Tips εξοικονόμησης ενέργειας την άνοιξη

by K Admin

 

Ο ηλιόλουστος καιρός, με τις πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες που επικρατούν πια κατά τη διάρκεια της ημέρας και τη δύση του ήλιου που αργεί ολοένα και περισσότερο, δεν αποτελούν μόνο σημάδια ότι ήρθε και φέτος η άνοιξη. Αντίθετα, αποτελούν κι ευκαιρίες για να μειώσεις ακόμη περισσότερο την ενέργεια που καταναλώνεις στο σπίτι σου, κι έτσι και το ύψος των λογαριασμών σου.

 

Η αλήθεια είναι πως η εποχή που διανύουμε είναι πολύ λιγότερη απαιτητική σε ενεργειακή κατανάλωση από τον χειμώνα που προηγήθηκε, με δεδομένο πως πλέον η χρήση της θέρμανσης έχει πάψει ν’ αποτελεί καθημερινή ανάγκη. Εξίσου… οικονομική είναι και συγκριτικά με το καλοκαίρι που θ’ ακολουθήσει, αφού ακόμη δεν χρειάζεται να «επιστρατεύεις» το air condition για να δροσιστείς, όπως θα συμβεί σε λίγους μήνες όταν ο υδράργυρος θ’ αρχίσει να παίρνει για τα καλά την ανιούσα.

 

Ωστόσο, με μερικούς ακόμη απλούς τρόπους, μπορείς ν’ αξιοποιήσεις ακόμη περισσότερο τις δυνατότητες για εξοικονόμηση που προσφέρει η άνοιξη.

 

Εκμεταλλεύσου το φυσικό φωτισμό

 

Έρευνες έχουν δείξει πως το φως του ήλιου «κουράζει» λιγότερο τα μάτια, παρέχει ευεξία, βελτιώνει την ψυχολογία και μειώνει το στρες. Επομένως, πέρα από το γεγονός ότι δεν επιβαρύνει τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού σου, έχεις αρκετούς ακόμη λόγους για να το αξιοποιήσεις στο σπίτι ή το γραφείο, χρησιμοποιώντας γι’ αυτό τον σκοπό κάθε άνοιγμα του κτιρίου.

 

Εξάλλου, η άνοιξη είναι «σύμμαχος» του φυσικού φωτισμού όχι μόνο επειδή αυξάνει ολοένα και περισσότερο η διάρκεια της ημέρας, αλλά και χάρη στη θερινή ώρα – η οποία ξεκίνησε να εφαρμόζεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο από το 1975, ακριβώς για να εξοικονομηθεί ενέργεια από τον ηλεκτροφωτισμό. Με τη θερινή ώρα, έχεις τη δυνατότητα να «κερδίσεις» (όπως κι όλοι οι κάτοικοι της Ευρώπης) 210 ώρες ηλιοφάνειας, στις οποίες –επομένως- δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις ηλεκτρική ενέργεια για φωτισμό.

«Εγκλώβισε» στο σπίτι τη ζέστη ακόμη και τη νύχτα

 

Παρόλο που την ημέρα οι θερμοκρασίες πλέον είναι αρκετά υψηλές, θερμαίνοντας επαρκώς τους εσωτερικούς χώρους, ανάλογα με την περιοχή που ζεις, ίσως ακόμη το βράδυ να επικρατεί ψύχρα μέσα στο σπίτι. Έτσι, το «μυστικό» είναι να κρατήσεις τη ζέστη στο εσωτερικό του και κατά τις νυχτερινές ώρες. Φρόντισε, επομένως, ν’ αερίζεις τις πρωινές ώρες, ή το μεσημέρι, κλείνοντας τα παντζούρια το βράδυ. Επίσης, αν έχεις τζάκι, κλείσε το καπάκι του.

 

«Διώξε» την υγρασία μ’ έναν αφυγραντήρα

 

Την άνοιξη (όπως και το φθινόπωρο) πολλές φορές η αίσθηση της ψύχρας που αισθάνεσαι δεν οφείλεται στη χαμηλή θερμοκρασία, αλλά στην αυξημένη υγρασία στο χώρο, δηλαδή στο γεγονός ότι η ατμόσφαιρα είναι υπερβολικά «υγρή». Για να «σπάσεις» την υγρασία, ο πιο οικονομικός τρόπος είναι ένας αφυγραντήρας, ο οποίος θα μειώσει τους υδρατμούς στον αέρα, κι επομένως θα σε κάνει να νιώσεις θερμική άνεση, καταναλώνοντας πολύ λιγότερη ενέργεια απ’ οποιαδήποτε λύση θέρμανσης χρησιμοποιούσες το χειμώνα.

 

 

 

Φρόντισε το ψυγείο σου

 

Όσο περισσότερο αυξάνεται η θερμοκρασία από εδώ και πέρα, τόσο περισσότερο θα «δοκιμάζεται» το ψυγείο για να συντηρήσει σωστά τα τρόφιμά σου. Έτσι, θα πρέπει να φροντίσεις ώστε να φέρει σε πέρας όσο το δυνατόν πιο εύκολα την αποστολή του.

 

Πρακτικά, αυτό σημαίνει κατ’ αρχάς πως θα πρέπει να εξασφαλίσεις πως η συσκευή βρίσκεται σε σκιερό μέρος στο σπίτι, το οποίο δεν το «χτυπά» ο ήλιος καμία ώρα της ημέρας. Επιπλέον, το ψυγείο δεν θα πρέπει να «χάνει» ψύξη, για το οποίο είναι απαραίτητο να ελέγξεις το λάστιχο της πόρτας και να το καθαρίσεις με οινόπνευμα, στην περίπτωση που η πόρτα δεν κλείνει αεροστεγώς. Αν δεν λυθεί έτσι το πρόβλημα, τότε θα πρέπει να καλέσεις τεχνικό.

 

Τέλος, έλεγξε αν έχουν μαζευτεί χνούδια στις σχάρες που βρίσκονται στο πίσω μέρος της συσκευής, τα οποία κάνουν το μοτέρ του ψυγείου να «ζορίζεται» κι έτσι να αυξάνεται η ενεργειακή του κατανάλωση. Για να καθαρίσεις τις σχάρες, χρησιμοποίησε μια μαλακή βούρτσα, ή την ηλεκτρική σου σκούπα με το κατάλληλο ακροφύσιο.

 

Έλεγξε τη θερμοκρασία του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα

 

Αν έχεις ηλιακό θερμοσίφωνα, τότε ήδη από την άνοιξη δεν υπάρχει καμία περίπτωση να χρειαστεί να «κάψεις» ποτέ ρεύμα για να χρησιμοποιήσεις στο σπίτι σου ζεστό νερό. Αν πάλι έχεις ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, μπορείς να μειώσεις την επιβάρυνσή του στους λογαριασμούς ρεύματος, μειώνοντας στους 60 °C τη θερμοκρασία του θερμοστάτη. Επίσης, στην περίπτωση που οι υδραυλικές σωληνώσεις στο σπίτι σου είναι εξωτερικές, τότε θα πρέπει να είναι μονωμένες, ώστε να περιορίσεις τις θερμικές απώλειες και το νερό να κρυώνει πολύ πιο αργά.

 

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη