Σωστή διατροφή με τα κατάλληλα apps!

by Aggeliki Tsoukana

Για πολλούς, διακοπές σημαίνει ανεμελιά και σε ό,τι αφορά το κομμάτι της διατροφής. Η αλήθεια είναι πως δεν είναι κακό να το «ρίχνεις έξω» για μερικές μέρες. Ασφαλώς, υπάρχουν και εκείνοι και εκείνες που δεν θέλουν να «ξεφύγουν» διατροφικά, ούτε για μία μέρα. Κάθε περίπτωση, έχει τις δυσκολίες της. Στην πρώτη περίπτωση, η χαλαρότητα των διακοπών φέρνει και λίγα κιλά παραπάνω στο τέλος. Στη δεύτερη, μερικές φορές είναι πολύ αγχωτικό να είσαι με πρόγραμμα καθ’ όλη τη διάρκεια των διακοπών. Μην αγχώνεσαι, όμως. Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκεις, η τεχνολογία είναι και πάλι στο πλευρό σου. Και για την ακρίβεια… στην τσέπη σου!

 

 

Βάλε τη διατροφή σου σε τάξη

Ακόμα κι αν έχεις λίγο ακόμα χρόνο διακοπών, αυτή η περίοδος είναι μια καλή ευκαιρία να αρχίζεις να βάζεις τη διατροφή σου σε μια σειρά.

Σίγουρα θα είσαι κάτοχος ενός smartphone ή και tablet. Και ως γνωστόν, κυκλοφορούν πολλές mobile apps που μπορούν να βοηθήσουν στην υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής. Προσοχή, όμως. Τα apps είναι πολύ χρήσιμα εργαλεία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αντικαταστήσουν έναν διατροφολόγο. Κυρίως γιατί κανένα app δε μπορεί να έχει συνολική εικόνα του δικού σου οργανισμού. Ασφαλώς, τα περισσότερα διατροφικά apps ζητάνε κάποια βασικά πράγματα όπως ύψος, βάρος, ηλικία, σωματική δραστηριότητα, αλλά δεν αρκούν για να καταγράψουν την πολυπλοκότητα που έχει ένα ανθρώπινο σώμα, ούτε τις δικές σου διατροφικές ανάγκες. Ειδικά εάν έχεις θέματα υγείας, χρειάζεται ακόμα περισσότερη προσοχή. Αν θέλεις να χάσεις πολλά κιλά ή και έχεις θέματα υγείας, το ιδανικότερο είναι να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό.

 

Πού χρησιμεύουν τα διατροφικά apps

Τα διατροφικά apps είναι χρήσιμα για ανθρώπους που απλά θέλουν να έχουν μια ικανοποιητική εικόνα για το τι τρώνε, να γνωρίζουν πόσες θερμίδες καταναλώνουν καθημερινά, ή και να παίρνουν ιδέες για υγιεινά γεύματα. Για παράδειγμα, μέσα από ένα διατροφικό app μπορεί κανείς να βρει μια πληθώρα με συνταγές φυσικών χυμών με αντιοξειδωτική δράση, η ιδέες για «διατροφικά» πιάτα, για εκείνους που στις διακοπές μπορεί να έβαλαν μερικά κιλά.

 

Τα κατάλληλα apps

Όπως προαναφέρθηκε, υπάρχουν εκατοντάδες διατροφικά appς, καλύπτοντας έτσι διαφορετικές ανάγκες και συνήθειες. Όλα, όμως, έχουν ένα κοινό στόχο: να βοηθήσουν τον χρήστη να ακολουθήσει μία ισορροπημένη διατροφή.

Ενδεικτικά, το Noom: Healthy Weight Loss για Android και iOS είναι μια εφαρμογή με πολύ θετικές κριτικές. Δίνοντας έμφαση στη σταδιακή αλλαγή των διατροφικών συνήθειων, οι δημιουργοί της εφαρμογής σημειώνουν πως συνεργάζονται με χρήστες από όλο τον κόσμο για να τους βοηθήσουν να αλλάξουν συνήθειες και να μειώσουν τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων, να αναστρέψουν αρρώστιες και να καλλιεργήσουν μια πιο υγιή σχέση με τον εαυτό τους.

Επιπλέον, υπάρχουν εφαρμογές όπως MyFitnessPal app (iOS και Android), που λειτουργούν κυρίως ως “μετρητές θερμίδων”. Εμφανίζουν θερμίδες, ή και πόσο λίπος, υδατάνθρακες και σάκχαρα κατανάλωσες μέσα στη μέρα. Επιπλέον, μπορεί να εμφανίσει προτάσεις για να διαφοροποιήσεις τη διατροφή σου, όπως π.χ. τι μπορείς να προσθέσεις και τι μπορείς να αφαιρέσεις από το καθημερινό σου πρόγραμμα διατροφής, ώστε να μπορείς να προσέχεις σχολαστικά τι καταναλώνεις κάθε μέρα.

 

 

Διατροφή και άσκηση. Η τέλεια ισορροπία

Ένα δραστήριο σώμα καίει περισσότερες θερμίδες και εκτός άσκησης. Άρα πάντα με λογική στη διατροφή, βοηθά το ίδιο το σώμα στη συντήρησή του. Ένα έξυπνο ρολόι μπορεί να εμπλουτίσει τις δραστηριότητές σου με ποικίλους τρόπους. Χάρη στις μετρήσεις που προσφέρει ένα έξυπνο ρολόι, ακόμα κι ένας απλώς καλοκαιρινός περίπατος στην πόλη ή στην εξοχή μετατρέπεται σε εξαιρετική ευκαιρία για εκγύμναση. Σου δίνει κίνητρο να αυξήσεις τον ρυθμό βημάτων ή και να διανύσεις περισσότερα μέτρα.

Έπειτα, υπάρχουν και οι προ-εγκατεστημένοι τύποι προπόνησης. Για παράδειγμα, σε ρολόγια όπως τα Apple Watch Series, Samsung Galaxy Watch, Amazfit, Huawei Watch και πολλά άλλα, θα βρεις μια μεγάλη ποικιλία τύπων προπόνησης για να παρακολουθείς και να βελτιώνεις τις αγαπημένες σου ασκήσεις.

Και επειδή η καλή υγεία δεν έχει να κάνει μόνο με τη μέτρηση του σωματικού βάρους, οι «έξυπνες» ζυγαριές προσφέρουν πολλά περισσότερα από την απλή μέτρηση βάρους. Όχι μόνο μπορούν να γίνουν το δεξί σου χέρι στην προσπάθεια να χάσεις ή να βάλεις βάρος, αλλά και ένας σύμβουλος υγείας και ευεξίας για όλη την οικογένεια.

Ανάλογα το μοντέλο, μια σύγχρονη έξυπνη ζυγαριά μπορεί να μετρήσει τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), λίπος, νερό, οστική και μυϊκή μάζα κ.ά. Στη συνέχεια, τα δεδομένα συγχρονίζονται μέσω Wi-Fi ή Bluetooth με το smartphone ή το tablet σου και μπορείς να τα αξιοποιήσεις για να παρακολουθήσεις την πρόοδό σου και να ανατρέχεις στις προηγούμενες μετρήσεις σου, ώστε να θέτεις στόχους για το επιθυμητό αποτέλεσμα. Έτσι, είναι πολύ πιο εύκολο να δεις μακροπρόθεσμες αλλαγές στο σώμα σου και να υιοθετήσεις καλύτερες συνήθειες.

Μπορείς να δεις ακόμη