Internet σε όλο το σπίτι με Powerline

by K Admin

powerline adapters

 

Το Wi-Fi είναι ένα εκπληκτικό εργαλείο που μας επιτρέπει να έχουμε πρόσβαση στο διαδίκτυο από τη φορητή συσκευή μας χωρίς την ανάγκη καλωδίου, ωστόσο είναι λειτουργικό μόνο εντός συγκεκριμένης εμβέλειας του router. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, το σήμα είναι αδύναμο ή ανύπαρκτο σε κάποια δωμάτια και αυτό γιατί μπορεί να υπάρχουν παρεμβολές ή εμπόδια, όπως για παράδειγμα οι τοίχοι του σπιτιού. Οι Powerline Adapters (επίσης γνωστοί και ως HomePlugs) έρχονται να δώσουν λύση.

 

Συνδέοντας τους συγκεκριμένους adapters στις πρίζες ρεύματος μπορείς να έχεις Internet σε κάθε σημείο του σπιτιού χωρίς επιπλέον καλώδια.

 

Πως ακριβώς λειτουργούν οι Powerline Adapters;

Οι Powerline Adapters χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο επικοινωνίας PLC (Power-line communication) το οποίο αξιοποιεί την οικιακή καλωδίωση ηλεκτροδότησης για να μεταφέρει (ή να διανέμει) ταυτόχρονα ηλεκτρικό ρεύμα και δεδομένα. Δύο adapters αρκούν για να δημιουργήσουν γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ τους, επεκτείνοντας έτσι το οικιακό δίκτυο. Ανάλογα το χώρο και τις ανάγκες σου, ίσως χρειαστείς τρεις ή περισσότερους adapters για να επεκτείνεις το δίκτυο σου.

 

c10144542-1

Ποιοι είναι οι ιδανικοί Powerline Adapters για σένα;

Ο πιο σημαντικός παράγοντας για την επιλογή adaptor είναι η ταχύτητα μεταφοράς που προσφέρει. Υπάρχουν Powerlines που διαθέτουν ταχύτητες 200 Mbps, 500 Mbps και φτάνουν μέχρι και 1,2 Gbps (1200 Mbps). Αν χρησιμοποιείς ταυτόχρονα δύο συσκευές για email, browsing και για πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τότε οι adapters με ταχύτητα μεταφοράς 200 Mbps θα σε καλύψουν και με το παραπάνω. Για streaming ταινιών HD, για μεταφορά μεγάλων αρχείων σε εξωτερικό δικτυακό δίσκο (NAS) ή για online gaming θα χρειαστείς Powerlines με ταχύτητα μεταφοράς από 500 Mbps και πάνω. Σημειώνεται δε ότι οι adapters με υψηλότερη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων ενδείκνυνται για ταυτόχρονη σύνδεση περισσότερων από δύο συσκευών.

 

Ethernet ή Wi-Fi;

Τα οφέλη από μια ενσύρματη σύνδεση είναι πολλά, αλλά αν χρειάζεσαι ασύρματη πρόσβαση στο Internet σε ένα δωμάτιο όπου δεν φτάνει το σήμα Wi-Fi του router, τότε θα χρειαστείς ασύρματο Powerline Adapter (που ονομάζεται επίσης wireless extender), ο οποίος στην ουσία λειτουργεί ως ασύρματο router. Υπάρχουν επίσης Powerlines που μπορούν να επεκτείνουν το δίκτυο τόσο μέσω Ethernet όσο και μέσω Wi-Fi.

 

Είναι εύκολη η εγκατάσταση;

Η δημιουργία δικτύου με τους Powerline Adapters είναι, στην κυριολεξία, υπόθεση μερικών λεπτών. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να συνδέσεις τον ένα αντάπτορα σε μια ελεύθερη πρίζα και στο router (με ένα καλώδιο Ethernet) και τον δεύτερο σε μια πρίζα στο χώρο που θέλεις να καλύψεις. Στη συνέχεια, πατώντας το πλήκτρο ζεύξης (Pair), η συσκευή εντοπίζει το διαθέσιμο δίκτυο χωρίς να χρειάζονται περαιτέρω ρυθμίσεις.

 

Επιπλέον χαρακτηριστικά

Ο adapter που θα επιλέξεις θα καθορίσει και τις δυνατότητες του οικιακού σου δικτύου. Αξίζει λοιπόν να ρίξεις μια ματιά στα επιπλέον χαρακτηριστικά και τις λειτουργίες που διαθέτει για να έχεις ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

 

  • Πρωτόκολλο επικοινωνίας Wi-Fi: Υπάρχουν Powerlines που υποστηρίζουν επίσης πρότυπο σύνδεσης 802.11ac προσφέροντας υψηλές ταχύτητες έως και 1200 Mbps. Φυσικά, καλό θα είναι και οι υπόλοιπες συσκευές του δικτύου να υποστηρίζουν αυτό το πρωτόκολλο.
  • Ενσωματωμένη πρίζα: Ορισμένα μοντέλα διαθέτουν ενσωματωμένη πρίζα για να συνδέσεις ταυτόχρονα όποια ηλεκτρική συσκευή επιθυμείς. Επιπλέον, η πρίζα μπορεί να διαθέτει ειδικό φίλτρο που απομονώνει το θόρυβο από άλλες ηλεκτρικές συσκευές, εξασφαλίζοντας έτσι σταθερές ταχύτητες. Θυμήσου ότι επειδή οι powerline adapters δεν πρέπει να συνδέονται σε πολύπριζα, η ύπαρξη αυτής της πρίζας είναι πολλές φορές ιδιαίτερα σημαντική ώστε να μη δεσμευτεί η πρίζα του σπιτιού από τον adapter.
  • Επιπλέον θύρες Ethernet: Μπορείς να εκμεταλλευτείς τις επιπλέον θύρες Ethernet για να συνδέσεις τη Smart TV, το PC ή την κονσόλα σου (PS4, Xbox One κ.λπ.).
  • Αυτόματη κρυπτογράφηση: Προτίμησε Powerline με αυτόματη κρυπτογράφηση για προστασία των δεδομένων για να αποτρέψεις τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση.
  • Λειτουργία και σε τριφασικό ρεύμα: Ορισμένοι adapters λειτουργούν και σε τριφασικό ρεύμα ανεξάρτητα σε ποια φάση βρίσκεται η μια συσκευή από την άλλη. Πρέπει οπωσδήποτε να αναφέρεις στον πωλητή ότι διαθέτεις τριφασικό ρεύμα καθώς και τη διάταξη του σπιτιού (π.χ. μεζονέτα με διαφορετικό πίνακα ανά όροφο), καθώς λίγοι είναι αυτοί οι adapters (και πιο ακριβοί) που καταφέρνουν να «ενώσουν» ισόγειο με σοφίτα, ειδικά αν μεσολαβούν και άλλοι όροφοι.
  • Powerline adapters διαφορετικών κατασκευαστών: Αν και δεν συνίσταται η χρήση powerline adapters διαφορετικών κατασκευαστών είναι κάτι που μπορεί να γίνει κάτω από προϋποθέσεις. Θα πρέπει οπωσδήποτε να υποστηρίζουν το πρότυπο HomePlug AV και ιδανικά να λειτουργούν στην ίδια ταχύτητα (διαφορετικά, υπερισχύει η μικρότερη). Σε κάθε περίπτωση ζητήστε τη συμβουλή του πωλητή.

 

Η επέκταση του οικιακού σου δικτύου είναι πλέον πολύ εύκολη υπόθεση καθώς υπάρχουν πολλές επιλογές που καλύπτουν κάθε ανάγκη, ενώ η εγκατάσταση τους είναι θέμα λίγων λεπτών..

 

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη