

Κρεμμύδι

 

Το κομμένο σε φέτες κρεμμύδι δίπλα στο κρεβάτι οδηγεί σ’ έναν ύπνο χωρίς το ενοχλητικό βούισμα των κουνουπιών με την προϋπόθεση ότι δεν ενοχλείσαι κι εσύ από την έντονη μυρωδιά του.

 

Ξύδι

 

Κι όμως αν αλείψεις ξύδι στο δέρμα λειτουργεί ως εξαιρετικό και –πρωτίστως- ασφαλές απωθητικό. Συνήθως, πολλοί το αποφεύγουν λόγω μυρωδιάς, αλλά ειδικά για μικρά παιδιά είναι ασφαλές.

Κατσαρίδες

 

Βορικό οξύ

 

Όπως και πριν με τα μυρμήγκια δημιουργείς μια έξυπνη σπιτική παγίδα, ένα ωραίο δόλωμα για να σκοτώσεις τις κατσαρίδες. Δεν έχεις παρά να το αναμίξεις με λευκό αλεύρι και ζάχαρη. Ύστερα το ανακατεύεις καλά μέχρι να φτιάξεις μια ζύμη, την οποία τοποθετείς σε κομματάκια σε διάφορα σημεία του σπιτιού (ειδικά εκεί που έχεις εντοπίσει κατσαρίδες). Πρόσεξε όμως να μείνει αυτό το μείγμα μακριά από παιδιά και τυχόν κατοικίδια ζώα, αφού είναι αρκετά τοξικό κι επικίνδυνο!

 

Ζάχαρη και μαγειρική σόδα

 

Πρόκειται για άλλη μία παγίδα με σκοπό να «γλυκάνει» τις κατσαρίδες και να τις εξοντώσει. Όσες τρέφονται μ’ αυτό το μείγμα πεθαίνουν, επειδή η μαγειρική σόδα αντιδρά με τα οξέα του στομάχου τους και κυριολεκτικά τις κάνει να «σκάνε». Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να δημιουργήσεις ένα μείγμα από ίσα μέρη μαγειρικής σόδας και ζάχαρης και να το τοποθετήσεις στα κατάλληλα σημεία στο σπίτι.

 

Αμμωνία

 

Η έντονη και χαρακτηριστική οσμή της αμμωνίας απωθεί τις κατσαρίδες. Απλά συνδυάζεις δύο φλιτζάνια αμμωνίας μ’ ένα κουβά γεμάτο νερό και ύστερα ξεπλένεις μ’ αυτό το διάλυμα το νεροχύτη, τον μπιντέ και γενικά όλες τι υδρορροές στο σπίτι. Καλό είναι να επαναλάβεις τη διαδικασία μετά από 7-10 μέρες για πιο σίγουρα αποτελέσματα.

 

Αγγούρι

 

Παραδόξως, αν μέσα σε αλουμίνιο (κουτί, ή φύλλο) αφήσεις αγγούρι (φλούδες ολόκληρες, ή γενικώς κομμάτια του) και τ’ αφήσεις μαζί για 24 ώρες προκαλείται μία αντίδραση που έχει ως συνέπεια μια μυρωδιά που οι κατσαρίδες απλά δεν μπορούν ν’ αντέξουν.

 

 

Γενικά για όλα τα έντομα

 

Όπως θα διαπίστωσες, σε πολλές περιπτώσεις, ουσίες όπως το ξύδι, φυτά όπως ο βασιλικός και υλικά όπως η αμμωνία δρουν αποτελεσματικά κι απωθητικά για τα πιο βασικά –τουλάχιστον- είδη εντόμων. Γενικότερα, για να είσαι άνετος και ήρεμος όχι μόνο από κουνούπια, μύγες, κατσαρίδες και μυρμήγκια καλό είναι ν’ ακολουθήσεις και τις παρακάτω συμβουλές:

 

  • Να ξεφορτώνεσαι γρήγορα τα σκουπίδια και τα υπόλοιπα τροφών. Η καθαριότητα της βεράντας ειδικά βοηθά.
  • Μην αφήνεις για μεγάλα χρονικά διαστήματα ανοιχτό τον κάδο απορριμμάτων και μην αφήνεις ποτέ εκτεθειμένες σακούλες με τρόφιμα.
  • Δεν αφήνουμε ποτέ λιμνάζοντα νερά στον κήπο, ή τη βεράντα.
  • Κλείνουμε πάντα τις σήτες μας κι, αν δεν έχουμε, είναι μία καλή επένδυση για το σπίτι και την υγεία μας.
  • Οι ανεμιστήρες και ειδικά οι ανεμιστήρες οροφής πέρα από την οικολογική δροσιά που μας χαρίζουν με οικονομικό τρόπο έχουν και την ιδιότητα να διώχνουν τα έντομα και κυρίως τα κουνούπια και τις μύγες.
  • Γενικά τα αρωματικά φυτά χαρακτηρίζονται από την φυσική εντομοαπωθητική τους δράση και –παράλληλα- ομορφαίνουν τα μπαλκόνια και τον κήπο σου. Τα πιο σημαντικά και γνωστά απ’ αυτά είναι: δυόσμος, μέντα, βασιλικός, δεντολίβανο, λουίζα και λεβάντα.
  • Η κανέλα είναι επίσης από τα καλύτερα φυσικά εντομοαπωθητικά.
  • Καλό είναι ν’ αποφεύγουμε να φοράμε πολύ έντονα αρώματα τους καλοκαιρινούς μήνες.
  • Τέλος, στην αγορά κυκλοφορούν αρκετές ηλεκτρονικές συσκευές που βγάζουν υπερήχους κι απομακρύνουν εκτός από μύγες, κατσαρίδες, ψύλλους ακόμη και ποντίκια.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη