Πως να διατηρείς καθαρό ένα σπίτι με κατοικίδιο

 

Ο άνθρωπος έχει καταλάβει την αξία της παρουσίας των ζώων από την νεολιθική κιόλας εποχή. Αν και αρχικά τα ζώα εξημερώθηκαν με σκοπό να τον εξυπηρετήσουν στην καθημερινότητά του, πολύ γρήγορα αντιλήφθηκε ότι τα ζώα του προσφέρουν έντονα συναισθήματα .

Στην σύγχρονη εποχή, η ύπαρξη κατοικίδιων στη ζωή μας είναι αποδεδειγμένο ότι μπορεί να μας προσφέρει πολλά οφέλη. Είναι μια εμπειρία ζωής που όποιος τη ζήσει είναι ευγνώμων.

Σύμφωνα με έρευνες, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων είναι περισσότερο χαρούμενοι, αισθάνονται λιγότερη μοναξιά, είναι ιδιαίτερα κοινωνικοί, έχουν αυξημένη αυτοπεποίθηση, νιώθουν λιγότερο στρες, αναπτύσσουν το αίσθημα της συμπόνιας ενώ παράλληλα τονώνεται σημαντικά και το αίσθημα της ασφάλειας. Παράλληλα, όσοι έχουν σκύλο περπατάνε καθημερινά για να το βγάζουν βόλτα, με αποτέλεσμα να βελτιώνουν τη φυσική τους κατάσταση και κατ΄ επέκταση την υγεία τους.

Επίσης οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν με κατοικίδια είναι πιο ήρεμα, γίνονται πιο υπεύθυνα και έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση. Κοινωνικοποιούνται πολύ πιο εύκολα, γίνονται πιο συμπονετικά, ενώ περιορίζονται και οι πιθανότητες να αναπτύξουν παραβατική – εγκληματική συμπεριφορά στην πορεία της ζωή τους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που τις περισσότερες φορές όταν γίνονται βίαια εγκλήματα οι μαρτυρίες του περιβάλλοντος λένε ότι ο δράστης βασάνιζε ή και σκότωνε ζώα πριν περάσει σε εγκληματική πράξη εναντίον ανθρώπων.

Και ας μην ξεχνάμε και τα ζώα βοηθούς. Η ιατρική επιστρατεύει σκυλιά, γάτες, άλογα και πολλά άλλα ζώα για να ανακουφίσει ασθενείς που υποφέρουν από ψυχικά αλλά και παθολογικά νοσήματα μιας και τα ζώα ηρεμούν και χαροποιούν τους αρρώστους, οι οποίοι δέχονται καλύτερα τις θεραπείες. Aξιοσημείωτη είναι και η προσφορά των σκύλων οδηγών για τυφλούς ή για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Επίσης, διασωστικά συνεργεία και σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν ζώα για να ανιχνεύουν επιζώντες, επικίνδυνα φορτία σώζοντας έτσι ανθρώπινες ζωές.

Επηρεασμένος από όλες αυτές τις πληροφορίες που προβάλλονται συνέχεια με σκοπό να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία και να βελτιωθούν οι σχέσεις που δημιουργούνται με τα ζώα, ίσως αποφασίσεις να βάλεις στη ζωή σου ένα ζωάκι.

Εάν πρόκειται για κάποιο μικρό κατοικίδιο που ζει σε γυάλα ή κλουβάκι τα πράγματα είναι αρκετά εύκολα. Χρειάζεται μόνο λίγο φαΐ, καθάρισμα της γυάλας ή του κλουβιού και θα είναι μια χαρά. Εάν όμως το ζωάκι που επέλεξες κυκλοφορεί ελεύθερα στο σπίτι σου, τότε πολύ σύντομα θα ανακαλύψεις ότι δεν είναι όλα ρόδινα. Υπάρχουν δυσκολίες που έχουν να κάνουν με την καθημερινή του φροντίδα αλλά και την καθαριότητα του σπιτιού.

