Smartwatch: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

by K Admin

smartwatch share

 

Τα wearables έχουν μπει πλέον για τα καλά στη ζωή μας. Από τα πιο high end smartwatches μέχρι τις entry level προτάσεις, προσφέρουν πληθώρα λειτουργιών. Είτε θέλεις να ελέγξεις γρήγορα και άμεσα τα μηνύματα σου ή τη μουσική σου, μπορείς να ρίξεις μία γρήγορη ματιά στον καρπό σου, αντί να ξεκλειδώσεις το τηλέφωνο σου. Ορισμένα smartwatches μπορούν ακόμα και να αντικαταστήσουν το smartphone σου, ωστόσο τα περισσότερα έχουν σχεδιαστεί ως συνοδευτικές συσκευές για να αλληλεπιδρούν με το τηλέφωνο μέσω συγκεκριμένων εφαρμογών. Μάλιστα, άλλες προτάσεις ενσωματώνουν τις λειτουργείς ενός activity tracker που παρακολουθεί τους χτύπους της καρδιάς, τις θερμίδες που καταναλώνει ο χρήστης κ.λπ. Έτσι λοιπόν, μένει μονάχα να επιλέξεις την καλύτερη δυνατή συσκευή με βάση τις ανάγκες και το budget σου.

 

 

pebble_smartwatchΛειτουργικό και συμβατότητα

Επειδή τα περισσότερα smartwatches έχουν σχεδιαστεί για να «συνοδεύουν» το smartphone σου, η συμβατότητα παίζει σημαντικό ρόλο. Για παράδειγμα, υπάρχουν smartwatches με Watch OS ή Tizen OS  που συνεργάζονται μόνο με συγκεκριμένα λειτουργικά: iOS και Android. Τα Android Wear είναι συμβατά με το λειτουργικό της Google (Android), αν και πλέον  μέσω του Android Wear app (το οποίο είναι διαθέσιμο στο iTunes) ορισμένα smartwatches με λειτουργικό Android λειτουργούν και με iPhones. Ωστόσο, για την ώρα, είναι πολύ λίγες οι συσκευές που υποστηρίζουν αυτή τη δυνατότητα. Από την άλλη, τα smartwatches της Pebble διαθέτουν το δικό τους mobile OS και μπορούν να επικοινωνούν είτε με Android ή με iOS apps, προσφέροντας έτσι περισσότερες επιλογές στους χρήστες. Τα συγκεκριμένα smartwatches είναι ιδανικά για εκείνους που χρειάζονται ένα wearable που θα επικοινωνεί τόσο με λειτουργικό iOS όσο και με Android.

 

 

Στιλ και εμφάνιση

Είναι σημαντικό να επιλέξεις ένα smartwatch που θα αισθάνεσαι άνετα φορώντας το καθημερινά, ενώ, ταυτόχρονα, θα ταιριάζει με τα γούστα σου.

 

Watch bands (λουράκια καρπού)

Τα smartwatches έρχονται σε μια ποικιλία από μεγέθη, στιλ και σχέδια, ενώ σε ορισμένες προτάσεις μπορείς να αλλάξεις και να προσαρμόσεις την εμφάνιση της συσκευή σου. Υπάρχουν smartwatches που προσφέρουν την επιλογή να αλλάξεις εύκολα το λουράκι καρπού. Αν προτιμάς ένα κλασικό στιλ, μπορείς να κουμπώσεις δερμάτινο λουράκι ή μεταλλικό. Άλλα ρολόγια διαθέτουν λουράκια σιλικόνης, μια καλή επιλογή αν χρησιμοποιούνται και ως activity trackers σε διάφορες αθλητικές δραστηριότητες.

 

Σχεδιασμός

Ο σχεδιασμός ή/και το μέγεθος της συσκευής έχει να κάνει εξ ολοκλήρου με το γούστο του καθενός, ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις ο σχεδιασμός ενός smartwatch (ορθογώνια / τετράγωνη ή στρογγυλή οθόνη) ταιριάζει και με τις λειτουργίες/ευκολίες περιήγησης που προσφέρει η κάθε συσκευή (οι οποίες αναλύονται στη συνέχεια).

 

Οθόνη

Δεν χρησιμοποιούν όλα τα smartwatches την ίδια τεχνολογία οθόνης. Διάβασε παρακάτω το τι σου προσφέρει ο κάθε τύπος οθόνης.

 

OLED και AMOLEDc10276461-2
Οι οθόνες  OLED (Organic Light Emitting Diode) και AMOLED (Active-Matrix Organic Light Emitting Diode) λειτουργούν χωρίς οπίσθιο φωτισμό, καθώς κάθε pixel φωτίζεται μεμονωμένα και παράγουν βαθύ μαύρο και υψηλές αναλογίες αντίθεσης. Συνήθως, στα smartwatches με οθόνη OLED και AMOLED, όπως είναι το Samsung Gear S2 οι οθόνες είναι λεπτότερες και καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, σε σχέση με τις τεχνολογίες που χρησιμοποιούν άλλα smartwatches.

 

LCD (οθόνη υγρού κρυστάλλου)
Η συγκεκριμένη τεχνολογία χρησιμοποιεί οπίσθιο φωτισμό για να παράγει εικόνες στην οθόνη. Οι οθόνες LCD (Liquid-Crystal Display) με ανακλαστικό σχεδιασμό συνήθως αποδίδουν καλύτερα στο φως του ήλιου και σε άλλα περιβάλλοντα με έντονο φωτισμό. Δες μερικά smartwatches με LCD οθόνη εδώ

 

Ασπρόμαυρες οθόνες
Αυτές οι οθόνες φημίζονται για τη χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, κάτι που σημαίνει ότι τα smartwatches με αυτή τη τεχνολογία έχουν μεγαλύτερη αυτονομία μπαταρίας με μία φόρτιση, σε σχέση με τις προτάσεις που χρησιμοποιούν έγχρωμες οθόνες. Ορισμένα wearables με ασπρόμαυρη οθόνη χρησιμοποιούν τεχνολογίες E-Ink ή E-Paper, οι οποίες προσφέρουν τη δυνατότητα να βλέπεις το περιεχόμενο που εμφανίζεται στην οθόνη σε εξωτερικούς χώρους με έντονο φωτισμό ή/και σε περιβάλλοντα χωρίς έντονο φως.

 

Απεικόνιση
Σε ορισμένα smartwatches η οθόνη είναι πάντα ενεργοποιημένη, ενώ σε άλλα ενεργοποιείται μόνο με την κίνηση του χρήστη για εξοικονόμηση της ζωής της μπαταρίας.

 

Οθόνη αφής
Με αυτές της οθόνες η αλληλεπίδραση του χρήστη με το smartwatch είναι πιο άμεση καθώς ο χειρισμός της συσκευής γίνεται με ένα άγγιγμα ή «χτύπημα», για εύκολη κύλιση και περιήγηση.

 

Ανθεκτικότητα

Αν έχεις σκοπό να χρησιμοποιείς τη συσκευή για υπαίθριες δραστηριότητες όπως τρέξιμο ή ποδηλασία, ίσως χρειαστεί να προσέξεις το πόσο ανθεκτική είναι η οθόνη του σε γρατζουνιές, σκόνη ή άλλες φθορές που μπορεί να συμβούν καθημερινά και το κατά πόσο είναι αδιάβροχη η συσκευή.

 

Χημικά ενισχυμένο γυαλί

Τα ρολόγια με ενισχυμένο γυαλί, όπως είναι η τεχνολογία Corning Gorilla Glass, έχουν ως στόχο την προστασία της οθόνης από γδαρσίματα και σε κάποιες περιπτώσεις, ραγίσματος από πτώσεις σε διάφορες επιφάνειες.

 

shutterstock_299311049

Πόσο αδιάβροχο είναι το smartwatch;

Αν έχεις σκοπό να χρησιμοποιήσεις τη συσκευή σου για υπαίθριες δραστηριότητες όπως τρέξιμο, θα χρειαστείς ένα smartwatch που είναι ανθεκτικό στο νερό. Τσέκαρε προσεκτικά τις τεχνικές προδιαγραφές για το πόσο νερό μπορεί να αντέξει το smartwatch που σε ενδιαφέρει. Το κατά πόσο αδιάβροχη είναι μια συσκευή αναφέρεται συνήθως μέσω του πρότυπου IP, το οποίο αποτελείται από δύο αριθμούς. Ο πρώτος αριθμός αναφέρεται στην προστασία έναντι στερεών αντικειμένων και ο δεύτερος στην αντοχή στο νερό που έχει η συσκευή. Για παράδειγμα, η πιστοποίηση IP67 σημαίνει ότι το smartwatch έχει μεγάλη αντοχή στη σκόνη, καθώς και προστασία από την επίδραση της βύθισης έως και ένα μέτρο.

 

 

Περιβάλλον χρήσης

Τα πλήκτρα και bezels επιτρέπουν την αλληλεπίδραση με τη συσκευή. Χρησιμοποιώντας τα εικονικά πλήκτρα που βρίσκονται στο περιβάλλον χρήσης του ρολογιού μπορείς να κάνεις διάφορα πράγματα όπως λήψη φωτογραφίας, να τσεκάρεις τα social media σου και πολλά άλλα. Αν προτιμάς μια πιο παραδοσιακή, απλή προσέγγιση για τις λειτουργίες της συσκευής σου, η επιλογή ενός smartwatch με φυσικά πλήκτρα είναι ίσως και η πιο ιδανική για εσένα. Μερικά smartwatches διαθέτουν μια περιστρεφόμενη στεφάνη γύρω από την οθόνη που σου επιτρέπει να περιηγηθείς στο μενού και στις εφαρμογές. Ορισμένα συνδυάζουν και τα δύο, δηλαδή πλήκτρα και στεφάνη για άμεση πρόσβαση στην αρχική οθόνη και εντολές επιστροφής.

 

Ειδοποιήσεις

Τα smartwatches έχουν τη δυνατότητα να εμφανίζουν πληθώρα ειδοποιήσεων, όπως εισερχόμενες κλήσεις, αναπάντητες κλήσεις, μηνύματα κειμένου, emails, υπενθυμίσεις, δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πολλές άλλες. Πολλά ρολόγια είναι πλήρως παραμετροποιήσιμα, επιτρέποντας στον χρήστη να επιλέξει ποιες ειδοποιήσεις θα λαμβάνει, τι θα εμφανίζεται στην αρχική οθόνη, την εικόνα φόντου, τα widgets κ.λπ. Μπορείς για παράδειγμα να λαμβάνεις τις βασικές ειδοποιήσεις στο ρολόι και να δεις το υπόλοιπο περιεχόμενο στο τηλέφωνο, ή αν θέλεις μπορείς να λαμβάνεις το πλήρες μήνυμα στο smartwatch σου: Ορισμένες συσκευές θα σε ειδοποιήσουν εμφανίζοντας ένα εικονίδιο, ηχητικό σήμα ή με δόνηση, ενώ άλλες μπορούν να εμφανίσουν το πλήρες μήνυμα. Όπως και με τα ακουστικά Bluetooth, ορισμένα smartwatches σου επιτρέπουν να πραγματοποιείς και να λαμβάνεις τηλεφωνικές κλήσεις απευθείας μέσω της συσκευή σου και όχι μόνο την ειδοποίηση (με την προϋπόθεση, ωστόσο, ότι το smartwatch βρίσκεται εντός της εμβέλειας του smartphone σου).

 

Ειδικά χαρακτηριστικά

Τα επιπλέον χαρακτηριστικά διαφέρουν από συσκευή σε συσκευή, έτσι θα πρέπει να σκεφτείς το πώς θα χρησιμοποιείς το smartwatch σου στην καθημερινότητα σου. Δες παρακάτω μερικά χαρακτηριστικά που πρέπει να λάβεις υπόψη.

