10 αναπάντεχες συμβουλές κηπουρικής για να γλιτώσεις χρόνο και χρήμα!

by K Admin

 

Σε εποχές οικονομικής κρίσης –κι όχι μόνο- το να έχεις στην αυλή, το μπαλκόνι, την ταράτσα ή όπου έχεις ελεύθερο χώρο έναν κήπο στον οποίο φροντίζεις και παράγεις είτε βρώσιμα τρόφιμα όπως λαχανικά, φρούτα και μυρωδικά, είτε ομορφαίνεις το χώρο με διακοσμητικά φυτά και λουλούδια, είναι μια εξαιρετική και –μάλλον- επικερδής ασχολία. Από τη μία γλιτώνεις χρήματα που θα έδινες σε λαχανικά και φρούτα της αγοράς, διασφαλίζεις τη φρεσκάδα τους, ενώ έχεις σίγουρα να σκέφτεσαι ότι δρέπεις, κυριολεκτικά, τους καρπούς των προσπαθειών σου. Βέβαια, μη νομίσεις ότι είναι κάτι εύκολο καθώς, πολλές φορές, εκεί που πας να γλιτώσεις χρήματα μπορεί να καταλήξει να ξοδεύεις περισσότερα και τελικά να μην καταφέρεις να παράξεις και κάτι. Χρειάζεται τις σωστές προμήθειες, τα κατάλληλα εργαλεία κι αξεσουάρ και πάνω απ’ όλα τα πρέποντα tips.

 

Στην παρακάτω λίστα θα βρεις μερικά έξυπνα κόλπα και συμβουλές που θα κάνουν τον κήπο σου παραγωγικό, ή όμορφο, ή –ακόμη καλύτερα- και τα δύο. Ό,τι σπέρνεις θερίζεις σε τελική ανάλυση και οι συμβουλές μας κάνουν τις κηπουρικές – γεωργικές σου προσπάθειες πιο φθηνές, λιγότερο κουραστικές και πιο διασκεδαστικές.

 

Δες εδώ είδη κήπου.

 

1. Οι φλούδες των εσπεριδοειδών ως γλάστρες

 

Αρχικά, η πρώτη συμβουλή είναι ότι δεν είναι απαραίτητο να ξεκινάς την πρώτη σπορά των σπόρων σου έξω. Έτσι δεν χρειάζεται να σ’ απασχολούν οι καιρικές συνθήκες ανάλογα με την εποχικότητα του φυτού που έχεις επιλέξει. Αντίθετα αν επιλέξεις να επιτρέψεις στον σπόρο να περάσει τον πρώτο του καιρό σε εσωτερικό χώρο, θα κερδίσεις τον χρόνο που πιθανά να έχανες αν περίμενες, π.χ. να σταματήσει το κρύο, ενώ θα του προσφέρεις και καλύτερες συνθήκες ανάπτυξης στο ευαίσθητο αυτό στάδιο. Κι εδώ έρχεται η συμβουλή μας: χρησιμοποίησε όποια φλούδα εσπεριδοειδών έχεις στο σπίτι σου για να φτιάξεις αυτοσχέδιες γλάστρες και να φυτέψεις εκεί τους σπόρους σου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα πάντα: μανταρίνια, λεμόνια, πορτοκάλι, νεράντζια και γκρέιπφρουτ, όλα είναι κατάλληλα. Το όφελός σου είναι πολλαπλό: γλιτώνεις τα χρήματα που θα έδινες στις ειδικές γλάστρες για εμφύτευση σπόρων που είναι διαθέσιμες στο εμπόριο, ενώ έχεις πλήρως βιολογικές βιοδιασπώμενες γλάστρες που προσφέρουν –μάλιστα- την απαραίτητη οξύτητα στο χώμα. Μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια.

 

Και μια πιο εξειδικευμένη συμβουλή: η μπανάνα είναι ο καλύτερος φίλος των τριαντάφυλλων. Δεν υπάρχει καλύτερο λίπασμα για τα τριαντάφυλλα από τις φλούδες της μπανάνας. Κόψε την μπανάνα σε μικρά κομμάτια (και τις φλούδες) και ρίξε τη γύρω από τις ρίζες των τριανταφυλλιών.

2. Ξέρεις τι μπορείς να κάνεις με τα τσόφλια από τα αυγά;

 

Αν έχεις ασχοληθεί με την καλλιέργεια λουλουδιών θα ξέρεις ότι η καλλιέργεια ετήσιων, ή εξάμηνων φυτών μπορεί μερικές φορές ν’ αποδειχθεί μεγάλη ταλαιπωρία. Για να φυτέψεις το ένα, πρέπει να ξεριζώσεις τα υπολείμματα του άλλου σε κάθε αλλαγή εποχής κι αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Σου έχουμε τη λύση: την επόμενη φορά χρησιμοποίησε τη μέθοδο γλάστρα μέσα σε γλάστρα. Πολύ απλά, οι τρύπες που θα σκάψεις για να φυτέψεις τα φυτά φρόντισε να είναι αρκετά μεγάλες ώστε να μπορούν να χωρέσουν μέσα τους άδειες γλάστρες που θα είναι ελαφρώς μεγαλύτερες από τις γλάστρες που θα περιέχουν τα νέα σου φυτά. Μόλις εγκαταστήσεις όσα χρειάζονται, (σύστημα ποτίσματος με σταγόνα, λίγο λίπασμα για βάση) φυτεύεις τα νέα φυτά, μαζί με τις γλάστρες τους, μέσα στη μεγαλύτερη γλάστρα. Έτσι, όταν έρθει η ώρα της αλλαγής, το μόνο που θα χρειαστεί να κάνεις είναι να τραβήξεις έξω το μικρό γλαστράκι, ν’ αφαιρέσεις το φυτό και να βάλεις μέσα το καινούριο, άνετα, εύκολα και χωρίς ταλαιπωρίες και πολλά λερώματα.

