|  | 

Κουζίνα

Τα απαραίτητα ξηρά τρόφιμα στο ντουλάπι

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Αντέχουν ως ένα σημείο τις υψηλές και τις χαμηλές θερμοκρασίες της κουζίνας και είναι είδη πρώτης ανάγκης στο μαγείρεμα. Συχνά γεμίζουμε τα ντουλάπια της κουζίνας με τρόφιμα τα οποία δεν χρησιμοποιούμε ποτέ και την πιο δύσκολη στιγμή που θέλουμε να μαγειρέψουμε κάτι εύκολο και γρήγορο μας λείπει κάτι πολύ βασικό. Ποια είναι όμως τα βασικά υλικά που καλό είναι να μην λείπουν ποτέ από το ντουλάπι μας;

Τα πιο χρήσιμα ζευγάρια:

  • Αλάτι + Πιπέρι: Το θαλασσινό αλάτι είναι το καλύτερο. Το πιπέρι το επιλέγουμε σε κόκκους και το διατηρούμε σε μύλο μπαχαρικών για να το τρίβουμε και να το προσθέτουμε φρεσκοκομμένο στο φαγητό μας.

 

  • Ελαιόλαδο + Αραβοσιτέλαιο ή Ηλιέλαιο: Από τη σαλάτα μέχρι τα μαγειρευτά και τα ψητά μας, το ελαιόλαδο είναι το βασικό λάδι που χρησιμοποιούμε σε κάθε περίσταση. Το σπορέλαιο όμως είναι χρήσιμο στο τηγάνι, σε παρασκευές όπως η μαγιονέζα κι η ταραμοσαλάτα, σε κέικ, κουλουράκια κλπ.

 

  • Ντοματάκια κονκασέ + πελτές ντομάτας: Τα περισσότερα από τα φαγητά κατσαρόλας που συνηθίζουμε να μαγειρεύουμε περιέχουν ντομάτα. Η φρέσκια ντομάτα μόνο το καλοκαίρι αξίζει να μπει στο φαγητό.

 

  • Ρίγανη + Δυόσμος: Για τις σαλάτες, τα ντιπ, τους κεφτέδες και τα μπιφτέκια μας. Κι ακόμη δάφνη, θυμάρι, δεντρολίβανο, φασκόμηλο κλπ.

 

  • Κανέλα + Μπαχάρι: Από τα πιο κοινά μπαχαρικά στις συνταγές είναι η κανέλα σε σκόνη αλλά και ξύλο για τα φαγητά και τα γλυκά μας και το μπαχάρι σε κόκκους. Ακολουθούν η πάπρικα -γλυκιά και καυτερή, το κύμινο, το μοσχοκάρυδο, το κάρι.

 

  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις + Μπέικιν πάουντερ: Είτε θέλουμε να αλευρώσουμε έναν κεφτέ, είτε να φτιάξουμε μια απλή ζύμη, μπεσαμέλ ή κέικ θα χρειαστούμε σίγουρα αλεύρι. Όσο για το μπέικιν πάουντερ πάει πακέτο με το αλεύρι σε κέικ, μπισκότα, αλλά και ντοματοκεφτέδες, κροκέτες κλπ.
  • Σπαγγέτι + κριθαράκι: Δυο τρία είδη ζυμαρικών είναι απαραίτητα στο ντουλάπι. Σπαγγέτι ή κάποιο άλλο μακρύ ή κοντό, αλλά και κριθαράκι για το γιουβέτσι.

 

  • Ρύζι καρολίνα + μπασμάτι: Η καρολίνα είναι κατάλληλη για τα γεμιστά και τα ριζότα ενώ το μπασμάτι ή κάποιο άλλο μακρύκοκκο ρύζι (νυχάκι, μπόνετ) για τα πιλάφια.

 

  • Όσπρια + τραχανάς: Οι φακές και τα μαυρομάτικα που δεν χρειάζονται μούλιασμα πριν το μαγείρεμα είναι πολύ χρήσιμο να υπάρχουν στο ντουλάπι. Όσο για τον τραχανά είναι το πιο passe partout παραδοσιακό ζυμαρικό που έχουμε στη διάθεσή μας χειμώνα-καλοκαίρι. Μπορούμε να προσθέσουμε λίγο τραχανά ακόμη και στο ρύζι των γεμιστών.

 

 

  • Καφές + Ζάχαρη: Ποιος δεν χρειάζεται έναν καφέ το πρωί; Όσο για τη ζάχαρη ακόμη κι αν δεν τη βάλεις στον καφέ, όλο και σε κάποιο γλυκό χρειαστεί.
  • Τσάι + χαμομήλι: Το τσάι είναι μια καλή εναλλακτική του καφέ, το χαμομήλι εκτός από υπέροχο αφέψημα είναι κι απαραίτητο και για άλλες χρήσεις.

 

  • Μουστάρδα + Κέτσαπ: Για τα σάντουιτς, τις σαλάτες τις σάλτσες και όχι μόνο.

 

  • Μηλόξιδο + Βαλσάμικο: Και τα δυο νοστιμίζουν σαλάτες και σάλτσες.

 

  • Μέλι + Δημητριακά (βρώμη, κορν φλέικς, μούσλι κλπ): Μέλι γιατί πάει παντού, στο ψωμί, στο γιαούρτι στους ξηρούς καρπούς και κάποιο δημητριακό για το πρωινό.

 

  • Κορν φλάουρ + ζάχαρη άχνη: Αν φτιάχνουμε γλυκά στο σπίτι καλό είναι να υπάρχουν πάντα στο ντουλάπι.

 

  • Κρεμμύδι ξερό + σκόρδο: Δεν τα αποθηκεύουμε στο ντουλάπι, αλλά ούτε και στο ψυγείο. Το θέμα είναι πως μερικά ξερά κρεμμύδια και ένα κεφάλι σκόρδο είναι απαραίτητα γιατί τα χρησιμοποιούμε σχεδόν σε κάθε φαγητό.

 

Δείτε ακόμη