Πώς να επιλέξεις τον κατάλληλο ατμοκαθαριστή

Ο καθαρισμός ενός σπιτιού μπορεί να απαιτεί διάφορους τύπους εργαλείων καθαρισμού και απορρυπαντικών. Οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε ειδικά καθαριστικά τζαμιών, φούρνου, λύσεις καθαρισμού για ξύλινα δάπεδα καθώς και καθαριστικά τουαλέτας για τις κεραμικές επιφάνειες. Αυτή η «εξειδίκευση» λοιπόν, μας ωθεί να αγοράζουμε τουλάχιστον πέντε διαφορετικούς τύπους προϊόντων καθαρισμού. Αυτό έχεις ως συνέπεια να επιβαρύνεται η τσέπη μας, ενώ μπορεί να επηρεάζουν αρνητικά και την υγεία μας. Έτσι, τη λύση έρχεται να δώσει ένας ατμοκαθαριστής.

Οι ατμοκαθαριστές μπορούν να χρησιμοποιηθούν σχεδόν παντού μέσα στο σπίτι. Σε σκληρές επιφάνειες, στην κουζίνα, το μπάνιο, την τουαλέτα, σε τζάμια, καθρέπτες, ευαίσθητες επιφάνειες επίπλων, ακόμα και για την περιποίηση υφασμάτων. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεις απόλυτη υγιεινή για εσένα και την οικογένειά σου.

Επειδή, όμως, υπάρχουν διάφοροι τύποι ατμοκαθαριστών, θα πρέπει να επιλέξεις το μοντέλο που καλύπτει τις δικές σου ανάγκες. Ο παρακάτω οδηγός, θα σε βοηθήσει να κάνεις την καλύτερη επιλογή.

 

Σύστημα μπόιλερ (boiler)

Ο ατμοκαθαριστής λειτουργεί με ρεύμα και χρησιμοποιεί νερό για την παραγωγή ατμού. To νερό θερμαίνεται σε εσωτερικό θερμαντήρα μέχρι να φτάσει σε σημείο βρασμού και έτσι παράγεται ατμός. Οι περισσότερες προτάσεις ενσωματώνουν σύστημα μπόιλερ. Ωστόσο, υπάρχουν και μοντέλα που παράγουν ατμό χωρίς τη χρήση μπόιλερ.

Είναι πολύ βασικό να επιλέξεις ατμοκαθαριστή με σύστημα μπόιλερ, καθώς εξασφαλίζει υψηλότερες θερμοκρασίες ενώ υπάρχει πολύ μικρό ποσοστό υγρασίας στον ατμό. Με το πάτημα ενός διακόπτη, το νερό στο μπόιλερ συμπιέζεται και θερμαίνεται έως ότου φτάσει στην κατάλληλη θερμοκρασία και τη σωστή πίεση για να παράγει καθαρό, «ξηρό» ατμό, που είναι κατάλληλος και για τον καθαρισμό στρωμάτων. Δηλαδή, ψεκάζεις την επιφάνεια και το νερό στεγνώνει σχεδόν αστραπιαία.

Μικρότερο ποσοστό υγρασίας σημαίνει ότι εκμηδενίζεις το ενδεχόμενο να αναπτυχθεί μούχλα, ή και άλλα αλλεργιογόνα που σχετίζονται με την υγρασία, στην επιφάνεια που καθαρίζεις.

 

 

Κατηγορίες ατμοκαθαριστών

Οι ατμοκαθαριστές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον καθαρισμό διαφόρων επιφανειών και αντικειμένων. Όμως, ο λόγος που χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες είναι γιατί ορισμένοι τύποι ατμοκαθαριστών θα είναι πιο αποτελεσματικοί σε συγκεκριμένες εργασίες.

 

Ατμοκαθαριστές χειρός

Είναι μικροί, φορητοί και πιο οικονομικοί σε σχέση με τους υπόλοιπους τύπους. Το μικρό τους μέγεθος τους καθιστά εξαιρετικά εύκολους στη χρήση, καθώς και στην αποθήκευση όταν δεν χρησιμοποιούνται. Υπάρχουν μοντέλα που έρχονται με επαναφορτιζόμενη μπαταρία, για μεγαλύτερη ευελιξία.

Αυτός ο τύπος ατμοκαθαριστή είναι ιδανικός για να καθαρίζεις μικρούς λεκέδες από χαλιά ή να πετύχεις γρήγορο καθαρισμό σε παράθυρα, αρμούς, καθρέπτες, τζάμια κλπ., αλλά δεν είναι πολύ πρακτικοί όταν πρόκειται για τον καθαρισμό μεγαλύτερων επιφανειών. Χάρη στο μικρό τους μέγεθος, είναι πιο βολικοί για χρήση σε μικρές επιφάνειες όπως π.χ. πάγκους κουζίνας και δυσπρόσιτα σημεία. Δεν προτείνονται για τον καθαρισμό δαπέδων.

 

Σφουγγαρίστρα ατμού – Steam mops

Οι σφουγγαρίστρες ατμού έχουν σχεδιαστεί κυρίως για τον καθαρισμό δαπέδων. Διαθέτουν σχεδόν πανομοιότυπο σχεδιασμό με τις ηλεκτρικές σκούπες stick και διακρίνονται για το μικρό τους βάρος. Γι’ αυτό και είναι εξαιρετικά εύκολες στη χρήση. Συνήθως περιλαμβάνουν μια δεξαμενή νερού, που βρίσκεται είτε στο σώμα της σκούπας είτε είναι προσαρτημένη στη λαβή. Ανεξάρτητα από τα χαρακτηριστικά και τα αξεσουάρ που προσφέρει κάθε μοντέλο, όλες οι προτάσεις εγγυόνται αποτελεσματικό καθαρισμό και απολύμανση. Η υψηλή θερμοκρασία του ατμού εξουδετερώνει τα βακτηρίδια και άλλα παθογόνα, όπως μούχλα, ψύλλους, και ακάρεα οικιακής σκόνης.

Μπορεί να κοστίζουν λίγο περισσότερο από τα τυπικά μοντέλα χειρός, ωστόσο παραμένουν μία προσιτή λύση για τον καθαρισμό των δαπέδων σου με ατμό. Οι τιμές διαφέρουν ανάλογα με την ισχύ, την ευελιξία (π.χ. ατμοκαθαριστής 15 σε 1) και τα διαθέσιμα αξεσουάρ.

 

Ατμοκαθαριστές τύπου σκούπας

Αναφέρονται συνήθως κι ως ατμοκαθαριστές δοχείου, καθώς μοιάζουν με τις αντίστοιχες ηλεκτρικές σκούπες. Όπως κι οι ηλεκτρικές σκούπες δοχείου, χρησιμοποιούν ροδάκια για τη μεταφορά τους και σωλήνα, που συνδέει τη συσκευή με το ακροφύσιο. Είναι πιο ογκώδη και έχουν μεγαλύτερο βάρος από τις προηγούμενες κατηγορίες. Ωστόσο δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς αυτός ο τύπος ατμοκαθαριστή παρέχει την απαραίτητη εργονομία για εύκολη αποθήκευση. Επίσης, είναι πολύ αποτελεσματικός στην καθαριότητα και απολύμανση του σπιτιού σου. Είναι ισχυρότεροι και διαθέτουν μεγαλύτερης χωρητικότητας δοχείο νερού, χαρακτηριστικά που τους καθιστούν ιδανική λύση για πιο εντατικούς καθαρισμούς, μεγαλύτερες επιφάνειες και πιο επίμονους λεκέδες. Επίσης, χάρη στα ροδάκια μεταφοράς, μπορούν να μετακινηθούν εύκολα, όπως μία ηλεκτρική σκούπα.

 

Τεχνικά χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξεις

Ισχύς (Watt)

Κατά γενικό κανόνα, η ισχύς των ατμοκαθαριστών κυμαίνεται από λίγο κάτω από τα 1000 μέχρι πάνω από 3000 Watt. Με μια γρήγορη έρευνα αγοράς, θα διαπιστώσεις ότι οι ατμοκαθαριστές χειρός διαθέτουν μικρότερη ισχύ σε σχέση με τα μεγαλύτερα μοντέλα. Επομένως, η ισχύς δεν έχει άμεση σχέση με την αποτελεσματικότητα της συσκευής. Οι κατασκευαστές έχουν προβλέψει τι ισχύς θα χρειαστεί π.χ. ένα μικρό μοντέλο χωρητικότητας 0.35lt, ώστε να παρέχει ικανοποιητικό χρόνο θέρμανσης και πίεση ατμού, σε σχέση με το μέγεθός της ή και την εργασία για την οποία προορίζεται.

 

Χωρητικότητα

Όσο μεγαλύτερη η χωρητικότητα του δοχείου νερού, τόσο λιγότερες κι οι φορές που θα χρειαστεί να διακόψεις την εργασία σου για να αναπληρώσεις. Κι εδώ, η σύγκριση θα πρέπει να γίνεται με βάση τον τύπο ατμοκαθαριστή. Μην μπεις, για παράδειγμα, στη διαδικασία να συγκρίνεις τη χωρητικότητα ενός ατμοκαθαριστή χειρός με αυτή ενός ατμοκαθαριστή τύπου σκούπας. Έκαστος στο είδος του!

 

Πίεση ατμού (bar)

Όσο πιο ισχυρή είναι η πίεση με την οποία εκτοξεύεται ο ατμός από την κάννη, σε συνδυασμό με την υψηλή θερμοκρασία, τόσο πιο εύκολα και αποτελεσματικά διασπώνται και στη συνέχεια απομακρύνονται όλες οι ακαθαρσίες. Σχεδόν όλα τα μοντέλα παρέχουν επαρκή πίεση για τις περισσότερες εργασίες και, ανάλογα τον τύπο ατμοκαθαριστή, συνήθως κυμαίνεται από 3 έως 6 bar.

 

Ρυθμιστής πίεσης και θερμοκρασίας

Ο καυτός ατμός που εκλύεται από τον ατμοκαθαριστή μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε ορισμένα αντικείμενα/επιφάνειες που είναι κατασκευασμένα από ευαίσθητα στις υψηλές θερμοκρασίες υλικά. Γι’ αυτό προτίμησε ένα μοντέλο με ρυθμιστή πίεσης και θερμοκρασίας του ατμού στη χειρολαβή.

 

Συνεχής αναπλήρωση

Η δυνατότητα συνεχούς αναπλήρωσης νερού σημαίνει ότι μπορείς να προσθέσεις νερό στον ατμοκαθαριστή χωρίς να διακόψεις την εργασία σου. Βασικότερο πλεονέκτημα αυτής της λειτουργίας είναι ότι δεν υπάρχει χρόνος αναμονής μέχρι να ξαναζεσταθεί το νερό. Και μην ανησυχείς, όταν έρθει η ώρα να αναπληρώσεις το δοχείο νερού, θα λάβεις ειδοποίηση από τη φωτεινή λυχνία της συσκευής.

 

Χρόνος θέρμανσης

Το κάθε λεπτό μετράει. Ειδικά όταν έχεις πολλές υποχρεώσεις. Έτσι, όσο μικρότερος είναι ο χρόνος θέρμανσης τόσο μικρότερη κι η αναμονή για να ξεκινήσεις μία εργασία ή να συνεχίσεις μετά από αναπλήρωση. Υπάρχουν μοντέλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά από μερικά δευτερόλεπτά, ενώ οι περισσότερες προτάσεις χρειάζονται από 7 έως 15 λεπτά για να φτάσουν σε θερμοκρασία λειτουργίας.

 

Εξαρτήματα

Οι περισσότεροι ατμοκαθαριστές έρχονται με πολλά εξαρτήματα για μεγαλύτερη ευελιξία και διευκόλυνση. Εξαρτήματα για δύσκολες γωνίες, για λεπτομερή καθαρισμό στις βρύσες, για πλακάκια, για πάγκους κουζίνας, απορροφητήρες, φούρνους, αλλά και για μεγάλες επιφάνειες όπως δάπεδα και τζαμαρίες.

Δεν είναι αναγκαίο να αγοράσεις ατμοκαθαριστή με πλήρη γκάμα εξαρτημάτων, καθώς θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου για ποια εργασία θα χρησιμοποιήσεις τη συσκευή. Για παράδειγμα, ένας ατμοκαθαριστής που είναι κατάλληλος για γρήγορο καθαρισμό μικρών λείων επιφανειών, θα περιλαμβάνει τα απαραίτητα αξεσουάρ, όπως ακροφύσιο δαπέδων, μικρό εξάρτημα για τις λεπτομέρειες και κυλινδρική βούρτσα. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

Λάβε υπόψη σου πως υπάρχουν μοντέλα με συμβατά εξαρτήματα που πωλούνται ξεχωριστά. Έτσι, θα μπορείς να καλύψεις και μελλοντικές ανάγκες.

 

Μπορείς να δεις ακόμη