Πόσο αδιάβροχο είναι το smartphone σου;

Από την κυκλοφορία του πρώτου αδιάβροχου smartphone, το Sony Xperia Z το 2013, οι περισσότεροι κατασκευαστές κινητών υιοθέτησαν την τεχνολογία αδιαβροχοποίησης στις συσκευές τους. Αλλά πόσο ανθεκτικά στο νερό είναι τελικά αυτά τα smartphone; Στη συνέχεια του άρθρου θα αναλύσουμε τα πάντα για την αδιαβροχοποίηση των κινητών. Έτσι θα γνωρίζεις ποια μοντέλα αντέχουν λίγο έως πολύ νερό και ποια καθόλου.

 

Αδιάβροχο vs Ανθεκτικό στο νερό

Αρχικά, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα αδιάβροχα (waterproof) smartphones και τα μοντέλα που είναι ανθεκτικά στο νερό (water resistance) δεν είναι το ίδιο και το αυτό.

Αδιάβροχο σημαίνει ότι μια συσκευή είναι εντελώς αδιαπέραστη από το νερό, ανεξάρτητα από το πόση ώρα είναι βυθισμένη στο νερό. Η ανθεκτικότητα (στο νερό) σημαίνει ότι η συσκευή μπορεί να αντέξει μία ορισμένη ποσότητα νερού. Ειδικά σε ό,τι αφορά στα smartphones και τα smartwatches, οι κατασκευαστές αναφέρονται πάντα στο πόσο ανθεκτικά ή όχι είναι στο νερό. Και κάπου εδώ, αρχίζουν οι διαφορές. Επισημαίνονται με τη χρήση της αξιολόγησης “IP”, ακρωνύμιο του “ Ingress Protection” ή Προστασία Στεγανότητας, και ορίζεται στο διεθνές πρότυπο IEC 60529.

 

 

Επεξήγηση της αξιολόγησης IP

Οι αξιολογήσεις IP αποτελούνται από δύο ψηφία. Το πρώτο δείχνει το επίπεδο προστασίας έναντι των στερεών, ενώ το δεύτερο έναντι των υγρών. Έτσι, το πρώτο – 4, 5 ή 6- αφορά στο πόσο ανθεκτική είναι μια συσκευή στη σκόνη. Μια βαθμολογία 4 σημαίνει ότι η συσκευή είναι ανθεκτική σε σωματίδια πλάτους μεγαλύτερου από 1mm. Ο δείκτης 5 σημαίνει ότι η συσκευή προστατεύεται από τη σκόνη που μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία της. Το 6 σημαίνει ότι δεν θα εισέλθει καθόλου σκόνη για τουλάχιστον οκτώ ώρες.

Ο δεύτερος αριθμός αφορά στον τρόπο με τον οποίο προστατεύεται η συσκευή από το νερό. Το 4 σημαίνει ότι η συσκευή είναι ανθεκτική στις πιτσιλιές νερού, όπως π.χ. ψιχάλες βροχής. Το 5 σημαίνει ότι η συσκευή θα παραμείνει λειτουργική ακόμα κι αν πάνω της εκτοξευτεί νερό από στόμιο 6.3mm. Ο δείκτης 6 σημαίνει ότι η συσκευή είναι ανθεκτική σε ισχυρές εκτοξεύσεις νερού. Ενώ το 7 σημαίνει ότι η συσκευή παραμένει προστατευμένη ακόμα κι αν βυθιστεί σε γλυκό νερό μέχρι και 1 μέτρο για 30 λεπτά. Ο δείκτης 8 σημαίνει ότι η συσκευή είναι κατάλληλη για συνεχόμενη βύθιση στο νερό, υπό συνθήκες που ορίζει ο κατασκευαστής. Συνήθως αυτό σημαίνει πως η συσκευή είναι ερμητικά κλειστή. Αλλά με ορισμένους τύπους συσκευών, αυτό σημαίνει πως το νερό μπορεί να εισχωρήσει αλλά να μην έχει κανένα αρνητικό αποτέλεσμα.

Εκτός από τις παραπάνω αξιολογήσεις IP, ανάλογα τον τύπο συσκευής ή την κατασκευάστρια εταιρεία, μπορεί να αναφέρονται επιπλέον πληροφορίες σχετικά με το πόσο ανθεκτική είναι στο νερό. Για παράδειγμα, τα iPhone 11 Pro και iPhone 11 Pro Max έχουν δείκτη προστασίας IP68. Σύμφωνα με την Apple, σημαίνει πως μπορούν να αντέξουν σε βάθος έως και 4 μέτρων για 30 λεπτά. Τα προηγούμενα μοντέλα, τα iPhone XS και iPhone XS Max έχουν επίσης IP68 αλλά αντέχουν μέχρι 2 μέτρα βάθους για 30 λεπτά.

 

Τι πρέπει να προσέξεις όταν χρειάζεσαι αδιαβροχοποίηση

Η αξιολόγηση IP είναι ένας πολύ καλός οδηγός για να κατανοήσεις την ανθεκτικότητα του κινητού σου στο νερό. Ωστόσο, οι πληροφορίες που παρέχονται από τη Διεθνή Ηλεκτροτεχνική Επιτροπή (IEC) είναι προσεκτικά διατυπωμένες. Θα παρατηρήσεις ότι οι αξιολογήσεις IP αναφέρονται σε γλυκό νερό. Αυτό σημαίνει ότι δεν καλύπτονται άλλα υγρά όπως το θαλασσινό νερό, ο καφές, τα αναψυκτικά, ή τα αλκοολούχα ποτά. Ωστόσο, εάν χυθεί για παράδειγμα καφές πάνω στο αδιάβροχο smartphone σου δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα προκληθεί βλάβη. Φρόντισε μόνο να το σκουπίσεις γρήγορα.

Επίσης, εκτός από πολύ συγκεκριμένα μοντέλα, που κατασκευάζονται για να αντέχουν στο νερό, ακόμα και σε υποβρύχιες εξορμήσεις, τα περισσότερα αδιάβροχα smartphones δεν είναι κατασκευασμένα για να μπορείς να τραβάς υποβρύχιες φωτογραφίες. Η αδιαβροχοποίηση σε αυτές τις συσκευές υπάρχει ως τελευταία γραμμή άμυνας σε ατυχήματα κι όχι με σκοπό να χρησιμοποιούνται ως Action Cams.

Εάν χρειάζεσαι επιπλέον προστασία από τη σκόνη και το νερό, τότε θα πρέπει να εξοπλιστείς με τα κατάλληλα αξεσουάρ όπως είναι οι θήκες-σακούλες, στις οποίες η συσκευή τοποθετείται σε μια διάφανη ειδική σακούλα ώστε να προστατεύεται από νερό κι άμμο. Για παράδειγμα, υπάρχουν αδιάβροχες θήκες για smartphones που είναι πιστοποιημένες κατά IPX8, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείς να καταδυθείς μαζί με τη συσκευή σου σε βάθος έως 20 μέτρα.

 

Μπορείς να δεις ακόμη