Power Bank: γιατί είναι χρήσιμο και τι να προσέξεις κατά την αγορά

by Zikou Stella

Το Power Bank είναι ένα από τα πλέον χρήσιμα και δημοφιλή gadget, γιατί πολύ απλά είναι σωτήριο στην περίπτωση που ξεμείνεις από μπαταρία στο κινητό και μάλιστα σε μία ακατάλληλη ή μία σημαντική στιγμή!

Βέβαια, επειδή όπως λέει το όνομά του είναι τράπεζα (ή αλλιώς αποθήκη) ενέργειας, μπορεί να φορτίσει μία ποικιλία από ηλεκτρονικές συσκευές, όπως για παράδειγμα είναι τα τάμπλετ, φωτογραφικές μηχανές, φορητά Bluetooth ηχεία και ακουστικά, ακόμα και φορητούς υπολογιστές.

Πρακτικά, δεν είναι τίποτα άλλο, παρά μία φορητή μπαταρία (αποθήκευση και παροχή ενέργειας) κατάλληλη για φόρτιση όταν δεν έχεις διαθέσιμη πρίζα.

Φυσικά, υπάρχει μία τεράστια ποικιλία σχετικών προϊόντων για να επιλέξεις με βάση το υποκειμενικό σου γούστο (όπως είναι το χρώμα, το σχήμα και η εταιρεία) ή το διαθέσιμο budget. Όμως, σε κάθε περίπτωση συνετό είναι να τσεκάρεις πρώτα τα παρακάτω αντικειμενικά χαρακτηριστικά, ώστε να αγοράσεις κάτι αξιόλογο, που τελικά θα σε βολέψει για καιρό.

 

Χωρητικότητα

Βασικό στοιχείο είναι η χωρητικότητα και μετριέται σε μιλιαμπερώρια (mAh). Προφανώς, όσο μεγαλύτερη είναι τόσο το καλύτερο, γιατί θα μπορείς να φορτίσεις το κινητό σου παραπάνω από μία φορές ή να υποστηρίξεις πιο ενεργοβόρες συσκευές, όπως είναι ένα laptop.

Καλό είναι να ελέγξεις από πριν τη χωρητικότητα της βασικής συσκευής που θα συνδέεις (που συνήθως είναι το κινητό σου) και να φροντίσεις ώστε το power bank να είναι μεγαλύτερο σε χωρητικότητα.

Γενικά, θα βρεις προϊόντα από 2000 έως και 20000 mAh, ενώ με 6000 mAh συνήθως φορτίζεις δύο φορές πλήρως τα περισσότερα σύγχρονα smartphone. Ενδεικτικά μία value for money επιλογή με 10000 mAh χωρητικότητα είναι το Xiaomi Redmi 10000mAh Black.

Διαθέσιμες Θύρες

Ο αριθμός των θυρών είναι επίσης σημαντικό γιατί μπορεί να χρειάζεται να φορτίσεις ταυτόχρονα παραπάνω από μία συσκευές (π.χ. κινητό και ψηφιακή κάμερα), ενώ γενικά το να έχεις παραπάνω από μία θύρες σου προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία. Για παράδειγμα, το Riversong Horizon 10 Black προσφέρει τέσσερις θύρες (2 θύρες USB A, 1 micro USB και 1 USB Type C).

 

Τεχνολογίες USB που υποστηρίζονται

Παρόλο που οι θύρες φόρτισης (ή αλλιώς εξόδου) σε ένα Power Bank σχεδόν πάντα ακολουθούν τη USB τεχνολογία, υπάρχουν πολλά πρότυπα USB στην αγορά και για αυτό πρέπει να βρεις τι υποστηρίζουν και οι συσκευές που θα φορτίζεις. Έτσι, υπάρχει το πρότυπο USB 3 που είναι το νεότερο και συμβατό με τα προηγούμενα (π.χ. το 2), ενώ υπάρχουν connectors Type C ή Type A κτλ. Ακόμη, η υποδοχή μπορεί να είναι και micro ή mini USB.

Επιπρόσθετα, μπορεί ένα power bank να προσφέρει πολλές θύρες διαφορετικές μεταξύ τους και σε συνδυασμούς των προτύπων που προαναφέρθηκαν. Μία τέτοια αξιόλογη επιλογή είναι το Belkin 3-Port 10000 mAh με USB A και C θύρες.

Απόδοση

Σημαντικό στοιχείο είναι και η απόδοση, δηλαδή η τάση φόρτισης που δίνει η θύρα USB. Συνήθως αυτή είναι 5V / 1A, η οποία είναι αρκετή για να φορτίσεις ένα συνηθισμένο κινητό. Όμως, για ένα τάμπλετ μπορείς να χρειαστείς 2.1 Α, οπότε πρέπει να το τσεκάρεις. Επιπρόσθετα, πολλά power bank που έχουν πάνω μία θύρες φόρτισης, συχνά δεν έχουν την ίδια απόδοση (output) και άρα πρέπει να προσέχεις που συνδέεις κάθε συσκευή (π.χ. Belkin Boost Charge Plus 15W 20000mAh Black).

 

 

Ασύρματη φόρτιση

Πλέον κάποια power bank προσφέρουν και δυνατότητα ασύρματης φόρτισης. Αυτό γίνεται με το να ακουμπάς μία άλλη συσκευή (που το υποστηρίζει) πάνω τους και βολεύει γιατί γλιτώνεις τα καλώδια και είναι πρακτικό και εύκολo συνολικά. Στον αντίποδα, φυσιολογικά ανεβάζει το κόστος αγοράς. Αξιόλογα power bank, σε καλή τιμή και με ασύρματη φόρτιση είναι το Belkin Magnetic Wireless.

 

Μέγεθος και Βάρος

Το μέγεθος και το βάρος της συσκευής είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες, γιατί αλλιώς είναι να διαθέτεις μία τσάντα ή μία επαγγελματική βαλίτσα και αλλιώς το να θες να βάζεις το power bank στο μπουφάν και στην τσέπη σου ή το να ταξιδεύεις συχνά. Πάντως, ο κανόνας λέει ότι όσο μεγαλύτερη χωρητικότητα και όσες περισσότερες θύρες έχει ένα power bank τόσο πιο δύσκολο είναι να μειώσει ο κατασκευαστής το μέγεθος και το βάρος του.

Επιπλέον Χαρακτηριστικά

Τέλος, κάποια καινούργια power bank ενσωματώνουν επιπλέον χαρακτηριστικά, τα οποία είναι χρήσιμα και αξίζει να τσεκάρεις. Για παράδειγμα, έχουν κύκλωμα διακοπής ρεύματος (για την περίπτωση βραχυκυκλώματος) και κύκλωμα υπερφόρτισης (για να αποφύγεις την υπερθέρμανση). Ύστερα, άλλα έχουν ενδείξεις LED ή ενισχυμένο εξωτερικό για μεγαλύτερη αντοχή στις «κακουχίες» κτλ. Έτσι, δύο τέτοια εξαιρετικά προϊόντα με επιπλέον χαρακτηριστικά είναι τα Xiaomi Mi 50W 20000mAh Black και Riversong Horizon 10 Purple.

Μπορείς να δεις ακόμη