Πώς να διατηρείς αστραφτερά σκεύη με το ειδικό αλάτι για πλυντήρια πιάτων

Αν έχεις παρατηρήσει τον τελευταίο καιρό τα σκεύη σου να μη βγαίνουν τόσο καθαρά από το πλυντήριο πιάτων, τότε είναι πολύ πιθανό να έχεις αμελήσει την ειδική θήκη της συσκευής που πρέπει πάντα να είναι γεμάτη με αλάτι.

Το αλάτι εξασφαλίζει την πιο αποτελεσματική πλύση και φροντίζει για την υγιεινή των σερβίτσιων σου. Επίσης, είναι το μοναδικό «αντίδοτο» για τις στάμπες και τις γραμμές από νερό ώστε τα πιάτα σου να αστράφτουν πάντα σαν καινούρια.

 

Τι είναι το αλάτι πλυντηρίου πιάτων

Ως προς τη βασική του σύνθεση, το προϊόν αυτό «συγγενεύει» με το μαγειρικό και το θαλασσινό αλάτι. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις το μαγειρικό αλάτι στο πλυντήριό σου. Το κοινό αλάτι θα είχε τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, αφού περιέχει και άλλες συμπληρωματικές ενώσεις, που θα κάνουν το νερό του πλυντηρίου πιο «σκληρό», και όχι πιο «μαλακό». Το ειδικό αλάτι έχει σκοπό να «μαλακώνει» το νερό που καταλήγει στο πλυντήριο από το δίκτυο ύδρευσης, ώστε να εμποδίζει τη συσσώρευση αλάτων στο εσωτερικό της συσκευής. Επίσης, το ειδικό αλάτι έχει παρασκευασθεί με τέτοιο τρόπο ώστε, όταν έρθει σε επαφή με νερό (όπως γίνεται στην ειδική θήκη), να μην γίνει μια στερεή μάζα. Για το κοινό αλάτι ισχύει το αντίθετο, κάτι που σημαίνει πως θα έφραζε τους σωλήνες του πλυντηρίου, προκαλώντας βλάβη.

 

 

Ποια είναι η λειτουργία του

Το γεγονός ότι «μαλακώνει» το νερό σημαίνει ότι αφαιρεί τα άλατα μαγνησίου και ασβεστίου που αυτό περιέχει. Το «μαλακό» νερό ενισχύει τη δράση του απορρυπαντικού, αναβαθμίζοντας επομένως την ποιότητα πλύσης. Επίσης, αν δεν απομακρυνθεί το μαγνήσιο και το ασβέστιο, σταδιακά θα συσσωρευθούν στο σύστημα ψεκασμού του πλυντηρίου, με συνέπεια να επιβαρύνουν τη λειτουργία του πλυντηρίου.

Τα ίδια συστατικά του «σκληρού» νερού είναι όμως και αυτά που σχηματίζουν τις στάμπες ή τις «γραμμές» πάνω στα σκεύη, με συνέπεια να βγαίνουν θαμπά από το πλυντήριο. Ακόμη χειρότερα, η εναπόθεσή τους στις σωληνώσεις της συσκευής μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβη.

 

Έλεγξε τη σκληρότητα του νερού

Ο πιο απλός τρόπος είναι να αναζητήσεις μέσω ίντερνετ τα σχετικά στοιχεία στο site της εταιρείας ύδρευσης στην οποία ανήκεις. Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις ταινίες μέτρησης σκληρότητας νερού.

Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνεις είναι να βουτήξεις μια ταινία σε ένα δείγμα νερού για λίγα δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, συγκρίνοντας το χρώμα που έχει αποκτήσει με το χρωματικό διάγραμμα στη συσκευασία των ταινιών, θα διαπιστώσεις την περιεκτικότητα του νερού της περιοχής σου σε άλατα.

Τα περισσότερα σύγχρονα πλυντήρια πιάτων δίνουν τη δυνατότητα ρύθμισης του συστήματος αφαλάτωσης που διαθέτουν, ανάλογα με τη σκληρότητα του νερού. Συμβουλεύσου το manual της συσκευής σου, για να δεις αν δίνει αυτή τη δυνατότητα, αλλά και πώς μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις.

 

Τι συμβαίνει αν ζω σε περιοχή με «σκληρό» νερό

Η σκληρότητα του νερού εξαρτάται από τα πετρώματα και τη γεωλογία της περιοχής που μένεις. Οι μεγάλες συγκεντρώσεις αλάτων δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία, κάτι που σημαίνει πως μπορείς να πίνεις άφοβα το «σκληρό» νερό της περιοχής σου.

Ωστόσο, είναι «ανθυγιεινό» για τις σωληνώσεις ύδρευσης του σπιτιού σου, όπως επίσης και για τις οικιακές σου συσκευές. Έτσι, εκτός από το πλυντήριο πιάτων, π.χ. θα χρειάζεται τακτικά αφαλάτωση η καφετιέρα σου.

 

Σωστή χρήση και αναπλήρωση 

Τόσο για την πρώτη φορά που θα χρησιμοποιήσεις το πλυντήριο, όσο και για την αναπλήρωση του αλατιού, θα βρεις αναλυτικές οδηγίες από τον κατασκευαστή στο manual της συσκευής σου. Είναι σημαντικό να ελέγχεις ανά τακτά χρονικά διάστημα μήπως χρειάζεται να προσθέσεις επιπλέον ποσότητα.

Πολλά σύγχρονα πλυντήρια θα σε βγάλουν από τον κόπο, καθώς διαθέτουν φωτεινή ένδειξη, η οποία ενεργοποιείται για να σου υπενθυμίσει πως πρέπει να ξαναγεμίσεις την αντίστοιχη θήκη. Άλλα μοντέλα διαθέτουν γι’ αυτό τον σκοπό έναν ειδικό δείκτη στο συρτάρι. Αν όμως για οποιονδήποτε λόγο δεν είναι εύκολο να ελέγχεις τη στάθμη του δείκτη, καλό θα είναι να προσθέτεις αλάτι μία φορά τον μήνα.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη