Πως θα σου λύσει τα χέρια μια ραπτομηχανή

Η ραπτική τέχνη ανακαλύφθηκε πάρα πολύ παλιά για να καλύψει την ανάγκη του ανθρώπου να προστατεύσει το σώμα του από τη φύση. Με την πάροδο του χρόνου η ραπτική εξελίχθηκε και προσαρμόστηκε στις ανάγκες της κάθε εποχής και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης δημιουργώντας υπέροχα κομψοτεχνήματα από επιδέξιες μοδίστρες.

 

Η ιστορία της ραπτικής τέχνης

Το 1790 κατά τη διάρκεια της πρώτης βιομηχανικής επανάστασης, η ραπτική τέχνη άλλαξε ριζικά με εφεύρεση της πρώτης ραπτομηχανής. Αρχικά δεν αναγνωρίστηκε η αξία της. Αυτό μέχρι και το 1874 όπου κατασκευάστηκε η πρώτη λειτουργική ραπτομηχανή. Έκτοτε υπέστη πολλές αλλαγές για να φτάσει το 1851 στην μορφή που την ξέρουμε από τον Μέριτ Σίνγκερ που έμελλε να ταυτίσει το όνομά του με την ραπτομηχανή.

Στη σύγχρονη εποχή μέχρι και τη δεκαετία του ΄80 οι άνθρωποι αγαπούσαν τα χειροποίητα ενδύματα και οι μοδίστρες- ράφτες έκαναν χρυσές δουλειές. Επίσης, κάθε νοικοκυρά έραβε, μεταποιούσε και επιδιόρθωνε ρούχα, κουρτίνες, καλύμματα και οτιδήποτε άλλο χρειαζόταν η οικογένεια. Μάλιστα, η ραπτομηχανή και το ξύλινο καλαθάκι με τις βελόνες, τις κλωστές, την μεζούρα, το ξύλινο αυγό του καρικώματος και τη μικρή δαχτυλήθρα, ασημένια ή φιλντισένια, ήταν απαραίτητα αξεσουάρ του νοικοκυριού.

Τις επόμενες δεκαετίες αυτό άλλαξε. Οι άνθρωποι στράφηκαν στα έτοιμα ενδύματα, η μεταποίηση απαξιώθηκε και οι νέοι άνθρωποι σταμάτησαν να ενδιαφέρονται για την ραπτική.

 

Τα σημερινά δεδομένα

Στις μέρες μας τα πράγματα άλλαξαν και η ραπτική τέχνη έγινε και πάλι της μόδας. Mόνο που σήμερα δεν έχει μόνο πρακτική χρήση αλλά λειτουργεί αγχολυτικά και δημιουργικά. Σύγχρονες μελέτες υποστηρίζουν ότι το ράψιμο ηρεμεί τον άνθρωπο κρατώντας την καρδιά του σε χαλαρούς ρυθμούς. Τον βοηθάει να καλλιεργεί τη συγκέντρωσή του και να έχει ακρίβεια στις κινήσεις του.

Σε πολλές χώρες μάλιστα υπάρχουν τμήματα ραπτικής σε σχολεία για παιδιά με μαθησιακά προβλήματα. Τα βοηθούν να είναι χαλαρά εκπαιδεύοντας παράλληλα την ψυχική τους ισορροπία. Βοηθούν ακόμη και παιδιά με προβλήματα κίνησης, αφού με τη ραπτική εξασκούνται σε λεπτοδουλειές. Ακόμα και στη χώρα μας, στο όχι πολύ μακρινό παρελθόν, στις πρώτες τάξεις του σχολείου η ραπτική αποτελούσε μέρος των χειροτεχνιών. Για όλα τα παραπάνω πολλοί άνθρωποι επιλέγουν την ραπτική για να περνούν δημιουργικά τον χρόνο τους και να χαλαρώνουν.

 

Πώς θα σε βοηθούσε μια ραπτομηχανή

Η νέα τάση και φιλοσοφία της εποχής «Φτιάχτο μόνος σου» (DIY) που γνωρίζει μεγάλη άνθιση, κερδίζει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους. Οι περισσότεροι ασχολούνται με χειροτεχνίες και κατασκευές από διάφορα υλικά, χρησιμοποιώντας πολλές τεχνικές.

Η τάση αυτή ενισχύεται και από το παγκόσμιο μάρκετινγκ. Πολλά περιοδικά, site, τηλεοπτικές εκπομπές βασίζουν τη θεματολογία τους και προβάλλουν όλο και περισσότερες δημιουργικές ιδέες, με το ράψιμο να είναι μια από τις αγαπημένες τεχνικές χειροτεχνίας. Τσάντες από παλιά τζιν, φωτιστικά από παλιά μπλουζάκια, ποδιές για την κουζίνα από παλιά πουκάμισα, κουτιά αποθήκευσης από χαρτόκουτα ντυμένα με ύφασμα, μαξιλάρια για τον καναπέ από ξεχειλωμένα πουλόβερ, υφασμάτινα σουπλά, πετσέτες για την κουζίνα από παλιά σεντόνια είναι μερικές από τις ιδέες που κυκλοφορούν και βλέποντάς τες θες απεγνωσμένα να αρπάξεις βελόνα και κλωστή και να μυηθείς στα άδυτα της ραπτικής τέχνης.

