Πόσο καλά γνωρίζεις το ψυγείο σου;

by Aggeliki Tsoukana

Το ψυγείο είναι μία από τις πιο βασικές συσκευές ενός νοικοκυριού. Πολλές φορές, όμως, δεν γνωρίζουμε τι μπορεί να προσφέρει ένα σύγχρονο ψυγείο. Ας πάρουμε, λοιπόν, τα πράγματα από την αρχή, ξεκινώντας από τα βασικά.

 

Τύπος ψυγείου


Ψυγείο ή ψυγειοκαταψύκτης;

Αν το ψυγείο διαθέτει χώρο κατάψυξης, τότε σημαίνει ότι έχεις ψυγειοκαταψύκτη. Οι ψυγειοκαταψύκτες προσφέρουν πολλές επιλογές για αυτούς που αγαπούν τη μαγειρική. Συνδυάζουν τα καλύτερα χαρακτηριστικά ενός ψυγείου και ενός καταψύκτη με τη βέλτιστη και πρακτική συντήρηση των τροφίμων σε μία συσκευή που εξοικονομεί χώρο.

Η κατάψυξη συνήθως βρίσκεται στο κάτω μέρος, αφού τα τρόφιμα που χρειαζόμαστε πιο συχνά μέσα στην ημέρα βρίσκονται στο πάνω μέρος, δηλαδή στη συντήρηση. Έτσι, έχουμε άμεση πρόσβαση σε αυτά, χωρίς να χρειάζεται να σκύβουμε. Επειδή πρόκειται για την πιο διαδεδομένη κατηγορία ψυγείων, είναι πιο εύκολο να βρεις σε αυτήν μοντέλα με τις πλέον σύγχρονες καινοτομίες για εξοικονόμηση ενέργειας και μακρά διατήρηση των τροφίμων.

Στα κλασικά ψυγεία (άνω κατάψυξης), η συντήρηση βρίσκεται στο κάτω μέρος. Κάτι που σημαίνει πως θα χρειάζεται να σκύβεις συχνότερα, για να αποκτήσεις πρόσβαση σε φρούτα, λαχανικά και νωπό κρέας ή ψάρι. Επίσης, η κατάψυξη κατά κανόνα έχει μικρότερη χωρητικότητα απ’ ό,τι στους ψυγειοκαταψύκτες.

 

 

Χωρητικότητα


Πόσο συχνά το γεμίζεις;

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις τις ανάγκες σου, έτσι ώστε να ξέρεις τι χώρο εντός της συσκευής θα χρειαστείς. Η χωρητικότητα μετριέται σε λίτρα (lt) και σε αρκετά μοντέλα αναγράφονται ξεχωριστά τα λίτρα της ψύξης, της κατάψυξης και η συνολική χωρητικότητα. Αν και η επιλογή του μεγέθους εξαρτάται κυρίως από τον διαθέσιμο χώρο, είναι σημαντικό να βεβαιωθείς ότι η χωρητικότητα του ψυγείου επαρκεί για το νοικοκυριό σου.

 

 

Διαστάσεις


Το έχεις τοποθετήσει σωστά;

Είναι πιθανό να μην το γνωρίζεις, αλλά το ψυγείο πρέπει να μην εφάπτεται στον τοίχο και τα ντουλάπια που υπάρχουν περιμετρικά του. Σε αυτήν την περίπτωση θα δυσκολεύεται να αποβάλλει τη θερμότητα από το εσωτερικό του. Κάτι που θα έχει ως συνέπεια να επιβαρύνεται το μοτέρ του και να καταναλώνει περισσότερο ρεύμα από όσο προβλέπουν οι εργοστασιακές προδιαγραφές του.

Μετρώντας τις διαστάσεις της συσκευής σου, θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου πως η πλάτη της θα πρέπει να απέχει περίπου 5 εκατοστά από τον τοίχο. Επίσης, θα πρέπει να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 2,5 εκατοστών από τυχόν ντουλάπια ή άλλες συσκευές που βρίσκονται στα πλαϊνά του τμήματα.

 

 

«Μέτρησε» την ενεργειακή κλάση της συσκευής σου

 

Πόσο ρεύμα καταναλώνει;

Ο ψυγειοκαταψύκτης σου λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο. Κάτι που μεταφράζεται σε υψηλότερο λειτουργικό κόστος, σε σχέση με άλλες οικιακές συσκευές. Εδώ θα πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή στην ενεργειακή ετικέτα της συσκευής σου. Όλα τα μοντέλα κατατάσσονται σε ενεργειακές κλάσεις με βάση τη σύγκριση της ετήσιας κατανάλωσης ρεύματος που παρουσιάζουν, σε σχέση με την κατανάλωση συσκευών αναφοράς ίδιου μεγέθους και τύπου. Δηλαδή μόνο ψύξης ή ψύξης – κατάψυξης.

Με βάση τα παραπάνω λοιπόν, υπάρχουν 7 ενεργειακές κλάσεις. Οι ψυγειοκαταψύκτες που εντάσσονται στην ενεργειακή κλάση «Α» αποτελούν τα πλέον αποδοτικά, ενώ όσα ανήκουν στην κατηγορία «G» είναι τα λιγότερα αποδοτικά.

 

 

Τύπος ψύξης


Πόσο συχνά χρειάζεται απόψυξη;

Η διαδικασία απόψυξης είναι επίπονη, αλλά αναγκαία. Αν είσαι κάτοχος ψυγείου με στατική ψύξη, σημαίνει ότι η συσκευή συγκεντρώνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα πάγο, τόσο στη συντήρηση, όσο και στην κατάψυξη. Αυτό προκαλείται από τους υδρατμούς των τροφίμων αλλά και από την υγρασία του αέρα που μπαίνει μέσα στο ψυγείο κάθε φορά που ανοίγει η πόρτα.

Ένας ψυγειοκαταψύκτης με στατική ψύξη χρειάζεται συχνά απόψυξη. Για την ακρίβεια, κάθε φορά που το στρώμα πάγου φθάνει τα 5 χιλιοστά ή το πολύ το 1 εκατοστό. Διαφορετικά, μειώνεται κατακόρυφα η απόδοση του ψυγείου σου. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερη κατανάλωση ρεύματος αλλά και τον κίνδυνο να μην συντηρούνται σωστά τα τρόφιμά σου.

Αν θέλεις να καταργήσεις μια και καλή την επίπονη διαδικασία της απόψυξης, αναβάθμισε το παλιό σου ψυγείου με ένα μοντέλο No Frost, αφού η συσκευή προλαμβάνει τη δημιουργία πάγου στα εσωτερικά της τοιχώματα.

 

Επιπλέον λειτουργίες


Διάβασες τις οδηγίες χρήσης;

Όλοι οι κατασκευαστές έχουν αναπτύξει μία σειρά από τεχνολογίες τα τελευταία χρόνια που διασφαλίζουν πιο φιλική χρήση και καλύτερες συνθήκες διατήρησης τροφίμων. Αν λάβεις υπόψη σου τις καινοτομίες που ταιριάζουν στη διατροφή και τον τρόπο ζωής σου, τότε σίγουρα θα πιάσει τόπο η αγορά σου.

Αν στο διαιτολόγιό σου έχουν περίοπτη θέση τα φρούτα και τα λαχανικά, θα βρεις μοντέλα που διαθέτουν ειδικά σχεδιασμένα συρτάρια για τη συντήρησή τους. Εξασφαλίζουν ότι τα προϊόντα θα κρατούν τη φρεσκάδα και τις βιταμίνες τους για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ανάλογες λύσεις υπάρχουν και για το νωπό κρέας και ψάρι, για την περίπτωση που παίζουν μεγάλο ρόλο στη διατροφή σου.

Επίσης, οι εντυπωσιακές δυνατότητες που προσφέρουν τα «έξυπνα» ψυγεία θα κάνουν πιο εύκολη την καθημερινότητά σου και θα σου εξασφαλίσουν πως τα τρόφιμά σου θα σε περιμένουν στη συντήρηση ή την κατάψυξη διατηρημένα στην εντέλεια. Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνεις είναι να συνδέσεις τον ψυγειοκαταψύκτη στο οικιακό Wi-Fi σου. Κατέβασε στο smartphone ή το tablet την εφαρμογή του κατασκευαστή και θα μπορείς να ελέγχεις βασικές λειτουργίες της συσκευής ή και να λαμβάνεις ενημερώσεις για την κατάσταση της συσκευής. Η επικοινωνία με smartphone ή tablet κάνει ακόμα πιο ευέλικτη τη συντήρηση των τροφίμων.

Μπορείς να δεις ακόμη