Πώς να επιλέξεις τον σωστό τύπο κατσαρόλας ανάλογα με τις εστίες σου και τις ανάγκες σου

by Zikou Stella

Ο κάθε τρόπος μαγειρέματος έχει τις ιδιαιτερότητες του. Κάποιες μέθοδοι μαγειρέματος είναι καλύτερες από άλλες ως προς τη μείωση των λιπαρών, των θερμίδων και της χοληστερίνης. Ασφαλώς, σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα παίζει και το ίδιο το σκεύος.

Το μαγείρεμα στην κατσαρόλα ή στη χύτρα ταχύτητας θεωρείται ιδανικός τρόπος παρασκευής φαγητού. Μπορείς να μαγειρέψεις με μικρές ποσότητες λαδιού, ενώ παρέχει τη δυνατότητα του βρασίματος των υλικών στον ατμό για πιο υγιεινές συνταγές.

Για να μπορέσεις να αξιοποιήσεις στο έπακρο τις εστίες σου, είναι σημαντικό να επιλέξεις σωστά το σκεύος που θα χρησιμοποιείς. Ας δούμε, παρακάτω, όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τους τύπους μαγειρικών σκευών.

 

Συμβατότητα ανάλογα τον τύπο εστίας

Όταν έρχεται η στιγμή να ανανεώσουμε τις κατσαρόλες και τα τηγάνια μας, το πρώτο κριτήριο αγοράς θα πρέπει να είναι ο τύπος εστίας με τον οποίο θα είναι συμβατά τα καινούργια σκεύη μας. Γι’ αυτό ελέγχουμε πάντα τον πάτο της κατσαρόλας ή της σοτέζας μας για να δούμε ποιους τύπους εστίας υποστηρίζουν (κεραμικές, επαγωγικές, ηλεκτρικές, ή αερίου).

Ενδεικτικά, οι επαγωγικές βάσεις κατασκευάζονται ειδικά για τις επαγωγικές εστίες. Περιέχουν ένα μαγνητικό μέταλλο, το οποίο διασφαλίζει ότι μόνο η βάση του σκεύους θα θερμανθεί στο μαγνητικό πεδίο της εστίας. Το μαγείρεμα σε επαγωγική εστία είναι περισσότερο οικονομικό και ασφαλές. Οι επαγωγικές εστίες αντιδρούν πολύ γρήγορα σε αλλαγές στη ρύθμιση της θερμοκρασίας και ζεσταίνουν μόνο το φαγητό και όχι τον υπόλοιπο χώρο της κουζίνας.

Αυτό σημαίνει ότι, αν χρησιμοποιείς ηλεκτρικές εστίες, μία κατσαρόλα με επαγωγική βάση δεν θα λειτουργήσει σωστά. Θα καταναλώσεις περισσότερη ενέργεια, ενώ το αποτέλεσμα δεν θα σε ικανοποιήσει. Αντίστοιχα, μία κατσαρόλα που δεν ενδείκνυται για χρήση σε επαγωγική εστία, δεν θα λειτουργήσει καθόλου όταν την τοποθετήσεις στην εστία.

Ευτυχώς, οι περισσότερες κατσαρόλες και χύτρες ταχύτητας είναι συμβατές με όλους του τύπους εστίας. Με αυτό τον τρόπο θα έχεις την ευελιξία να χρησιμοποιήσεις τα ίδια σκεύη, ακόμα κι αν αλλάξεις εστίες.

 

Υλικό κατασκευής

Οι κατσαρόλες κατασκευάζονται από μια σειρά διαφορετικών υλικών, κάτι που σημαίνει διαφορετικά χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες.

Τα ανοξείδωτα μέρη των κατσαρολών κατασκευάζονται από ανοξείδωτο χάλυβα. Το συγκεκριμένο υλικό είναι ασφαλές, που σημαίνει ότι δεν αντιδρά με τα τρόφιμα και δεν εκλύει χημικές ουσίες που μπορεί να περάσουν στον οργανισμό μας, αντέχει στον χρόνο, μεταδίδει σωστά τη θερμότητα, ενώ το φαγητό δεν κολλάει στις υψηλές θερμοκρασίες. Οι ανοξείδωτες κατσαρόλες είναι εύκολες στον καθαρισμό τους, αφού πλένονται και σε πλυντήριο πιάτων, ενώ παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα καθαρές.