 

 

Παράλληλα, η δύσκολη οικονομική κατάσταση και η ανάγκη για εξοικονόμηση χρημάτων ωθεί σε λύσεις που παλιότερα είχαν απαξιωθεί. Οπότε πριν πετάξεις ένα ρούχο που χάλασε ή το βαρέθηκες, μπες πρώτα στη διαδικασία να το επιδιορθώσεις ή να το μεταμορφώσεις. Με μερικά στρας, κρόσσια ή υφασμάτινα διακοσμητικά η παλιά σου μπλουζίτσα γίνεται ολοκαίνουρια. Το παλιό σου ξεθωριασμένο μακρύ φόρεμα με λίγο κόντεμα και μια ωραία τρέσα μεταμορφώνεται σε ένα ολοκαίνουριο κοντό μοδάτο φορεματάκι, ενώ η τρύπα στο παντελόνι σου με ένα όμορφο κομψό μπάλωμα παίρνει άλλη μορφή. Επιπλέον, με λίγη εξάσκηση μπορείς να ράψεις την αποκριάτική σου στολή με ελάχιστα χρήματα, αλλά περισσό καμάρι αφού θα είναι φτιαγμένη από τα χεράκια σου.

Αν κάνεις μια βόλτα στην αγορά συνειδητοποιείς πως τα υφάσματα στοιχίζουν ελάχιστα. Η ποικιλία είναι μεγάλη και η έμπνευσή σου τόση πολλή που αν ήξερες να ράβεις θα μεγαλουργούσες. Ριχτάρια για τον καναπέ, κουρτίνες για την κουζίνα, τραπεζομάντηλα ακόμα και σεντόνια. Και με τα διάφορα πατρόν που κυκλοφορούν μπορείς να ράψεις και να αντιγράψεις ό,τι σου αρέσει οικονομικά και στα μέτρα σου.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ίσως ήρθε η ώρα να μυηθείς και εσύ στα μυστικά της σταυροβελονιάς. Υπάρχουν πολλές πηγές πια στο διαδίκτυο που μπορείς να πάρεις μαθήματα. Επίσης, υπάρχουν εργαστήρια ραπτικής που κάνουν σεμινάρια. Σίγουρα μπορείς να ζητήσεις και τη βοήθεια κάποιου φιλικού σου προσώπου που ενδεχομένως να ασχολείται επίσης.

Οι σύγχρονες ραπτομηχανές διαφέρουν πολύ από το παραδοσιακό μοντέλο που χρησιμοποιούσε η γιαγιά σου. Αν παρόλα αυτά έχεις κληρονομήσει την παλιά ραπτομηχανή της, αξιοποίησέ την. Με μια μικρή συντήρηση είναι σίγουρο ότι θα δουλεύει θαυμάσια. Αν τώρα η επισκευή της είναι δύσκολη, κράτα την ως το απόλυτο Vintage κομμάτι του σπιτιού και αγόρασε μια καινούρια. Η αγορά θα σε εκπλήξει. Η ποικιλία ραπτομηχανών είναι αρκετά μεγάλη ενώ υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψη σου για να αγοράσεις μια ραπτομηχανή.

 

 

Διάλεξε το μοντέλο που καλύπτει τις δικές σου αναγκες

Υπάρχουν τρία είδη οικιακής ραπτομηχανής.

Η αναλογική: Τα πάντα είναι μηχανικά δεν λειτουργεί με ρεύμα αλλά με την ενέργεια που δέχεται από την κίνηση του χεριού ή του ποδιού αντίστοιχα και είναι συνήθως πιο παλιάς εποχής.

Ηλεκτρική: Υπάρχει μενού – ρυθμίσεις κυρίως για την επιλογή των γαζιών.

Ηλεκτρονική: Συμβαδίζει με την εποχή, έχει μενού επιλογών, ρυθμίσεις και μπορεί να συνδεθεί με ηλεκτρονικό υπολογιστή. Επίσης, οι ραπτομηχανές επιλέγονται και ανάλογα την θέση της μασουρίστρας. Η μασουρίστρα είναι εξάρτημα της ραπτομηχανής και πάνω σε αυτό τυλίγεται η κλωστή, είναι το κοινώς λεγόμενο μασούρι. Οι ραπτομηχανές με κάθετη μασουρίστρα είναι πιο πολύπλοκες ενώ με την οριζόντια είναι πιο απλές. Επίσης, υπάρχουν και ραπτομηχανές πολύ μικρές που μοιάζουν με συρραπτικό για τις παίρνεις μαζί σου στα ταξίδια και να επιδιορθώνεις μικροπροβλήματα.

 

Με βάση όλα τα παραπάνω, θα έχεις καταλάβει ήδη, ότι η ραπτομηχανή είναι ένας απαραίτητος βοηθός μέσα σε κάθε σπίτι ακόμα και εάν δεν θέλεις να ασχοληθείς με τη ραπτική σαν χόμπι. Θα σου λύσει τα χέρια και θα σου εξοικονομήσει αρκετά χρήματα. Αξιολόγησε τις ανάγκες σου και αγόρασε τη ραπτομηχανή που σου ταιριάζει. Άσε την φαντασία σου να καλπάσει και μεγαλούργησε.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη