Προετοίμασε το σπίτι για να υποδεχτεί το καλοκαίρι

Η φύση και ο καιρός μαρτυρούν πως η άνοιξη έχει πλέον μπει για τα καλά, επομένως είναι η ώρα για εκείνες τις δουλειές που θα βγάλουν και το σπίτι σου από τη… χειμερία νάρκη των προηγούμενων μηνών. Οι δουλειές αυτές θα προσαρμόσουν το σπίτι στις θερμότερες ημέρες και νύχτες που ήδη διανύουμε, αλλά και στις ακόμη πιο ζεστές που θα ακολουθήσουν. Επίσης, θα εξασφαλίσουν πως όλα τα οικιακά είδη που σου πρόσφεραν θαλπωρή τον χειμώνα που πέρασε, θα είναι «ετοιμοπόλεμα» και την επόμενη χρονιά, όταν θα γίνουν ξανά απαραίτητα.

 

Μάζεψε τα χαλιά σου

Οι ηλιόλουστες ημέρες δείχνουν πως ήρθε η ώρα να αποθηκεύσεις τα χαλιά σου, αφού πρώτα τα καθαρίσεις καλά. Φυσικά, θα πρέπει να ξεκινήσεις με ένα καλό σκούπισμα, χρησιμοποιώντας την ηλεκτρική σκούπα.

Τη σκυτάλη θα πάρει το πλύσιμο, χρησιμοποιώντας μια βούρτσα για χαλιά και ένα καθαριστικό ειδικό για χαλιά και μοκέτες. Το τελευταίο βήμα πριν από την αποθήκευση είναι το στέγνωμα, για το οποίο θα πρέπει να επιλέξεις ένα σκιερό και καλά αεριζόμενο σημείο της βεράντας ή της αυλής σου, αφήνοντας τα χαλιά εκεί έως ότου βεβαιωθείς πως έχει απομακρυνθεί και το παραμικρό ίχνος υγρασίας.

Βέβαια, μία πολύ πιο εύκολη και αποτελεσματική λύση είναι ο ταπητοκαθαριστής, ώστε να καθαρίσεις τα χαλιά σου σε βάθος. Μάλιστα, το πλύσιμο και το στέγνωμα γίνεται επιτόπου, γλιτώνοντας και την ταλαιπωρία μεταφοράς των χαλιών σε εξωτερικό χώρο.

Το μόνο που θα χρειαστεί είναι, αφότου προετοιμάσεις τον ταπητοκαθαριστή (προσθέτοντας νερό και το ειδικό απορρυπαντικό), να «περάσεις» με το πέλμα της συσκευής όλη την επιφάνεια του τάπητα – στον ίδιο χρόνο και με τον ίδιο κόπο, που θα τον σκούπιζες με την ηλεκτρική σκούπα. Έπειτα, απλώς θα περιμένεις να στεγνώσει σε όλη την επιφάνειά του, ώστε να τον μαζέψεις. Μάλιστα, ο ταπητοκαθαριστής λειτουργεί με τέτοιο τρόπο που μετά το πλύσιμο απομένει ελάχιστη υγρασία στο χαλί ή τη μοκέτα. Αυτό σημαίνει πως θα είναι σύντομα έτοιμα για φύλαξη.

Μία εναλλακτική λύση είναι οι πλυντικές σκούπες. Η χρήση τους εγγυάται επαγγελματική περιποίηση των χαλιών και των μοκετών. Μία πλυντική σκούπα ψεκάζει βαθιά μέσα στις ίνες των υφασμάτινων επιφανειών το καθαριστικό διάλυμα, αναρροφώντας το στη συνέχεια μαζί με τους ρύπους που έχουν συσσωρευθεί στο χαλί. Ένα πλεονέκτημα αυτών των συσκευών είναι ότι μπορούν να χρησιμοποιούν για τον καθαρισμό και σκληρών επιφανειών (π.χ. πλακάκια), όπως μία συμβατική ηλεκτρική σκούπα, απομακρύνοντας μάλιστα υγρούς και στερεούς ρύπους.