Το κατοικίδιό σου μπορεί να αφήνει τρίχες στο χώρο και να σκορπίζει παντού τα παιχνίδια του. Ίσως πάλι αγαπάει τις γωνίες του σπιτιού και τις λερώνει συχνά για να σου δείξει ότι αυτό είναι ο αρχηγός της αγέλης. Μπορεί ακόμη και να αφήνει αναπόφευκτα τη δική του προσωπική εσάνς στο χώρο. Σίγουρα θα βοηθηθείς με τις παρακάτω συμβουλές ώστε το σπίτι σου να μένει καθαρό και να απολαμβάνεις την παρέα του φιλαράκου σου .

 

 

 

Τρίχες παντού

Έχεις λοιπόν καταλήξει σε ένα γλυκό τετράποδο ζωάκι που κυκλοφορεί ελεύθερο στο σπίτι και σίγουρα όσο κοντότριχο και να είναι, αφήνει τις τρίχες του παντού. Δεν χρειάζεται καν να ανέβει στον καναπέ ή στο κρεβάτι σου για να τις σκορπίσει, τις βλέπεις να αιωρούνται στον αέρα κάθε φορά που κουνιέται και τρελαίνεσαι.

To να το κουρέψεις με την ψιλή δεν είναι λύση. Άλλωστε έτσι θα πάψει να είναι το χαριτωμένο και γλυκό ζωάκι που υιοθέτησες. Για αρχή, αγόρασε μια βούρτσα ειδική για κατοικίδια, οι οποίες είναι σχεδιασμένες να αφαιρούν το επιπλέον τρίχωμα από την επιφάνεια του ζώου.

Εάν το ζώο σου έχει μακρύ και τραχύ τρίχωμα ίσως στην πορεία να χρειαστείς μια χτένα ξυράφι για τους κόμπους ή μια διπλής όψεως που χτενίζει και αφαιρεί τους κόμπους. Η απόφαση είναι δική σου. Όμως, το βούρτσισμα δεν αρκεί. Μειώνει σημαντικά τις τρίχες, αλλά θα εξακολουθούν να σκορπίζονται παντού.

Οπότε το επόμενο που πρέπει να κάνεις για να διατηρείς το χώρο σου καθαρό είναι το συχνό σκούπισμα. Μια ηλεκτρική σκούπα ή έστω ένα ηλεκτρικό σκουπάκι θα σου λύσουν τα χέρια. Η δύναμη της σκούπας σε συνδυασμό με τα ειδικά εξαρτήματα που συνήθως έχουν, θα σε βοηθήσει να απομακρύνεις τις τρίχες άκοπα και γρήγορα από το πάτωμα, τους καναπέδες, τα χαλιά, από παλτά  ακόμα και από το κρεβατάκι του κατοικίδιού σου.

Ένα μικρό tip για τα χαλιά, είναι να τα σκουπίζεις πρώτα με ένα λάστιχο για τα τζάμια. Έτσι, οι τρίχες αποκολλώνται από το πέλος του χαλιού και με την ηλεκτρική σκούπα αφαιρούνται εντελώς. Επίσης, εάν έχεις γάτα καλό θα ήταν να της αγοράσεις το ειδικό γρασίδι για γάτες που βοηθάει στο πεπτικό της και μειώνονται οι τριχωτές μπαλίτσες που αφήνει όταν γλείφεται.

 

 

«Μαρκάρει» την περιοχή του εντός σπιτιού

Το δεύτερο και πιο ενοχλητικό πρόβλημα είναι ότι το σπίτι σου έγινε μια απέραντη τουαλέτα. Τους πρώτους μήνες, και ειδικά εάν το κατοικίδιό σου είναι μωρό, τα ατυχήματα της τουαλέτας είναι συχνά και με έντονη μυρωδιά. Η σφουγγαρίστρα γίνεται προέκταση του χεριού σου. Δυστυχώς, μέχρι να ρυθμιστεί το έντερο του ζώου και να συνηθίσει σε προγραμματισμένες κενώσεις τα ατυχήματα θα είναι εκνευριστικά συχνά.

Θα πρέπει να καθαρίζεις αμέσως την περιοχή. Μην χρησιμοποιείς χλωρίνη απευθείας πάνω στα ούρα γιατί κάνει χημική αντίδραση με την αμμωνία των ούρων και προκαλεί βλαβερές αναθυμιάσεις. Χρησιμοποίησε ήπια καθαριστικά με απολυμαντική δράση. Ακόμα καλύτερη λύση είναι να ετοιμάσεις ένα διάλυμα με νερό, σόδα και ξίδι και να καθαρίσεις την περιοχή. Έτσι, και καθαρίζεις και απολυμαίνεις και απομακρύνεις τυχόν μυρωδιές.

