Πως να προετοιμάσεις το σπίτι σου για τον χειμώνα

by Aggeliki Tsoukana

 

Η κλιματική αλλαγή είναι πλέον γεγονός και ο χειμώνας που έρχεται αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ψυχρός και βαρύς. Είναι η εποχή του χρόνου που περνάμε τις περισσότερες ώρες μέσα στο σπίτι, για αυτό θα πρέπει να το προετοιμάσουμε κατάλληλα ώστε να παραμείνουμε ασφαλείς και προστατευμένοι μέσα σε αυτό.

 

 

Έλεγξε τη θέρμανση του σπιτιού σου

Η συντήρηση του καυστήρα καλοριφέρ πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο και τώρα είναι η κατάλληλη εποχή να το κάνεις. Ένας ειδικός τεχνίτης μπορεί να καθαρίσει όλο το σύστημα του καλοριφέρ εξασφαλίζοντάς σου μεγαλύτερη ζεστασιά τον χειμώνα και οικονομία στο πετρέλαιο θέρμανσης. Παράλληλα μπορείς μόνος σου να κάνεις εξαέρωση στα σώματα, χρησιμοποιώντας το ειδικό κλειδάκι. Έτσι θα απομακρυνθεί ο αέρας που έχει εισχωρήσει στο σύστημα και δεν θα έχεις πια μειωμένη απόδοση.

Αν χρησιμοποιείς κλιματιστικό για θέρμανση, θα πρέπει να κάνεις την ανάλογη συντήρηση και να καθαρίσεις τα φίλτρα, ειδικά τώρα που τα κλιματιστικά προέρχονται από μια περίοδο επιβαρυμένης λειτουργίας εξαιτίας του καλοκαιριού.

Αν έχεις τζάκι στο σπίτι, είτε ενεργειακό, είτε συμβατικό δε θα πρέπει να αμελήσεις να καθαρίσεις τα κατάλοιπα που υπάρχουν στην καμινάδα. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγεις τη μυρωδιά, το μαύρισμα των τοίχων, αλλά και πιθανή ανάφλεξη της καπνιάς που μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή της εστίας ή ακόμα και σε πυρκαγιά.

Η συντήρηση μιας σόμπας, σημαίνει ότι θα πρέπει να καθαρίσεις τη στάχτη από το μαντεμένιο δοχείο καύσης, το κρύσταλλο της σόμπας και φυσικά την καμινάδα από την πίσσα και τα αέρια που έχουν συσσωρευτεί και μπορούν να προκαλέσουν φωτιά.

 

Φρόντισε τα σιφόνια και τις υδρορροές

Οι βροχοπτώσεις του φθινοπώρου προκαλούν συνήθως έντονο πρόβλημα στα σιφόνια και τις υδρορροές που φράζουν από φύλλα, χώματα και διάφορα σκουπίδια. Τώρα είναι ευκαιρία να καθαρίσεις τα σχαράκια στο μπαλκόνι, στην αυλή ή στην ταράτσα σου και να βεβαιωθείς ότι οι κάθετες και οριζόντιες υδρορροές του σπιτιού δεν έχουν βουλώσει, αποφεύγοντας έτσι πλημμύρες και προβλήματα υγρασίας και μούχλας.

 

 

Επισκεύασε τα παλιά κουφώματα

Αν τα κουφώματα αλουμινίου στο σπίτι σου είναι παλιά, πολύ πιθανό να χρειάζονται μικροεπισκευές. Έλεγξε τα λάστιχα, αλλά και τα βουρτσάκια που υπάρχουν στο εσωτερικό τους, μεταξύ προφίλ και κάσας γιατί με την πάροδο του χρόνου αλλοιώνονται ή κόβονται. Αλλάζοντάς τα, πετυχαίνεις καλύτερη θερμομόνωση και ηχομόνωση και κρατάς τη σκόνη έξω από το σπίτι σου.

Παράλληλα ρύθμισε και τους μεντεσέδες, ώστε τα κουφώματα να εφαρμόζουν σωστά περιμετρικά και να εμποδίσουν τον αέρα και τα νερά της βροχής να μπουν στον χώρο σου.

 

 

Επιδιόρθωσε τους τοίχους

Το βάψιμο και οι μικροεπισκευές στους τοίχους του σπιτιού σου, είναι κάτι που δεν μπορεί να πάρει άλλη αναβολή. Είτε θέλεις να ανανεώσεις τον χώρο σου με καινούργια χρώματα, είτε να επιδιορθώσεις ρωγμές και σκασίματα στους τοίχους, λόγω της υγρασίας, τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία να το κάνεις, πριν ξεκινήσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

 

Τακτοποίησε το μπαλκόνι σου

Οι στιγμές που θα περάσεις στο μπαλκόνι σου κατά τη διάρκεια του χειμώνα θα είναι μάλλον ελάχιστες. Σκέπασε τα έπιπλα με νάιλον για να μην φθαρούν από τις καιρικές συνθήκες ή αποθήκευσε τα στην αποθήκη αν έχεις τον απαιτούμενο χώρο.

Τοποθέτησε τις γλάστρες με τα φυτά σε ένα απάνεμο σημείο για να τις προστατεύσεις από τον παγωμένο αέρα.

Τέλος, έλεγξε τις τέντες σου για τυχόν φθορές στον μηχανισμό ή στο ύφασμα τους. Αν βρεις σημεία με σκουριά στα εξαρτήματα ή φθορές στο τεντόπανο, κάνε άμεσα τις αναγκαίες επιδιορθώσεις.

 

 

Οργάνωσε την ντουλάπα σου

Εκτός από τις εργασίες που απαιτούνται για τη συντήρηση του σπιτιού, είναι ώρα να ασχοληθείς και με τις ντουλάπες. Τα χειμωνιάτικα ρούχα πρέπει να έρθουν ξανά στο προσκήνιο και είναι ευκαιρία να γίνει και ένα καλό ξεκαθάρισμα και να δώσεις τα ρούχα που δεν χρησιμοποιείς πια σε οικογένειες που τα έχουν ανάγκη.

 

Νιώσε ασφάλεια στο σπίτι σου

Ο Κωτσόβολος σε συνεργασία με την Anytime σου προσφέρουν την πιο προσιτή ασφάλιση περιεχομένου. Για οποιαδήποτε ξαφνική ζημιά και αν προκύψει στα έπιπλα, στις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές και σε αλλά αντικείμενα που βρίσκονται μέσα στο σπίτι από πυρκαγιά, πλημμύρα, κλοπή ή έκρηξη θα αποζημιωθείς άμεσα και με απλό τρόπο σε αξία καινούργιου από το πρώτο ευρώ.

Απόλαυσε ξέγνοιαστα τον χειμώνα στο σπίτι σου. Μείνε προστατευμένος και ζήσε στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας στον προσωπικό σου χώρο, χωρίς άγχος και έγνοιες.

Μπορείς να δεις ακόμη