 

shutterstock_275279762Activity trackers

Υπάρχουν συσκευές που έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν τις δραστηριότητες σου και τη φυσική σου κατάσταση, να ενσωματώνουν βηματόμετρο (που μετράει τα βήματα σου), επιταχυνσιόμετρο και να καταγράφουν τους κτύπους της καρδιάς ή διαθέτουν άλλες παρόμοιες τεχνολογίες. Αυτά τα χαρακτηριστικά σου επιτρέπουν επίσης να μετράς τις θερμίδες που έκαψες μέσα στην ημέρα καθώς και το πώς κοιμήθηκες, ενώ ορισμένα smartwatches προσφέρουν ακόμα και εξατομικευμένα προγράμματα γυμναστικής (ή healthkits).

 

Φωνητικές εντολές

Με τις δυνατότητες αναγνώρισης ομιλίας και τις φωνητικές εντολές που διαθέτουν ορισμένα μοντέλα, μπορείς να πραγματοποιήσεις κλήσεις, να κρατήσεις σημειώσεις, να στείλεις SMS ή να πραγματοποιήσεις αναζήτηση στο Web μόνο με τη φωνή σου.

 

Μουσική

Αποθήκευσε τη μουσική σου στην εσωτερική μνήμη της συσκευής για άμεση πρόσβαση στη βιβλιοθήκη πολυμέσων σου, ή κατέβασε τη σχετική εφαρμογή που σου επιτρέπει την πρόσβαση στη μουσική που έχεις αποθηκεύσει στο smartphone σου.

GPS

Ορισμένα smartwatches έρχονται επίσης με GPS, ώστε να μπορείς να εντοπίζεις πάντα τη θέση σου ή απλά να βρίσκεις τη διαδρομή που θέλεις μέσα στην πόλη.

 

Αναλογικά smartwatches

Τα αναλογικά smartwatches απευθύνονται στους χρήστες που λατρεύουν τους κλασικούς αναλογικούς δείκτες ρολογιού. Τα αναλογικά «έξυπνα» ρολόγια δεν διαφέρουν από τα ψηφιακά smartwatches σε επίπεδο λειτουργιών, καθώς μπορούν επίσης να παρέχουν αδιαβροχοποίηση, διαχείριση εισερχόμενων και αναπάντητων κλήσεων ή μηνυμάτων, ένδειξη στάθμης της μπαταρίας του κινητού, απεικόνιση διπλής ώρας, απομακρυσμένο έλεγχο της μουσικής και της κάμερας του smartphone σου και άλλα. Επιπλέον, η μπαταρία τους έχει μεγάλη διάρκεια ζωής έτσι ώστε να είναι συνεχώς σε λειτουργία χωρίς να απαιτείται φόρτιση.

 

Εφαρμογές

Υπάρχουν πολλές εφαρμογές για το smartphone σου (είτε πρόκειται για iOS, είτε για Android) οι οποίες μπορούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο το νέο σου smartwatch. Πολλές συσκευές σου επιτρέπουν να τακτοποιήσεις τα widgets στην οθόνη σου, έτσι ώστε οι εφαρμογές που χρησιμοποιείς περισσότερο να είναι άμεσα διαθέσιμες. Από τα social media feeds, στα fitness tracker apps και games, όλες οι εφαρμογές σου επιτρέπουν να προσαρμόσεις το smartwatch σου σύμφωνα με τις ανάγκες σου. Υπάρχουν εφαρμογές που μπορούν να σε ενημερώσουν αν το τηλέφωνο σου βρίσκεται εκτός εμβέλειας ή να εντοπίσουν που ακριβώς βρίσκεται το smartphone σου αν βρίσκεται εντός εμβέλειας Bluetooth. Μπορείς επίσης να προσαρμόσεις το ρολόι σύμφωνα με τα γούστα σου αλλάζοντας τα χρώματα, τα σχέδια των εικονιδίων, τα κείμενα κ.ο.κ.

 

Όπως είδες, με ένα smartwatch μπορείς να έχεις όλες τις λειτουργίες του smartphone σου στο χέρι σου. Έτσι, συνοπτικά, πέρα από τις επιπλέον λειτουργίες που μπορεί να διαθέτει κάθε «έξυπνο ρολόι», οι καθημερινές ανάγκες σου είναι αυτές που θα καθορίσουν ποια θα είναι η επιλογή σου.

Μπορείς να δεις ακόμη