Πώς να φροντίσεις τα μάλλινά σου πριν τα μαζέψεις για την άνοιξη

by Aggeliki Tsoukana

Ο βαρύς χειμώνας έχει τελειώσει και η άνοιξη είναι ήδη εδώ. Πράγμα που σημαίνει πως είναι καιρός να απομακρύνεις τα βαριά χειμωνιάτικα ρούχα από την ντουλάπα σου, αφού πρώτα τους δώσεις τη φροντίδα που χρειάζονται. Η φροντίδα των μάλλινων δεν είναι τόσο δύσκολη όσο φαίνεται, ειδικά όταν χρησιμοποιείς τις σωστές μεθόδους πλύσης και αποθήκευσης.

Παρακάτω, θα βρεις πολύτιμες συμβουλές για να διατηρήσεις τα μάλλινά σου το ίδιο μαλακά και ζεστά όπως ήταν όταν τα πρωτοφόρεσες.

 

 

Πλύνε τα μάλλινα στο πλυντήριο

Για τα μάλλινα υφάσματα, είναι σημαντικό να υπάρχει μία σωστή ισορροπία στη θερμοκρασία του νερού, έτσι ώστε να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά τυχόν λεκέδες χωρίς ωστόσο να προκληθεί ζημιά στο ευαίσθητο ύφασμα. Αν το πλυντήριό σου δεν έχει κύκλο πλύσης για μάλλινα, συνιστάται η χρήση κρύου κύκλου πλύσης για υφάσματα που θέλουν αποκλειστικά πλύσιμο στο χέρι και να τα πλένεις πάντοτε από την ανάποδη.

 

 

Επίλεξε το σωστό απορρυπαντικό για μάλλινα

Τα απορρυπαντικά για μάλλινα ρούχα είναι σχεδιασμένα για να περιποιούνται τις ευαίσθητες ίνες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για πλύσιμο στο πλυντήριο ρούχων όσο και για πλύσιμο στο χέρι. Είναι αποτελεσματικά ακόμα και στις χαμηλότερες θερμοκρασίες. Τα απορρυπαντικά με ουδέτερο pH περιέχουν πιο απαλά συστατικά και είναι πολύ πιο αποτελεσματικά στον καθαρισμό καθημερινών ρύπων και επίμονων λεκέδων.

 

Ιδιαίτερη προσοχή στο στέγνωμα των μάλλινων

Το στέγνωμα των μάλλινων υφασμάτων είναι εξίσου σημαντική υπόθεση. Μην κρεμάς ποτέ τα μάλλινα ρούχα σου ενώ είναι βρεγμένα και σε καμία περίπτωση δεν τα στεγνώνεις απευθείας στον ήλιο, καθώς έτσι φθείρεται το χρώμα τους.

Θα πρέπει να στεγνώσεις τα μάλλινα ρούχα σε στεγνωτήρια κατάλληλα για μάλλινα υφάσματα ή να τα τυλίγεις σε μια στεγνή πετσέτα και να πιέζεις το νερό αντί να τα στύβεις. Στη συνέχεια, άπλωσε το ρούχο σε μια επίπεδη επιφάνεια και άφησέ το να στεγνώσει. Μπορεί να χρειαστούν έως και δύο μέρες για το στέγνωμα, αλλά με αυτόν τον τρόπο θα είσαι σίγουρος πως τα μάλλινά σου δε θα χάσουν το σχήμα τους ή και το χρώμα τους.

Το ιδανικότερο θα ήταν να πλύνεις και να στεγνώσεις τα μάλλινά σου σε πλυντήριο ή και στεγνωτήριο με εξειδικευμένα προγράμματα για μάλλινα, όπως είναι τα πλυντήρια Perfect Care και στεγνωτήρια Delicate Care της Electrolux.

 

Αυτός είναι ο σωστός τρόπος σιδερώματος

Ο ασφαλέστερος τρόπος για να σιδερώσεις το μάλλινο ρούχο σου είναι με τη χρήση ατμού και στη ρύθμιση του σίδερου για τα μάλλινα. Το μάλλινο δε χρειάζεται να στεγνώσει τελείως κατά το σιδέρωμα. Εάν είναι εφικτό, να σιδερώνεις από την ανάποδη του υφάσματος. Διαφορετικά χρησιμοποίησε ένα πανάκι κατά το σιδέρωμα για να μη «γυαλίζει» το ρούχο. Επίσης, σιδερώνεις με απαλές κινήσεις, ανασηκώνοντας και κατεβάζοντας το σίδερο πάνω στο ρούχο και όχι μετακινώντας το προς τα εμπρός και πίσω.

 

 

Ώρα για αποθήκευση

Πριν βάλεις τα μάλλινά ρούχα σου στην ντουλάπα θα πρέπει να βεβαιωθείς πως είναι καθαρά και στεγνά. Άδειαζε τις τσέπες, αφαίρεσε ζώνες και κλείσε φερμουάρ ή κουμπιά. Κρέμασέ τα σε προσχηματισμένες και παραγεμισμένες κρεμάστρες, αφήνοντας χώρο ανάμεσα στα ρούχα. Τα πλεκτά ρούχα είναι προτιμότερο να διπλώνονται για να μη ξεχειλώνουν πολύ εύκολα.

Όταν έρθει η στιγμή να αποθηκεύσεις τα μάλλινα ρούχα σου μέχρι την επόμενη σεζόν, φρόντισε να τα τοποθετήσεις σε ειδικές σακούλες αποθήκευσης ρούχων για μάλλινα. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύονται από σκόνη και υγρασία.

Προαιρετικά πρόσθεσε και κάποιο προϊόν αντισκωριακής προστασίας αλλά να μην έρχεται σε άμεση επαφή με τα ρούχα σου.

Μπορείς να δεις ακόμη