 

5. Φρόντισε τα εργαλεία σου για να σε φροντίσουν κι αυτά

 

Τι είναι ένας κηπουρός χωρίς τα σωστά εργαλεία; Ένας σωστός κηπουρός πρέπει ν’ αγοράσει καινούρια και δεν είναι –κιόλας- και φτηνά. Γι’ αυτό το λόγο φρόντισε να κρατήσεις τα εργαλεία σου σε καλή κατάσταση για να σε βγάλουν για πολλά χρόνια. Καθάριζέ τα προσεκτικά μετά από κάθε χρήση, φρόντισε να μην είναι υγρά, ενώ μια καλή συμβουλή είναι να τα διατηρείς μέσα σ’ έναν κουβά άμμο που θα έχεις υγράνει με λινέλαιο ώστε να παραμένουν κοφτερά και λιπασμένα. Ακόμα κι αν δεν χρησιμοποιήσεις αυτή τη συμβουλή, φρόντισε να μην τα έχεις εκτεθειμένα σε καιρικά φαινόμενα, αλλά να τα διατηρείς κάπου που δεν μπορούν να φτάσουν παιδιά.

 

 

6. Φτιάξτε ένα «φρούριο» με φασολιές

 

Εδώ συνδυάζουμε το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Και θα φυτέψεις ένα όμορφο και παραγωγικό φυτό στην αυλή σου και θα φτιάξεις έναν υπέροχο χώρο για παιχνίδι με μερικά ξύλα και σπόρους φασολιάς. Φτιάξτε με ξύλα και σύρμα (ή με καλάμια, ή με ότι έχεις πρόχειρο) ένα απλό πλαίσιο για αναρρίχηση φυτού και μετά φύτεψε γύρω του πολλούς σπόρους φασολιάς. Τα φυτά θα σκαρφαλώσουν στο πλαίσιο, θ’ ανέβουν πάνω του και θα φτιάξουν ένα -ό,τι σχήμα του δώσεις εσύ- γύρω του που θα είναι σαν να έχει ξεπροβάλλει από παραμύθι.

 

7. Ένας κήπος στο λούκι

 

Αν έχεις καθαρίσει ποτέ λούκι, θα έχεις δει τι μπορεί να φυτρώσει εκεί μέσα και να βουλώσει τα πάντα. Εκμεταλλεύσου το και κάνε τα λούκια «όπλο» σου, ή στοιχείο διακόσμησης φυτεύοντας είτε απευθείας σ’ αυτά, είτε τοποθετώντας πάνω τους γλάστράκια που μπορεί να χωρέσουν εκεί. Ο ιδανικός τρόπος είναι να το κολλήσεις οριζόντια σε τοίχο, να τους κάνεις μερικές τρύπες για να φεύγει το νερό και είσαι έτοιμος. Έτσι αποκτάς έξτρα χώρο να φυτέψεις πράγματα, ενώ δίνει και μια όμορφη «νότα» στον τοίχο του σπιτιού, ή της αυλής ό,τι κι αν αποφασίσεις να φυτέψεις μέσα.

 

8. Αλάτι να βάλω στις ντομάτες; Βάλε και στις πιπεριές

Είναι γνωστό ότι κάποια φυτά, όπως οι ντομάτες, οι πιπεριές και οι τριανταφυλλιές μπορεί να επωφεληθούν από τη χρήση κάποιων αλάτων όπως το θειικό μαγνήσιο, που τα βοηθά να κάνουν καλύτερη πρόσληψη του αζώτου, του φωσφόρου και του θείου που χρειάζονται για ν’ αναπτυχθούν και να γίνουν δυνατά και υγιή. Τα άλατα Epsom είναι μια καλή πηγή θειικού μαγνησίου το οποίο μπορείς να εφαρμόσεις είτε ως σπρέι, είτε ως μείγμα, ή απλά ως σκόνη στο έδαφος και θα έχεις εκπληκτικά αποτελέσματα.

 

 

9. Αγριόχορτα τέλος με «όπλο» από το μανάβη

Σου έχουμε έναν τρόπο να κρατήσεις τα αγριόχορτα μακριά από τα φυτά σου, πριν καν φυτρώσουν. Φύτεψε τους βλαστούς, ή τους σπόρους μέσα από ένα χαρτί, με μια πολύ καλή περίπτωση ν’ αποτελούν οι καφέ σακούλες που παίρνουμε από το μανάβικο, ή ακόμη και μια απλή εφημερίδα. Έτσι θα δημιουργήσεις ένα φυσικό φράγμα, που θα κρατήσει τα αγριόχορτα μακριά από τις ρίζες σου για όλη τη σεζόν.

 

 

10. Στάχτη και μπούρμπερη

 

Και για το τέλος άλλη μια συμβουλή που έχει να κάνει με κάτι που σ’ άλλη περίπτωση θα ξεφορτωνόσουν χωρίς δεύτερη σκέψη. Αν σου έχουν περισσέψει πολλή στάχτη από το τζάκι σου, το οποίο πλέον όλο και περισσότερο χρησιμοποιούν ως βασική πηγή θέρμανσης το χειμώνα, μη την πετάξεις, μιας και μπορεί να γίνει ένα τέλειο λίπασμα που θα βοηθήσει τα φυτά σου. Έτσι, και ζεσταίνεσαι όποτε κάνει κρύο, αλλά και οι πιπεριές και οι ντομάτες σου είναι «καλοταϊσμένες».

 

Δες εδώ Ηλεκτρικές σκούπες στάχτης.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη