Προετοίμασε σωστά την καινούργια μηχανή espresso

by Aggeliki Tsoukana

Η ιδέα του να μπορείς να απολαμβάνεις εξαιρετικής ποιότητας espresso από την άνεση του σπιτιού σου, σε οδήγησε στο ν’ αγοράσεις την πρώτη σου μηχανή espresso.

Ο ενθουσιασμός είναι μεγάλος, και δεν μπορείς να περιμένεις την ώρα ν’ αποσυσκευάσεις την καφετιέρα σου και να φτιάξεις το πρώτο φλιτζάνι espresso. Ωστόσο, ο ενθουσιασμός αυτός μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε λάθος χειρισμούς και τελικά σε προβλήματα που έχουν να κάνουν με την εύρυθμη λειτουργία της καφετιέρας σου. Αφιέρωσε λίγο χρόνο για να κάνεις τις κατάλληλες προετοιμασίες και βγάλε τον barista που κρύβεις μέσα σου!

 

 

Οι οδηγίες χρήσης υπάρχουν για κάποιο λόγο

Ίσως να σκέφτεσαι ότι πρόκειται για κάτι αυτονόητο, ωστόσο οι περισσότεροι καταναλωτές τείνουν να προσπερνούν τις οδηγίες χρήσης μιας συσκευής και να τη θέτουν σε λειτουργία χωρίς να γνωρίζουν καν τις λειτουργίες της ακολουθώντας τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας».

Οι οδηγίες χρήσης θα σε βοηθήσουν να εξοικειωθείς με τη καφετιέρα σου και τη λειτουργία της. Περιλαμβάνουν σημαντικές υποδείξεις ασφαλείας. Για παράδειγμα, πολλοί καταναλωτές δε γνωρίζουν πως οι περισσότεροι κατασκευαστές ηλεκτρικών συσκευών συστήνουν να μη συνδέουμε τις συσκευές με το ηλεκτρικό ρεύμα μέσω πολύπριζου ή μπαλαντέζας, καθώς αυτά δεν παρέχουν την απαιτούμενη ασφάλεια.

 

Πριν φτιάξεις espresso για πρώτη φορά

Για να βεβαιωθείς πως το πρώτο φλιτζάνι καφέ έχει την επιθυμητή γεύση, θα πρέπει να ξεπλύνεις την καφετιέρα με ζεστό νερό. Απλά γέμισε το δοχείο νερού της καφετιέρας με κρύο νερό και λειτούργησε τη μηχανή χωρίς να βάλεις καφέ στο φίλτρο. Με τον τρόπο αυτό καθαρίζεις το σύστημα ζεστάματος της μηχανής. Θα πρέπει επίσης να πλύνεις καλά όλα τα εξαρτήματα της μηχανής με νερό και σκούπισέ τα καλά.

Για να επιτύχεις τη σωστή θερμοκρασία για την παρασκευή του καφέ espresso, είναι απαραίτητο η συσκευή να έχει προθερμανθεί, συμπεριλαμβανομένων του φίλτρου και των φλιτζανιών, έτσι ώστε η γεύση να μην μπορεί να επηρεαστεί από τα παγωμένα τμήματα.

Η προθέρμανση της συσκευής είναι κάτι που πρέπει να κάνεις κάθε φορά που θέλεις να φτιάξεις καφέ. Όλες οι σύγχρονες μηχανές espresso διαθέτουν ειδικό πλήκτρο λειτουργίας και ένδειξη προθέρμανσης. Μόλις η συσκευή προθερμανθεί μπορείς να προχωρήσεις στη διαδικασία παρασκευής καφέ. Αξίζει ν’ αναφερθεί ότι σε ορισμένα μοντέλα δεν μπορείς να προχωρήσεις στην παρασκευή του καφέ αν η θερμοκρασία δεν έχει φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο.

 

 

Γνώρισε καλύτερα τη μηχανή espresso σου

Ξεκινώντας από τα πολύ βασικά, ο καφές espresso είναι πιο πλούσιος σε άρωμα και πιο «δυνατός» από τον κανονικό καφέ. Σερβίρεται σε μικρά φλιτζάνια ειδικά για καφέ espresso που έχουν ζεσταθεί προηγουμένως. Μπορείς να τα ζεστάνεις με ζεστό νερό ή να τα τοποθετήσεις πάνω στη μηχανή για να αποκτήσουν την κατάλληλη θερμοκρασία, καθώς ο καφές espresso είναι πολύ ευαίσθητος στις αλλαγές θερμοκρασίας.

Το ζεστό νερό περνά διά μέσου του αλεσμένου καφέ για να γίνει εκείνος ο σκούρος και τόσο τονωτικός καφές με καϊμάκι που βλέπεις όταν στο σερβίρουν στην αγαπημένη σου καφετέρια. Αυτό όμως προϋποθέτει υψηλή πίεση και εξαιρετικής ποιότητας καλά καβουρντισμένο και σωστά αλεσμένο καφέ espresso.

 

 

Και ορισμένα tips που πρέπει να γνωρίζει κάθε επίδοξος barista

Είτε έχεις επιλέξει μια υπεραυτόματη μηχανή espresso είτε χειροκίνητη, υπάρχουν ορισμένα «μυστικά» που θα σε οδηγήσουν στο να πετυχαίνεις τέλεια αποτελέσματα σε κάθε φλιτζάνι.

Έτσι, όταν αγοράζεις καφέ σε σκόνη, σιγουρέψου ότι είναι κατάλληλος για χρήση σε μηχανή espresso. Αν δε βρίσκεις έτοιμο αλεσμένο καφέ espresso, ή δεν έχεις καφετιέρα με μύλο άλεσης, χρησιμοποίησε ένα μύλο ειδικό για καφέ για να αλέσεις τους κόκκους. Ο καφές δεν πρέπει να είναι υπερβολικά ψιλοαλεσμένος. Πρέπει να είναι λίγο κοκκώδης. Διαφορετικά μπορεί να βουλώσει το πλέγμα της κεφαλής φιλτραρίσματος και το πλέγμα του φίλτρου.

Για να πετύχεις τέλεια τον espresso σου πρέπει επίσης να χρησιμοποιείς φρέσκο νερό χωρίς μυρωδιά χλωρίου και σε αρκετά χαμηλή θερμοκρασία. Σε πολλές καφετιέρες επιτρέπεται και η χρήση εμφιαλωμένου ή φιλτραρισμένου νερού.

Αν θέλεις να έχεις τον πλήρη έλεγχο στην παρασκευή espresso, να θυμάσαι ότι το σωστό «πάτημα» και η σωστή ρύθμιση θερμοκρασίας παίζουν σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Ρύθμισε τη θερμοκρασία νερού από 90°C έως 95°C και πρόσεχε να μην πατάς πολύ δυνατά τον καφέ γιατί αυτό θα μειώσει τη ροή του νερού.

Για ν’ απολαμβάνεις την κορυφαία γεύση καφέ θα πρέπει να καθαρίζεις τα υπολείμματα νερού που μένουν κάθε δύο μήνες.

Τώρα είσαι κατάλληλα προετοιμασμένος για να ξεκινήσεις να απολαμβάνεις τέλειο καφέ espresso… στο σπίτι σου!

Μπορείς να δεις ακόμη