Τα μικτά υλικά είναι ιδιαίτερα κατάλληλα για την κατασκευή κατσαρολών. Η ανοξείδωτη εξωτερική επίστρωση καθαρίζεται πολύ εύκολα, ενώ ο εσωτερικός αλουμινένιος πυρήνας είναι καλός αγωγός θερμότητας ώστε το φαγητό να ζεσταίνεται πολύ γρήγορα.

 

Επίστρωση

Η επίστρωση χρησιμοποιείται κυρίως για να εμποδίζει τα τρόφιμα να κολλάνε στις επιφάνειες και για να προσθέτει στο σκεύος τις ιδιότητες του εύκολου μαγειρέματος και καθαρισμού.

Ορισμένες κατσαρόλες είναι εξοπλισμένες με επίστρωση από κεραμικό υλικό, που αντέχει σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Η επίστρωση αυτή είναι κατάλληλη για όλα τα είδη εστιών και ιδιαίτερα για επαγωγικές εστίες και εστίες αερίου. Σε μία κατσαρόλα με κεραμική επίστρωση μπορεί το φαγητό να ροδίσει πολύ γρήγορα και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται, παρά μόνο πολύ σπάνια, να ρυθμίσεις τη μέγιστη θερμοκρασία.

Οι κατσαρόλες από αλουμίνιο ή ανοξείδωτο χάλυβα έχουν ειδική επίστρωση για να μην κολλάει το φαγητό. Ορισμένες μαντεμένιες κατσαρόλες έχουν εμαγιέ επίστρωση. Αυτό διασφαλίζει μια επιφάνεια με μεγάλη διάρκεια ζωής και προστατεύει τα σκεύη από τη σκουριά.

Επιπλέον, υπάρχουν διάφοροι τύποι μαγειρικών σκευών όπως π.χ. με ειδικές αντικολλητικές επιστρώσεις. Ενδεικτικά, η Izzy 28cm Elea Σωτέζα παρέχει συνολικά 7 στρώσεις, τόσο για εξαιρετική αντοχή όσο και για ακόμα πιο εύκολο και υγιεινό μαγείρεμα.

 

 

Καπάκι γυάλινο ή αδιαφανές χωρίς εκτόνωση

Για ομοιόμορφο μαγείρεμα και εξοικονόμηση ενέργειας, θα πρέπει να δώσεις βάση και στο καπάκι που θα χρησιμοποιήσεις. Το καπάκι μπορεί να είναι είτε γυάλινο σε περίπτωση που θέλεις να παρακολουθείς το μαγείρεμα, ή αδιαφανές χωρίς εκτόνωση για πιο «αργό» μαγείρεμα – όπως π.χ. για μαγείρεμα κρέατος που θέλεις να σιγοβράσει με την υγρασία του ιστού.

 

 

 

Διαστάσεις βάσης

Η διάσταση της βάσης παίζει σημαντικό ρόλο στην εξοικονόμηση ενέργειας. Άρα όταν επιλέγεις κατσαρόλα θα πρέπει να κοιτάζεις τόσο τη χωρητικότητα της (που μετριέται σε λίτρα, lt), όσο και τη διάσταση βάσης. Αυτό που πρέπει να προσέξεις επίσης είναι το σκεύος να έχει την ίδια διάμετρο με την εστία της κουζίνας και το καπάκι του να εφαρμόζει καλά.

Υπάρχουν πολλά είδη μαγειρικών σκευών, έτσι ώστε να επιλέξεις τη κατάλληλη για κάθε περίπτωση. Ιδανικά, επίλεξε ένα ολοκληρωμένο σετ μαγειρικών σκευών, ώστε να τα έχεις όλα σε μια «συσκευασία» και να ξεγνοιάσεις περισσότερο!

Μπορείς να δεις ακόμη