 

Μυρωδιές

Μπορεί εσύ να μην το αντιλαμβάνεσαι όμως τα κατοικίδια είναι απλώς ζώα και σίγουρα θα αφήνουν μια μικρή μυρωδιά. Εάν θες το σπίτι σου να μην μυρίζει, πρέπει να καθαρίζεις καθημερινά και σχολαστικά. Βάλε μαγειρική σόδα στη λεκάνη της γάτα σου για να απορροφά τη μυρωδιά. Καλό θα ήταν μια φορά το μήνα να σκορπάς μαγειρική σόδα πάνω στα χαλιά σου. Άφηνέ την για μερικά λεπτά και σκούπιζε με την ηλεκτρική σκούπα. Έτσι οι μυρωδιές θα μειωθούν σημαντικά.

Επίσης να θυμάσαι ότι η τροφή του ζώου παίζει σημαντικό ρόλο. Όσο πιο ποιοτική είναι η τροφή που του δίνεις τόσο πιο λίγο θα μυρίζει.

Ακόμα πρέπει να χρησιμοποιείς σαμπουάν κατάλληλα για ζώα και να μην αμελείς το μπάνιο τους. Ενδιάμεσα μπορείς να χρησιμοποιείς ειδικά σκευάσματα για στεγνό καθάρισμα ή μαντηλάκια μιας χρήσης ενώ καλό θα ήταν κάθε φορά που γυρνάς από την βόλτα σου να καθαρίζεις τις πατούσες του ζώου σου, ώστε να μην μεταφέρει στο σπίτι τις βρωμιές του δρόμου.

 

 

Γενικοί κανόνες καθαριότητας

Το να αποκτήσεις κατοικίδιο είναι μεγάλη ευθύνη και σίγουρα θα σε κάνει πιο υπεύθυνο.

Οργάνωσε το πρόγραμμά σου κατάλληλα ώστε να έχεις διαθέσιμο χρόνο για καθαριότητα. Ίσως χρειαστεί να αγοράσεις έναν ατμοκαθαριστή με τον οποίο θα καθαρίζεις και θα απολυμαίνεις όλες τις επιφάνειες γρήγορα, οικονομικά και χωρίς κόπο και φυσικά θα απαλλαγείς από επιβλαβή απορρυπαντικά. Έτσι θα ξεφορτωθείς μικροοργανισμούς και μικρόβια και το ζωάκι σου θα είναι πιο ασφαλές αφού δεν θα κινδυνεύει να δηλητηριαστεί από τα βαριά απορρυπαντικά.

Mην ξεχνάς να καθαρίζεις και το μπαλκόνι σου. Είναι σίγουρο πως το ζωάκι σου θα περνάει κάποιες ώρες εκεί και θα ανακουφίζεται όταν η φύση το καλεί, οπότε η βεράντα θέλει εξίσου σχολαστικό καθάρισμα. Για άμεσα και οικονομικά αποτελέσματα θα σε διευκόλυνε ένα πλυστικό μηχάνημα. Με αυτό θα πλένεις γρήγορα και με ελάχιστο νερό και θα ξεφορτώνεσαι με ευκολία τους επίμονους λεκέδες ενώ η χρήση του ατμοκαθαριστή μπορεί και σε αυτ’ην την περίπτωση να σε σώσει.

Τέλος, για να αποφεύγεις την ακαταστασία και τα πεταμένα ζωοπαιχνιδάκια, να του δίνεις ένα δύο μονάχα και να τα εναλλάσσεις βδομάδα παραβδομάδα ενώ να μην ξεχνάς να τα πλένεις και αυτά συχνά. Αν τηρήσεις τα παραπάνω είναι σίγουρο πως όλα θα πάνε καλά και η συμβίωση με το ζωάκι σου θα είναι υπέροχη. Η αρχή είναι λίγο δύσκολη δώσε του όμως το χρόνο που χρειάζεται και όλα θα πάνε καλά.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη