Πώς οι σωστές ρυθμίσεις στο κλιματιστικό σου μειώνουν το ενεργειακό αποτύπωμα του σπιτιού σου

by Aggeliki Tsoukana

Με τον όρο ενεργειακό αποτύπωμα αναφερόμαστε στην ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που εκλύεται άμεσα ή έμμεσα στην ατμόσφαιρα εξαιτίας των καθημερινών μας δραστηριοτήτων. Το κάθε σπίτι έχει το δικό του ενεργειακό αποτύπωμα, ανάλογα με το πόσο επιβαρύνει το περιβάλλον και η λειτουργία του κλιματιστικού αφήνει σίγουρα ένα ενεργειακό αποτύπωμα, το οποίο όμως μπορείς να μειώσεις με τις κατάλληλες ενέργειες.

 

 

Ρύθμισε σωστά τη θερμοκρασία

Ο σκοπός του κλιματιστικού είναι να διαμορφώσει τις κατάλληλες συνθήκες στον κλιματιζόμενο χώρο, ώστε να κυκλοφορείς άνετα χωρίς να κρυώνεις ή να ζεσταίνεσαι ανεξάρτητα από την εποχή. Η ιδανική θερμοκρασία για να συμβεί αυτό είναι μεταξύ 20 και 27 βαθμών Κελσίου, αλλά θα πρέπει να λαμβάνεις υπόψη και την εξωτερική θερμοκρασία και να μην ρυθμίζεις το κλιματιστικό με διαφορά πάνω από 10 βαθμούς από το εξωτερικό περιβάλλον.

Αν επιλέξεις μια ακραία θερμοκρασία για το κλιματιστικό σου, αυτό θα λειτουργεί συνεχώς προσπαθώντας να πετύχει τη ζητούμενη θερμοκρασία με αποτέλεσμα την υπερκατανάλωση ρεύματος. Μια εφικτή θερμοκρασία για τον χώρο σημαίνει ότι η εξωτερική μονάδα του κλιματιστικού θα σταματήσει να λειτουργεί μόλις την πετύχει, οπότε θα δουλεύει μόνο η εσωτερική μονάδα και η κατανάλωση ρεύματος θα είναι μηδαμινή. Προσπάθησε λοιπόν να διατηρείς τη θερμοκρασία στους 24 βαθμούς κατά μέσο όρο και τότε θα πετύχεις την ιδανική λειτουργία με την ελάχιστη κατανάλωση και κατά συνέπεια με μειωμένο ενεργειακό αποτύπωμα.

Τα εξελιγμένα κλιματιστικά διαθέτουν μοτέρ ανεμιστήρα που συνεχίζει να λειτουργεί αποδοτικά αλλά σε μικρότερες στροφές μόλις επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία στον χώρο και ενσωματώνουν έξυπνους αισθητήρες που επιτυγχάνουν μεγάλη οικονομία με υψηλές ενεργειακές αποδόσεις.

 

Χρησιμοποίησε τη λειτουργία αφύγρανσης

Τα κλιματιστικά που είναι εξοπλισμένα με τη λειτουργία της αφύγρανσης αφαιρούν την περιττή υγρασία από τον χώρο και σε συνδυασμό με την παράλληλη ψύξη δημιουργούν μια ευχάριστη αίσθηση και άνεση. Παράλληλα, ο εσωτερικός ανεμιστήρας του air condition λειτουργεί σε χαμηλότερες στροφές, με αποτέλεσμα ο θόρυβος να μειώνεται στο ελάχιστο και να προσφέρει μεγαλύτερη οικονομία ρεύματος.

 

 

Ρύθμισε τη θέση των περσίδων

Φρόντισε η θέση των περσίδων της εσωτερικής μονάδας να είναι έτσι ρυθμισμένη ώστε ο ψυχρός αέρας να κατευθύνεται όσο το δυνατόν ψηλότερα. Με αυτό τον τρόπο ο αέρας κατανέμεται ομοιόμορφα στον χώρο και το κλιματιστικό πετυχαίνει τις θερμοκρασίες ψύξης με τη χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση ρεύματος.

 

Επίλεξε χαμηλή ταχύτητα στον ανεμιστήρα του κλιματιστικού

Μπορείς να επιλέξεις μια χαμηλή ταχύτητα στον ανεμιστήρα του κλιματιστικού που να μη δημιουργεί ισχυρά ρεύματα αέρα αφού έτσι απλά αυξάνεται η κατανάλωση ενέργειας χωρίς ουσιαστικό όφελος στη λειτουργία του air condition.

 

 

Ενεργοποίησε τη λειτουργία sleep

Πριν κοιμηθείς ενεργοποίησε τη λειτουργία sleep που σου εξοικονομεί ενέργεια και βελτιώνει τις συνθήκες περιβάλλοντος κατά τη διάρκεια του ύπνου, αντισταθμίζοντας την εσωτερική με την εξωτερική θερμοκρασία. Με την αυτόματη ρύθμιση της θερμοκρασίας τη νύχτα, το σώμα ξεκουράζεται καλύτερα και μειώνεται η κατανάλωση ενέργειας σε σύγκριση με τη λειτουργία της συμβατικής ψύξης.

Την περίοδο του καλοκαιριού και ιδιαίτερα τις ημέρες που επικρατεί καύσωνας, ο κλιματισμός είναι απαραίτητος σε κάθε κλειστό χώρο ώστε να μπορούμε να κινούμαστε άνετα. Ωστόσο, η λάθος χρήση του κλιματιστικού μπορεί να μειώσει την απόδοσή του και να ανεβάσει την ενεργειακή κατανάλωση. Ακολούθησε τις παραπάνω συμβουλές και θα καταφέρεις να μειώσεις το ενεργειακό αποτύπωμα του σπιτιού σου και να κάνεις τη χρήση του κλιματιστικού φιλικότερη προς το περιβάλλον. Με έναν τόσο απλό τρόπο μπορείς να προσφέρεις και εσύ στον πλανήτη.

Μπορείς να δεις ακόμη