Δημιουργική απασχόληση για χαρούμενα παιδιά με τη βοήθεια της τεχνολογίας

Το να έχεις τα παιδιά πολλές ώρες στο σπίτι μπορεί να αποδειχθεί αρκετά δύσκολο. Ειδικά αν λάβεις υπόψη την ενέργεια που έχουν, αλλά και το ότι πρέπει να ασχοληθούν με δραστηριότητες μαθησιακές, ψυχαγωγικές ή και χαλαρωτικές. Ευτυχώς, η τεχνολογία μπορεί για άλλη μία φορά να είναι σύμμαχός σου.

 

Επένδυσε σε μία νέα Δραστηριότητα και αξιοποίησε τα Εκπαιδευτικά Κανάλια

Μία εξαιρετική ιδέα είναι να αξιοποιήσεις το διαδίκτυο για υλικό και βίντεο σχετικά με διάφορες δραστηριότητες σχολικές και εξωσχολικές. Αυτό μπορείς να το κάνεις εύκολα με έναν υπολογιστή, κινητό, τάμπλετ, κονσόλα ή ακόμα και σε μία έξυπνη τηλεόραση να εντοπίσεις κατάλληλους για παιδιά λογαριασμούς, κανάλια, βίντεο, ντοκιμαντέρ, How To άρθρα κοκ. Σε αυτήν την προσπάθεια πέρα από το YouTube, μπορείς να ψάξεις σε streaming υπηρεσίες (όπως το Netflix) ή σε λογαριασμούς από Social Media (κυρίως από διεθνείς εκπαιδευτικούς οργανισμούς).

Έτσι, μπορεί το παιδί να επενδύσει σε (παλαιότερα ή να αποκτήσει νέα) χόμπι και ασχολίες, μερικά από τα οποία μπορείτε να τα κάνετε μαζί. Για παράδειγμα η μαγειρική ή η κηπουρική (αν έχεις κήπο ή έστω μία βεράντα). Επίσης, μπορεί να ασχοληθεί με το βίντεο και τη φωτογραφία και να μάθει ακόμα και πώς γίνεται η επεξεργασία του. Άλλη επιλογή είναι οι κατασκευές, ο μοντελισμός, η συναρμολόγηση παιχνιδιών και μηχανών τύπου STEM και φυσικά η ρομποτική, π.χ. Lego WeDo. Ακόμη, καλή ιδέα είναι η ενασχόληση με κάποιο μουσικό όργανο, όπως αρμόνιο ή κιθάρα. Μπορείς να βρεις βοήθεια γι΄αυτό σε online υλικό.

 

Επικοινωνία με φίλους και συμμαθητές

Η επικοινωνία με αγαπημένα συγγενικά πρόσωπα, φίλους και συμμαθητές είναι πολύ σημαντική για την ψυχική υγεία του παιδιού. Δώστε του λίγο χώρο, χρόνο και ιδιωτικότητα (ανάλογα βέβαια με την ηλικία και το μέσο επικοινωνίας). Ευτυχώς, τα περισσότερα λογισμικά του είδους «τρέχουν» όχι μόνο σε smartphone, αλλά και σε πολλές άλλες ηλεκτρονικές συσκευές. Έτσι, μπορείς να χρησιμοποιήσεις Skype, Webex, Viber, Messenger κτλ, αλλά με προσοχή και με κανόνες η χρήση social media (εφόσον το παιδί είναι στην κατάλληλη ηλικία).

 

 

Ψηφιακά μαθήματα και Εκπαιδευτικά Λογισμικά

Με αφορμή τα στοιχεία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης που έχουν υιοθετήσει τα σχολεία, τα παιδιά έχουν εξοικειωθεί περισσότερο σε πλατφόρμες όπως το eclass. Συνεπώς είναι μία καλή ευκαιρία να αξιοποιήσεις ψηφιακά μαθήματα και λογισμικά ειδικά για παιδιά και για εκπαίδευση. Στο YouTube θα βρεις εξαιρετικά κανάλια από εκπαιδευτικούς με διαδικτυακά μαθήματα για κάθε τάξη και ηλικία. Επίσης, δοκίμασε το YouTube Kids για περισσότερη ασφάλεια και φιλτράρισμα. Ύστερα, μπορείς να τσεκάρεις το Ψηφιακό Σχολείο και το Φωτόδεντρο του Υπουργείου Παιδείας ή άλλες πλατφόρμες e-learning (χωρίς συνδρομή). Παράλληλα, υπάρχουν σελίδες με πλήθος διαδραστικών εφαρμογών, προσομοιώσεων και παραδειγμάτων (π.χ. το περίφημο Προσομοιώσεις PhET) ή για προγραμματισμό και γενικά υπολογιστές όπως το Code.org. Τέλος, μπορείς να διαλέξεις με βάση τα γούστα του παιδιού βιβλία και κόμικ σε ψηφιακή μορφή (eBook) και να τα συνδυάσεις με την αντίστοιχη ταινία ή σειρά.

 

Χρησιμοποίησε Έξυπνες Συσκευές

Οι έξυπνες συσκευές είναι μία ακόμα επιλογή. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα Έξυπνο Ηχείο (Smart Speaker) που θα ενθουσιάσει τα παιδιά με την διαδραστικότητά του. Μπορούν για παράδειγμα να ζητήσουν να ακούσουν την αγαπημένη τους μουσική ή παραμύθια σε audiobook και να παίξουν παιχνίδια γνώσεων. Στην ίδια λογική ένα fitness tracker μπορεί να σε βοηθήσει ώστε τα παιδιά να αθλούνται και να ενδιαφέρονται για θέματα υγείας και ευεξίας.

 

 

Χαλάρωση με Εκπαιδευτικά Βιντεοπαιχνίδια

Τα videogames μπορούν να είναι διασκεδαστικά, αλλά και εκπαιδευτικά, κυρίως για τα παιδιά, αλλά ακόμη και για όλη την οικογένεια. Ειδικά για PC υπάρχει μία τεράστια ποικιλία με puzzles και γρίφους, ενώ μην λησμονείς και τις πολλές φθηνές retro gaming consoles που έχουν προεγκατεστημένα αγαπημένα απλά παιχνίδια από τις δεκαετίες του ’80 και ’90 (χωρίς βία και ακατάλληλο περιεχόμενο).

Ύστερα, το Switch της Nintendo έχει γενικά πολύ καλά videogames για μικρές ηλικίες. Ενδεικτικά είναι τα Dr. Kawashima’s Brain Training, Snipperclips, Scribblenaut, Numbala, αλλά και το ιδιαίτερο Nintendo LABO. Ακόμη, για Playstation το πλήρως εξελληνισμένο παιχνίδι γνώσεων Knowledge is Power ή για XBOX  τα Fruit Ninja Kinect, Peggle 2 και Disney Fantasia: Music Evolved.

Τέλος, σε όλες τις συσκευές υπάρχουν σε ψηφιακή μορφή επιτραπέζια όπως το Monopoly, ενώ μερικά βιντεοπαιχνίδια για λίγο μεγαλύτερα παιδιά είναι βασισμένα σε ακριβή ιστορικά στοιχεία (όπως το Assassin’s Creed Odyssey).

 

Μπορείς να δεις ακόμη