779
Από την Ιωάννα Σταμούλου
Πίτες με φύλλο χωριάτικο ή χωρίς, τάρτες με τραγανή ζύμη ή αφράτη σφολιάτα μπορούν να γίνουν η βάση για να φτιάξουμε νόστιμες συνταγές με λαχανικά της εποχής.
Ανοιξιάτικη χορτόπιτα με χωριάτικο φύλλο
Η all time classic χορτόπιτα πιο αρωματική από ποτέ. Αποτελείται από ένα μείγμα χόρτων και φρέσκων μυρωδικών.
Υλικά
- 4 σπιτικά φύλλα, ή 6 φύλλα χωριάτικα του εμπορίου
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 500 γρ. σπανάκι
- 1 μάτσο λάπαθα
- 1 μάτσο καυκαλήθρες
- 1 μάτσο μυρώνια
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 πράσα ψιλοκομμένα
- 4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
- 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
- 400 γρ. φέτα σκληρή χονδροκομμένη
- Αλάτι, πιπέρι φρεσκοκομμένο
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε το σπανάκι από ρίζες, χοντρά κοτσάνια και ξερά φύλλα. Το πλένουμε 2-3 φορές, το στραγγίζουμε, το κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τα βάζουμε σε μια λεκάνη.
- Προσθέτουμε τις καυκαλήθρες, τα μυρώνια και τα λάπαθα πλυμένα και χοντροκομμένα. Στη συνέχεια ρίχνουμε το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια και τα πράσα επίσης ψιλοκομμένα. Πασπαλίζουμε όλα τα χόρτα με λίγο αλάτι και αρχίζουμε να τα μαλάζουμε με το χέρι για να μαραθούν. Αφήνουμε για μια ώρα τουλάχιστον μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180oC. Λαδώνουμε το ταψί και απλώνουμε μέσα το πρώτο φύλλο αφήνοντας να εξέχει από το ταψί. Με ένα πινέλο το αλείφουμε με ελαιόλαδο. Μετά στρώνουμε από πάνω τα υπόλοιπα δύο φύλλα αλείφοντας επίσης με ελαιόλαδο.
- Στύβουμε τα χόρτα για να βγάλουν τα ζουμιά τους και τα ρίχνουμε να στραγγίσουν σε σουρωτήρι. Τα ξαναρίχνουμε στη λεκανίτσα και προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο άνηθο, τη μισή φέτα, λίγο πιπέρι και λίγο ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.
- Απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα μέσα στο ταψί και μοιράζουμε από πάνω ομοιόμορφα την υπόλοιπη φέτα. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα τη γέμιση λαδώνοντάς τα κάθε φορά και στο τέλος κόβουμε με ψαλίδι ότι εξέχει από τα πάνω φύλλα. Παίρνουμε τα κάτω φύλλα που εξέχουν και αφού τα λαδώσουμε καλά τα στρίβουμε γύρω από το ταψί δημιουργώντας ένα στεφάνι.
- Χαράζουμε τη χορτόπιτα σε μερίδες και πιτσιλάμε την επιφάνειά της με λίγο νερό.
- Την ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 50-60 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει όμορφα το φύλλο της.
- Ξεφουρνίζουμε κι αφήνουμε την πίτα να «σταθεί» για 15-20 λεπτά πριν την κόψουμε σε κομμάτια για να τη σερβίρουμε.
Τάρτα με μπρόκολο, αρακά και κατίκι Δομοκού
Μια τραγανή βάση τάρτας και βελούδινη γέμιση τυριών, μπρόκολο και αρακά.
Υλικά για 8 άτομα
Για τη ζύμη της τάρτας
- 125 γρ. βούτυρο φρέσκο
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 αυγό
Για τη γέμιση
- 250 γρ. μπρόκολο σε μπουκετάκια
- 200 γρ. αρακά
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 3 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 αυγά
- 300 γρ. κατίκι
- 150 γρ. γραβιέρα τριμμένη στον τρίφτη
Εκτέλεση
- Για τη ζύμη της τάρτας χτυπάμε με το γάντζο στην κουζινομηχανή το βούτυρο με το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι σε σιγανή ταχύτητα μέχρι να ανακατευτούν και να γίνουν σαν βρεγμένη άμμος. Τότε προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Φτιάζνουμε τη ζύμη σε σχήμα μπάλας, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε.
- Για τη γέμιση της τάρτας ζεματάμε τα μπουκετάκια του μπρόκολου για 3 λεπτά σε αλατισμένο νερό που βράζει. Το τελευταίο λεπτό ρίχνουμε και τον αρακά. Στραγγίζουμε τα λαχανικά και τα ρίχνουμε σε παγωμένο νερό. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC και βάζουμε στη φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι να ζεσταθεί καλά. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τα κρεμμυδάκια και σοτάρουμε για 2 λεπτά να γυαλίσουν. Αφαιρούμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το κατίκι με τα αυγά, την περισσότερη γραβιέρα, τα κρεμμυδάκια με το λάδι τους, τον μαϊντανό και το ζεματισμένο μπρόκολο και αρακά. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.
- Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο την τοποθετούμε ανάμεσα σε δυο φύλλα λαδόκολλας και με τον πλάστη την ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο πάχους 3 χιλιοστών περίπου και σε διάμετρο 3-4 εκ. μεγαλύτερη από τη βάση της ταρτιέρας.
- Ξεκολλάμε το πάνω φύλλο της λαδόκολλας, αναποδογυρίζουμε τη ζύμη στο ταψί, αφαιρούμε προσεκτικά και το δεύτερο φύλλο λαδόκολλας και απλώνουμε μέσα τη ζύμη, φροντίζοντας να καλύψουμε και τα πλαϊνά της φόρμας. Με την ανάποδη του μαχαιριού κόβουμε τη ζύμη που εξέχει τριγύρω και με ένα πιρούνι τρυπάμε τη ζύμη παντού.
- Αδειάζουμε το μείγμα της γέμισης στην ταρτιέρα και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη τριμμένη γραβιέρα.
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 30-45 λεπτά περίπου μέχρι η ζύμη να πάρει ένα ωραίο ρόδινο χρώμα.
- Βγάζουμε την τάρτα από τον φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και τη σερβίρουμε σε πιατέλα.
Κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο
Τελικά, δεν έχουν όλες οι πίτες φύλλο. Η συγκεκριμένη είναι γυμνή από φύλλο αλλά πεντανόστιμη και αρωματική.
Υλικά (Για ένα ταψί διαστάσεων: 25Χ35εκ.)
- 5 κολοκυθάκια τριμμένα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 2 φλιτζανάκια του καφέ ελαιόλαδο
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. βασιλικό ξερό
- 400 γρ. ανθότυρο σε κυβάκια
- Αλάτι, πιπέρι
- 3 αυγά
- 1 φλιτζάνι αλεύρι
- 1 φλιτζάνι γάλα
Εκτέλεση
- Λαδώνουμε καλά το ταψάκι μας και βάζουμε στη φωτιά ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι. Ρίχνουμε μέσα μισό φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, τα κολοκυθάκια και σοτάρουμε ανακατεύοντας συχνά με ξύλινη σπάτουλα μέχρι να μαραθούν και να στεγνώσουν από τα υγρά τους.
- Αλατοπιπερώνουμε το μείγμα και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο.
- Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάμε με αυγοδάρτη τα αυγά με το γάλα, προσθέτουμε το αλεύρι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο μέχρι να γίνουν ομοιογενής χυλός.
- Προσθέτουμε μέσα το μείγμα των κολοκυθιών μαζί με το λάδι τους, το ανθότυρο σπασμένο με τα δάχτυλα σε χοντρά κομμάτια, τον μαϊντανό, το βασιλικό και ανακατεύουμε.
- Αδειάζουμε το τελικό μείγμα στο λαδωμένο ταψάκι (να έχει πάχος γύρω στα 2 δάχτυλα) και ψήνουμε την πίτα για 35-40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η επιφάνειά της.
- Σερβίρουμε την πίτα ζεστή, χλιαρή ή και κρύα, πασπαλίζοντας με επιπλέον μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Σημείωση
Αντί για ανθότυρο μπορούμε χρησιμοποιήσουμε φέτα ή μείγμα από φέτα και ανθότυρο, ενώ αντί για βασιλικό μπορούμε να επιλέξουμε δυόσμο.
Τάρτα σφολιάτας με σπαράγγια και μπλε τυρί
Μια εύκολη εκδοχή τάρτας με αφράτη ζύμη σφολιάτας πικάντικη κρέμα τυριών και δροσερά σπαράγγια.
Υλικά για 8 άτομα
- 1 μικρό ματσάκι σπαράγγια
- 1 φύλλο σφολιάτας
- 1 κρόκο αυγού
- ½ φλιτζάνι γάλα
- 150 γρ. τυρί κρέμα
- 100 γρ. blue cheese λιωμένο με πιρούνι
- 10 ντοματίνια κομμένα στη μέση
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τα σπαράγγια ως εξής: Κόβουμε με μαχαίρι και αφαιρούμε το σκληρό μέρος από τη βάση τους και μετά με το peeler ξεφλουδίζουμε το βλαστό τους, δυο δάχτυλα από τις κορυφές και κάτω.
- Ύστερα τα ζεματάμε σε αλατισμένο νερό για 3 λεπτά και τα ρίχνουμε σε παγωμένο νερό για να σταματήσει ο βρασμός και να τα διατηρήσουμε πράσινα. Τα στραγγίζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170οC και στρώνουμε ένα ρηχό ταψί με ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος. Απλώνουμε το φύλλο της σφολιάτας και με ένα μαχαίρι κόβουμε με δύο κάθετες μαχαιριές 2 λωρίδες πλάτους 2 δαχτύλων από αριστερά και δεξιά και μετά άλλες δυο λωρίδες από πάνω και από κάτω όμοιου πλάτους.
- Με ένα πινέλο βρέχουμε με λίγο νερό γύρω γύρω το φύλλο της σφολιάτας που έμεινε και κολλάμε πάνω του περιμετρικά τις λωρίδες που κόψαμε σχηματίζοντας ένα passpartout. Κόβουμε ό, τι περισσεύει. Με ένα πιρούνι τρυπάμε εσωτερικά τη σφολιάτα.
- Ανακατεύουμε το τυρί κρέμα με το blue cheese και λίγο από το γάλα να γίνει ομοιογενές και κρεμώδες μείγμα και το απλώνουμε προσεκτικά στο εσωτερικό της τάρτας.
- Στρώνουμε πάνω της τα ζεματισμένα σπαράγγια και όσα ντοματίνια επιθυμούμε. Αλατοπιπερώνουμε τα ντοματίνια.
- Χτυπάμε τον κρόκο με λίγο γάλα και αλείφουμε περιμετρικά την τάρτα. Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει καλά η σφολιάτα.
- Σερβίρουμε την τάρτα ζεστή ή χλιαρή.