Πώς να χρησιμοποιήσεις σωστά ένα πλυστικό μηχάνημα

Από τη στιγμή που μπαίνει το καλοκαίρι το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι είναι πως θα διαμορφώσεις τον εξωτερικό χώρο του σπιτιού σου –αυλή, κήπος, βεράντα, ή ακόμα και μπαλκόνι. Ξεκινάς λοιπόν τις προετοιμασίες για να δημιουργήσεις έναν υπέροχο μικρό κήπο γεμάτο χρώματα, αρώματα και υπέροχη ατμόσφαιρα.

Αυτό σημαίνει πως είναι πιθανό να χρειαστεί να αντιμετωπίσεις σκληρούς λεκέδες. Μπορείς να διευκολύνεις αυτή τη διαδικασία επενδύοντας σε ένα πλυστικό μηχάνημα.

Παρακάτω θα βρεις μερικές συμβουλές που θα συμβάλουν στην πιο αποτελεσματική και ασφαλή χρήση του. Είτε πρόκειται για ένα ηλεκτρικό πλυστικό μηχάνημα, είτε για ένα μοντέλο με επαναφορτιζόμενη μπαταρία. Πριν κάνεις όμως οτιδήποτε, φρόντισε να διαβάσεις προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης που συνοδεύουν τη συσκευή σου.

 

 

Οδηγίες για πριν τη χρήση

Πριν ενεργοποιήσεις το πλυστικό μηχάνημα ελέγχεις οπωσδήποτε τις συνδέσεις του, σύνδεση νερού ή σωλήνας αναρρόφησης. Πρέπει να είναι καλά βιδωμένα στο μηχάνημα, για να αποφύγεις το ενδεχόμενο να παρουσιαστεί διαρροή.

Σφίξε καλά όλες τις συνδέσεις σωλήνων έτσι ώστε να μην μπορεί να εισέλθει αέρας. Αν πρόκειται για μηχάνημα που συνδέεται σε παροχή νερού, έλεγξε τη τροφοδοσία νερού ως προς την πίεση παροχής, τη θερμοκρασία παροχής και την ποσότητα παροχής.

Σε όλα τα μοντέλα πλυστικών μηχανημάτων είναι απαραίτητη η εξαέρωση. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πιέσεις την σκανδάλη του πιστολιού ώστε όλος ο αέρας που βρίσκεται εγκλωβισμένος μέσα στο μηχάνημα σου να απελευθερωθεί μέχρι να βγει το νερό από το ακροφύσιό σου. Θα πρέπει να αφήσεις το νερό να εξέλθει από τον σωλήνα ψεκασμού χωρίς φυσαλίδες. Όταν συμβεί αυτό, σημαίνει ότι όλο το μηχάνημά σου είναι γεμάτο πλέον με νερό και μπορείς να ξεκινήσεις τη λειτουργία του.

Στα πλυστικά μηχανήματα με ρυθμιζόμενα ακροφύσια ψεκασμού, απαιτείται χαμηλή ρύθμιση πίεσης. Διαφορετικά, θα πρέπει να αφαιρέσεις εντελώς το μπεκ από τον σωλήνα ψεκασμού. Να σημειώσουμε ότι ίσως χρειαστεί να επαναλάβεις την παραπάνω διαδικασία.

Αφού ολοκληρώσεις τη διαδικασία εξαέρωσης, κούμπωσε ξανά το ακροφύσιο στον σωλήνα ψεκασμού και τώρα το πλυστικό είναι έτοιμο για χρήση.

 

Αξιοποίησε τις δυνατότητας ενός πλυστικού μηχανήματος

Η έννοια της σήμανσης χρωμάτων

Τα ακροφύσια των πλυστικών μηχανημάτων έρχονται με μία χρωματική σήμανση που υποδεικνύει γωνία και πίεση ψεκάσματος. Αυτό θα σε βοηθήσει να χρησιμοποιήσεις τη συσκευή σου αποτελεσματικά, σε κάθε περίσταση. Κατά γενικό κανόνα, το λευκό χρώμα σημαίνει 40 μοίρες, το πράσινο 25 μοίρες, το κίτρινο 15 μοίρες και το κόκκινο 0 μοίρες ψεκασμού. Επιπρόσθετα, υπάρχει και το μαύρο το οποίο αποτελεί ένα ακροφύσιο χαμηλής πίεσης για να ξεπλένεις το απορρυπαντικό.

 

Γωνίες και επιφάνειες

Φρόντισε να κρατάς την άκρη του ακροφυσίου πλύσης με πίεση σε μια γωνία πάνω από την επιφάνεια που πλένεις και σε ασφαλή απόσταση, ώστε να αποφύγεις τις ζημιές. Επίσης, όταν πλένεις κατακόρυφες επιφάνειες, καλό είναι να πλένεις από κάτω προς τα πάνω και να ξεπλένεις από πάνω προς τα κάτω και, γενικά, φρόντισε να μετακινείς συνεχώς το ακροφύσιο για να αποτρέψεις το νερό να καταστρέψει την επιφάνεια που πλένεις.

 

Το κατάλληλο ακροφύσιο για κάθε ανάγκη

Κατά γενικό κανόνα, τα πιο πλατιά και χαμηλής πίεσης ακροφύσια είναι ιδανικά για τις περισσότερες εργασίες καθαρισμού, καθώς η χρήση πολύ στενής γωνίας ακροφυσίου μπορεί να καταστρέψει την επιφάνεια που θέλεις να καθαρίσεις. Αν θέλεις να χρησιμοποιήσεις ένα ακροφύσιο πολύ στενής γωνίας, ψέκασε σε μια αφανή περιοχή πριν πλύνεις με πίεση περισσότερο εμφανείς περιοχές. Έτσι, αν χρησιμοποιείς ένα πολύ στενό ακροφύσιο ή αν θέλεις να αλλάξεις τρόπο πλυσίματος, τουλάχιστον δεν θα κάνεις ζημιά σε μια επιφάνεια που φαίνεται περισσότερο, όπως π.χ. ένας πλακόστρωτος διάδρομος στον κήπο.

 

Πλύνε με ασφάλεια

Απόφυγε να ψεκάζεις με νερό πίσω ή κάτω από κατακόρυφες επιφάνειες, όπως μονώσεις τοίχων και σε εξοπλισμό κλιματιστικών, σε ηλεκτρικές συνδέσεις και σε αεραγωγούς. Εάν χρησιμοποιείς κόκκινο ακροφύσιο, θα πρέπει να έχεις κατά νου ότι παράγει ισχυρή πίεση νερού που μπορεί να προκαλέσει ζημιές ή ακόμα και τραυματισμό. Πάνινα παπούτσια και τζιν δεν μπορούν να σε προστατέψουν όταν πλένεις με ένα μηχάνημα υψηλής πίεσης. Γι’ αυτό και το ιδανικό είναι να φοράς μπότες, γάντια, μακριά παντελόνια και γυαλιά ασφαλείας.

 

Φροντίδα και συντήρηση

Θα πρέπει να καθαρίζεις τακτικά το μηχάνημά σου και να κάνεις τους απαραίτητους ελέγχους για τυχόν φθορές. Πριν από κάθε λειτουργία, έλεγχε το καλώδιο σύνδεσης για ζημιές και τη στεγανότητα της συσκευής για τυχόν διαρροές. Τέλος, όταν αποθηκεύεις το πλυστικό μηχάνημα για τον χειμώνα χρησιμοποίησε την κατάλληλη θήκη. Έτσι θα το προστατέψεις από το ψύχος και τη διάβρωση.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη