Πώς να επιλέξεις τον κατάλληλο καταψύκτη

 

Αν το μέγεθος της κατάψυξης του ψυγείου σου δεν είναι επαρκές, αν συνεχώς ψάχνεις τρόπους να χωρέσουν όλα τα πράγματα που θέλεις και ταλαιπωρείσαι για να βρεις την καλύτερη διάταξη τότε θα πρέπει να σκεφτείς σοβαρά την αγορά ενός καταψύκτη.

Οι καταψύκτες είναι διαθέσιμοι σε δύο διαφορετικά είδη. Οριζόντιας και κάθετης τοποθέτησης.

 

Οριζόντιοι Καταψύκτες

Οι οριζόντιοι καταψύκτες, τους οποίους θα βρεις και με την ονομασία μπαούλο, είναι συνήθως πιο οικονομικοί από τους κάθετους, που στην ελληνική αγορά τους τοποθετούν στην κατηγορία “Με συρτάρια“. Πρώτα απ’ όλα απαιτούν περισσότερο χώρο στο δάπεδο και λόγω του πλάτους τους, μερικές φορές είναι δύσκολο να περάσουν από την πόρτα του σπιτιού. Είναι αρκετά βολικοί από άποψη χωρητικότητας. Θα πρέπει όμως να γνωρίζεις πως θα χρειαστεί να βγάζεις και να βάζεις συνεχώς πράγματα, ειδικότερα για να προσπελάσεις όσα βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο.

Η ενεργειακή τους απόδοση είναι υψηλότερη. Κάτι πολύ βασικό είναι ότι σε περίπτωση διακοπής ρεύματος θα κρατήσουν τα τρόφιμα παγωμένα για περισσότερη ώρα, σε σχέση με έναν καταψύκτη οριζόντιας τοποθέτησης. Ακόμα, λόγω της κατασκευής τους, δεν απαιτείται επιπλέον ανεμιστήρας για την κυκλοφορία του αέρα, γεγονός που τους καθιστά πιο αθόρυβους.

 

Κάθετοι Καταψύκτες

Οι κάθετοι ή καταψύκτες με συρτάρια, ναι μεν κοστίζουν περισσότερο, όμως σου προσφέρουν μεγαλύτερη ευκολία, όσον αφορά την οργάνωση των όσων θέλεις να αποθηκεύσεις σε αυτούς, λόγω του ότι αποτελούνται από συρτάρια και ράφια. Είναι πολύ πιο εύκολο να περάσουν από τις πόρτες ενός σπιτιού. Ακόμα, μερικά μοντέλα είναι εφοδιασμένα με την επιλογή flash-freeze, που σου επιτρέπουν να ρίξεις πολύ γρήγορα τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του καταψύκτη μόλις τον φορτώσεις με τρόφιμα.

Τα πιο φτηνά μοντέλα έχουν χειρονακτική λειτουργία απόψυξης, ενώ τα άλλα αυτόματη, η οποία όμως καταναλώνει περισσότερη ενέργεια και δυστυχώς υπάρχει η πιθανότητα να προκληθούν βλάβες στον καταψύκτη.

Επιλογή του κατάλληλου καταψύκτη

Τη χωρητικότητα ενός καταψύκτη τη μετράμε σε λίτρα. Στην αγορά θα βρεις μοντέλα από 100 έως και κάτι παραπάνω από 600 λίτρα, με αρκετές ενδιάμεσες επιλογές. Θα πρέπει να διαλέξεις τον καταψύκτη που θα καλύπτει σε μέγεθος τις ανάγκες σου.

Επιπλέον, θα πρέπει να σκεφτείς τι τρώει η οικογένειά σου και τι θα αποθηκεύεις στον καταψύκτη. Για παράδειγμα, υπάρχει κάποιος ή κάποιοι στην οικογένεια που είναι ψαράδες ή κυνηγοί και υπάρχει ανάγκη για αποθήκευση μεγάλων ποσοτήτων ψαριών ή κρέατος; Δεν έχεις εύκολη πρόσβαση σε φούρνο, οπότε αγοράζεις ψωμί μια φορά τον μήνα και πρέπει να το αποθηκεύσεις στον καταψύκτη για να το διατηρείς φρέσκο; Είναι τέτοια η φύση της δουλειάς σου, που δεν μπορείς να μαγειρεύεις κάθε μέρα, αλλά αποθηκεύεις φαγητό στον καταψύκτη; Φτιάχνεις πίτες και τις τοποθετείς στην κατάψυξη για να διατηρούνται όπως τη στιγμή που τις έβγαλες από τον φούρνο; Όλα αυτά θα πρέπει να τα λάβεις σοβαρά υπόψη σου σε περίπτωση που θέλεις να αγοράσεις έναν καταψύκτη.

 

Τυπικά Χαρακτηριστικά

Σε αντίθεση με τα ψυγεία, οι καταψύκτες ναι μεν διαθέτουν ηχητικές ειδοποιήσεις, όμως δεν έχουν χαρακτηριστικά υψηλής τεχνολογίας, μιας και η αποστολή τους είναι πολύ απλή: Να διατηρούν τα τρόφιμα σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία.

 

Υπάρχουν βέβαια αρκετά ακόμη χαρακτηριστικά που θα πρέπει να λάβεις υπόψη τη στιγμή που εξετάζεις την αγορά ενός καταψύκτη:

 

– Σύστημα ηχητικών ειδοποιήσεων σε περίπτωση που η θερμοκρασία ανάβει ή πέσει κάτω από συγκεκριμένο επίπεδο, οπότε να γνωρίζεις άμεσα για το τι πρέπει να πράξεις.

– Μαγνητικές θύρες που εξασφαλίζουν ότι ο καταψύκτης κλείνει αεροστεγώς, οπότε δεν θα προβληματίζεσαι για την διατήρηση της κατάλληλης ψύξης.

– Μηχανισμός που διασφαλίζει ότι η πόρτα του καταψύκτη κλείνει αυτόματα.

– Λειτουργία NoFrost ώστε η συσκευή να μην πιάνει πάγο.

– Τεχνολογία FrostProtect που διασφαλίζει τη βέλτιστη λειτουργία ακόμη και σε χαμηλές θερμοκρασίες περιβάλλοντος

– Η ενεργειακή κατηγορία που ανήκει η συσκευή. Υψηλότερη κατηγορία σημαίνει πως κερδίζεις σε κατανάλωση ενέργειας.

– Λειτουργία αυτόματης επανεκκίνησης του καταψύκτη σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, χαρακτηριστικό που πιθανό να σε γλιτώσει από άσκοπες μετακινήσεις για την επανεκκίνιση της συσκευής.

– Οθόνη με ενδείξεις για τη λειτουργία του καταψύκτη, για να έχεις πλήρη εικόνα σχετικά με τη λειτουργία της της συσκευής..

– Εύκολη πρόσβαση στο εσωτερικό του καταψύκτη ώστε να μη χρειάζεται να βγάζεις και να βάζεις πράγματα συνέχεια.

– Εσωτερικός φωτισμός, που διευκολύνει την πρόσβαση στα τρόφιμα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

– Ειδικό κλείδωμα που αποτρέπει το άσκοπο άνοιγμα του καταψύκτη από παιδιά.

– Εκτεταμένη εγγύηση.

 

Μπορείς να δεις ακόμη