 

Καθάρισε σχολαστικά το δάπεδο σε όλο το σπίτι

Όποια εποχή κι αν κάνεις «γενική» καθαριότητα, σίγουρα από τις δουλειές που κάνεις δεν λείπει το καλό καθάρισμα του πατώματος. Τώρα όμως έχεις ένας ακόμη λόγο να ασχοληθείς εξονυχιστικά με το δάπεδο, αφού καθώς είναι πλέον «γυμνό» σε όλο το σπίτι, μπορείς να το καθαρίσεις εξονυχιστικά, σκουπίζοντας και σφουγγαρίζοντας και εκείνα τα σημεία που τον χειμώνα καλύπτονταν από τα χαλιά. Ξεκίνα λοιπόν πρώτα με ένα καλό ξεσκόνισμα και «φρέσκαρε»  στη συνέχεια το πάτωμα σε όλα τα δωμάτια.

Αν το σκούπισμα και το σφουγγάρισμα είναι για εσένα από τις πιο άχαρες δουλειές του νοικοκυριού, με έναν καθαριστή δαπέδου θα κάνεις πιο εύκολη τη ζωή σου. Ο λόγος είναι πως οι καθαριστές δαπέδου αναρροφούν τους υγρούς-στερεούς ρύπους και σφουγγαρίζουν σε ένα βήμα, κάτι που σημαίνει ότι το πάτωμά σου θα αστράφτει στον μισό χρόνο και πολύ πιο εύκολα, απ’ ό,τι αν χρησιμοποιούσες πρώτα την ηλεκτρική σκούπα και μετά τη σφουγγαρίστρα.

 

Φύλαξε τα παπλώματα

Πλέον η θερμοκρασία επιτρέπει να αποσύρεις το βαρύ πάπλωμά σου, ανανεώνοντας το ραντεβού μαζί του για τον επόμενο χειμώνα. Για να το καθαρίσεις, πριν από τη φύλαξη, βασικός κανόνας είναι να συμβουλευτείς τις οδηγίες περιποίησης που θα βρεις στην ετικέτα του. Έτσι, θα διαπιστώσεις πρώτα από όλα αν μπορείς να το βάλεις στο πλυντήριο ρούχων ή αν συγκαταλέγεται στις πολύ πιο σπάνιες περιπτώσεις που χρειάζεται στεγνό καθάρισμα, και επομένως καθαριστήριο.

Στην περίπτωσή που χρησιμοποιήσεις το πλυντήριο, πρέπει να ελέγξεις αν το πάπλωμα χωράει στη συσκευή σου. Αν έχεις διπλό κρεβάτι, τότε δεν θα έχεις πρόβλημα ακόμη κι αν το πλυντήριό σου έχει χωρητικότητα 7 κιλών. Για μεγαλύτερες διαστάσεις κρεβατιού και επομένως παπλώματος, η συσκευή σου θα πρέπει να μπορεί να πλύνει περισσότερα κιλά. Έτσι, για τα υπέρδιπλα παπλώματα, χρειάζεται χωρητικότητα 8 κιλών και άνω.

Πριν την αποθήκευση, όπως είναι φυσικό, το πάπλωμά σου θα πρέπει απαραίτητα να έχει στεγνώσει πλήρως. Η καλύτερη λύση είναι να επιστρατεύσεις το στεγνωτήριο ρούχων, το οποίο θα σου εξασφαλίσει πως δεν θα παραμείνει η παραμικρή υγρασία στο πάπλωμα, χωρίς μάλιστα να εκτεθεί στη σκόνη και τους ρύπους του εξωτερικού περιβάλλοντος. Στην περίπτωση που δεν έχεις στεγνωτήριο, ή δεν επαρκεί η χωρητικότητα της συσκευής σου, τότε διάλεξε ένα σκιερό σημείο στη βεράντα ή την αυλή, στο οποίο θα απλώσεις το πάπλωμα σε οριζόντια θέση.

 

Αέρισε τα στρώματα

Οι λιακάδες είναι σύμμαχος της υγείας και των στρωμάτων, καθώς το ηλιακό φως θα απολυμάνει το εσωτερικό τους. Επομένως, βγάλε τα στρώματα στο μπαλκόνι ή την αυλή, σε σημείο που «βλέπει» ο ήλιος. Με αυτό τον τρόπο, θα αερισθούν επίσης επαρκώς, έτσι ώστε να απομακρυνθεί η τυχόν υγρασία που έχει «μαζέψει» τον χειμώνα.

Για καλύτερη υγιεινή του στρώματος, μπορείς να επιστρατεύσεις επίσης έναν ατμοκαθαριστή, χάρις στον οποίο θα εξουδετερώσεις έως και το 99,9% των αλλεργιογόνων, με τα οποία… συγκατοικείς στον ύπνο. Εναλλακτική λύση είναι ένα σκουπάκι τύπου Ultra Vortex, το οποίο απομακρύνει τα ακάρεα και τα μικροβιακά φορτία από το στρώμα.

 

 

Καθάρισε τους καναπέδες και τα μαξιλάρια στο σαλόνι

Η φροντίδα του καναπέ ξεκινά με ένα καλό καθάρισμα, το οποίο θα κάνεις χρησιμοποιώντας την ηλεκτρική σου σκούπα με το κατάλληλο ακροφύσιο. Στη συνέχεια, ασχολήσου με τις ξύλινες επιφάνειες, «περνώντας» τις με ένα νωπό πανί για να απομακρύνεις τη σκόνη. Αν τα υφάσματα του καναπέ είναι αποσπώμενα, τότε μπορείς να τα αφαιρέσεις και να τα πλύνεις σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Στις οδηγίες του κατασκευαστή θα πρέπει να βασιστείς και στην περίπτωση που η ταπετσαρία είναι μόνιμη και επομένως θα πρέπει να πλυθεί επί τόπου. Κι αυτό γιατί θα πρέπει να είσαι σίγουρος ότι το σφουγγάρι και το καθαριστικό που θα χρησιμοποιήσεις δεν θα φθείρουν τα υφάσματα.

Πάντως, για ακόμα πιο «βαθύ» καθαρισμό του καναπέ, με πολύ πιο «φιλικό» τρόπο για τα υφάσματα και με λιγότερο κόπο για σένα, μπορείς να επιστρατεύσεις μία πλυντική σκούπα ή τον ταπητοκαθαριστή με τον οποίο καθαρίζεις τα χαλιά. Οι συσκευές αυτές εξασφαλίζουν σχολαστική καθαριότητα των ινών, αφού το καθαριστικό εκτοξεύεται με πίεση στην ταπετσαρίας, ενώ μετά ξεβγάζεται μαζί με τους ρύπους.

Αν θες να αποφύγεις τη χρήση χημικών και απορρυπαντικών, αναβαθμίζοντας και την απολύμανση των υφασμάτων, τότε η καλύτερη επιλογή είναι ένας ατμοκαθαριστής. Χάρις στην αποστειρωτική δράση που έχει ο ατμός, μία τέτοια συσκευή όχι μόνο θα απομακρύνει τους ρύπους, αλλά και θα απομακρύνει το 99,9% των μικροβίων και των βακτηριδίων που «φιλοξενεί» ο καναπές σου. Και σε αυτή την περίπτωση, ένα σκουπάκι τύπου Ultra Vortex αποτελεί καλή εναλλακτική λύση.

 

Καθάρισε τα παράθυρα

Μπορεί οι κακοκαιρίες του χειμώνα να αποτελούν πια παρελθόν, ωστόσο είναι σχεδόν σίγουρο πως έχουν αφήσει στα παράθυρά σου σημάδια από σταγόνες βροχής και άλλους λεκέδες. Για να τα καθαρίσεις ξεκίνα πρώτα από τα κουφώματα, με ένα μαλακό σφουγγάρι και διάλυμα ήπιου απορρυπαντικού, ώστε να μην στάξουν βρομιές πάνω στα τζάμια την ώρα που το καθαρίζεις. Στη συνέχεια, προχώρησε στα τζάμια, χρησιμοποιώντας καθαριστικό και κατά προτίμηση κάποιο βαμβακερό πανί ή πανί με μικροΐνες.

Ένας ατμοκαθαριστής με πέλμα για τζάμια, όπως είναι φυσικό, θα σου λύσει τα χέρια, αφού θα τελειώσεις τη δουλειά πολύ πιο γρήγορα. Επίσης, θα πετύχεις εντυπωσιακά αποτελέσματα, χωρίς τη χρήση χημικών καθαριστικών.

 

Φρόντισε τις κουρτίνες

Αν χρησιμοποιείς πιο «βαριές» κουρτίνες τον χειμώνα, για καλύτερη μόνωση από το κρύο, ήρθε η ώρα να τις φυλάξεις, αφού βέβαια πρώτα τις καθαρίσεις. Έτσι, με τα πιο ανοιχτόχρωμα και λεπτά υφάσματα, που θα πάρουν τη θέση τους, θα μπορείς να εκμεταλλευθείς στο έπακρο το άπλετο ηλιακό φως – για μεγαλύτερη ευεξία, αλλά και για να εξοικονομείς ρεύμα για φωτισμό.

Ακόμη κι αν έχεις, πάντως, τις ίδιες κουρτίνες όλες τις εποχές του χρόνου, τώρα είναι ιδανική ευκαιρία να τις «φρεσκάρεις», ώστε να απαλλαγούν από τους ρύπους που έχουν μαζέψει από την εσωτερική ατμόσφαιρα του σπιτιού κατά τον χειμώνα.

Όπως είναι φυσικό, το «φρεσκάρισμα» εξαρτάται από το υλικό των κουρτινών σου, αφού για παράδειγμα τα πιο ευαίσθητα υφάσματα πλένονται μόνο στο χέρι. Αν πάντως μπορούν να «μπουν» στο πλυντήριο ρούχων, θα πρέπει να επιλέξεις ένα πρόγραμμα για πολύ ευαίσθητα υφάσματα, με εξαιρετικά ήπια θερμοκρασία και χωρίς στίψιμο.

Για το στέγνωμα, αν το επιτρέπουν τα υφάσματα των κουρτινών σου, η πιο εύκολη λύση είναι το στεγνωτήριο ρούχων – μάλιστα, τα περισσότερα σύγχρονα μοντέλα  έχουν και κάποιο ειδικό πρόγραμμα, γι’ αυτό τον σκοπό. Στην περίπτωση που δεν έχεις στεγνωτήριο, ή αυτό είναι… ανθυγιεινό για τις κουρτίνες σου, τότε η μόνη λύση είναι το άπλωμα στο μπαλκόνι. Αν έχεις αρκετό χώρο, φρόντισε να μην τις διπλώσεις, γιατί έτσι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να στεγνώσουν και, επομένως, θα αρχίσουν και πάλι να λερώνονται από σκόνη και καυσαέρια.

Πριν τις κρεμάσεις, το τελικό στάδιο φροντίδας είναι το σιδέρωμα. Και πάλι, πρέπει να προσέξεις να ρυθμίσεις τη θερμοκρασία στα επίπεδα που συστήνει ο κατασκευαστής των κουρτινών σου, ώστε να αποφύγεις τα ατυχήματα.

 

Μπορείς να δεις ακόμη