Με ποιες συσκευές θα εξοικονομείς καθημερινά χρόνο

Ο σύγχρονος απαιτητικός τρόπος ζωής, τα εξαντλητικά εργασιακά ωράρια και οι πολλές υποχρεώσεις δεν αφήνουν αρκετό ελεύθερο χρόνο. Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς ότι ο χρόνος είναι εκείνο το αγαθό που δεν αγοράζεται ή αναπληρώνεται τότε η σημασία του είναι ακόμα πιο μεγάλη! Ειδικά αν έχεις οικογένεια το πρόβλημα είναι εντονότερο και οι 24 ώρες μίας ημέρας μπορεί να φαίνονται πραγματικά πολύ λίγες.

Έτσι, πέρα από την καλύτερη οργάνωση και τις σωστές προτεραιότητες, μάλλον αξίζει να επενδύσεις χρήματα σε κάποιες συσκευές που δεν έχεις συνειδητοποιήσει το πόσο χρόνο μπορούν να σου εξοικονομήσουν αθροιστικά μέσα στην ημέρα.

 

Ρομποτική Σκούπα

Οι ρομποτικές σκούπες δεν είναι απλά μία μόδα. Είναι πραγματικά λειτουργικές και ιδιαίτερα χρήσιμες. Συγκεκριμένα, σου λύνουν τα χέρια και σε βοηθούν να εξοικονομήσεις αρκετές ώρες από τις δουλειές του σπιτιού. Καθαρίζουν αυτόνομα κάνοντας πάνω από το 80% της δουλειάς. Επιπλέον κάποια μοντέλα εκτός από πατώματα καθαρίζουν και χαλιά, ενώ κάποιες μπορούν ακόμη και να σφουγγαρίσουν. Τα πιο εξελιγμένα μοντέλα προσφέρουν πολλές περισσότερες υπηρεσίες όπως το αθόρυβο καθάρισμα (για να μην σου χαλάνε τον ύπνο ή να ενοχλούν τους γείτονες σε ώρες κοινής ησυχίας), προγραμματισμό για εργασίες καθαριότητας, αλλά και έλεγχο μέσω application. Ειδικά με το τελευταίο μπορείς να δώσεις εντολές απομακρυσμένα και μάλιστα να δηλώσεις συγκεκριμένο χώρο για καθαρισμό. Επίσης, είναι φιλικές προς τα κατοικίδια και με ειδικούς αισθητήρες δεν προκαλούν ζημιές σε έπιπλα.

 

 

Πλυντήριο Πιάτων

Αν έχεις οικογένεια θα έχεις συνειδητοποιήσει ότι η πιο χρονοβόρα και κουραστική διαδικασία δεν είναι το μαγείρεμα αλλά το πλύσιμο των πιάτων που ακολουθεί μετά. Αυτό απαιτεί κατά μέσο όρο 30 λεπτά ημερησίως. Όμως το πλυντήριο πιάτων θα σε απασχολήσει μόνο για 3-4 λεπτά μέχρι να βάλεις μέσα τα άπλυτα και να το βάλεις σε λειτουργία. Πέρα από την αυτοματοποίηση είναι πιο οικονομικό στη χρήση νερού σε σχέση με το πλύσιμο στο χέρι.

 

Φούρνος μικροκυμάτων

Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι ίσως η πλέον παρεξηγημένη οικοσκευή. Με πολύ οικονομικό και γρήγορο τρόπο είναι ιδανικός για ζέσταμα φαγητού. Πρέπει όμως πάντα να ακολουθείς τις οδηγίες χρήσης και να μην βάλεις ποτέ μέσα αλουμινόχαρτο, πλαστικά σκεύη και συσκευασίες από delivery.

 

Στεγνωτήριο και smart πλυντήριο ρούχων

Η «never ending story» σε κάθε νοικοκυριό είναι το πλύσιμο και στέγνωμα των ρούχων. Ειδικά το άπλωμα και το στέγνωμα θέλουν χρόνο, ενώ και ο καιρός καμία φορά δεν ευνοεί. Έτσι, με ένα καλό στεγνωτήριο μπορείς να στεγνώσεις τα ρούχα μέσα σε 40 λεπτά. Επειδή έχουν υπάρξει αρκετοί προβληματισμοί για το αν το στεγνωτήριο επηρεάζει την ποιότητα των υφασμάτων, αξίζει να σημειωθεί πως δεν καταστρέφει τα ρούχα. Αντίθετα, τα νεότερα μοντέλα διαθέτουν ειδικά προγράμματα φροντίζοντας  τις ίνες και την ακεραιότητα των υφασμάτων.

Με την ίδια λογική αξίζει και η επένδυση σε ένα σύγχρονο πλυντήριο γιατί με τις νέες έξυπνες τεχνολογίες τους πλένουν γρηγορότερα και οικονομικότερα. Εναλλακτικά, υπάρχουν και συσκευές που πλένουν και στεγνώνουν ταυτόχρονα. Σε κάθε περίπτωση, το στεγνωτήριό σου καλό είναι να δέχεται φορτίο παρόμοιο με αυτό του πλυντηρίου.

 

Smart ψυγείο

Ένα έξυπνο ψυγείο μπορεί ακόμα και να παραγγείλει αυτόματα online. Αν αυτό δεν σχετίζεται με τις ανάγκες σου μπορείς απλά να αξιοποιήσεις άλλες λειτουργίες του. Όπως τη δυνατότητα να ελέγχεις το περιεχόμενό του μέσω εφαρμογής, ή να ενεργοποιήσεις τις σχετικές ειδοποιήσεις. Σκέψου να μπορείς να ψωνίσεις κατευθείαν μετά την δουλειά χωρίς να πηγαίνεις πρώτα σπίτι για να δεις τι υπάρχει ήδη ή να έχεις μία έτοιμη λίστα στο smartphone σου.

 

Εργαλεία κουζίνας

Είναι τα λεγόμενα πολυεργαλεία του νοικοκυριού, τα οποία πέρα από πρακτικά σου εξοικονομούν πολύ χρόνο. Φαντάσου να ετοίμαζες ζύμες μόνο με το χέρι ή να έκοβες μόνο με το μαχαίρι.

Μια κουζινομηχανή δεν ζυμώνει ή αναμειγνύει απλώς. Μπορεί με το κατάλληλο εξάρτημα να μετατραπεί σε μπλέντερ, πολυμίξερ, κρεατομηχανή ή μηχανή για ζυμαρικά, ακόμα και παγωτομηχανή. Μάλιστα κάποιες διαθέτουν εξελιγμένες λειτουργίες όπως αισθητήρα ελέγχου για να έχεις αυτόματα τέλειες κρέμες σαντιγί. Δηλαδή, μπορείς να κάνεις τα πάντα (κέικ, τούρτες, χυμούς, παγωτά, κιμά, σάλτσες κτλ) εύκολα και γρήγορα.

Τα μπλέντερ είναι ιδανικά για την παρασκευή πουρέ, σος, σαλτσών και smoothies. Ένας πολυκόφτης είναι εξαιρετικός στο να σε βοηθάει να τεμαχίζεις, να κόβεις και να ψιλοκόβεις διάφορα υλικά όπως λαχανικά, τυρί και αλλαντικά.

Τέλος, το μίξερ είναι κυρίως για ζαχαροπλαστική και αρτοποιία αφού αναμειγνύει και ομογενοποιεί βούτυρο με αλεύρι γρήγορα και δημιουργεί ζύμες για ψωμί, μπισκότα, τάρτες, ζυμαρικά κτλ.

 

 

Αφυγραντήρας

Ο αφυγραντήρας κάνει την ατμόσφαιρα πιο υγιεινή και βοηθάει τα θερμαντικά σώματα να είναι πιο αποτελεσματικά και πιο γρήγορα. Επιπλέον όμως μπορεί να βοηθήσει και στο στέγνωμα των ρούχων μέσα στο σπίτι ειδικά αν δεν έχεις στεγνωτήριο. Μάλιστα, τα νεότερα μοντέλα έχουν και ειδικό κουμπί για αυτόν τον λόγο. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να εξοικονομήσεις κάποιο χρόνο συνολικά.

 

Συσκευές Σιδερώματος

Εκτός από το παραδοσιακό ατμοσίδερο, υπάρχουν πολλές ακόμη συσκευές σιδερώματος που είναι πολύ πρακτικές. Μπορεί να κάνουν το σιδέρωμα πιο απλό και γρήγορο. Μία πρέσα ατμού σιδερώνει πολλά τεμάχια μαζί (π.χ. σεντόνια, πετσετάκια και βρεφικά ρούχα) και στον μισό χρόνο. Παράλληλα, είναι πολύ απλή στη χρήση αφού μόνη της η συσκευή διοχετεύει ατμό και θερμότητα και την κατάλληλη στιγμή μία ηχητική ένδειξη σε ειδοποιεί για να σηκώσεις την πλάκα και να πάρεις τα ρούχα.

Εναλλακτικά, ένα σύγχρονο σύστημα σιδερώματος είναι ένα ηλεκτρικό σίδερο που δεν έχει πάνω του το boiler. Άρα, είναι πιο ελαφρύ, ξεκούραστο και γρήγορο ιδανικό για πτυχές και τσακίσεις. Επίσης, δεν χάνεις χρόνο στο να το γεμίσεις ξανά αφού έχει μεγαλύτερες χωρητικότητες σε νερό (παρόλο που ατμίζει πιο δυναμικά).

 

Καφετιέρα

Ο καφές, για τους περισσότερους, είναι η αγαπημένη καθημερινή συνήθεια. Όμως απαιτεί έστω μία ελάχιστη προεργασία. Το πρωί που ξυπνάς και βιάζεσαι να πας στη δουλειά ενδεχομένως να μην προλαβαίνεις και να αγχώνεσαι. Ευτυχώς πλέον μπορείς να διαλέξεις από μία ποικιλία συσκευών για όλα τα γούστα και είδη καφέ. Επιπρόσθετα, το τελικό αποτέλεσμα είναι πάντα απολαυστικό.

 

 

Smart Home

Το smart home δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά πραγματικότητα. Αυτό γιατί πλέον υπάρχουν πολλές συσκευές κάθε είδους (δηλαδή hardware), αλλά και εφαρμογές (apps) για να τις ελέγχουν (ακόμα και ανοιχτά πρότυπα και free προγράμματα). Το θετικό πέρα από την ευκολία είναι το ότι μπορείς να γλιτώσεις πολύτιμο χρόνο. Για παράδειγμα μπορείς να φύγεις τρέχοντας και από το κινητό να κλειδώσεις όλο το σπίτι αυτόματα (παράθυρα, πόρτες, συναγερμός με ταυτόχρονο κλείσιμο συσκευών), να ενεργοποιήσεις τον κλιματισμό ή το ζεστό νερό πριν φτάσεις στο σπίτι (ώστε να τα βρεις έτοιμα) ή κάνεις απομακρυσμένο έλεγχο ασφάλειας μέσω κάμερας. Υπάρχουν κυριολεκτικά άπειρα gadgets εκεί έξω για κάθε ανάγκη.

 

Αυτόματο πότισμα

Τέλος, αν διαθέτεις κήπο ή μία μεγάλη βεράντα με αρκετά φυτά και γλάστρες τότε μάλλον θα πρέπει να επενδύσεις σε κάποια λύση αυτόματου ποτίσματος. Ανάλογα με το πόσα φυτά έχεις μπορείς να κερδίσεις έως και μία ώρα ημερησίως! Ακόμα και να δεν θες να εγκαταλείψεις την αγχολυτική διαδικασία του ποτίσματος θα δεις ότι θα βολευτείς τουλάχιστον για τις μέρες που θα λείπεις ή όταν θα είσαι διακοπές.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη